Valikko
Kulttuuri

Suomen euroviisu syntyi lopulta voimalla ”kuin oksennus” – viisuedustajat hakkasivat vuosia päätään musiikkiteollisuuden seinään

Esiintyminen Euroviisuissa tuntuu aivan erityiseltä palkinnolta vaikeidenkin vuosien jälkeen.Suomen euroviisuedustajien Leena Tirrosen ja Lasse Piiraisen elämä on ollut puolitoista viikkoa täynnä kysymyksiä.

Yksi yleisimmistä: mistä bändinne nimi Norma John tulee?

”No, se oli vitsi. Meiltä kun on aina kysytty, onko meillä suhde. Ja meillä siis ei ole ollut. Bändin nimi sitten vitsailee Marilyn Monroen ja John F. Kennedyn salasuhteella”, Tirronen selittää.

Toinen yleisimmistä: mistä Blackbird-kappale kertoo?

”Sydänsuruista, minun sydänsuruistani. Mutta ei se kenestäkään yhdestä tietystä henkilöstä kerro”, Tirronen vastaa.

Sitten on tullut vähän yllättävämpiä kysymyksiä. Esimerkiksi: minkä eläimen kanssa tekisitte mieluiten musiikkia?

”Pöllön”, vastasi Piirainen.

”Karhun”, vastasi Tirronen.

Leena Tirronen, 32, ja Lasse Piirainen, 34, tutustuivat toisiinsa vuosi­tuhannen vaihteessa Kouvolan lyseon lukiossa. Tirronen oli ensimmäisellä, Piirainen abi.

Tirronen havahtui, kun abipoika soitti aamun­avauksessa upeasti pianoa. Tuohon ihmiseen pitää tutustua, hän ajatteli.

Pian he jo tekivät yhdessä kappaleita. Niiden esittämiseksi tarvittiin bändi, joka ristittiin Zanyksi. Treenikämppä löytyi Kuusankoskelta rakennuksesta, jonka toisessa päässä vahtimestari vahti lakkautetun tehtaan pihaa. Äänieristyksenä oli kananmunakennoja, nenään tuoksui home.

”Ja tähtäin oli rokkitähteydessä!” Tirronen muistelee.

Ydinkaksikkoa yhdisti laulujen tekemisen lisäksi musiikin etsiminen. Tärkeä hetki oli se, kun Tirronen kopioi c-kasetille Tori Amoksen Winter-kappaleen ja käski Piiraisen kuunnella sen.

”Uuden musan löytäminenhän oli silloin vaikeaa. Kun jotain löytyi, sitä fiilisteltiin oikein kunnolla”, Piirainen muistelee.

Vaikeaa oli myös saada omaa musiikkiaan julki. Yhtye teki demon nimeltä Winding Road ja lähetti sen toiveikkaana Radio­mafian viikon demo -kisaan. ”Ja me oltiin viikon demo!”

Nykyisin Winding Road on heistä lähinnä kiusaannuttava, etenkin Tirrosesta. ”Siellä oli lyriikassa muun muassa kohta take my hand, I’ll make you smile.”

Norma John ei ole ennen viisuja lyönyt itseään suuren yleisön tietoisuuteen. Kaksikko on kyllä kiertänyt levy-yhtiöissä, ja osa keskusteluista on edennytkin.

”Mutta tietä on hankaloittanut se, että meidän tekeminen on ollut aina omaehtoista. Emme ole olleet valmiita kompromisseihin, ja levy-yhtiöissä on penätty radiohittejä”, Tirronen kertoo.

Hänen omat kokemuksensa vuodelta 2010 eivät ainakaan lisänneet haluja kompromisseihin. Tuolloin Tirronen kysyi Piiraiselta, olisiko ok, jos hän osallistuisi uuteen kykyjenetsintä­ohjelmaan, X-Factoriin.

Lupa heltisi, ja kisassa tuli kolmas sija. Tirronen sai myös levytyssopimuksen. Leena Ihmemaassa -levyllä oli mukana pari omaakin kappaletta, mutta kokonaisuutena se tuntui vieraalta.

”En pystynyt seisomaan sen takana, tuntui kuin se olisi ollut jonkun muun levy. Ja levy-yhtiön taas on vaikea toimia, kun artisti ei itse tiedä, mitä haluaa”, Tirronen miettii. ”Että tästä ei voi syyttää kuin itseään.”

Kaiken jälkeen Tirrosesta tuntui turvalliselta palata tekemään musiikkia Piiraisen kanssa.

Rikastumaan Norma Johnilla ei ole päässyt, etenkin kun bändi ei ole juuri keikkaillut.

Lasse Piirainen on elättänyt itsensä käytännössä aina pianolla. Vanhemmat ovat muistelleet, miten poika innostui pianosta jo nelivuotiaana ja vaati opettajaa.

Vielä Kouvolassa asuessaan Piirainen teki keikkoja Maria ja Tamara Lundin kanssa. Sitten hän muutti Helsinkiin ja päätyi yhteistyöhön Idols-kilpailija Anniina Karjalaisen kanssa.

Sitten tuli Anna Abreu, joka ”räjäytti muusikkoushommat”. Piirainen on tehnyt töitä myös muun muassa Isac Elliotin, Pete Parkkosen ja Vesa-Matti Loirin kanssa. Ja tänä keväänä on ollut tietysti myös Bumtsibum.

Leena Tirronen asuu yhä Kouvolassa – tai oikeastaan ”taas”. Hän muutti lukion jälkeen Helsinkiin, opiskeli musiikkia, mutta palasi Kouvolaan kaksi- ja neli­vuotiaiden lastensa takia.

Äitiyden ja Norma Johnin ohessa Tirronen on tehnyt ”coverkeikkaa”, esiintynyt yritysten bileissä, häissä, missä vain.

Tänä iltana Norma John astuu Kiovassa viisulavalle. Blackbird-kappale on silloin kulkenut kaksikon mukana jo pari vuotta.

Piirainen ja Tirronen toivovat, että Blackbird avaisi ovia ulkomaille. Siksi he ovat tyytyväisiä, kun edustuskappaleeksi valikoitui Norma Johnilta nimenomaan kappale, joka on tyyliltään yh­tyeelle hyvin tyypillinen.

Ja syntytarinakin on se tyypillisin. Kaksikko istui Piiraisen työhuoneella Helsingin Arabianrannassa, ja Piirainen alkoi soittaa. Tirronen istui vihko kädessään ja kirjoitti. Jostain lauluun tuli blackbird, mustarastas.

Koko kappale tuli nopeasti. Piirainen pahoittelee, ettei kuulosta juhlavalta, kun kuvailee laulun tulleen ”kuin oksennus”.

Nyt Kiovassa kappale tuntuu kummallekin hyvin tärkeältä.

”Tässä kun on tullut valittua tämä kivikkoisempi tie, niin palkintokin, pääsy tänne, tuntuu aivan erityisen hyvältä.”

HS-viisutärpit

Seuraa illan semifinaalissa näitä, TV1 kello 22


 Ruotsi: Jos Ruotsi voittaa, siitä tulee historian menestynein viisumaa. Robin Bengtssonin I Can’t Go On onkin superhiottu.

 Montenegro: Jos haluat tänään tanssia, tee se Slavko Kalezićin Spacen kohdalla. Moshauskin saa uuden tason, kun Kalezić pyörittää lavalla puolitoistametristä lettiään.

 Suomi: Norma Johnin Blackbird on illan surumielisin, mutta jos vedonlyöjiä on uskominen, Suomen finaalipaikka on varma.

 Portugali: Salvador Sobral voi hyvin voittaa viisut. Amar pelos dois -kappaleen ääressä ei voikaan kuin heltyä.

 Italia: Maistiainen saadaan myös Italian Francesco Gabbanista ja Occidentali’s Karmasta, joka on kovin ennakkosuosikki. Italia on viisujen suurimpia maksajia, joten sillä on varma finaalipaikka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2017
 • Euroviisut
 • Norma John

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää