Valikko
Kulttuuri

Suomen euroviisu syntyi lopulta voimalla ”kuin oksennus” – viisuedustajat hakkasivat vuosia päätään musiikkiteollisuuden seinään

Esiintyminen Euroviisuissa tuntuu aivan erityiseltä palkinnolta vaikeidenkin vuosien jälkeen.Suomen euroviisuedustajien Leena Tirrosen ja Lasse Piiraisen elämä on ollut puolitoista viikkoa täynnä kysymyksiä.

Yksi yleisimmistä: mistä bändinne nimi Norma John tulee?

”No, se oli vitsi. Meiltä kun on aina kysytty, onko meillä suhde. Ja meillä siis ei ole ollut. Bändin nimi sitten vitsailee Marilyn Monroen ja John F. Kennedyn salasuhteella”, Tirronen selittää.

Toinen yleisimmistä: mistä Blackbird-kappale kertoo?

”Sydänsuruista, minun sydänsuruistani. Mutta ei se kenestäkään yhdestä tietystä henkilöstä kerro”, Tirronen vastaa.

Sitten on tullut vähän yllättävämpiä kysymyksiä. Esimerkiksi: minkä eläimen kanssa tekisitte mieluiten musiikkia?

”Pöllön”, vastasi Piirainen.

”Karhun”, vastasi Tirronen.

Leena Tirronen, 32, ja Lasse Piirainen, 34, tutustuivat toisiinsa vuosi­tuhannen vaihteessa Kouvolan lyseon lukiossa. Tirronen oli ensimmäisellä, Piirainen abi.

Tirronen havahtui, kun abipoika soitti aamun­avauksessa upeasti pianoa. Tuohon ihmiseen pitää tutustua, hän ajatteli.

Pian he jo tekivät yhdessä kappaleita. Niiden esittämiseksi tarvittiin bändi, joka ristittiin Zanyksi. Treenikämppä löytyi Kuusankoskelta rakennuksesta, jonka toisessa päässä vahtimestari vahti lakkautetun tehtaan pihaa. Äänieristyksenä oli kananmunakennoja, nenään tuoksui home.

”Ja tähtäin oli rokkitähteydessä!” Tirronen muistelee.

Ydinkaksikkoa yhdisti laulujen tekemisen lisäksi musiikin etsiminen. Tärkeä hetki oli se, kun Tirronen kopioi c-kasetille Tori Amoksen Winter-kappaleen ja käski Piiraisen kuunnella sen.

”Uuden musan löytäminenhän oli silloin vaikeaa. Kun jotain löytyi, sitä fiilisteltiin oikein kunnolla”, Piirainen muistelee.

Vaikeaa oli myös saada omaa musiikkiaan julki. Yhtye teki demon nimeltä Winding Road ja lähetti sen toiveikkaana Radio­mafian viikon demo -kisaan. ”Ja me oltiin viikon demo!”

Nykyisin Winding Road on heistä lähinnä kiusaannuttava, etenkin Tirrosesta. ”Siellä oli lyriikassa muun muassa kohta take my hand, I’ll make you smile.”

Norma John ei ole ennen viisuja lyönyt itseään suuren yleisön tietoisuuteen. Kaksikko on kyllä kiertänyt levy-yhtiöissä, ja osa keskusteluista on edennytkin.

”Mutta tietä on hankaloittanut se, että meidän tekeminen on ollut aina omaehtoista. Emme ole olleet valmiita kompromisseihin, ja levy-yhtiöissä on penätty radiohittejä”, Tirronen kertoo.

Hänen omat kokemuksensa vuodelta 2010 eivät ainakaan lisänneet haluja kompromisseihin. Tuolloin Tirronen kysyi Piiraiselta, olisiko ok, jos hän osallistuisi uuteen kykyjenetsintä­ohjelmaan, X-Factoriin.

Lupa heltisi, ja kisassa tuli kolmas sija. Tirronen sai myös levytyssopimuksen. Leena Ihmemaassa -levyllä oli mukana pari omaakin kappaletta, mutta kokonaisuutena se tuntui vieraalta.

”En pystynyt seisomaan sen takana, tuntui kuin se olisi ollut jonkun muun levy. Ja levy-yhtiön taas on vaikea toimia, kun artisti ei itse tiedä, mitä haluaa”, Tirronen miettii. ”Että tästä ei voi syyttää kuin itseään.”

Kaiken jälkeen Tirrosesta tuntui turvalliselta palata tekemään musiikkia Piiraisen kanssa.

Rikastumaan Norma Johnilla ei ole päässyt, etenkin kun bändi ei ole juuri keikkaillut.

Lasse Piirainen on elättänyt itsensä käytännössä aina pianolla. Vanhemmat ovat muistelleet, miten poika innostui pianosta jo nelivuotiaana ja vaati opettajaa.

Vielä Kouvolassa asuessaan Piirainen teki keikkoja Maria ja Tamara Lundin kanssa. Sitten hän muutti Helsinkiin ja päätyi yhteistyöhön Idols-kilpailija Anniina Karjalaisen kanssa.

Sitten tuli Anna Abreu, joka ”räjäytti muusikkoushommat”. Piirainen on tehnyt töitä myös muun muassa Isac Elliotin, Pete Parkkosen ja Vesa-Matti Loirin kanssa. Ja tänä keväänä on ollut tietysti myös Bumtsibum.

Leena Tirronen asuu yhä Kouvolassa – tai oikeastaan ”taas”. Hän muutti lukion jälkeen Helsinkiin, opiskeli musiikkia, mutta palasi Kouvolaan kaksi- ja neli­vuotiaiden lastensa takia.

Äitiyden ja Norma Johnin ohessa Tirronen on tehnyt ”coverkeikkaa”, esiintynyt yritysten bileissä, häissä, missä vain.

Tänä iltana Norma John astuu Kiovassa viisulavalle. Blackbird-kappale on silloin kulkenut kaksikon mukana jo pari vuotta.

Piirainen ja Tirronen toivovat, että Blackbird avaisi ovia ulkomaille. Siksi he ovat tyytyväisiä, kun edustuskappaleeksi valikoitui Norma Johnilta nimenomaan kappale, joka on tyyliltään yh­tyeelle hyvin tyypillinen.

Ja syntytarinakin on se tyypillisin. Kaksikko istui Piiraisen työhuoneella Helsingin Arabianrannassa, ja Piirainen alkoi soittaa. Tirronen istui vihko kädessään ja kirjoitti. Jostain lauluun tuli blackbird, mustarastas.

Koko kappale tuli nopeasti. Piirainen pahoittelee, ettei kuulosta juhlavalta, kun kuvailee laulun tulleen ”kuin oksennus”.

Nyt Kiovassa kappale tuntuu kummallekin hyvin tärkeältä.

”Tässä kun on tullut valittua tämä kivikkoisempi tie, niin palkintokin, pääsy tänne, tuntuu aivan erityisen hyvältä.”

HS-viisutärpit

Seuraa illan semifinaalissa näitä, TV1 kello 22


 Ruotsi: Jos Ruotsi voittaa, siitä tulee historian menestynein viisumaa. Robin Bengtssonin I Can’t Go On onkin superhiottu.

 Montenegro: Jos haluat tänään tanssia, tee se Slavko Kalezićin Spacen kohdalla. Moshauskin saa uuden tason, kun Kalezić pyörittää lavalla puolitoistametristä lettiään.

 Suomi: Norma Johnin Blackbird on illan surumielisin, mutta jos vedonlyöjiä on uskominen, Suomen finaalipaikka on varma.

 Portugali: Salvador Sobral voi hyvin voittaa viisut. Amar pelos dois -kappaleen ääressä ei voikaan kuin heltyä.

 Italia: Maistiainen saadaan myös Italian Francesco Gabbanista ja Occidentali’s Karmasta, joka on kovin ennakkosuosikki. Italia on viisujen suurimpia maksajia, joten sillä on varma finaalipaikka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2017
 • Euroviisut
 • Norma John

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  7. 7

   Ukrainaan kohdistunut ”maan historian laajin” kyberhyökkäys – kohteina muun muassa Kiovan lentokenttä, hallituksen tietojärjestelmät, energiayhtiö ja liikepankit

  8. 8

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  9. 9

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  10. 10

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää