Valikko
Kulttuuri

20 vuotta sitten ilmestynyt Radioheadin OK Computer teki vaikutuksen myös jazzin ja taidemusiikin tekijöihin – se oli myös rockin viimeinen klassikko

OK Computer on edelleen kaunis levy. Myös Pekka Kuusisto ja Verneri Pohjola tunnustautuvat sen faneiksi.

Rockmusiikin lyhyeen histo­riaan mahtuu monenlaisia merkkipaaluja.

On kuuluisia esiintymisiä ja ikivihreiksi päätyneitä kappaleita. Vanhakantaisessa rockhistoriankirjoituksessa tärkeimmiksi merkkipaaluiksi lasketaan artistien albumit.

Pian 20 vuotta täyttävä Radiohead-yhtyeen albumi OK Computer saattaa jäädä niistä viimeiseksi.

Klassikon tavoin se on rakastettu ja vihattu, ja se herättää yhä spontaaneja tunteita.

Nimestään huolimatta levyllä ei ole juuri lainkaan varsinaista elektronista musiikkia, ja vaikka Radiohead oli alun perin kokoonpanoltaan perinteinen viisihenkinen kitarabändi, niin OK Computer sisältää varsinaista kitararockia vain puolentoista kappaleen verran.

OK Computer julkaistiin ensimmäisen kerran Japanin markkinoilla 21. toukokuuta 1997 ja kolme viikkoa myöhemmin yhtyeen kotimaassa Britanniassa ja ­Euroopassa.Radiohead oli lyönyt läpi vuonna 1993 ensin Yhdysvalloissa ja sitten Euroopassa Creep-singlellä, ja sitä pidettiin yhden hitin ihmeenä.

Yhtyeellä ei ollut liioin uskottavaa vaihtoehtobändin statusta. Se ei ollut koskaan pienen indie-yhtiön löytö, vaan kiinnitettiin suoraan monikansalliselle ­EMI:lle.

Radioheadin ensialbumi Pablo Honey ylsi Creep-hitin voimalla platinamyyntiin, mutta jo kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen albumi The Bends ei enää kiinnostanut amerikkalaisia.

Kakkoslevyllä yhtye oli kuitenkin saanut leiriinsä tärkeän vahvistuksen, miksaajana toimineen Nigel Godrichin, josta tuli myöhemmin yhtyeen tuottaja ja monien mielestä kuudes jäsen.

Godrichin ansiota pitkälti on, että Radiohead alkoi tehdä musiikkia kokeilemalla ja tuotantotekniikkaa instrumenttina käyttämällä.

Maaliskuussa Oslossa Bylarm-festivaalilla urastaan kertonut Godrich muistuttaa, että Radioheadin nousu rockin suunnannäyttäjäksi oli alkuperäisen yllätyshitin ansiota.

”Jos Yhdysvaltain länsirannikon radio ei olisi soittanut aikoinaan Creepiä, Radiohead olisi saanut potkut levy-yhtiöltään”, Godrich sanoo.

Radioheadin ja Godrichin yhteistyöhön vaikutti, että kaikki olivat suunnilleen samanikäisiä ja ajattelivat samansuuntaisesti elämästään ja työstään.

”Heidän piti miettiä, mitä tehdään seuraavaksi, ja paineet olivat kovat. Sain heistä vahvistusta omille ideoilleni.”

Godrich sanoo omaksuneensa jo varhain levyjen tekemisessä samanlaisen tuottajan roolin, jonka George Martin loi 1960-luvulla The Beatlesin kanssa.

”Tuottaja käy läpi artistin materiaalia, valitsee parhaat kappaleet ja pyrkii edesauttamaan sitä, että artisti tekee parhaansa.”

Monista muista 1990-luvun lopun vaihtoehtorocklevyistä poiketen OK Computer on kestänyt hyvin aikaa eikä se kuulosta vanhanaikaiselta edes sointimaa­ilmaltaan.

Se on inspiroinut lukemattomia rockartisteja, mutta myös jazzin ja taidemusiikin tekijöitä.


Viulisti Pekka Kuusisto sanoo kuunnelleensa OK Computeria levyn ilmestymisestä asti.

Hän myöntää, että osa kiintymyksestä perustuu nostalgiaan, koska OK Computer tiivisti musiikillisesti monia asioita hänen silloisessa elämässään, mutta pohjimmiltaan levyn arvo on itse kappaleissa.

”Sävellysmateriaali on monipuolista ja mihinkään lokeroon sopimatonta. Tekstit peilaavat vaikeaselkoisemmaksi ja hektisemmäksi muuttumassa ollutta maailmaa”, Kuusisto sanoo.

Radiohead ja OK Computer kiehtoo myös klassisen koulutuksen saaneita muusikoita, vaikka Radioheadin jäsenet eivät ole alun perin korkeasti koulutettuja muusikoita.

Kuusisto arvostaa erityisesti Radioheadin kitaristia Jonny Greenwoodia, joka on ”haastanut itseään kovan luokan akustisten orkesterien käyttäjänä”.

”Hänen ihailemansa Olivier Messiaenin musiikin vaikutus on kuultavissa Radioheadin tuotannossa.”

Messiaen on myös Kuusiston suosikkeja. Viime kesänä Kuusisto sanoi The Guardianin haastattelussa haaveilevansa Radioheadin kanssa soittamisesta.

Jutussa Kuusisto korosti, että olisi lisäksi hienoa, jos kaikilla olisi soittimena Ondes Martenot, 1920-luvulla suunniteltu elektroninen instrumentti, jolle juuri Messiaen kirjoitti musiikkia.

Radioheadin voisi nähdä myös eräänlaisena nostalgisen futurismin tekijänä, joka on luonut modernilta kuulostavaa musiikkia omassa genressään vanhanaikaisella instrumentaatiolla.

”Se on hauska ajatus, mutta kyllä Radiohead on minulle omanlaisensa modernin musiikin suunnannäyttäjä ihan tässä ajassa”, Kuusisto sanoo.


Pitkäaikaiseksi OK Computer -faniksi tunnustautuu myös jazztrumpetisti Verneri Pohjola.

Hänelle albumi on ollut kaksivaiheinen kokemus: nuorena sen lyriikoiden synkkä lohduttomuus osui yksiin omien ajatusten kanssa, mutta ajan kanssa kestävimmäksi on osoittautunut sävellysmateriaali.

”Melodiat ovat pitkälle kantavia, ja ainakin silloin tuntui siltä, että mainstream-rockissa ei sellaisia juuri ollut”, Pohjola sanoo.

Hän on soittanut Radioheadin musiikkia keikoilla Ilmiliekki-yhtyeen kanssa. Ohjelmistoon kuuluu tulkinta OK Computerin viimeisenä kappaleena kuultavasta Touristista.

Pohjolan mielestä OK Computerin sointia on ollut melko helppo jäljitellä, ja moni yhtye on niin 20 vuoden aikana tehnytkin.

Sävellysten potentiaali paljastuu kuitenkin vasta kun melo­dian, harmonian ja rytmin pelkistää vaikka pelkälle pianolle.

”Melodiat kuulostaa mulle todella syviltä, ja melodian ja harmonian kulku on loogisesti ja tunteellisesti johdettu. Se on sitkeää ja se säilyttää fokuksen koko ajan”, Pohjola analysoi.

Tekstiensä puolesta OK Computer on kolkko ja vahvasti poliittinen kuvaus maailmasta, jota hallitaan ihmisten heikkouksia hyväksikäyttämällä.

Masennuksestaan julkisesti kertonut Pohjola sanoo tunnistaneensa levyn kappaleissa oman kasvukauden tunnemaailmaa.

”Siinä käytiin läpi masennusvaiheita ja katkeruutta ihmisten pinnallisuutta ja ankeutta kohtaan. Nykyisin sitä kuuntelee eri korvin, ja tekstejä kuunnellessa tajuaa myös, miksi joidenkin mielestä Thom Yorke vain valittaa lauluissaan.”

Pohjolan mielestä OK Computerin klassikkostatukseen kuuluukin olennaisesti levyn kriittinen arviointi.

”Jos musiikkia ei koe omakseen, niin sitä tylytetään estoitta, koska klassikkomaineeseen ei pidä päästäkään ilman kritiikkiä”, hän sanoo.

”Se on ikään kuin tieteellinen keino, kun koko ajan kyseenalaistetaan, että onko se sittenkään niin hyvä.”

Klassikkomaineestaan OK Computer tuskin enää pääseekään. Todennäköisempää onkin, että se jää sellaisena lajinsa viimeiseksi.

Brittiläinen Tim Footman kirjoitti jo vuonna 2007, OK Computerin kymmenvuotisjuhlavuonna, albumia analysoivan kirjan nimeltä Welcome to the Machine, jonka alaotsikkona oli The Death of a Classic Album.

Footman huomauttaa kirjassaan, että OK Computerin ilmestymisen jälkeen musiikkimediassa julkaistuissa kaikkien aikojen parhaiden levyjen listoissa ja ­äänestyksissä kärkeen nousevat edelleen samat vanhat levyt, joiden joukossa OK Computer on usein uusin.

Se pitää paikkansa, sillä Rolling Stone -lehden kaikkien aikojen parhaiden levyjen listan uusimmassa päivityksessä sadan parhaan joukossa on vain kolme 1980 -luvun päättymisen jälkeen tehtyä albumia.

OK Computerin status on pudonnut, sillä se on enää sijalla 162.

Sitä kestävämmäksi on osoittautunut kolme vuotta myöhemmin valmistunut Radioheadin Kid A, jossa yhtye otti selvän askeleen elektronisen musiikin puolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Levyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  6. 6

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen täytti Mannerheimintien tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Kaukolämpöputken rikkoutuminen täytti Mannerheimintien tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – Lämpimän käyttöveden jakelussa esiintyy häiriöitä parin korttelin alueella

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää