Valikko
Kulttuuri

Suomalaiskirjailijat kipuilevat Göteborgin kirjamessuille osallistumista, sillä mukana on myös äärioikeistolainen lehti – ”Olen menettänyt yöunetkin”, Kjell Westö sanoo

Jo yli kaksisataa kirjailijaa on ilmoittanut jättävänsä Pohjolan suurimmat kirjamessut väliin. Niin tekee myös Finlandia-voittaja Laura Lindstedt, vaikka satavuotiaan Suomen kulttuuri on yksi messujen pääteemoista.

Göteborgin syyskuun lopussa järjestettävät kirjamessut jakavat nyt myös suomalaista kirjallisuuskenttää.

Ruotsissa jo yli kaksisataa kirjailijaa – mukana myös Ruotsin Akatemian jäseniä – on ilmoittanut boikotoivansa Pohjolan suurimpia kirjamessuja, jotka ovat keränneet vuosittain noin satatuhatta kävijää ja tuhat näytteilleasettajaa.

Kevättalvella alkaneen boikottiaallon syynä on äärioikeistolaisen Nya Tider -lehden osallistuminen messuille. Lehdellä sanotaan olevan yhteyksiä Ruotsissa toimiviin uusnatseihin.

Messujärjestäjän mukaan osallistumiseen ei ole juridisia esteitä, eikä sen ilmaisunvapautta voi estää. Silti myös joukko suomalaisia on ilmoittanut jättävänsä messut väliin – siitä huolimatta, että yhtenä pääteemana on sata vuotta täyttävän Suomen kirjallisuus ja kulttuuri.

Suomi-teemaan liittyen messuille on ollut lähdössä 40–50 kirjailijaa, tutkijaa ja kriitikkoa.

Esimerkiksi vuoden 2015 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Laura Lindstedt on ilmoittanut, ettei osallistu Suomen viralliseen ohjelmaan messuilla.

Päätös ei ollut hänen mukaansa helppo. Perusteluna on se, että Nya Tider on osallistumismaksunsa takia myös yksi messujen rahoittajista.

”Messujen toimitusjohtaja Maria Källsson on määritellyt messut ’avoimeksi toriksi’, mutta kysehän on kaupallisesta tapahtumasta. Yksi rahoittajista eli viime kädessä yksi isännistä on Nya Tider. En voi olla sellaisessa rahoitus- ja valtakuviossa mukana.”

Lindstedtistä myös messujohdon puhe ilmaisunvapaudesta tuntuu älyllisesti loukkaavalta.

”Ei messujen ole pakko ottaa ketään mukaan sananvapauden nimissä. Minusta on irvokasta, että messut kutsuvat kirjailijoita leikkimään hyvää ihmistä kestämättömään tilanteeseen, jonka ne ovat itse luoneet.”

Lindstedtin Oneiron-romaani ilmestyy syksyllä Ruotsissa, samoin kuin Sirpa Kähkösen Graniittimies.

Kähkönen on lähdössä Göteborgiin.

”Lähden siksi, ettei Nya Tider -lehti korostu liikaa”, hän perustelee. ”En halua, että tällainen ryhmä kiristää kirjailijoita tai pitää heidän työtään ja kokonaisia uria panttivankina.”

”Suuri yleisö on kuitenkin paljon kiinnostuneempi kirjailijoista ja heidän ajatuksistaan kuin yhden lehden messuosastosta.”

Kähkönen on paitsi kirjailija myös Suomen PEN-sananvapausjärjestön puheenjohtaja. Myös Ruotsin PEN osallistuu messuille.

Graniittimies käsittelee muun muassa totalitarismia ja pakolaisuutta, enkä voi jättää käyttämättä tilaisuutta puhua niistä, myös liittyen nykyisiin ääriliikkeisiin ja messudebattiin”, Kähkönen sanoo.

Lisäksi messut ovat hyvin tärkeät suomalaiselle kirjallisuudelle. Kähkönen arvelee, että menee kauan, ennen kuin Suomi saa Ruotsissa seuraavan kerran yhtä paljon näkyvyyttä.

Tämä vaivaa myös Kjell Westötä, joka ei vielä ole päättänyt, lähteekö Göteborgiin vai ei.

Romaani Rikinkeltainen taivas ilmestyy ensi syksynä Suomessa ja Ruotsissa. Myös Westölle on suunniteltu Göteborgiin esiintymisiä sekä Suomen virallisessa ohjelmassa että kustantajansa osastoilla.

”Olen nyt miettinyt osallistumista viikon, menettänyt yö­unetkin”, Westö kertoo. ”Miten tahansa päätän, paskanmaku jää suuhun. Tämä on varmasti pahin ammatillinen valinta­tilanne koko urani aikana.”

Boikotoida Westö haluaisi siksi, että inhoaa väkivaltaa, jota Nya Tider -lehteen tiiviisti yhteyksissä oleva, avoimen kansallissosialistinen Nordfront-järjestö edustaa.

Hän muistuttaa, että tämä on antidemokraattisten ääriliikkeiden usein käyttämä taktiikka: näennäisen siisti sisäsiipi on pelaavinaan kansanvallan ehdoilla, ja toinen, aggressiivisempi, pelottelee ja uhkailee tai käyttää jopa väkivaltaa.

”Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että yhteiskunnassa keskustellaan ja ollaan asioista eri mieltä. Päin vastoin, se on demokratian edellytys. Mutta nyt kyse on ääriliikkeestä, joka käyttää demokraattisia oikeuksiaan vihan ja pelon levittämiseen ja venyttää demokratian rajoja väkivallan suuntaan.”

Eikö tämän voisi nostaa Göteborgissa esiin ja protestoida sitä vastaan?

Monille messuille osallistunut Westö epäilee, ettei siihen kiireessä ja kaupallisessa humussa jäisi kunnolla aikaa.

”Minulle kaikkein vahvin syy lähteä Göteborgiin on messujen Suomi-teema. Kun ajattelen sitä, boikotti tuntuu kieltämättä oman maansa hylkäämiseltä.”

Hänestä on kuitenkin outoa, että oikeistolaiseen ääriliikkeeseen reagoiminen on jätetty yksittäisten kirjailijoiden harteille, eivätkä esimerkiksi Ruotsin isot kustannustalot ottaneet ajoissa asiaan selkeää kantaa.

”Nya Tider -lehden osallistuminen herätti vastustusta jo viime messuilla. Miksei siihen puututtu heti? Minulle on vastattu, ettei lehden yhteyksiä Nordfrontiin tajuttu ajoissa. On ollut pakko hyväksyä tämä vastaus; itsekin ymmärsin tilanteen vakavuuden vasta tänä keväänä.”

Nya Tider -lehteä pidetään paitsi äärioikeistolaisena, myös rasistisena ja maahanmuuttovastaisena julkaisuna.

Itse se kertoo ”tarkkailevansa valtaeliittiä ja kertovansa Ruotsin ja maailman tärkeimpiä uutisia kansan perspektiivistä”. Lehteä kustantaa AlternaMedia-yhtiö, ja päätoimittaja on Vávra Suk. Levikki on muutamia tuhansia.

Nya Tiderin verkkosivuilla kerrotaan nyt muun muassa tutkimuksesta, jonka mukaan siirtolaiset integroituvat Norjaan sitä huonommin, mitä kauemmin asuvat siellä, ja kannetaan huolta Ruotsin kansallislaulusta, jota maan vasemmisto kuulemma on ehdottanut poistettavaksi.

Useiden ruotsalaismedioiden mukaan Nya Tider on ollut mukana myös pelottelukampanjassa, jossa rohkaistaan yllättämään toimittajia kotonaan ja videoimalla heitä.

Päävastuussa Suomen virallisesta ohjelmasta Göteborgin messuilla ovat Suomen Tukholman-instituutti ja Svenska litteratursällskapet i Finland.

Edellisen messubudjetti on noin 50 000 euroa, mutta suomenruotsalaisten säätiöiden rahaa käytetään lehtitietojen mukaan jopa 200 000 euroa.

Tukholman-instituutin johtajan Anders Erikssonin mukaan tilanne on siksikin epämukava, että Ruotsissa ollaan nyt varsin kiinnostuneita suomalaisesta kirjallisuudesta.

”Eikä vain suomenruotsalaisesta vaan myös suomenkielisestä. Laura Lindstedtin ja Sirpa Kähkösen lisäksi esimerkiksi Tommi Kinnusen, Katja Ketun ja Miika Nousiaisen romaaneja on käännetty tai ollaan kääntämässä.”

SLS:n ohjelmapäällikkö Agneta Rahikainen sanoo suoraan, että boikotti on hankaloittanut Suomen virallisen ohjelman organisointia, typistänyt sitä ja ajanut ihmisiä uupumuksen partaalle.

”Olemme joutuneet muuttamaan jo tehtyjä suunnitelmia, kun osallistujat ovat peruneet”, Rahikainen sanoo. Nimiä hän ei mainitse, koska virallinen messuohjelma julkistetaan vasta toukokuun lopussa.

Suomenruotsalaisista kirjailijoista esimerkiksi Lars Sund, Monika Fagerholm, Oscar Rossi ja Peter Mickwitz ovat yli kahdensadan ruotsalaiskollegansa tavoin allekirjoittaneet vetoomuksen, jolla boikotoidaan messuja, jos Nya Tider saa olla mukana.

Agneta Rahikainen sanoo ymmärtävänsä heidän argumenttejaan mutta huomauttaa, että kirjailijoiden tilanteet vaihtelevat paljon. Tätä ei keskustelua seuraava yleisökään välttämättä ymmärrä.

”On ihan eri asia boikotoida kirjamessuja, jos ei ole edes menossa niille”, Rahikainen sanoo. ”Entä kirjailija, jonka uutuusteos on juuri ilmestymässä, tai joka on varta vasten kutsuttu esiintymään?”

Voisiko Helsingin kirjamessuillakin syntyä tilanne, jossa jokin osasto saisi joukon esiintyjiä perumaan oman osallistumisensa? Mitä näytteilleasettajilta ylipäätään edellytetään?

”Suomen kustannusyhdistys on linjannut, että sananvapautta kunnioitetaan, mutta laittomuuksiin ei näytteilleasettaja saa syyllistyä”, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola sanoo.

”Rasistista tai ihmisarvoa loukkaavaa materiaalia ei saa esitellä.”

Fakta

Göteborgin kirjamessut


 Bok & Bibliotek -messut pidetään Göteborgissa 28.9.–1.10.

 Teemoina ovat tänä vuonna satavuotias Suomi sekä koulutus.

 Äärioikeistolaisen Nya Tider -lehden osallistumisen takia liki 200 kirjailijaa on ilmoittanut boikotoivansa messuja.

 Mukana boikotissa ovat mm. Ruotsin Akatemian jäseniä sekä kirjailijat Monika Fagerholm, Aris Fioretos ja Göran Sonnevi.

 Kerran viikossa ilmestyvää Nya Tider -lehteä pidetään paitsi äärioikeistolaisena, myös rasistisena ja maahanmuuttovastaisena julkaisuna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirjamessut
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Robbie Williams lähetti terroristeille uhmakkaan viestin Lontoon olympiastadionilta – elokuussa tämä keikka nähdään Tampereella

  9. 9

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  10. 10

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää