Kulttuuri

Riku Järvinen lähti 13 vuotta sitten baariin ja kuoli onnettomuudessa, joka jäi ilman selitystä: Nyt puoliso toteuttaa Sir Elwood -basistin unelman omasta levystä

Riku Järvinen oli juuri toteuttamassa haavettaan oman yhtyeensä levystä, kun hän kuoli tapaturmaisesti Gloriassa. Nyt levy viimein julkaistaan, sillä Kiki Rautio tietää, että juuri sitä Riku olisi halunnut.

Oli kesäkuun 13. päivä vuonna 2004. Sir Elwoodin hiljaisten värien basisti-viulisti Riku Järvinen oli viettämässä iltaa ystäviensä kanssa Helsingin Gloriassa.

Ilta oli ihan tavallinen, mutta se sai kauhean käänteen. Käsittämättömän.

Järvinen kai nojasi jotenkin yläparven kaiteeseen ja horjahti.

Riku Järvisen elämä loppui siihen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta ei Järvisen tarina. Se saa nyt jatkoa.

”Mulle jäi voimakas tunne, että jotain jäi kesken”, sanoo Kirsi ”Kiki” Rautio punavuorelaisen kahvilan pöydässä.

Hän nostelee käsilaukustaan ruutu­vihkoja, ­jotka ovat ­kaikki täyn­nä kauniisti tekstat­tuja kirjaimia ja säkeitä. Sivujen välistä tippuu paperin­paloja, joihin on eri­laisten arki­päivän puhelin­numeroiden lomiin kirjoiteltu sanoituksia.

Riku Järvinen (1967–2004) teki musiikkia aina ja kaikkialla.

Hän soitti Sir Elwoodin hiljaisissa väreissä, työskenteli erityisopettajana, opetti joogaa ja opiskeli vielä opinto-ohjaajaksikin, mutta samalla hän teki intohimoisesti omia kappaleita. Sanoitti ja sävelsi.

Jopa luentomuistiinpanoista ja keskeltä joogaohjelmia löytyy sanoja.

Riku Järvinen soitti valtavan suositussa yhtyeessä, joka soitti myös hänen kappaleitaan, mutta salaa hän haaveili jostain ihan muusta. Hän ihaili Jaco Pastoriusta, Pekka Pohjolaa, Arvo Pärtiä, jazzia, progea, etnoa. Järvinen halusi tehdä omaa musiikkia, omanlaistaan.

”Jotain, missä pääsee revittelemään bassolla”, Rautio sanoo.


Haaveet toteutuivat 2002, kun Järvinen sai oman Luonnonlapset-yhtyeen. Siihen liittyivät kitaristit Jarmo Julkunen ja Vesa Jaakola sekä rumpali Tuomo Lassila.

Tyttöystävä Kikistä leivottiin laulaja, siitä ”Sepänkadun sulottaresta” ja ”Punavuoren prinsessasta”, joksi Järvinen aina rakastaan kutsui.

Toukokuussa 2004 yhtye pääsi viimein tekemään demoa, ja kesäkuussa Järvisen oli tarkoitus viedä se levy-yhtiöön.

Sitä hän ei koskaan ehtinyt tehdä. Vain paria päivää ennen suurta haavetta tapahtui Glorian onnettomuus.

Nyt, 13 vuotta myöhemmin, kesken jäänyt projekti viedään viimein maaliin. Riku Järvisen sävellyksistä koostuva levy Sä liu’ut hiljaa pois julkaistaan ensi viikolla.

Levy on omakustanne, sillä Rautio ei jaksanut enää taistella. Hän yritti lähestyä joitain ihmisiä levy-yhtiöistä, tuloksetta. Mesenointikampanjaakin suunniteltiin, mutta siitä luovuttiin.

”Nyt vaan revitään ne rahat jostakin”, Rautio päätti. Pääasia on, että levy saadaan tehtyä.

Kuuden kappaleen levy on pitkälti se sama, joka nauhoitettiin 13 vuotta sitten. Riku Järvinen soittaa itse levyllä. Miksaaja Lauri Malin on jonkin verran uudistanut soundia.

Kuuntele oheiselta videolta, miltä Riku Järvisen musiikki nyt kuulostaa:Levyllä on mukana myös yksi ”uusi” kappale, Järvisen viimeisimpiä. Se syntyi toukokuussa 2004 pian demoäänitysten jälkeen, kun Kiki Rautio ja Riku Järvinen menivät mökille Kiskoon.

”Riku lähti ajelemaan illalla maastoon. Palatessaan hän herätti minut: Nyt on tämmöinen biisi, kuuntele nyt heti, jooko. Hän sai vision siinä varsinaissuomalaisessa peltomaisemassa. Laulun nimi on Ladosta löytynyt.”

Uudella levyllä kappaleessa soittaa bassoa Järvisen suuresti arvostama Hannu Rantanen.

Kiki Rautio tietää varmaksi, että juuri tätä Riku olisi halunnut.

Se kävi selväksi jo 1998, kun pariskunta oli seurustellut vasta puoli vuotta. Järvinen oli lähdössä reppureissulle Turkkiin ja sanoi silloin jäähyväisiksi tyttöystävälleen: ”Jos minulle tapahtuu jotain, anna pahvilaatikko Juha Lehdelle [Sir Elwoodin laulajalle].”

Rautio tiesi laatikon. Se oli täynnä c-kasetteja, Järvisen musiikkia.

”Ikään kuin Riku olisi jättänyt sen viestin mulle jo silloin. Hän toivoi, että hänen musiikkinsa jatkaa jossain muodossa.”


Vielä joitakin vuosia sitten Kiki Rautio ei olisi voinut kuvitellakaan, että hän kokoaisi vanhan bändin uudelleen.

Kun Riku kuoli, Kikin maailma romahti.

Hän jäi sairauslomalle lentoemännän työstään ja oli ensimmäiset viikot täysin pois tolaltaan. Psykoosissa kai.

”Itkin vain kotona ja toivoin, että joku veisi minut hoitoon. Kun minulle tuli kuukautiset, ihmettelin, miksi keho tuottaa tällaista, sillä enhän minä ole elossa. Olen pelkkä kuori.”

Pitkään Kiki Rautio harkitsi itsemurhaa. Välineet odottivat kotona, viimeiset viestit oli kirjoitettu, testamentti oli tehtynä.

Hän halusi vain pois. ”Näin unia, joissa Riku kutsui minua sinne, missä oli.”

Silti jo kuukausi kuoleman jälkeen Rautio alkoi laulaa Järvisen viimeisiä lauluja, jotta ne eivät unohtuisi. Säveltäjä oli kirjoittanut ylös vain sointumerkit ja sanat, ainoastaan Rautio tiesi melodiat.

”Itkin ja lauloin niitä nauhalle.”

Nauhoilta kuuluu, kuinka Kiki sopertaa, miten Riku olisi halunnut lauluja esitettävän.

Itsemurhan päivämäärä siirtyi ja siirtyi.

Musiikki oli Kiki Rautiolle silti pitkään paha paikka.

Se tuntuu oudolta, sillä musiikki oli aina ollut iso osa hänen elämäänsä.

Luokanopettajaksi valmistunut nainen oli aina opiskellut laulua, laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja pyrkinyt Sibelius-Akatemiaankin.

Lentoemännäksi ryhdyttyään hänestä oli tullut Finnair Pilots’ Big Bandin solisti.

Mutta nyt hän ei kestänyt musiikkia yhtään.

Hän muistaa, kuinka meni kerran kauppaan yhdessä äitinsä kanssa. Siellä soi Norah Jones, artisti, jota he olivat Rikun kanssa viimeisinä aikoina kuunnelleet paljon. Juuri sellaista musiikkia he olivat haaveilleet tekevänsä itsekin.

”Menin sanomaan myyjälle, että voitko laittaa musiikin pois”, Rautio muistelee.

Musiikki oli kuollut hänestä.

Raution pelastukseksi koitui Nuoret lesket -vertaistukiryhmä, johon hän meni mukaan äitinsä suosituksesta heti Rikun kuoleman jälkeen.

Siellä hän oppi, että puolison kuolemasta voi päästä jaloilleen, vaikka tuska ei lähdekään kokonaan pois.

”Silti voi olla onnellinen ja hyvillään elämästä.”

Myös musiikin tekeminen on auttanut. Lopulta Rautio tajusi, että jotta hän jaksaisi elää, elämässä on pakko olla musiikkia.

Kaksi vuotta sitten Rautio soitti Järvisen vanhalle tutulle, basisti Timo Tuppuraiselle. Niin hän meni teksteineen laulajaksi jazzyhtye Fusiotherapyyn.

Surutekstejä syntyi aluksi ”aika monta”. Sitten kerran Rautio tuli treeneihin iloisen kappaleen kanssa.

”Oho, sä olet parantunut. Fuusioterapia on auttanut!” yhtyeen rumpali totesi.

Pitkään Kiki Rautio ajatteli, että samanlaista rakkautta hän ei sentään voi enää ikinä löytää kuin Riku Järvinen hänelle oli.

Mutta löytyi se. Helsingin Kivinokan mökkiyhteisöstä.

Nyt Rautio on onnellisesti parisuhteessa, itsensäkin yllätykseksi naisen kanssa.

Kiki & Luonnonlapset -yhtye piti pitkän surutauon jälkeen ensimmäisen keikkansa kolme vuotta sitten.

Se oli hurja paikka. Rautio muistelee, että hänen oli pakko pitää sanoja edessään, sillä hän ei voinut luottaa muistavansa yhtään mitään.

Keikkapaikka Kapsäkki oli loppuunmyyty. Ystävät ja sukulaiset olivat paikalla. Rikusta heijastettiin estradille kuvia, ja jonkin kappaleen Riku sai aloittaakin aivan yksin. Tilaisuus oli samalla kuin muistotilaisuus.


Myös uusi levy on Rikun muistolle. Mutta samalla se katsoo jo eteenpäin.

Levy on kahden eri rakkauden tuotos.

Graafisen ilmeen on luonut Raution puoliso Tuuli Laukkanen, joka työskentelee graafikkona Yleisradiossa. Kansissa näkyy Riku Järviselle tärkeitä asioita, esimerkiksi mandala-kuvio, joka kertoo elämän jatkumisesta jossain muodossa.

Kiki Rautio sanoo, että hänellä on nyt kaikki hyvin.

”Mutta kova ikävä on”, Rautio sanoo kyynelten vieriessä pitkin poskia. ”Järkyttävä ikävä. Aina. Se ei lähde mihinkään.”

Nykyään Rautio kuitenkin jo tietää, että mustat hetket menevät kyllä ohi.

”Alussa tuntui, että mikään lakana ei riitä itkuun. Nyt voin itkeä yhden päivän, mutta tiedän, että seuraava on jo parempi.”

Kiki & Luonnonlapset -yhtyeen levynjulkaisukeikka Tavastialla 9. toukokuuta kello 21.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Levyt
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  4. 4

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  5. 5

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   Historian ylioppilaskokeeseen lipsahti väärä vuosiluku – ”Pyrimme siihen, että virheitä ei olisi, mutta kokeita tekevät ihmiset”

  9. 9

   Ilmarisen toimitusjohtajasta Timo Ritakalliosta tulee OP:n uusi pääjohtaja – strateginen taito, johtamisosaaminen ja verkostot ratkaisivat valinnan

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää