Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Mannerheim oli taantumuksellinen aristokraatti, joka puolusti demokratiaa

Uudessa elämäkerrassa käsitellään Mannerheimia empaattisesti ja sympaattisesti, mutta hänestä ei anneta järin empaattista tai sympaattista kuvaa.

Historia

Henrik Meinander: Gustaf Mannerheim – Aristokraatti sarkatakissa (Aristokrat i vadmail). Suom. Kari Koski. Otava. 335 s.

”Niin, Jumala siunatkoon kaikkea mitä demo­kratiaksi ja parlamentarismiksi kutsutaan, mutta minä olen liian vanha voidakseni kunnolla arvostaa sitä”, kirjoitti Gustaf Mannerheim eräälle ystävälleen kevättalvella 1935.

Kirjettä kirjoittaessaan Mannerheim oli 67-vuotias kenraali, joka oli tehnyt pitkän uran Venäjän keisarillisessa sotaväessä, johtanut valkoista armeijaa Suomen sisällissodassa 1918 ja sen jälkeen odottanut parikymmentä vuotta kansakunnan reservissä, mitä elämä toisi vielä tullessaan.

Puuskahduksen syy oli suomen- ja ruotsinkielisten välinen kieliriita. Mannerheimin mielestä oli joutavaa riidellä kieliasioista maassa, joka oli joutumassa kuolemanvaaraan.

Kielikiistan hän pelkäsi vahingoittavan suhteita Ruotsiin. Mannerheim kuului yhdessä J. K. Paasikiven kanssa pieneen mutta vaikutusvaltaiseen salaiseen vaikuttajaryhmään, joka yritti parantaa naapurimaiden välejä.

On häkellyttävää lukea Henrik Meinanderin kirjasta Gustaf Mannerheim – Aristokraatti sarkatakissa, kuinka Mannerheim tuolloin pohdiskeli Suomen ja Ruotsin yhteistyötä.

Hänen analyysinsa ja ehdotuksensa ovat 80 vuoden takaa, mutta ne kuulostavat niin pelottavan ajankohtaisilta, että nykyinen tasavallan presidentti, pääministeri, ulkoministeri tai puolustusministeri voisi poimia omiin puheisiinsa Mannerheimin ajatuksia ja arvioita.

Mannerheim mm. hahmotteli vuonna 1934 kolmivaiheisen ohjelman, jossa Suomi ensin julistautuisi pohjoismaisen suuntauksen kannattajaksi, sitten linnoittaisi Ruotsin kanssa Ahvenanmaan ja lopuksi solmisi naapurimaan kanssa puolustusliiton.

Ohjelmasta toteutui vain ensimmäinen kohta. Ruotsi ei ollut enempään halukas. Puolustusliittoa ei silloin syntynyt. Aika näyttää, syntyykö nyt.

Kun Mannerheim tunnusti kirjeessään epäluulonsa demokra­tiaa ja parlamentarismia kohtaan, hän ei voinut tietää, että seuraavan kymmenen vuoden aikana juuri hänestä itsestään tulisi keulakuva kamppailussa paitsi Suomen itsenäisyyden myös demokratian ja parlamentarismin puolesta vuoroin ruskeaa, vuoroin punaista diktatuuria vastaan.

Aristokraatti joutui käymään tämän puolustustaistelun yhteistyössä Suomen presidenttien, hallitusten ja eduskunnan kanssa. Läheinen liittolainen oli se sama työväenliike, jonka Mannerheim oli kovin ottein kukistanut vuoden 1918 sisällissodassa.

Kaikki huipentui loppukesällä 1944 merkilliseen tapahtumasarjaan. Ensin eduskunta valitsi poikkeuslailla Mannerheimin presidentiksi. Sitten Mannerheim lähetti diktaattori Adolf Hitlerille kirjeen, jossa hän – Suomen eduskunnan tahtoon vedoten – sanoi sotilasyhteistyön irti ja saman tien solmi rauhan toisen diktaattorin Josif Stalinin kanssa.

Ja miten joutuisasti ja sulavasti hän sen teki.

Syyskuun alussa 1944 Mannerheim hyvästeli Tamminiemessä lämpimästi kenraali Waldemar Erfurthin, joka oli koko jatkosodan ollut Hitlerin edustajana Mannerheimin päämajassa.

Lokakuun alussa hän otti Tamminiemessä ystävällisesti vastaan Stalinin edustajan kenraalieversti Andrei Ždanovin ja pahoitteli aluksi, että maat olivat joutuneet sotaan keskenään. Keskustelun lopuksi Mannerheim pyysi Ždanovilta apua saksalaisten joukkojen karkottamisessa Lapista.

Nykypoliitikkoja on tapana pilkata takinkäännöksistä, mutta kyllä sitä ennenkin osattiin. Helppoa se ei ole voinut olla, koska Mannerheim inhosi niin natseja kuin kommunistejakin.

Meinander arvioi, että Gustaf Mannerheim vierasti äärimmäistä oikeistoa, mutta oli ajattelultaan taantumuksellinen.

”Useimpien sukulaistensa ja ystäviensä tavoin hän piti kiinni samasta elämäntyylistä ja maailmankatsomuksesta, jotka olivat vallinneet heidän lapsuudessaan 1870- ja 1880-luvuilla”, Meinander kirjoittaa.

Arvio pitää varmasti paikkansa. Mannerheimista ei koskaan tullut kunnon demokraattia, ja hän meni niine vanhoillisine ajatuksineen hautaan.

Ja silti itsenäinen, demokraattinen ja parlamentaarinen Suomi valmistautuu viettämään näyttävästi tämän taantumuksellisen aristokraatin syntymän 150-vuotisjuhlaa.

Eikä muistaminen juhlavuoteen lopu. Mannerheimin kuolemastakin on kulunut jo 66 vuotta, ja yhä hän antaa aihetta tutkimuksiin, näytelmiin, näyttelyihin, seminaareihin ja tietysti kirjoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Historia
 • Kirja-arvostelut
 • Gustaf Mannerheim

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää