Valikko
Kulttuuri

Ukrainassa Pride-kulkueen menestys mitataan yhä metreissä ja mustelmissa – Seksuaalivähemmistöjen asema paranee hitaasti Euroviisuja odottavassa Kiovassa

Seksuaalivähemmistöjen asemasta Ukrainassa keskustellaan ensi viikolla järjestettävien Kiovan Euroviisujen alla. Eniten huolettaa turvallisuus, sillä viisuvieraiden joukossa on paljon seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Kiova

Seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueen menestys mitataan Ukrainassa yhä metreissä.

”Vuonna 2013 saimme kuljettua sata metriä, osanottajia oli 80. Viime vuonna matka oli 750 metriä, ja osanottajia oli noin 2 000”, Kiovan Priden eli KyivPriden toiminnanjohtaja Ruslana Panuhnyk kertoo.


Viime vuoden kulkue oli kuitenkin menestys metrejäkin tärkeämmällä mittarilla. Se oli Ukrainan ensimmäinen Pride ilman väkivaltaa. Aikaisemmilla kerroilla vastamielenosoittajat ovat onnistuneet pahoinpitelemään Priden osallistujia.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Ukrainassa on noussut kansainväliseen keskusteluun ensi viikolla järjestettävien Kiovan euroviisujen alla.

Keskustelun keskiössä on ollut juuri turvallisuus, sillä viisuvieraiden joukossa on perinteisesti paljon seksuaalivähemmistöjen edustajia. Aikaisempien Pride-kulkueen lisäksi muistissa on äärioikeistolaisten hyökkäys seksuaalivähemmistöjen suljettuun tilaisuuteen Lvivissä viime vuoden maaliskuussa.

Viranomaiset ovat vakuuttaneet Kiovan olevan turvallinen kaikille viisuturisteille. Ukrainalaisia poliiseja kouluttavan EU:n EUAM-poliisimission väkikin on viime aikoina korostanut asiaa.

Panuhnyk sanoo poliisin asenteen muuttuneen Kiovassa jo pari vuotta sitten. Viime vuoden Pride sujui väkivallattomasti poliisin toiminnan ansiosta.

Hän kertoo, kuinka poliisit eivät vuosina 2013 ja 2014 halunneet edes kunnolla kätellä Priden järjestäjiä, saati huolehtia tosissaan turvatoimista. Nyt keskusteluyhteys on hyvä ja yhteistyö toimivaa, hän sanoo.

Tilanne on kuitenkin kohtalainen vain Kiovassa. Yleisesti seksuaalivähemmistöjen asema on yhä Ukrainassa karu.

Lainsäädäntö ei esimerkiksi tunnista viharikoksia, joissa uhrit ovat valikoituneet seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Niinpä tällaisten hyökkäysten määrää ei tiedetä.

”Uhrit eivät raportoi niitä poliisille, koska eivät usko ilmoituksen johtavan mihinkään. Toinen syy on, että monet uhrit pelkäävät ilmoituksen tuomaa näkyvyyttä, kun poliisille pitäisi tietenkin kertoa, että on homo, lesbo tai transsukupuolinen.”

Nykyisin vain työlainsäädäntö kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Sitä ollaan kuitenkin uudistamassa, eikä uudessa lakiesityksessä mainita seksuaalivähemmistöjä.

Tähän on todennäköisesti kaksi syytä, sanoo riippumattoman televisiokanava Hromadsken perustajiin kuuluva toimittaja ja ajatushautomo Atlantic Councilin tutkija Maksim Eristavi, joka huomauttaa olevansa kansalaisoikeuskysymyksissä ensisijaisesti aktivisti. Molemmat syyt selittävät virallista suhtautumista yleisemminkin.

”Ensinnäkin uskonnollisilla ryhmillä on suuri vaikutus poliittiseen eliittiin. Yleisesti Ukraina ei ole kovin uskonnollinen maa, mutta poliittinen ja taloudellinen eliitti on hyvin uskonnollista”, hän sanoo.

Toinen syy liittyy identiteettitaisteluihin, jotka leviävät vauhdilla Itä-Euroopassa.

”Taustalla on monikansallisten homofobisten ryhmien vaikutus. Ovat ne sitten uskonnollisia tai konservatiivisia, ne käyttävät paljon rahaa ja energiaa Ukrainan ja Venäjän kaltaisissa maissa. Ne tukevat monin tavoin paikallisia kirkkoja, uskonnollisia järjestöjä sekä homofobisia ryhmiä ja järjestöjä.”

Samalla monet paikalliset poliitikot ovat huomanneet, että homovastaisilla kannoilla voi kerätä helposti irtopisteitä.

Eristavi kuitenkin huomauttaa, että kysymykset ovat nousseet julkiseen keskusteluun vasta helmikuussa 2014 vallanvaihtoon johtaneen Euromaidanin jälkeen. Hän sanoo julkisuuden olevan tärkeää.

”Kansalaisoikeuksien ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannalta nyt on ratkaiseva hetki. Kehitys voi lähteä mihin suuntaan tahansa. Näkyvissä on yhtä paljon kielteisiä kuin myönteisiä kehityskulkuja.”

Myönteistä on paljon, ihmiset tuntuvat olevan uteliaita. Toisaalta keskustelu on johtanut myös vastaliikkeeseen, mikä on näkynyt lisääntyvänä väkivaltana seksuaalivähemmistöjä vastaan, hän sanoo. Ainakin paikoin poliisi näyttää tehostaneen toimiaan tällaista rikollisuutta vastaan, mutta viranomaisten toimet eivät olekaan riittäviä, hän lisää.

”Isoin ongelma on, etteivät [läntiset] kumppanimaamme pidä asiaa tärkeänä”, Eristavi sanoo.

Panuhnyk on kiireinen Priden järjestelyissä. Hän sanoo odottavansa tämän vuoden kulkueeseen noin 4 000 ihmistä.

Turvallisuuskysymykset ovat edelleen iso asia. Kulkue päättyy metroasemalle, joka on suljettu muilta. Näin osallistujat käytännössä evakuoidaan paikalta. Kulkue on turvasyistä myös koko Pride-viikon viimeinen tapahtuma, kun muualla yleensä sen jälkeen on vielä juhlallisuuksia.

”Vastamielenosoittajia tosin on ollut vuosi vuodelta vähemmän”, hän sanoo.

”Ja viime vuonna osallistujista yli puolet oli heteroita.”

Fakta

Euroviisut järjestetään Kiovassa


 Euroviisut järjestetään ensi viikolla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

 Ensimmäinen alkuerä järjestetään tiistaina 9. toukokuuta ja toinen torstaina 11. toukokuuta.

 Finaali on lauantaina 13. toukokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2017
 • Seksuaalivähemmistöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  6. 6

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  7. 7

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  8. 8

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää