Valikko
Kulttuuri

Suomalaiskirjailijat kipuilevat Göteborgin kirjamessuille osallistumista, sillä mukana on myös äärioikeistolainen lehti – ”Olen menettänyt yöunetkin”, Kjell Westö sanoo

Jo yli kaksisataa kirjailijaa on ilmoittanut jättävänsä Pohjolan suurimmat kirjamessut väliin. Niin tekee myös Finlandia-voittaja Laura Lindstedt, vaikka satavuotiaan Suomen kulttuuri on yksi messujen pääteemoista.

Göteborgin syyskuun lopussa järjestettävät kirjamessut jakavat nyt myös suomalaista kirjallisuuskenttää.

Ruotsissa jo yli kaksisataa kirjailijaa – mukana myös Ruotsin Akatemian jäseniä – on ilmoittanut boikotoivansa Pohjolan suurimpia kirjamessuja, jotka ovat keränneet vuosittain noin satatuhatta kävijää ja tuhat näytteilleasettajaa.

Kevättalvella alkaneen boikottiaallon syynä on äärioikeistolaisen Nya Tider -lehden osallistuminen messuille. Lehdellä sanotaan olevan yhteyksiä Ruotsissa toimiviin uusnatseihin.

Messujärjestäjän mukaan osallistumiseen ei ole juridisia esteitä, eikä sen ilmaisunvapautta voi estää. Silti myös joukko suomalaisia on ilmoittanut jättävänsä messut väliin – siitä huolimatta, että yhtenä pääteemana on sata vuotta täyttävän Suomen kirjallisuus ja kulttuuri.

Suomi-teemaan liittyen messuille on ollut lähdössä 40–50 kirjailijaa, tutkijaa ja kriitikkoa.

Esimerkiksi vuoden 2015 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Laura Lindstedt on ilmoittanut, ettei osallistu Suomen viralliseen ohjelmaan messuilla.

Päätös ei ollut hänen mukaansa helppo. Perusteluna on se, että Nya Tider on osallistumismaksunsa takia myös yksi messujen rahoittajista.

”Messujen toimitusjohtaja Maria Källsson on määritellyt messut ’avoimeksi toriksi’, mutta kysehän on kaupallisesta tapahtumasta. Yksi rahoittajista eli viime kädessä yksi isännistä on Nya Tider. En voi olla sellaisessa rahoitus- ja valtakuviossa mukana.”

Lindstedtistä myös messujohdon puhe ilmaisunvapaudesta tuntuu älyllisesti loukkaavalta.

”Ei messujen ole pakko ottaa ketään mukaan sananvapauden nimissä. Minusta on irvokasta, että messut kutsuvat kirjailijoita leikkimään hyvää ihmistä kestämättömään tilanteeseen, jonka ne ovat itse luoneet.”

Lindstedtin Oneiron-romaani ilmestyy syksyllä Ruotsissa, samoin kuin Sirpa Kähkösen Graniittimies.

Kähkönen on lähdössä Göteborgiin.

”Lähden siksi, ettei Nya Tider -lehti korostu liikaa”, hän perustelee. ”En halua, että tällainen ryhmä kiristää kirjailijoita tai pitää heidän työtään ja kokonaisia uria panttivankina.”

”Suuri yleisö on kuitenkin paljon kiinnostuneempi kirjailijoista ja heidän ajatuksistaan kuin yhden lehden messuosastosta.”

Kähkönen on paitsi kirjailija myös Suomen PEN-sananvapausjärjestön puheenjohtaja. Myös Ruotsin PEN osallistuu messuille.

Graniittimies käsittelee muun muassa totalitarismia ja pakolaisuutta, enkä voi jättää käyttämättä tilaisuutta puhua niistä, myös liittyen nykyisiin ääriliikkeisiin ja messudebattiin”, Kähkönen sanoo.

Lisäksi messut ovat hyvin tärkeät suomalaiselle kirjallisuudelle. Kähkönen arvelee, että menee kauan, ennen kuin Suomi saa Ruotsissa seuraavan kerran yhtä paljon näkyvyyttä.

Tämä vaivaa myös Kjell Westötä, joka ei vielä ole päättänyt, lähteekö Göteborgiin vai ei.

Romaani Rikinkeltainen taivas ilmestyy ensi syksynä Suomessa ja Ruotsissa. Myös Westölle on suunniteltu Göteborgiin esiintymisiä sekä Suomen virallisessa ohjelmassa että kustantajansa osastoilla.

”Olen nyt miettinyt osallistumista viikon, menettänyt yö­unetkin”, Westö kertoo. ”Miten tahansa päätän, paskanmaku jää suuhun. Tämä on varmasti pahin ammatillinen valinta­tilanne koko urani aikana.”

Boikotoida Westö haluaisi siksi, että inhoaa väkivaltaa, jota Nya Tider -lehteen tiiviisti yhteyksissä oleva, avoimen kansallissosialistinen Nordfront-järjestö edustaa.

Hän muistuttaa, että tämä on antidemokraattisten ääriliikkeiden usein käyttämä taktiikka: näennäisen siisti sisäsiipi on pelaavinaan kansanvallan ehdoilla, ja toinen, aggressiivisempi, pelottelee ja uhkailee tai käyttää jopa väkivaltaa.

”Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että yhteiskunnassa keskustellaan ja ollaan asioista eri mieltä. Päin vastoin, se on demokratian edellytys. Mutta nyt kyse on ääriliikkeestä, joka käyttää demokraattisia oikeuksiaan vihan ja pelon levittämiseen ja venyttää demokratian rajoja väkivallan suuntaan.”

Eikö tämän voisi nostaa Göteborgissa esiin ja protestoida sitä vastaan?

Monille messuille osallistunut Westö epäilee, ettei siihen kiireessä ja kaupallisessa humussa jäisi kunnolla aikaa.

”Minulle kaikkein vahvin syy lähteä Göteborgiin on messujen Suomi-teema. Kun ajattelen sitä, boikotti tuntuu kieltämättä oman maansa hylkäämiseltä.”

Hänestä on kuitenkin outoa, että oikeistolaiseen ääriliikkeeseen reagoiminen on jätetty yksittäisten kirjailijoiden harteille, eivätkä esimerkiksi Ruotsin isot kustannustalot ottaneet ajoissa asiaan selkeää kantaa.

”Nya Tider -lehden osallistuminen herätti vastustusta jo viime messuilla. Miksei siihen puututtu heti? Minulle on vastattu, ettei lehden yhteyksiä Nordfrontiin tajuttu ajoissa. On ollut pakko hyväksyä tämä vastaus; itsekin ymmärsin tilanteen vakavuuden vasta tänä keväänä.”

Nya Tider -lehteä pidetään paitsi äärioikeistolaisena, myös rasistisena ja maahanmuuttovastaisena julkaisuna.

Itse se kertoo ”tarkkailevansa valtaeliittiä ja kertovansa Ruotsin ja maailman tärkeimpiä uutisia kansan perspektiivistä”. Lehteä kustantaa AlternaMedia-yhtiö, ja päätoimittaja on Vávra Suk. Levikki on muutamia tuhansia.

Nya Tiderin verkkosivuilla kerrotaan nyt muun muassa tutkimuksesta, jonka mukaan siirtolaiset integroituvat Norjaan sitä huonommin, mitä kauemmin asuvat siellä, ja kannetaan huolta Ruotsin kansallislaulusta, jota maan vasemmisto kuulemma on ehdottanut poistettavaksi.

Useiden ruotsalaismedioiden mukaan Nya Tider on ollut mukana myös pelottelukampanjassa, jossa rohkaistaan yllättämään toimittajia kotonaan ja videoimalla heitä.

Päävastuussa Suomen virallisesta ohjelmasta Göteborgin messuilla ovat Suomen Tukholman-instituutti ja Svenska litteratursällskapet i Finland.

Edellisen messubudjetti on noin 50 000 euroa, mutta suomenruotsalaisten säätiöiden rahaa käytetään lehtitietojen mukaan jopa 200 000 euroa.

Tukholman-instituutin johtajan Anders Erikssonin mukaan tilanne on siksikin epämukava, että Ruotsissa ollaan nyt varsin kiinnostuneita suomalaisesta kirjallisuudesta.

”Eikä vain suomenruotsalaisesta vaan myös suomenkielisestä. Laura Lindstedtin ja Sirpa Kähkösen lisäksi esimerkiksi Tommi Kinnusen, Katja Ketun ja Miika Nousiaisen romaaneja on käännetty tai ollaan kääntämässä.”

SLS:n ohjelmapäällikkö Agneta Rahikainen sanoo suoraan, että boikotti on hankaloittanut Suomen virallisen ohjelman organisointia, typistänyt sitä ja ajanut ihmisiä uupumuksen partaalle.

”Olemme joutuneet muuttamaan jo tehtyjä suunnitelmia, kun osallistujat ovat peruneet”, Rahikainen sanoo. Nimiä hän ei mainitse, koska virallinen messuohjelma julkistetaan vasta toukokuun lopussa.

Suomenruotsalaisista kirjailijoista esimerkiksi Lars Sund, Monika Fagerholm, Oscar Rossi ja Peter Mickwitz ovat yli kahdensadan ruotsalaiskollegansa tavoin allekirjoittaneet vetoomuksen, jolla boikotoidaan messuja, jos Nya Tider saa olla mukana.

Agneta Rahikainen sanoo ymmärtävänsä heidän argumenttejaan mutta huomauttaa, että kirjailijoiden tilanteet vaihtelevat paljon. Tätä ei keskustelua seuraava yleisökään välttämättä ymmärrä.

”On ihan eri asia boikotoida kirjamessuja, jos ei ole edes menossa niille”, Rahikainen sanoo. ”Entä kirjailija, jonka uutuusteos on juuri ilmestymässä, tai joka on varta vasten kutsuttu esiintymään?”

Voisiko Helsingin kirjamessuillakin syntyä tilanne, jossa jokin osasto saisi joukon esiintyjiä perumaan oman osallistumisensa? Mitä näytteilleasettajilta ylipäätään edellytetään?

”Suomen kustannusyhdistys on linjannut, että sananvapautta kunnioitetaan, mutta laittomuuksiin ei näytteilleasettaja saa syyllistyä”, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola sanoo.

”Rasistista tai ihmisarvoa loukkaavaa materiaalia ei saa esitellä.”

Fakta

Göteborgin kirjamessut


 Bok & Bibliotek -messut pidetään Göteborgissa 28.9.–1.10.

 Teemoina ovat tänä vuonna satavuotias Suomi sekä koulutus.

 Äärioikeistolaisen Nya Tider -lehden osallistumisen takia liki 200 kirjailijaa on ilmoittanut boikotoivansa messuja.

 Mukana boikotissa ovat mm. Ruotsin Akatemian jäseniä sekä kirjailijat Monika Fagerholm, Aris Fioretos ja Göran Sonnevi.

 Kerran viikossa ilmestyvää Nya Tider -lehteä pidetään paitsi äärioikeistolaisena, myös rasistisena ja maahanmuuttovastaisena julkaisuna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirjamessut
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  5. 5

   Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää