Kulttuuri    |   Suomi 100 vuotta

Sisällissotavuonna 1918 Suomessa ilmestyi kirjoja, joissa vaalittiin rodullista puhtautta, opeteltiin sissisotaa ja kannustettiin naisia kuuliaisuuteen

Vuonna 1918 Suomessa luettiin kasvisreseptejä, dekkareita, rotuoppaita ja Leinon tilityksiä.

Sotaa ja kauhua?

Aatteenpaloa ja politiikkaa?

Vai ahdistavasta todellisuudesta pakopaikan tarjoavaa romantiikkaa?

On aika katsoa, millaista tekstiä Suomessa itsenäisyyden ensimmäisenä kokonaisena vuonna 1918 luettiin.

Se kun on sitä materiaalia, josta kansakunnan tietoisuus sisällissodan melskeissä syntyi.

Itsenäisyyden juhlavuonna olisi tietysti houkutus pysyä suomalaisessa kirjallisuudessa, mutta ei olla niin tarkkoja. Otetaan mukaan myös käännöskirjallisuus ja vähän vaatimattomammatkin vihkoset.

Kansalliskirjaston kokoelmista löytyy haulla ”1918” vajaa puolitoista tuhatta nimikettä. Osa niistä on pelkkiä pamfletteja ja puheita, osa pikkuvihkoja ja osa uudelleenjulkaisuja, mutta paljon on romaaneita, näytelmiä ja tietokirjojakin.

Ohuita teokset kyllä ovat, keskipaksuus lienee alle sata sivua.

Tässä joukossa Miki Liukkosen yli 850-sivuinen O olisi käsittämätön järkäle.

Mutta katsotaan. Paljon on oppaita käytännön elämän hoitamiseen. On opasvihkosia jalkineiden hoitoon, kehruukasvien viljelyyn, olkirehun valmistukseen, kalaruuan mädättämiseen, sokerijuurikkaiden kasvattamiseen ja erilaisten eläinten hoitoon.

On kalastusoppaita jokamiehille, voimisteluoppaita ikänaisille, ja kyssäkaalinkäyttöoppaita jokaiselle.

Jotkut elämäntaito-oppaat voisivat nimensä puolesta löytyä nykyisistä tietokirja­hyllyistä:

100 kasvispäivällistä

204 eri ruokalajia maidosta

99 ohjetta tahrojen poistamiseen

Toiset taas eivät:

Aakkosia sosialistien lapsille

Jäkälät ihmisravintona

Konekiväärin rakenne ja hoito.

Sotaisat mielialat näkyvät teoksissa vahvasti, ja vaikeat ajat vaikuttavat ruokkineen luovuutta ja sanomisen tarvetta ihmisissä. Usein kirjoittajan aatesuunta näkyi jo teoksen nimessä ja ero vastapuoleen tehtiin kätevästi vaikkapa värillä.

Vuoden 1918 aikana ilmestyivät muun muassa runokokoelmat Valkea maa, Valkea päähine ja Valkea kansa.

Romaanipuolella ilmestyivät muun muassa nämä kirjat, jotka syystä tai toisesta jäivät kirjoittajansa ainokaisiksi:

Valkoinen aika, Vapaussodan verikentiltä, Suomen päivän nousu, Raudun rintamalla, Eversti Ansamaa, Jääkärielämästä, Sankari väkevä.

Selvä näkökulma lienee näissä teoksissa: Hakkaa päälle!: sotarunoja valkoiselle armeijalle sekä Vihollisen leirissä punaisen kapinan aikana.

Myös punaisten puolella oli kymmenittäin julkaisseita kirjailijoita.

Romaanien, puheiden, näytelmien ja pamflettien lisäksi työväenyhdistykset julkaisivat muun muassa venäläistä maantietoa ja sanastoa käsitteleviä kirjoja sekä ohjeita sissisodankäyntiin.

Yksi vuoden 1918 klassikko on syyskuun 3. päivänä SKP:n perustavassa kokouksessa Moskovassa julkaistu Kirje toveri Leninille, joka loppuu juhlavasti:

”Voitte sanoa venäläisille tovereille meidän puolestamme: Suomalaisetkin kommunistit lähtevät ilolla tuleen, — tahtovat olla hyökkäyksessä mukana, kun kapitalismin linnat otetaan ja maan tasalle hajotetaan; suomalaiset kommunistit pitävät arvoaan alentavana jäädä rintaman selkäpuolelle, kun kaikkien maiden köyhälistö valloittaa maailman.”

Suomalaislasten kasvatuksessa puri kirjojen perusteella kuri. Vallitsevassa ajattelussa tyttöjen tulevaisuus nähtiin lähinnä äitiyden ja vaimon roolin kautta ja heitä ohjattiin ”naiselliseen sulokkuuteen, sopuisuuteen, uhrautuvuuteen ja lähimmäisenrakkauteen”.

Pojat taas olivat tulevia maanpuolustajia ja työläisiä.

Yksi alan auktoriteetti oli Kotikasvatusyhdistyksen johtohahmo Vilho Reima, joka toimi elämänsä aikana myös kansakoulunopettajana ja kansanedustajana.

Reimaa ahdisti kaupunkielämä sopimattomine houkutuksineen. Niiden vastapainoksi hän suositteli nuorisolle kristillisiä rientoja, kirjojen lukemista ja urheilua.

Tyttöjen suurimpia paheita olivat hänen mielestään turhamaisuus ja pinnallisuus. Todellisena kauhistuksena hän piti katukuvaan ilmestyneitä naisia, jotka kulkivat kiväärit olallaan partioimassa.

Reiman teos Aviopuolison valinta ilmestyi vuonna 1918.

Reiman pysyvin saavutus lienee kuitenkin se, että hän toi äitienpäivän vieton Suomeen.

Vielä pidemmälle meni ankarana suojelus­kuntalaisena tunnettu Martti Pihkala, joka luonnosteli 158-sivuissa teoksessaan Minkälainen Suomi meidän on luotava? rotuhygieenistä yhteiskuntaa, jossa epäkelpo aines pakkosterilisoitaisiin olemattomiin. Sosialistien lisäksi arveluttavana aineksena hän piti muun muassa prostituoituja – joille hän halusi perustaa pakkolaitoksia – ja ”törkeäsanaisia ja pitkätukkaisia jätkiä”.

Naisten tarkoitus oli selkeä: synnyttää mahdolli­simman paljon lapsia.

Seksiä ei Pihkalan ihanne­yhteiskunnassa harrastettukaan kuin lisääntymistarkoituksessa. Alkoholia nautittiin äärimmäisen vähän. Nautinnoksi riitti työnteko.

Kaiken lopputuloksena syntyisi rotupuhdas ”uusi väkevä ihminen”, joka erottuisi alemmista kansoista ja yksilöistä.

Toisenlaistakin naisenmallia tytöille löytyi. Saksalaisen Emmy von Rhodenin Neiti Uhkamieli on tyttökirja, jonka päähenkilö Ilse Macket kapinoi perinteistä kiltin tytön roolia vastaan äitipuolen vastustuksesta huolimatta.

Lopussa sisäoppilaitokseen lähetetty tyttö toki kesyyntyy.

Sen sijaan ranskalaisen Guy de Maupassantin Elämän tarinaa voi pitää loppua myöten feministisenä teoksena.

Siinä päähenkilö on luostari­koulusta kotiin palaava 17-vuotias Jeanne, jolla on edessään aviopuolison valinta ja muut aikuisuuden realiteetit. Nopeasti solmittu avioliitto kuitenkin osoittautuu painajaiseksi ja rikkoo nuoren naisen romanttiset kuvitelmat julmasti.

Myös porvarillinen perhe-elämä paljastuu elämänmittaiseksi virheeksi.

Pojille tarjolla oli sotakertomuksia. Yksi niistä oli Jalmari Finnen kantaaottava Kiljusen herrasväki partiolaisina.

Kirjassa Kiljuset lähtevät sotaan, ja seikkaileepa ajankohtaisen teoksen sivuilla itse Mannerheimkin.

Kansakunnan kipuilu tasavaltalaisuuden ja monarkian kanssa on läsnä, kun isä-Kiljunen kruunataan lopussa kuninkaaksi.

Myös toinen Finnen kirjoittama teos, Otavan julkaisema sarjakuvakirja Janne Ankkanen sotajalalla kommentoi kansakunnan kohtalonhetkiä.

Ola Fogelbergin piirtämässä tarinassa Ankkanen lietsoo kaikki maatilan eläimiä toistensa kimppuun, ja ikävästihän siinä sitten käy.

Finne tunnettiin porvarillisista mielipiteistään, ja tarinaa on pidetty kritiikkinä punaisten lietsomaa kapinamielialaa kohtaan.

Dekkareitakin ilmestyi. Vuonna 1918 julkaistiin muun muassa ensimmäinen Sherlock Holmes -suomennos Aatelinen varas.


Uuno Hirvonen puolestaan julkaisi salapoliisi­romaaninsa Gyldenbrookien kunnia ja Lauri Soini Punakaartin päällikön tyttären.

Molemmat dekkarit ovat paljon velkaa Sherlock Holmesille.

Ilman Eino Leinoa ei tämäkään juttu pääty.

Kansalliskirjaston kokoelmista Leinon vuonna 1918 julkaistuja teoksia löytyy useampikin kappale.

Ahven ja kultakalat on sadun muodossa kerrottu tarina kuninkaantyttärestä, joka asuu isänsä palatsissa ja onkii päivät pitkät kultakaloja.

Onkiessaan kultakaloja hän alkaa nähdä lammessa heijastuksena kuninkaanpojan kuvan, johon pian rakastuu. Sen seurauksena kuninkaantytär ymmärtää haluavansa onkia oikeita kaloja ja nähdä oikeita ihmisiä.

Vöyrin sotakoulu on tilaustyönä tehty historiikki Suomen ensimmäisestä aliupseerikoulusta.

Leino ei teokseen paljon panostanut.

Helsingin valloitus on 136-sivuinen muistelmateos, joka kertoo siitä, miten Leino jäi punaisten noustua valtaan kuvanveistäjätoverinsa kanssa mottiin Hotelli Kämpiin Helsingissä.

Päivät kuluivat sakkia pelaten ja poltellen.

Välillä kaksikko pujahti salaa kaupungille.

Leinon hahmo oli tunnettu, joten punanauhaiset asemiehet välttääkseen hän leikkautti tukkansa sekä luopui hatustaan ja kepistään.

Punaisia kohtaan kirjassa on niukalti ymmärrystä.

”Helsinki on roskaväen vallassa! Se totuus selvisi siinä silmänräpäyksessä. Esikaupunkien ja vallityöläisten kymmentuhantiset laumat näyttivät sen keskukseen pahimman törkynsä tyhjentäneen”, Leino kirjoittaa.

Valkoisten voiton jälkeen Leino tunsikin riemua, kuten monet muutkin runoilijat ja taiteilijat. Pian julkaistu Vapauden kirja sisältääkin valikoiman poliittisia runoja, osa uhmakkaitakin.

Oi, Suomen äidit,

soutakaa te meille sodan lasta,

niin ylvästä, niin ylpeää,

niin voiton-voimakasta,

mi säilän terän tempoais

ja nuorten lipun nostais –

oi, Suomen äidit, soutakaa

te lasta, joka kostais!

Kaikkiaan sisällissota kuitenkin ruhjoi Leinon henkisesti. Jo kesällä 1918 hän vuoroin manasi punaisia, vuoroin murehti maassa olevia vankileirejä.

Epätietoisuutensa hän teki selväksi Vapauden kirjan esipuheessa, jossa vaikuttaa perin väsyneeltä sotaan:

”Kirjoitan tätä unettomana, ahdistavana yönä, jolloin pahaenteiset laukaukset yksinäisiltä kaupunginkaduilta korvaani pamahtelevat ja kukaties kuinka monen vapauden marttyyrin tai rauhallisen kansalaisen veri jälleen Suomen kuutamoisia hankia kostuttaa. Olen miettinyt tätä näinä pitkinä, loputtomina päivinä, näinä verkkaan vierivinä, alituisen ja yksitoikkoisen kauhun viikkoina, siksi kun olen tuntenut itseni idiootiksi ja viimeinenkin järjellinen ajatus on aivoissani seisahtunut. Ja samalla olen aivan erikoisessa määrässä tuntenut tämän heimon henkisen läsnäolon.”

Esipuhe on päivätty 15. maaliskuuta, kaksi kuukautta ennen sisällissodan loppua.

Sisällissodan käännekohta, Tampereen taistelu, alkoi seuraavana päivänä.

Lähteet: Kansalliskirjasto.fi, Panu Rajala: Virvatuli (WSOY, 2017), kansallisbiografia.fi, Oili Parjo: Koti on kansan sydän: Kotikasvatusyhdistyksen perustaminen ja toiminta 1907–1917 (Helsingin yliopisto, 2003)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  8. 8

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  9. 9

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  10. 10

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää