Kulttuuri

Tampereen pianokilpailun voittaja Ossi Tanner on romanttinen taituri

Uuden pianokilpailun toinen palkinto jaettiin kahden pianistin kesken.

Klassinen

Tampereen pianokilpailun kaksi finaalikonserttia Tampere-talossa. Tampere Filharmonia, kapellimestari Klaus Mäkelä.

Tampereen pianokilpailu on uusi tulokas Suomen musiikkikilpailujen moninaisella kentällä. Sen korkea, kansainvälisesti vertailukelpoinen taso oli iloinen yllätys. Tuomariston puheenjohtaja Kimmo Hakola totesikin voitonjakotilaisuudessa, että se nousi heti valtakunnallisten kilpailujen kärkeen.

Tampereen pianoseura on kilpailun pääjärjestäjä. Tampereen konservatorio ja Tampere Filharmonia ovat olleet aktiivisesti mukana alusta lähtien.

Ensimmäinen yllätys oli osanottajien suuri määrä. Kilpailuun ilmoittautui 55 pianistia, joista soittamaan tuli 47. Kilpailuun voivat osallistua 15–30-vuotiaat suomalaiset ja Suomessa vähintään kolme vuotta opiskelleet pianistit.

Kaikki kuusi finalistia ovat huippulahjakkuuksia, jotka ovat kehittäneet tekniset taitonsa monipuoliselle virtuoosiasteelle. Kiitokset kuuluvat myös suomalaisille pianopedagogeille ja erityisesti Sibelius-Akatemialle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kilpailun voittaja Ossi Tanner (s. 1997) ei ollut varsinainen yllätys finaalisuorituksen perusteella., joskaan hänen voittonsa ei vaikuttanut aivan itsestäänselvältä. Ratkaisussaan tuomaristo otti tietysti huomioon myös yhdeksänpäiväisen ottelun alku- ja välierät.

Tanner valloitti finaalissa Chopinin e-molli-konserton runollisena tulkkina. Tämän romanttisen taiturin soitto säihkyi kaikkea vaadittavaa teknistä briljanssia, mutta mikä tärkeää, hänellä on kyky saada kosketuksensa laulamaan ja kantamaan kirkkaasti.

Jotta pianissimotkin kuuluisivat Tampere-talon isossa salissa, pianistin on kyettävä rentouttamaan sormensa juuri oikealla hetkellä ennen kuin sormen pää osuu koskettimeen. Tämän rentouden ja kosketuksen painon ja herkkyyden säätelyn Tanner hallitsi hienosti.

Ensiosassa Tanner avasi soolonsa virtuoosisen loistokkaasti ja latasi oktaaveihin ja akordeihin pontevaa energiaa. Sivuteema kaartui korkeuksissaan kauniisti laulaen. Kehittelyjaksosta puhkesi kohiseva, tasainen taiturimyrsky.

Jatkossa juoksutukset helmeilivät, rinnakkaiset oktaaviliikkeet kiisivät tulisesti, terssi ja sekstikulut soljuivat tasaisesti. Hitaassa osassa Tanner tuntui noudattaneen Chopinin omia ohjeita: sen on soittava kuin romanssi, rauhallisesti ja melankolisesti, kuin haaveilua kuunvalossa kauniina kevätyönä.

Liiallinen sentimenton vaara piilee Chopin-soitossa, mutta tähän ansaan Tanner ei haksahtanut. Hänen runollisuutensa oli hienostuneen hallittua, ja samalla se synnytti nuorekkaan spontaanisuuden vaikutelman.

Finaalin iloisissa krakowiak-rytmeissä Tanner taituroi vapautuneen lennokkaasti ja tarkan rytmikkäästi, joskin joku lipsahduskin sattui.

Yhteistyö vuotta vanhemman Klaus Mäkelän johtaman Tampere Filharmonian kanssa sujui hyvin. Johtaja ja orkesteri kuuntelivat pianistia ja pianisti orkesteria. Temponvaihdoksissakin oltiin yksimielisiä.

Orkesterilla on Chopinin konsertossa selvä säestäjän rooli, mikä helpotti yhteydenpitoa.

Tuomaristo jakoi toisen palkinnon kahden pianistin kesken: sen saivat Fanny Söderstöm (s. 1993) ja Anton Mejias (s. 2001). Kolmatta palkintoa ei jaettu näin ollen lainkaan.

Mejias on kilpailun ”ihmelapsi”, huippuluokan virtuoosikyky. Hänellä ei ollut varsinaisia teknisiä vaikeuksia Rahmaninovin kolmannessa, d-molli-pianokonsertossa.

Orkesteri taisi olla Mejiakselle hieman outo ympäristö. Hän kulki päättäväisen tarmokkaasti ja taiturillisesti eteenpäin omaa rataansa, eikä juuri katsahtanutkaan kapellimestarin suuntaan. Hän olikin parhaimmillaan omissa kadensseissa ja välikkeissä, joissa ei tarvinnut välittää orkesterista. Niissä hän sai flyygelin soimaan usein orkestraalisesti.

Suurimmassa kohinoissa piano peittyi orkesterin alle. Ylipäätään Mäkelä päästi usein orkesterin soimaan turhan lujaa. Hän ei myöskään ole selvästikään tottunut seuraamaan solisteja. Jos solisti hidasteli ja kiirehteli, syntyi pieniä erimielisyyksiä. Mäkelä oli haluton tinkimään tiukoista tempoista.

Fanny Söderstöm piti menestyksekkäästi puoliaan orkesteria vastaan Brahmsin d-molli-pianokonsertossa. Niin jykevää ja raskasta kuin Brahmsin orkesterisatsi usein onkin, Söderström sai aina flyygelin kuuluville kiinteäsointisesti ja taiturillisen lujaotteisesti.

Ei voinut odottaa, että nuori pianisti olisi vielä tavoittanut ensiosan traagisuutta ja titaanista akordivoimaa tai finaalin aggressiivista hilpeyttä. Mutta Brahmsin uhmaa ääriosissa oli ja hitaassa osassa soinnin täyteläisyyttä.

Tarmo Peltokosken (s. 2000) soolo-osuus hukkui orkesterin alle Rahmaninovin toisen, c-molli-pianokonserton ensiosassa. Hän soitti finalisteista ensimmäisenä ja taisi jännittää jonkin verran. Kontrolli ei aina pitänyt.

Hitaassa osassa Peltomäki vapautui, ja yhtäkkiä vaimea, tylppä sointi katosi ja flyygelistä puhkesi vivahteikasta ja runollista laulavuutta. Finaalin rytmejä Peltomäki onnistui iskemään taiturillisen sähäkästi ja sai ne paukahtamaan orkesterin pauhun läpi.

Japanilainen Ayane Matsuura (s. 1987) soitti Griegin pianokonserton niin raikkaan taiturillisesti ja laulavan runollisesti, että hänen olisi odottanut sijoittuvan palkintosijoille. Kenelläkään toisella finalistilla ei ollut kosketuksessaan yhtä suurta sävyjen ja nyanssien rikkautta.

Finaalin kansantanssirytmit viehättivät ilmavasti säihkyvällä lennokkuudellaan, ja Matsuuran käsistä irtosi myös kosken lailla kuohuvaa bravuuria.

Hannu Alasaarela (s.1994) hallitsi upeasti Prokofjevin ”barbaarisen” g-molli-konserton kaikki ulottuvuudet suurten sointimassojen myrskyistä villiin motoriseen menoon ja kaikkeen muuhun hurjaan ja dissonoivaan vasarointiin. Taiturillisen tarkasti ja rytmikkäästi iskevä rytinä sai myös salaperäiset lyyriset vastakohtansa. Myös tätä pianistia veikkasi palkintosijoille.
Hannu-Ilari Lampila

Fakta

Tampereen pianokilpailun palkitut


 1. palkinto: Ossi Tanner, 10 000 euroa.

 Jaettu 2. palkinto: Fanny Söderström ja Anton Mejias, kumpikin 6 250 euroa.

 Muut finalistit Tarmo Peltokoski, Ayane Matsuura ja Hannu Alasaarela saivat 2 000 euron tunnustuspalkinnot.

  Hannu Alasaarela sai 1 500 euron erikoispalkinnon parhaasta suomalaisen teoksen esityksestä.

 Tarmo Peltokoski sai 1 000 euron palkinnon kilpailuun sävelletyn teoksen parhaasta esityksestä sekä Suomen arvostelijain liiton 1 000 euron palkinnon finaalin karismaattisimmasta lavaesiintymisestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Musiikkikilpailut
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  3. 3

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  4. 4

   Kone aloittaa säästöohjelman ja aikoo karsia 1 000 työpaikkaa

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   THL möhli: 6 000 suomalaisen henkilötietoja ja laboratoriotuloksia vuoti verkkoon

  9. 9

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  10. 10

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää