Valikko
Kulttuuri

Ilmaiskanavaksi muuttunut National Geographic kerää nyt miljoonayleisön viikoittain – ”Kanavan lanseeraus on mennyt jopa paremmin kuin uskalsimme odottaa”

Asiaviihteen kysyntä ja mahdollisesti Ylen Teema- ja Fem-kanavien yhdistyminen voivat jatkossa lisätä National Geographicin katsojamääriä.

Ensiaskeleet National Geographicin ilmaiskanavataipaleella näyttävät Finnpanelin tilastojen perusteella onnistuneilta.

Kanava onnistui kahdessa kuukaudessa nostamaan viikkotavoittavuutensa 4 prosentista 28:aan eli selvästi yli 20 prosentin tavoitteen.

”Kanavan lanseeraus on mennyt hyvin, jopa paremmin kuin uskalsimme odottaa”, sanoo maajohtaja Pia Kuhakoski Fox Networks Groupista.

”Kyllä Suomessa tällaiselle faktaviihteelle on kysyntää. National Geographic on brändinä toki tunnettu ja liki 130 vuotta vanha, sitä ei ole tarvinnut esitellä suomalaisille.”

Huhtikuun viimeisellä viikolla kanava tavoitti noin 1 450 000 neljä vuotta täyttänyttä katsojaa. Sitä katsoivat etenkin 45–64-vuotiaat, joiden parissa viikkotavoittavuus oli huhtikuun lopussa 41 prosenttia.

Sen sijaan päivittäiset katseluosuudet ovat yhä pieniä: vuorokauden kaikesta televisionkatselusta kanava keräsi 2,5 prosenttia ja kello 18–23 välisestä primetime-katselusta 2 prosenttia.

National Geographic on viikkotavoittavuudessaan yhä keskisuurten mainosrahoitteisten kanavien takana. Discovery Networksin kanavista Kutonen ja TV5, Nelonen Median kanavista Jim ja Liv sekä MTV:n kanavista Ava tavoittavat viikossa 34–46 prosenttia väestöstä.

Kuhakoski ei myönnä, että kilpailijat olisivat mittapuu National Geographicin menestyksen arvioinnille. Hänen mukaansa tärkeämpää on, että yhtiön Suomen-kanavat Fox ja National Geographic täydentävät toisiaan ja kokoavat yhdessä laajan yleisön.


Yhtiö kuitenkin haluaa National Geographicin taajuudelle entistä enemmän naisia ja nuoria miesten ja keski-ikäisten lisäksi.

”Mainosrahoitteiseksi siirtymisen jälkeen katsojaprofiilimme on nuorentunut huomattavasti. Haemme erilaisilla ohjelmilla erilaista katsojakuntaa. Esimerkiksi Albert Einsteinista kertova draamasarja Geniusin katsojista kolmannes on 25-44-vuotiaita.”

National Geographic on oman kuvauksensa mukaan ”tieteeseen ja tutkimukseen keskittyvä asiaviihteellisten ohjelmien kanava”. Taajuudelle on myös luvassa yhä enemmän käsikirjoitettua draamaa ja elokuvia.

Vertailtuna esimerkiksi Yle Teemaan dokumentaariset ohjelmat ovat usein viihteellisempiä ja tositelevisiomaisempia. Kanavan Suomessa National Geographicin katsotuimmat ohjelmat ovat Natsien jättimäiset rakennusurakat, Autojen ensiapu, Lentoturmatutkinta ja Mars.

Ohjelmia lähetetään kansainvälisen sapluunan puitteissa, eikä yhtiö suunnittele tarjontaansa suomalaisia painotuksia.

Suomessa maksukanavana aiemmin saatavalla ollut National Geographic muuttui maksuttomaksi mainoskanavaksi maaliskuun alussa.

Ajankohta osui sopivasti hetkeen vajaat kaksi kuukautta ennen kuin Yleisradio yhdisti televisiopuolella Teema- ja Fem-kanavansa. Kuhakoski sanoo, että muun muassa dokumentteja esittävän Teeman lähetysajan väheneminen todennäköisesti tuo katsojia myös National Geographicille.

”Olemme tietenkin olleet onnekkaita, että tämä osui samoihin aikoihin. Emme voi sanoa, paljonko sieltä on siirtynyt meille katsojia, mutta on mahdollista, että meidän kanavaamme katsovat samat ihmiset, jotka ovat katsoneet Teemaa. Kyllä se varmasti meitä on meitä auttanut.”

Suomi on ensimmäinen Euroopassa ja toinen National Geographicin peittoon kuuluvasta 169 maasta, jossa kanavaa voi katsoa maksutta. Kansainvälisesti vertaillen suomalaisten maksuhalukkuus television katselusta on pientä, Kuhakoski sanoo.

”Suomen markkina on sellainen, että täällä mainosrahoitteinen televisiotoiminta on huomattavasti isompaa kuin maksutelevisio. Olemme tietynlaisen erikoisluupin alla, kun maailmalla on seurattu Suomen alkutaivalta.”

Kuhakoski sanoo, että yhtiössä on vahva usko mainosrahoitteiseen toimintaan Suomessa. Hänen mukaansa mainosmarkkinan volyymi on suurin piirtein samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta kilpailu tuonut hintoja alas.

Fakta

National Geographic brändinä


 National Georgaphic -televisiokanava on yhteys samalla nimellä ilmestyvään aikakauslehteen, joka tunnetaan erityisesti värikkäästä luontovalokuvauksesta.

 Brändiä hallinnoi nykyisin mediayhtiö 21st Century Foxin pääosin omistama yhtiö.

 Aikakauslehden ja siitä kasvaneiden tv-kanavien alkuperäinen julkaisija, luonnontieteiden edistämiseen ja luonnonsuojeluun keskittynyt National Geography Society -järjestö, on yhtiössä vähemmistöosakkaana.

 Järjestön toimintaa rahoitetaan mediabrändin tuotoilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • National Geographic

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää