Kulttuuri    |   Kolumni

Euroviisujen tappiokierre pitää nyt katkaista: kopioidaan Ruotsia, Robin mukaan talkoisiin

Ruotsin viisukarsinnoissa jo perusasiat ovat aivan toisin kuin Suomessa, kirjoittaa HS:n viisutoimittaja Tuomas Kaseva kolumnissaan.

Kiova Euroviisuissa suruaika on perinteisesti lyhyt. Suomi putosi ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina. Näin loppuviikosta voi jo katsoa eteenpäin.

Mitä tehdään ensi vuonna, jotta Suomi on Euroviisujen finaalissa? Kuka näihin kisoihin pitäisi Suomesta lähettää? Robin?

Suomen ehdokas Euroviisuihin on nyt kuudesti valittu UMK:ssa eli Uuden musiikin kilpailussa. Koska kuudessa vuodessa UMK:n avulla on saatu finaaliin kaksi edustajaa, Krista Siegfrids (2013) ja Softengine-yhtye (2014), jokin ilmiselvästi mättää.

Vertailun vuoksi ja naapurikateuden hengessä: Ruotsi on kuutena viime vuotena saanut Melodifestivalenillaan kaikki kuusi edustajaansa Euroviisujen finaaliin.

Ruotsi tosin on viisujen supermaa, tämän vuosikymmenen ehdottomasti menestynein viisumaa. Mutta jotain he tekevät niin perustavanlaatuisesti oikein, että sama pitäisi kopioida Suomeen.

Ensimmäisenä Suomeen pitäisi saada kopioitua Melodifestivalenin ympärillä pyörivä myönteinen hybris. Artisteille Melodifestivaleniin pääsy on lahja, joka tuo paljon myönteistä huomiota, vaikkei voitto irtoaisikaan. Yleisölle Melodifestivalenin seuraaminen takaa muun muassa sen, että on ensimmäisten joukossa kärryillä tulevan kesän radiohiteistä.

Samaan aikaan Suomessa viisukarsintoihin osallistuminen on jopa noloa. On mahdotonta kuvitella, että Robinin kaltainen Suomen suosituin artisti lähtisi viisukarsintoihin. Nykymenolla se on kuin astuisi vapaaehtoisesti miinaan.

Pelkällä Robinin nimellä ei Suomen viisumenestystä toki pelastettaisi. Esimerkiksi Kiovan viisulavalla hän olisi kuin kuka tahansa. Suomalaista artisteista ehkä vain Samu Haberin tai Suomen viisukarsintoihin taannoin osallistuneen Saara Aallon nimellä voisi saada pari ekstrapistettä Keski-Euroopasta.

Mutta Suomen viisukarsintoihin Robin toisi vääjäämättä sitä elintärkeää hyvän kierrettä, joka imisi kisaan muitakin menestyneitä artisteja ja biisintekijöitä. Vaikka Norma John ja Blackbird olivatkin Suomelta hyvin tuotettu kokonaisuus, jälkiviisaana tekee mieli pohtia, että entä jos lavalla olisi ollut Robin ja tämän vuoden kesähitti Hula Hula. Olisimmeko finaalissa?

Koska se, missä ruotsalaiset viime kädessä ovat parhaiten osallistuneet, on kovien hittien tuominen viisuihin. Loreenin Euphoria (2012) ja Måns Zelmerlöwin Heroes (2015) tulevat soimaan tänäkin kesänä suomalaisilla terasseilla enemmän kuin Norma Johnin Blackbird.

Hyvä kysymys on, pitääkö Suomen pärjätä viisuissa. Se on sama kuin kysyisi, pitääkö Suomen pärjätä kansainvälisessä jääkiekossa. Pitää ja ei pidä.

Euroviisuista innostuneille tärkeä on tieto, että UMK:ta kehitetään koko ajan. Tänä vuonna Suomi kopioi ensi kertaa Ruotsista sikäläisen viisujen tuotantomallin. UMK:ssa eivät kisailleet enää vain biisit vaan koko show, johon panostettiin alusta alkaen. Se tuotiin sitten sellaisenaan Euroviisujen lavalle Kiovaan.

Ylen viisutuottajan Anssi Aution mukaan Suomen viisukarsinnan järjestäjät ovat käyneet viime aikoina keskusteluja kotimaisten biisintekijöiden kanssa. Varsinaisten kappaleiden lisäksi on kerrottu, mitä kaikkea viisulavalla on mahdollista tehdä. Lavalla hyödynnettäneen lähivuosina esimerkiksi lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia.

Ylessä kannattaisi myös pohtia, voisiko jokin lisätäky houkutella tarjoamaan hittejä UMK:hon. Ylessä on osattu buustata esimerkiksi Kesäkumi-kampanjan biisejä. Ja parhaillaan Yle buustaa Hula Hulaa ja lietsoo suomalaisia tanssimaan sitä joukolla juhannuksena. Tällaisesta mediahuomiosta olisi monen tunnetunkin artistin vaikea kieltäytyä.

Norma Johnin Leena Tirronen ja Lasse Piirainen sanoivat putoamisensa jälkeen, että heistä Suomessa ei kannata nyt laskelmoida, mitä lavalle pitäisi tuoda ensi vuonna. Sen sijaan kannattaisi tehdä biisejä, paljon ja monenlaisia, ja tarjota niitä UMK:hon.

Joten Robin ja hänen biisintekijänsä: tarjoattehan tekin ensi vuonna biisinne UMK:hon?

Olisi ihana istua Keski-Euroopassa terassilla ja laulaa Hula Hulan mukana. Ja tarjoilijakin tietäisi, että tämä kappale on Suomesta.

Se olisi suomalaiselle melkein jo uusi tunne. Lordista on liian kauan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2017
 • Euroviisut 2018
 • Euroviisut
 • Norma John

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää