Kulttuuri

Näyttelyssä homot, dominat ja transvestiitit kertovat, miten tavallista on elämä Helsingissä: ”Tervetuloa meille katsomaan kuinka ihmeellistä tämä meidän kaurapuuroarki on”

Miltä vähemmistöistä tuntuu, kun enemmistö säätää lait ja lyö leimat? Helsingin kaupunginmuseon Helsexinki-näyttely kertoo.

Helsingin kaupunginmuseon perjantaina auenneeseen näyttelyyn kuuluu valokuva kirjoituksesta, joka koristi Helsingin Vanhan ylioppilastalon vessanseinää 1980-luvun alussa. Tussiteksti luetteli paikkoja, joihin kannatti mennä, jos halusi tavata homomiehiä.

Vapaasti lainaten:

Studio 302 torstaisin ja sunnuntaisin / Gay Gambrini tiistaisin ja perjantaisin / Club Cabaret, Vanhan Kellari olut- ja grillipuoli / Keskuspuisto (kesäteatterin ympäristö) / Yrjönkadun uimahalli, varsinkin parveke ja pieni allas.

Arvokasta tietoa – valtaväestön asenteet homoja kohtaan olivat noina aikoina ankarat, joten miesparien täytyi vältellä päivänvaloa. Ja niinpä seinäkirjoituksen informaatio-osuuden alla lukikin jonkun toisen tekijän viesti: Hintit hiivattiin.

Moni yhtyy toivotukseen tänäkin päivänä.


Miltä tuntuu, kun omaa sek­suaalisuutta täytyy poltella vakan alla, koska heteroenemmistöinen yhteiskunta säätää lait ja lyö leimat? Siinä on Helsexinki-näyttelyn aihe. Ulospano yhdistelee kuvataidetta, kulttuurihistoriaa ja journalismia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Museon tarkoitus on kertoa ennen kaikkea sateenkaarikansan ja seksityöntekijöiden omista kokemuksista. Siitä kuinka homot, lesbot, bisek­suaalit ja trans-ihmiset taistelevat arjessaan seksuaalioikeuksiensa puolesta.

Vähemmistöväki puhuu yleisölle suorien haastattelulainausten muodossa. Otteita on teipattu ympäri näyttelytilan, omanlaisikseen seinäkirjoituksiksi. Tähän tyyliin:

Mun mielestä on tosi herkullista käydä sitä keskustelua esimerkiks, että kun mä nyt oon ollut biseksuaalina heteronaisen kanssa naimisissa, niin oliko meidän avio­liitto tasa-arvoinen avioliitto vai aito avioliitto esimerkiks?

Tai näin:

Tervetuloa meille katsomaan kuinka ihmeellistä tämä meidän kaurapuuroarki on. Tiskikoneen täyttäminen ja kauppakassien raahaaminen ja uhmakohtausten selättäminen, sitähän se arki on jokaisessa perheessä, ihan samat asiat. Perheet on joka tapauksessa erilaisia, mutta tietyt asiat on ihan minkälaisessa tahansa perheessä, ne minkä keskellä eletään.

Tietoinen tyylivalinta on se, ettei näyttelyn järjestäjä paljasta nimettömistä lähteistään edes ikää tai sukupuolta. Vain sen, että haastateltuja on viisitoista ja että he asuvat tai työskentelevät Helsingissä.

Monia harhaluuloja on siihen liittyen, et transvestiitit ovat homoja, transvestiittejä on väitetty pedofiileiks monesti, et niinku se ajatus on vaan, et haluaa pukeutua naiseks, et pääsee naisten pukkareihin stalkkaamaan tyttöjä. Siis siinä on ihan järkyttävästi stigmaa.

Näyttelyn tuottaja Sari Katainen kertoo, että ratkaisun tarkoituksena on herätellä museossa kävijää pohtimaan identiteettiin ja ennakkoluuloihin liittyviä kysymyksiä, kun hän lueskelee näyttelytilan seiniä.

Jos lukemaansa paneutuu huolella, on teksteistä mahdollista tehdä johtopäätöksiä. Jokainen lähde sitaattien mosaiikissa on merkitty omalla symbolillaan. Näyttelyvieras voi siis rakentaa yhden puhujan tarinan kerrallaan.

Helsingissä on hyvä se, että täällä on tarpeeksi ihmisiä, että ei erotu, ei oo myöskään semmosta pikkukaupunkimeininkiä, että seuraillaan ja kytätään ja kyräillään jotain. Täällä on sen verran porukkaa, ettei ketään ihan hirveesti kiinnosta meidän asiat.

Yritykset, yhteisöt, taidelaitokset ja -palkintoraadit ottavat nykyään herkästi kantaa suvaitsevaisuuden ja moniäänisyyden puolesta. Näitä ajatuksia on myös Helsexinki-näyttelyn taustalla. Sari Katainen kertoo, että ideana on osallistua ajankohtaiseen keskusteluun ja tarjota Helsingistä ja helsinkiläisille vähemmistön näkökulmaa.

Näyttelyyn kerätty materiaali palvelee myös historiankirjoitusta, sillä kokonaisuudessaan haastattelutekstit on säilötty tutkijoiden käyttöön. Yleisö näkee vain osia.

Urbaani seksuaalisuus on monimuotoista, ja piskuinen ryhmänsä muodostavat dominat, jotka työkseen tyydyttävät asiakkaan tarpeet esimerkiksi piiskaamalla. Luokitellaanko dominan palvelu seksiksi?

Seinätekstissä alan ammattilainen sanoo, ettei tarjoa seksiä, mutta raja on toki häilyvä.

Että vaikka ei yhdyntää tai vastaavaa harjoitetakaan niin kyllähän nyt tavallaan se on asiakkaalle hyvin seksuaalinen kokemus ja varmasti hänelle se on seksiä, mutta dominalle itselleen se saattaa hyvinkin olla vain työtä, että ei itse kiihotu siinä.

Seksityöläisen tarina on esillä näyttelytilan keskelle rakennetussa mökissä, jota järjestävät kutsuvat Karvakolmioksi. Mökin päätyseinät ovat kolmion muotoiset ja seisovat kärjellään.

Esiintyypä näyttelyssä muitakin vitsikkäästi nimettyjä ja muotoiltuja osasia: Terästissi, Tietokortsu ja Palautepenis, joka on puolitoistametrinen jötikkä. Sitä kutsutaan myös Viestikikkeliksi, koska museon henkilökunta kirjoittelee siihen kysymyksiä yleisön pohdittavaksi.


Huumoria tarjotaan tulijalle jo sisäänkäynnissä. Kaksikerroksisessa vitriinissä tervehtii kuvanveistäjä Tapani Kokon Punainen varasto, joka koostuu naivistisista ja ronskeista puuhahmoista.

Peppi-hahmon häpykarvoina törröttää nauloja, ja erään ukon päästä ja kasvoista sojottaa peniksiä. Tekijän mukaan patsaat kuvastavat rajatonta elämän riemua.

Hulluttelu istuu vakavan ihmis- ja seksuaalioikeusteeman rinnalle – onhan gay-kulttuuriin on aina kuulunut räikeäkin iloittelu. Tutkija Kati Mustolan mukaan huumori on keino, jolla alistetut ryhmät selviävät.

Erityisen tunnettuja selviytymishuumoristaan ovat Mustolan mukaan juutalaiset, ja myös taannoisen DDR:n sortovallassa ihmiset kärvistelivät kaskujen voimin. Kohteena oli kommunistijohtaja Erich Honecker.

Helsexinki-näyttelyn seinää peittää tarkoituksellisen ikävänharmaa laudoitus.

Rakennelma esittää Eiran Ursinin kalliolla kupeessa sijainnutta miesten pisuaaria eli julkista vessaa, joka oli yksi homojen kokoontumispaikoista menneitä vuosikymmeninä.

Homous poistettiin Suomen rikoslaista vuonna 1971.

Pisuaareja oli pitkin Helsinkiä, ja homot kutsuivat niitä ironisilla nimillä, jotka loivat vastakohdan usein ränsistyneille ja virtsanhajuisille hökkeleille: Merihovi, Tervahovi, Venhola, Pääkonttori, Jennyn teehuone... Ursinin kalliota kutsuttiin ”Kirsikkapuistoksi”.


Ilmeisesti tuosta historianvaiheesta todistaa eräs näyttelyn anonyymeistä kertojista:

Jos piti saada helpotusta, mä asuin aikanaan Simonkadulla, oli niin helppo lähteä kävelemään ovesta ulos vaan, siinä oli yks pisuaari, jossa herrat, kun tulivat ravintolasta ja pysähtyivät ensimmäisenä ja sitten Mäntymäki eli niin sanottu Karusellin alue tietysti oli seuraava piste, jossa oli kova kuhina meneillään.

Kati Mustola kertoo, että varsinkin ennen 1970-lukua helsinkiläisillä homomiehillä oli tapana kutsua toisiaan naisten nimillä kuten ”Keskiviikon Karoliina” tai ”Postineiti”.

Sisäpiirin kutsumanimet paitsi naurattivat myös suojelivat viranomaisilta.

Homojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen asema on parantunut, mutta hitaasti. Kyllä Helsingin kokoisessakin kaupungissa moraalipaniikki yhä syttymään saadaan, jos ei muusta niin seksimessujen mainoksesta:

Yksittäinen Sexhibition -messujen mainos oli pahoittanut yhden ihmisen mielen, niin sitä kautta meiltä on kielletty varmaan noin kymmeneks vuodeks, tai me ei saada vieläkään käyttää meidän esiintyjän kuvaa esimerkiks naisen kasvoja, joka on meistä ollut todella huvittavaa, kun katsoo muuta markkinointia, et sä saat myydä mitä tahansa seksillä, mutta seksiä et saa myydä millään. Et nythän meillä esimerkiks viime kerralla oli banaani, meloni, oliko pähkinä ja mansikka. Ja nekin oli niin, että banaanin kulmaa piti muuttaa.

Helsexinki -näyttely Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) 28. 1. 2018 asti. Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17. Vapaa pääsy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  4. 4

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  10. 10

   Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. Tunti sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. 2 tuntia sitten
  6. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  7. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  8. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  9. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  10. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  11. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  12. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää