Kulttuuri

Näyttelyssä homot, dominat ja transvestiitit kertovat, miten tavallista on elämä Helsingissä: ”Tervetuloa meille katsomaan kuinka ihmeellistä tämä meidän kaurapuuroarki on”

Helsingin kaupunginmuseon näyttely kertoo, millaista on elää Helsingissä seksuaalivähemmistön edustajana.

Helsingin kaupunginmuseon perjantaina aukeavaan näyttelyyn kuuluu valokuva kirjoituksesta, joka koristi Helsingin Vanhan ylioppilastalon vessanseinää 1980-luvun alussa. Tussiteksti luetteli paikkoja, joihin kannatti mennä, jos halusi tavata homomiehiä.

Vapaasti lainaten:

Studio 302 torstaisin ja sunnuntaisin / Gay Gambrini tiistaisin ja perjantaisin / Club Cabaret, Vanhan Kellari olut- ja grillipuoli / Keskuspuisto (kesäteatterin ympäristö) / Yrjönkadun uimahalli, varsinkin parveke ja pieni allas.Arvokasta tietoa – valtaväestön asenteet homoja kohtaan olivat noina aikoina ankarat, joten miesparien täytyi vältellä päivänvaloa. Ja niinpä seinäkirjoituksen informaatio-osuuden alla lukikin jonkun toisen tekijän viesti: Hintit hiivattiin.

Moni yhtyy toivotukseen tänäkin päivänä.

Miltä tuntuu, kun omaa seksuaalisuutta täytyy poltella vakan alla, koska heteroenemmistöinen yhteiskunta säätää lait ja lyö leimat? Siinä on Helsexinki-näyttelyn aihe. Ulospano yhdistelee kuvataidetta, kulttuurihistoriaa ja journalismia.

Museon tarkoitus on kertoa ennen kaikkea sateenkaarikansan ja seksityöntekijöiden omista kokemuksista. Siitä kuinka homot, lesbot, bisek­suaalit ja transihmiset taistelevat arjessaan seksuaalioikeuksiensa puolesta.

Vähemmistöväki puhuu yleisölle suorien haastattelulainausten muodossa. Otteita on teipattu ympäri näyttelytilan, omanlaisikseen seinäkirjoituksiksi. Tähän tyyliin:

Mun mielestä on tosi herkullista käydä sitä keskustelua esimerkiks, että kun mä nyt oon ollut biseksuaalina heteronaisen kanssa naimisissa, niin oliko meidän avio­liitto tasa-arvoinen avioliitto vai aito avioliitto esimerkiks?

Tai näin:

Tervetuloa meille katsomaan kuinka ihmeellistä tämä meidän kaurapuuroarki on. Tiskikoneen täyttäminen ja kauppakassien raahaaminen ja uhmakohtausten selättäminen, sitähän se arki on jokaisessa perheessä, ihan samat asiat. Perheet on joka tapauksessa erilaisia, mutta tietyt asiat on ihan minkälaisessa tahansa perheessä, ne minkä keskellä eletään.

Tietoinen tyylivalinta on se, ettei näyttelyn järjestäjä paljasta nimettömistä lähteistään edes ikää tai sukupuolta. Vain sen, että haastateltuja on viisitoista ja että he asuvat tai työskentelevät Helsingissä.

Monia harhaluuloja on siihen liittyen, et transvestiitit ovat homoja, transvestiittejä on väitetty pedofiileiks monesti, et niinku se ajatus on vaan, et haluaa pukeutua naiseks, et pääsee naisten pukkareihin stalkkaamaan tyttöjä. Siis siinä on ihan järkyttävästi stigmaa.

Näyttelyn tuottaja Sari Katainen kertoo, että ratkaisun tarkoituksena on herätellä museossa kävijää pohtimaan identiteettiin ja ennakkoluuloihin liittyviä kysymyksiä, kun hän lueskelee näyttelytilan seiniä.

Jos lukemaansa paneutuu huolella, on teksteistä mahdollista tehdä johtopäätöksiä. Jokainen lähde sitaattien mosaiikissa on merkitty omalla symbolillaan. Näyttelyvieras voi siis rakentaa yhden puhujan tarinan kerrallaan.

Helsingissä on hyvä se, että täällä on tarpeeksi ihmisiä, että ei erotu, ei oo myöskään semmosta pikkukaupunkimeininkiä, että seuraillaan ja kytätään ja kyräillään jotain. Täällä on sen verran porukkaa, ettei ketään ihan hirveesti kiinnosta meidän asiat.

Yritykset, yhteisöt, taidelaitokset ja -palkintoraadit ottavat nykyään herkästi kantaa suvaitsevaisuuden ja moniäänisyyden puolesta. Näitä ajatuksia on myös Helsexinki-näyttelyn taustalla. Sari Katainen kertoo, että ideana on osallistua ajankohtaiseen keskusteluun ja tarjota Helsingistä ja helsinkiläisille vähemmistön näkökulmaa.

Näyttelyyn kerätty materiaali palvelee myös historiankirjoitusta, sillä kokonaisuudessaan haastattelutekstit on säilötty tutkijoiden käyttöön. Yleisö näkee vain osia.

Urbaani seksuaalisuus on monimuotoista, ja piskuinen ryhmänsä muodostavat dominat, jotka työkseen tyydyttävät asiakkaan tarpeet esimerkiksi piiskaamalla. Luokitellaanko dominan palvelu seksiksi?

Seinätekstissä alan ammattilainen sanoo, ettei tarjoa seksiä, mutta raja on toki häilyvä.

Että vaikka ei yhdyntää tai vastaavaa harjoitetakaan niin kyllähän nyt tavallaan se on asiakkaalle hyvin seksuaalinen kokemus ja varmasti hänelle se on seksiä, mutta dominalle itselleen se saattaa hyvinkin olla vain työtä, että ei itse kiihotu siinä.


Seksityöläisen tarina on esillä näyttelytilan keskelle rakennetussa mökissä, jota järjestävät kutsuvat Karvakolmioksi. Mökin päätyseinät ovat kolmion muotoiset ja seisovat kärjellään.

Esiintyypä näyttelyssä muitakin vitsikkäästi nimettyjä ja muotoiltuja osasia: Terästissi, Tietokortsu ja Palautepenis, joka on puolitoistametrinen jötikkä. Sitä kutsutaan myös Viestikikkeliksi, koska museon henkilökunta kirjoittelee siihen kysymyksiä yleisön pohdittavaksi.

Huumoria tarjotaan tulijalle jo sisäänkäynnissä. Kaksikerroksisessa vitriinissä tervehtii kuvanveistäjä Tapani Kokon Punainen varasto, joka koostuu naivistisista ja ronskeista puuhahmoista.

Peppi-hahmon häpykarvoina törröttää nauloja, ja erään ukon päästä ja kasvoista sojottaa peniksiä. Tekijän mukaan patsaat kuvastavat rajatonta elämän riemua.

Hulluttelu istuu vakavan ihmis- ja seksuaalioikeusteeman rinnalle – onhan gay-kulttuuriin on aina kuulunut räikeäkin iloittelu. Tutkija Kati Mustolan mukaan huumori on keino, jolla alistetut ryhmät selviävät.

Erityisen tunnettuja selviytymishuumoristaan ovat Mustolan mukaan juutalaiset, ja myös taannoisen DDR:n sortovallassa ihmiset kärvistelivät kaskujen voimin. Kohteena oli kommunistijohtaja Erich Honecker.

Helsexinki-näyttelyn seinää peittää tarkoituksellisen ikävänharmaa laudoitus.

Rakennelma esittää Eiran Ursinin kalliolla kupeessa sijainnutta miesten pisuaaria eli julkista vessaa, joka oli yksi homojen kokoontumispaikoista menneitä vuosikymmeninä.

Homous poistettiin Suomen rikoslaista vuonna 1971.

Pisuaareja oli pitkin Helsinkiä, ja homot kutsuivat niitä ironisilla nimillä, jotka loivat vastakohdan usein ränsistyneille ja virtsanhajuisille hökkeleille: Merihovi, Tervahovi, Venhola, Pääkonttori, Jennyn teehuone... Ursinin kalliota kutsuttiin ”Kirsikkapuistoksi”.

Ilmeisesti tuosta historianvaiheesta todistaa eräs näyttelyn anonyymeistä kertojista:

Jos piti saada helpotusta, mä asuin aikanaan Simonkadulla, oli niin helppo lähteä kävelemään ovesta ulos vaan, siinä oli yks pisuaari, jossa herrat, kun tulivat ravintolasta ja pysähtyivät ensimmäisenä ja sitten Mäntymäki eli niin sanottu Karusellin alue tietysti oli seuraava piste, jossa oli kova kuhina meneillään.

Kati Mustola kertoo, että varsinkin ennen 1970-lukua helsinkiläisillä homomiehillä oli tapana kutsua toisiaan naisten nimillä kuten ”Keskiviikon Karoliina” tai ”Postineiti”.

Sisäpiirin kutsumanimet paitsi naurattivat myös suojelivat viranomaisilta.

Homojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen asema on parantunut, mutta hitaasti. Kyllä Helsingin kokoisessakin kaupungissa moraalipaniikki yhä syttymään saadaan, jos ei muusta niin seksimessujen mainoksesta:

Yksittäinen Sexhibition -messujen mainos oli pahoittanut yhden ihmisen mielen, niin sitä kautta meiltä on kielletty varmaan noin kymmeneks vuodeks, tai me ei saada vieläkään käyttää meidän esiintyjän kuvaa esimerkiks naisen kasvoja, joka on meistä ollut todella huvittavaa, kun katsoo muuta markkinointia, et sä saat myydä mitä tahansa seksillä, mutta seksiä et saa myydä millään. Et nythän meillä esimerkiks viime kerralla oli banaani, meloni, oliko pähkinä ja mansikka. Ja nekin oli niin, että banaanin kulmaa piti muuttaa.

Helsexinki -näyttely Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) 28. 1. 2018 asti. Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17. Vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalisuus
 • Näyttely
 • Helsingin kaupunginmuseo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  6. 6

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  7. 7

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  8. 8

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  9. 9

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  10. 10

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää