Valikko
Kulttuuri

Mitä mieltä lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on kolmesta uudesta kuvakirjasta, joissa kaikissa ollaan ihan hukassa?

Tuoreissa Hannamari Ruohosen, Ilja Karsikkaan sekä Kristina Murray Brodinin ja Maija Hurmeen kuvakirjoissa käsitellään kaikissa perheen kriisiä. Yhdessä katoaa lapsi, toisessa isä ja kolmannessa äiti.

Lapsiperhearjen kaikkein ahdistavimmatkin aiheet yltävät jo lastenkirjoihin. Eri tavoin perhedynamiikkaan liittyviä kriisejä käsitellään esimerkiksi tuoreissa Hannamari Ruohosen, Ilja Karsikkaan ja Kristina Murray Brodinin ja Maija Hurmeen kirjoissa. Yhdessä katoaa lapsi, toisessa isä ja kolmannessa äiti.

Hannamari Ruohosen kuvakirjassa Kadonnut äitini leikki-ikäinen lapsi herää vanhempien yölliseen riitaan. Aamulla äiti on kadonnut.

”Äiti oli lähtenyt, koska hän ei halunnut enää mitään.”

Patoutuneiden tunteiden tulkiksi tulee apuun Nalle-koira, jonka kanssa lapsi verryttelee myös kielteisiä tunnetiloja.

Ruohosen puuvärikynillä luoma kotimiljöö on heleän idyllinen, mutta turvattomuuden tunnot näkyvät keskushahmojen ilmeissä ja kehonkielessä.

Ilja Karsikkaan kuvakirjassa Amos ja sumupuu Amoksen isä tekee liikaa töitä verstaallaan ja katoaa lopulta sumuun.

Pojan tukena on onneksi isoisä. Hänellä on kokemusta vastaavasta ja siksi taitoa puuttua nopeasti pienperheen tilanteeseen. Kirkkaan lampun, köyden, tikkaiden ja vainukoiran avulla Amos ja isoisä hakevat isän pois sumupuun uumenista.

Isän ajatusten kerrotaan olevan paksuja. Sumu uuvuttaa isän jalat ja sumentaa myös silmät.

”’Isän täytyy nyt levätä paljon, jotta sumu pienenee’, isoisä selittää.”

Karsikkaan digikuvituksessa lapsen epävarmuuden ja hämmennyksen tuntojen peilinä ovat näkyvyyttä heikentävät ja siten myös turvallisuutta uhkaavat sumupilvet.

Lampun valokiila toimii oivaltavana vertauskuvana sille, että isän ahdistus tulee näkyväksi.

Ruotsalaisen Kristina Murray Brodinin ja suomalaisen Maija Hurmeen yhteistyönä syntyneessä kuvakirjassa Allt är precis som vanligt perheen ainokainen kokee, että vanhemmat eivät enää näe ja kuule häntä älylaitteiden ja omien aikuishuoliensa takia. Niinpä lapsi kuvittelee, mitä tapahtuisi, jos hän aivan oikeasti katoaisi.

Kuvituksessa Hurme visuaalistaa kadonneen lapsen läpikuultavaksi kuplahahmoksi seuraamaan sivusta vanhempien ja muiden läheisten reaktioita.

Mitähän kasvatusalan ammattilainen tuumaisi näistä lastenkirjoista?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on läsnä olevan vanhemmuuden ja lapsen oikeuksien puolesta puhuja.

Viime aikoina hän on koventanut äänenpainojaan; arkinen vuorovaikutus lapsen kanssa kun ei hänen mukaansa enää ole kaikille aikuisille itsestään selvä asia.

Sinkkosen ensireaktio kolmeen kirjan oli hämmennys.

”Ainoastaan ruotsinkielisessä kuvakirjassa osattiin eläytyä lapsen maailmaan ja tarpeisiin. Kohtaus, jossa lapsi ihmettelee, miksi vanhemmat toimivat ristiriitaisesti eivätkä ole vakuutuksistaan huolimatta läsnä lapselle, on tärkeä.”

Sinkkosen mukaan lapsen fantasia omasta häviämisestä on uskottava ja tosi: sellaista lapset joskus oikeasti kuvittelevat.

”Tämä kirja toimii iltalukemisenakin: fiksu vanhempi voi kysyä lapselta, ovatko tällaiset tunnelmat tuttuja. Siitä voi sukeutua kiinnostava keskustelu.”

Kahden muun kuvakirjan kohderyhmää Sinkkonen pitää haastavampana. Akuutissa traumaattisessa tilanteessa olevalla lapselle ei välttämättä ole mielekästä lukea kirjaa omaa perhettä kohdanneesta kipeästä aiheesta, kuten isän masennuksesta tai toisen vanhemman äkillisestä lähdöstä.

Tuolloin tärkeämpää olisi vankentaa lapsen perusturvallisuuden tunnetta.

”Masentuneen vanhemman lapsi tarvitsee kehitystasoonsa mukautettua tietoa sairaudesta. On tärkeää, että lapsi saa ilmaista avoimesti tuntojaan ja vanhemman tehtävänä on hälventää vastauksillaan lapsen syyllisyyttä.”

Sinkkonen lisää, että lapsi on yleensä viimeiseen saakka lojaali vanhemmalleen.

”On yleistä, että hän syyttää itseään aikuisen sairastumisesta. Kaipasin tarinaan kohtausta, jossa isä ja poika keskustelevat isän sairastumisesta. Masennuksen ja alakulon tunnoista ei puhuta suoraan, vaan sumuvertauskuvan kautta.”

Hannamari Ruohonen on itse kertonut kuvakirjansa syntyneen pienten lasten vanhempana koetuista riittämättömyyden tunnoista. Hän halusi kuvata sitä, miltä lapsesta tuntuu kuulla, että vanhempi on väsynyt, eikä tunne ehtivänsä tai pystyvänsä keskittymään omaan perheeseen. Siihen, jonka tulisi olla se paras asia elämässä.

Mitä Sinkkonen sanoo, onko Kadonnut äitini siis pikemminkin terapeuttinen lastenkirja aikuisille?

”Tällaisilla kirjoilla saattaa olla iso vertaistukimerkitys – sekä lapselle että aikuiselle. Kriisin kanssa kamppaileva ajattelee usein, että on ongelman kanssa aivan yksin. Voi olla huojentavaa havaita, että samankaltaiset tuntemukset voi jakaa vaikkapa lastenkirjan sankarin kanssa”, Sinkkonen sanoo.

Kahdessa kirjoista lapsi ottaa mielikuvituksen voimavaraksi itseään ahdistavassa tilanteessa.

Murray Brodinin tarinassa lapsi voimaantuu katoamisfantasian kautta ja Ruohosen lapsisankari puolestaan luo mielikuvitusystäväksi koiran. Eläin on kuitenkin melko arvaamaton käytökseltään: välillä se rähisee ja näyttää hampaitaan ja seuraavassa käänteessä jo tarjoutuu paijattavaksi.

”Nalle-koiran tarkoitus on varmasti ollut havainnollistaa laajaa tunneskaalaa, mutta tunteiden projisoiminen koiraan ei oikein toimi: olisi parempi, että lapsi itse pääsisi estoitta riehumaan ja rähisemään”, Sinkkonen arvioi.

Sivumäärältään rajatuissa kuvakirjoissa monet isotkin kriisit laukeavat melko nopeasti, koska lastenkirjallisuus pyrkii yhä onnelliseen, seesteiseen loppuratkaisuun.

”Tosielämässä masennus ei korjaannu sillä, että koira nuolaisee isän naamaa ja isä purskahtaa välittömästi nauruun”, Sinkkonen sanoo.

Näissä kirjoissa kriisitilanne ei katoa lapsen arjesta hokkuspokkus-ratkaisuilla.

Kadonnut äitini päättyy tekstittömään sivuun, jossa lapsi lepää äitinsä sylissä, mutta äiti tuskin enää palaa yhteiseen kotiin.

Amoksen isän toipuminen kestää varmasti vielä kuukausia.

Hurmeen viimeisessä kuvituskuvassa lapsi puolestaan on taas vanhempiensa silmäterä ja luottaa vahvasti vanhempien asenteiden ja ajankäytön muuttumiseen.

Yksi lastenkirjojen terapeuttinen voima onkin siinä, että loppu on avoin. Sen voi kukin lukija kuvitella mieleisekseen.

Hannamari Ruohonen: Kadonnut äitini, 30 s., S & S.
Ilja Karsikas: Amos ja sumupuu, 32 s. Etana Editions.
Kristina Murray Brodin & Maija Hurme: Allt är precis som vanligt, 30 s., S & S.

Fakta

Näissäkin ollaan hukassa:


 Sanna Tahvanainen & Jenny Lucander: Lohikäärmeunia, suom. Katriina Huttunen. S & S 2015

 Sanna Tahvanainen & Sari Airola: Silva ja teeastiasto joka otti jalat alleen, suom. Jyrki Kiiskinen. Schildts 2011

 Azeb Hailu & Anita Polkutie: Punakorvan kaksi kotia, maahanmuuttajalapsi sijaisperheessä. Pesäpuu ry 2009

 Anja Erämaja: Hilu, Hippu ja äiti valtava. WSOY 2008

 Pija Lindenbaum: Kun Ollin äiti unohti, suom. Päivö Taubert. WSOY 2006

 Petra Heikkilä: Kimurantti juttu. WSOY 2005

 Thierry Robberecht & Philippe Goossens: Isä kuninkaana, suom. Sinikka Suonto-van der Meer. Lasten Keskus 2004

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastenkirjallisuus
 • Perhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  8. 8

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  4. 2 tuntia sitten
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää