Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Mannerheim oli taantumuksellinen aristokraatti, joka puolusti demokratiaa

Uudessa elämäkerrassa käsitellään Mannerheimia empaattisesti ja sympaattisesti, mutta hänestä ei anneta järin empaattista tai sympaattista kuvaa.

Historia

Henrik Meinander: Gustaf Mannerheim – Aristokraatti sarkatakissa (Aristokrat i vadmail). Suom. Kari Koski. Otava. 335 s.

”Niin, Jumala siunatkoon kaikkea mitä demo­kratiaksi ja parlamentarismiksi kutsutaan, mutta minä olen liian vanha voidakseni kunnolla arvostaa sitä”, kirjoitti Gustaf Mannerheim eräälle ystävälleen kevättalvella 1935.

Kirjettä kirjoittaessaan Mannerheim oli 67-vuotias kenraali, joka oli tehnyt pitkän uran Venäjän keisarillisessa sotaväessä, johtanut valkoista armeijaa Suomen sisällissodassa 1918 ja sen jälkeen odottanut parikymmentä vuotta kansakunnan reservissä, mitä elämä toisi vielä tullessaan.

Puuskahduksen syy oli suomen- ja ruotsinkielisten välinen kieliriita. Mannerheimin mielestä oli joutavaa riidellä kieliasioista maassa, joka oli joutumassa kuolemanvaaraan.

Kielikiistan hän pelkäsi vahingoittavan suhteita Ruotsiin. Mannerheim kuului yhdessä J. K. Paasikiven kanssa pieneen mutta vaikutusvaltaiseen salaiseen vaikuttajaryhmään, joka yritti parantaa naapurimaiden välejä.

On häkellyttävää lukea Henrik Meinanderin kirjasta Gustaf Mannerheim – Aristokraatti sarkatakissa, kuinka Mannerheim tuolloin pohdiskeli Suomen ja Ruotsin yhteistyötä.

Hänen analyysinsa ja ehdotuksensa ovat 80 vuoden takaa, mutta ne kuulostavat niin pelottavan ajankohtaisilta, että nykyinen tasavallan presidentti, pääministeri, ulkoministeri tai puolustusministeri voisi poimia omiin puheisiinsa Mannerheimin ajatuksia ja arvioita.

Mannerheim mm. hahmotteli vuonna 1934 kolmivaiheisen ohjelman, jossa Suomi ensin julistautuisi pohjoismaisen suuntauksen kannattajaksi, sitten linnoittaisi Ruotsin kanssa Ahvenanmaan ja lopuksi solmisi naapurimaan kanssa puolustusliiton.

Ohjelmasta toteutui vain ensimmäinen kohta. Ruotsi ei ollut enempään halukas. Puolustusliittoa ei silloin syntynyt. Aika näyttää, syntyykö nyt.

Kun Mannerheim tunnusti kirjeessään epäluulonsa demokra­tiaa ja parlamentarismia kohtaan, hän ei voinut tietää, että seuraavan kymmenen vuoden aikana juuri hänestä itsestään tulisi keulakuva kamppailussa paitsi Suomen itsenäisyyden myös demokratian ja parlamentarismin puolesta vuoroin ruskeaa, vuoroin punaista diktatuuria vastaan.

Aristokraatti joutui käymään tämän puolustustaistelun yhteistyössä Suomen presidenttien, hallitusten ja eduskunnan kanssa. Läheinen liittolainen oli se sama työväenliike, jonka Mannerheim oli kovin ottein kukistanut vuoden 1918 sisällissodassa.

Kaikki huipentui loppukesällä 1944 merkilliseen tapahtumasarjaan. Ensin eduskunta valitsi poikkeuslailla Mannerheimin presidentiksi. Sitten Mannerheim lähetti diktaattori Adolf Hitlerille kirjeen, jossa hän – Suomen eduskunnan tahtoon vedoten – sanoi sotilasyhteistyön irti ja saman tien solmi rauhan toisen diktaattorin Josif Stalinin kanssa.

Ja miten joutuisasti ja sulavasti hän sen teki.

Syyskuun alussa 1944 Mannerheim hyvästeli Tamminiemessä lämpimästi kenraali Waldemar Erfurthin, joka oli koko jatkosodan ollut Hitlerin edustajana Mannerheimin päämajassa.

Lokakuun alussa hän otti Tamminiemessä ystävällisesti vastaan Stalinin edustajan kenraalieversti Andrei Ždanovin ja pahoitteli aluksi, että maat olivat joutuneet sotaan keskenään. Keskustelun lopuksi Mannerheim pyysi Ždanovilta apua saksalaisten joukkojen karkottamisessa Lapista.

Nykypoliitikkoja on tapana pilkata takinkäännöksistä, mutta kyllä sitä ennenkin osattiin. Helppoa se ei ole voinut olla, koska Mannerheim inhosi niin natseja kuin kommunistejakin.

Meinander arvioi, että Gustaf Mannerheim vierasti äärimmäistä oikeistoa, mutta oli ajattelultaan taantumuksellinen.

”Useimpien sukulaistensa ja ystäviensä tavoin hän piti kiinni samasta elämäntyylistä ja maailmankatsomuksesta, jotka olivat vallinneet heidän lapsuudessaan 1870- ja 1880-luvuilla”, Meinander kirjoittaa.

Arvio pitää varmasti paikkansa. Mannerheimista ei koskaan tullut kunnon demokraattia, ja hän meni niine vanhoillisine ajatuksineen hautaan.

Ja silti itsenäinen, demokraattinen ja parlamentaarinen Suomi valmistautuu viettämään näyttävästi tämän taantumuksellisen aristokraatin syntymän 150-vuotisjuhlaa.

Eikä muistaminen juhlavuoteen lopu. Mannerheimin kuolemastakin on kulunut jo 66 vuotta, ja yhä hän antaa aihetta tutkimuksiin, näytelmiin, näyttelyihin, seminaareihin ja tietysti kirjoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Historia
 • Kirja-arvostelut
 • Gustaf Mannerheim

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   Miksi presidentin pitää olla syntyperältään Suomen kansalainen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää