Valikko
Kulttuuri

Idols ja X-Factor marinoivat esiintyjiä Euroviisuihin – näin viisujen kilpailijat ovat aiemmin menestyneet kisoissa

Kiovan Euroviisuissa kisaavat kokeneet kilpailijat. HS:n kokoama kuvagalleria näyttää, missä mittelöissä laulajat ovat aiemmin pärjänneet. Moni on tuttu esimerkiksi Idolsista ja X-Factorista.

Euroviisuista näyttää tulleen Idolsin ja X-Factorin kaltaisissa kykykilpailuissa marinoituneiden artistien jatkopaikka.

Kiovassa esiintyy 42 maata, joiden edustajista yli puolet on osallistunut johonkin kykykilpailuun. Romanian Ilinca Băcilă ja Alex Florea ovat suorastaan alan konkareita. Băcilă on kokeillut siipiään X-Factorissa, Talentissa ja Idolsissa, Florea puolestaan X-Factorissa ja The Voicessa.

Suomen ja Ruotsin edustajat ovat myös tuttuja naamoja kykykilpailuista. Euroviisujen semifinaalissa pudonnut Leena Tirronen osallistui X-Factoriin vuonna 2010 ja oli kisan kolmas. Ruotsin Robin Bengtsson ylsi 17-vuotiaana Idolsissa kolmanneksi. Lauantaina hän esiintyy Kiovassa Euroviisujen finaalissa.

HS:n haastattelussa Robin Bengtsson sekä Australian Isaiah Firebrace kertovat, mitä kilpailukokemus Idolsissa ja X-Factorissa heille opetti.

”Idol opetti lavalla olemista”

Robin Bengtsson, 27, Ruotsin edustaja:

”Monella viisuedustajalla, minullakin, on kokemus talenttityyppisistä ohjelmista. Itselläni tosin Ruotsin Idols-ohjelmasta, Idolista, on jo yhdeksän vuotta. Olin silloin 18-vuotias.

Idol oli nuorelle artistiksi haluavalle hyvä koulu lavalla olemisesta, livelähetyksistä ja median kanssa toimimisesta.

Itse opin paljon varsinkin siitä, miten ääneni toimii suurella lavalla ja tv:ssä. Saamani opit liittyivät muutoin juuri esiintymiseen ja mediaan.

Idolissa käytettiin joka viikko ehkä kymmenen tuntia mediaan ja yksi laulamiseen ja musiikkiin.

Ruotsin viisukarsinnoissa, Melodifestivalenissa, monen tausta on talent­ohjelmissa. Se on luontevaa, koska Melodifestivalen ja Euroviisut ovat tv-esiintymistä. Pitää tietää, miten otetaan kameran kautta kontakti kotisohvalla istuvaan potentiaaliseen ­äänestäjään.

Tämä kaikki etukäteis­puhe on tärkeää, mutta luulen että yli 95 prosenttia Euroviisujen katsojista ei tiedä mitään esiintyjistä ennen lauantaita. He eivät ehkä katso edes semifinaaleja. He katsovat, tässä on Euroviisut, kuka on paras.

Luulen, että myös tuottajat suosivat ihmisiä, joilla on tausta Idolsissa tai X-Factorissa, koska he tietävät, että nämä ihmiset uskaltaa panna likoon.

Suurin opetukseni tuli kuitenkin vasta, kun Idol aikanaan loppui. Tajusin, että mikään ei kestä ikuisesti, vaan jos haluaa menestyä tässä bisneksessä, pitää taistella. Tämä on paljon sinusta itsestäsi kiinni.”


”X-Factor oli koulu Euroviisuihin”

Isaiah Firebrace, 17, Australian edustaja:

”En olisi Euroviisuissa, ellen olisi voittanut Australian X-Factoria viime vuonna. Ilman sitä olisin varmasti yhä 5 000 asukkaan kotikaupungissani Momassa lähellä Melbournea ja kävisin päivisin koulussa.

Olen aina laulanut ja halunnut laulajaksi, vaikka paljastinkin laulutaitoni julkisesti vasta 13-vuotiaana. Olin aika ujo ja halusin suojella tärkeintä intohimoani. Kun sitten kerran esiinnyin koulussa, kaikki olivat ihan että wau!

Aloin osallistua pieniin laulukisoihin ja paikallisiin talenttikisoihin. Kun koulussa piti suunnitella jatko-opintoja, ei minulla ollut mielessä mitään muuta ammattia kuin laulaja.

Olen seurannut X-Factoria siitä lähtien kuin se Australiassa alkoi. Osallistuin itse karsintoihin jo 2015, mutta minut lähetettiin kotiin. Palasin vuotta myöhemmin, koska halusin todistaa itselleni ja vähän Australiallekin, että minua ei nujerreta ja että voin voittaa. Ja minä voitin!

X-Factorin kaltaiset tosi-tv-kisat voivat olla nuorelle rankkoja. Aiemmin Australiassa ikäraja oli 18, sitten sitä laskettiin 16:een ja lopulta 14:ään. Jos ei ole sataprosenttisesti omistautunut asialle ja valmis tekemään duunia, kisa on kyllä todella stressaava. Pitää myös elää muiden suunnittelemien aikataulujen mukaan. Minä olin valmis, sillä halu laulajaksi on ollut niin kova.

Jossain vaiheessa aloin haaveilla myös Euroviisuihin osallistumisesta. Nämä viisut ovat Australiassa monelle tosi kova juttu, vaikkei sitä Euroopassa aina tajutakaan. Olisi mahtava voittaa! Mutta niin ajattelet tietenkin kaikki muutkin.

X-Factor oli hyvä koulu Euroviisuihin, koska näissä on itse asiassa aika paljon samaa.”

Kuvagalleria näyttää, mihin mittelöihin kilpailijat ovat aiemmin osallistuneet


Oikaisu 11.5. kello 10.25: Euroviisujen semifinaalissa putosi Leena Tirronen, ei Leila Tirronen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut
 • Euroviisut 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää