Valikko
Kulttuuri    |   Tänään televisiossa

Ylen Ulkolinja täyttää 40 vuotta – tuottaja Vesa Toijonen muistelee ohjelman juuria

”Ulkolinjan perustamisen taustalla oli poliittista peliä”, Toijonen arvioi.

Kansainvälisiä uutisia käsittelevä ohjelma Ulkolinja perustettiin 40 vuotta sitten. Se syntyi tilanteessa, joka muistutti hieman Ylen ympärillä viime aikoina käytyä kohua.

”Poliitikkojen ja median suhteet olivat yleensäkin aika huonot. Varsinkin Kalevi Sorsa käyttäytyi prinsessamaisesti suhteessa uutisointiin”, Ylessä pitkään työskennellyt Vesa Toijonen muistelee. ”Ylessä tehtiin ohjelmia, joita kutsuttiin asiaviihteeksi. Esimerkiksi [satiiriohjelma] Veräjä ärsytti poliitikkoja.”

Monien mielestä Ylen poliittiset ohjelmat kallistuivat liikaa vasemmalle. Toijonenkin sanoo, että tekijöissä oli paljon vanhoja taistolaisia, mutta myös muiden puolueiden kannattajia.

Tilanne tuo mieleen pääministeri Juha Sipilän taannoisen yhteenoton Ylen kanssa.

”Kyllähän se oli silloin vähän samanlaista kuin nyt. Eihän nykyinenkään tilanne ole hyvä, mutta silloin oli jopa maan tapa, että toimittajat istuivat samoissa saunoissa ja illallispöydissä poliitikkojen kanssa. Silloin paheksuttiin mediaa eikä poliitikkoja”, Toijonen toteaa.

Sittemmin muun muassa Veräjä lopetettiin. Vapautuneet varat TV1:n silloinen johtaja Sakari Kiuru päätti käyttää ­uuteen Ulkolinjaan.

Ulkolinjan perustamisen taustalla oli poliittista peliä. Varmaan ajateltiin, että ulkomaan asiat eivät sohi kotimaan poliittisia pesiä”, Toijonen arvelee.

Vesa Toijonen (s. 1951) tuli Ulkolinjaan vuonna 1989. Hän tuotti sitä viime vuoden loppuun ja on ohjelman nykyisistä tekijöistä pitkäaikaisin. Kesäkuussa hän jää eläkkeelle.

Toijonen aloitti Yle-uransa 1970-luvulla Tasavallassa tapahtuu- ja Ajankohtainen kakkonen -ohjelmissa. Poliitikkojen ja toimittajien välit jatkuivat nuivina 1980-luvulla. Lopulta Toijonen sai tarpeekseen rajoituksista varsinkin Ajankohtaisessa kakkosessa ja otti lopputilin.

Sipilä-gaten takia Ylestä on lähtenyt kolme journalistia. Toijonen lähti aikoinaan Madridiin asti, mutta jatkoi Ylellä freelancer-kirjeenvaihtajana. Suomeen hän palasi, kun pyydettiin mukaan Ulkolinjaan.

Nyt Ulkolinja on Ylen viimeisiä ohjelmia, joissa syvennytään uutisten taustoihin perinteisen journalismin keinoin.

Ajankohtainen kakkonen lopetettiin 2015, ja A-studioon kootaan sekalaista sakkia stu­diokeskusteluihin, joissa asiat harvoin jäsentyvät.

Ulkolinjassa on esitetty sekä omaa tuotantoa että ulkomailta ostettua. Ulkomaisten ohjelmien joukossa on ollut mukana laadukkaita dokumenttielokuvia.

Toijonen on tehnyt Ulko­linjaan ohjelmia muun muassa Jugoslavian hajoamissodista. Niistä hän sai Kirkon viestintäpalkinnon 1994. Viime aikoina hän on raportoinut muun ­muassa Ukrainasta ja Syyriasta. Journalistiliiton Sananvapauden miekan Toijonen sai 2014.

Vaikka tekniikka on muuttunut ja tietoverkkoakin käytetään ahkerasti, Toijonen toteaa, että Ulkolinjan tyylinä on säilynyt jopa vanhanaikainen journalismi.

Ulkolinjassa esitämme reportaaseja ja dokumentteja. Omat ohjelmamme muuttuvat reppareista dokkareiksi suunnilleen kolmannen kaljan jälkeen”, hän hymähtää itseironisesti mutta vakavoituu sitten.

”Olemme Ulkolinjassa etu­oikeutettuja, koska meillä on mahdollisuus yhä mennä ihmisten ja tiedon luo. Muualla Ylessäkin kiire on lisääntynyt ja on entistä vähemmän aikaa hakea ja tarkistaa tietoa.”

Aiheet ovat muuttuneet maailman mukana. ”Mutta esimerkiksi Lähi-itä on pysynyt ­aina ajankohtaisena ja herättää edelleen intohimoja.”

Ulkolinja: #trumpland, TV1 klo 22.00.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • reportaasi
 • Ulkolinja
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  5. 5

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää