Valikko
Kulttuuri

Näyttelijä Liana Kaarina, 80, sai maineen valtakunnan vamppina: ”Minähän olin kaikkea muuta kuin joku verevä syöjätär. Olin ujo kompleksinen tyttö.”

Töölön tyttö Liana Kaarina rakasti elokuvantekoa, mutta hänet leimattiin vain langenneeksi viettelijättäreksi.

1960-luvun lööppijulkisuudessa oli autiompaa kuin tätä nykyä. Ei ollut BB-talojen, ei tosi-tv- ja parinhakuohjelmien tähtiä, joiden elämää olisi pitänyt herkeämättä seurata. Mutta oli sentään joitakin kiintotähtiä, ja yhtenä kirkkaimmista loisti Liana Kaarina.

Liana Kaarina löi vuosikymmenen alussa läpi näyttelijänä. Naispäärooli T. J. Särkän ohjaamassa Kuu on vaarallinen -elokuvassa (1962) heitti viimeistään hänen nimensä kaikkien tietoisuuteen. Film noir -tyyppisen leffan erotiikannälkä, rakastelukohtaukset ja Liana Kaarinan alastonuinti koettelivat silloisen sensuurin rajoja.

Kansaa virtasi katsomoihin sankasti, Liana Kaarina oli ykköspuheenaihe, ja Preludes to Ecstasy -nimisenä elokuvaa levitettiin laajasti ulkomaille Yhdysvaltoja myöten.

Näyttelijästä rakentui julkisuuteen kuva syntisenä viettelijättärenä. Miltä tuntui yhtäkkiä päätyä valtakunnan vampiksi, Liana Kaarina?

”Minähän olin kaikkea muuta kuin joku verevä syöjätär. Olin ujo kompleksinen tyttö, mutta filmiyhtiössä julkikuvaani lyötiin tämä synnin ja viettelyksen leima. Hyvin tietoisesti he lanseerasivat minut seksiobjektina”, Liana Kaarina muistelee kotonaan Helsingissä.

”Kaupungilla naiset suunnilleen sylkivät päälleni, että tuossa se uhkaava seksimaanikko menee. Taasen miehiltä sain yhteisestä viikonlopusta miljoonissa markoissa liikkuvia tarjouksia, jotka hylkäsin”, hän kertaa 60-luvun hulluja vuosia.

Tosiasiassa hän eli avioliitossa ja paiski paljon töitä tv:ssä, ra­diossa ja teattereissa.

Elokuvien teosta sinänsä Liana Kaarina piti. Kanssanäyttelijöistään hän muistaa kehua Esko Salmista, Jussi Jurkkaa ja Helge Heralaa – erikseen Tommi Rinnettä ja Leo Jokelaa, ”maailman kahta hauskinta miestä”. Ohjaajista Aarne Tarkas oli luontevin, Särkkä tylympi töksäyttelijä.

Lapsuutta oli leimannut sota ja epävarmuus. Omat vanhemmat eivät itse voineet huolehtia Liana Kaarinasta, ja kaksivuotiaasta asti hän asui yhdessä isänäitinsä kanssa. Mummo oli hänelle läheisin ihminen.

”Töölössä asuttiin Vänrikki Stoolin kadulla. Kävin Forsbergin valmistavan koulun ja sitten Tyttönorssia, kunnes 15-vuotiaana oli jäätävä pois keuhkotuberkuloosin takia. Onneksi 50-luvun alussa oli jo lääkkeitä ja paranin. Tauti kuitenkin eristi minua sosiaalisesti.”

Liana Kaarinan näyttelijävuosia alkoi seurata tummanpuhuva varjo, alkoholismi. Se hiipi kuvaan jo Teatteri Jurkan aikoina, jolloin esityksistä oli helppo liukua iltamenoihin. Juomisen tahti kasvoi vaivihkaa ja 60-luvun lopulla näyttelijätär haki apua.

”Näyttelijäystäväni Liisa Tuomen mukana astuin ensi kerran raittiuskerhoon vuonna 1969, ja siellä olen pysynyt”, Liana Kaarina toteaa. Takana on jo lähes puolivuosisata täyttä raittiutta.

”Ei ole ihmistä, joka ei pelkäisi jotain. Kysymys on siitä, miten niitä eri pelkojaan oppii rehellisesti näkemään ja sitten työstämään pois.”

Elettyään neljännesvuosisadan ulkomailla Liana Kaarina palasi Helsinkiin vuonna 1994. Alku oli tavattoman vaikea. ”Oli lama-aika. Teatterinjohtajilta hain kohteliaasti vaikka kuinka pieniä paikkausrooleja, mutta eiväthän he edes vastanneet tällaisen ’Mrs. Nobodyn’ kirjeisiin. Hain jopa roskakuskin paikkaa, jota taas en naisena saanut.”

Ensi alkuun Liana Kaarinan ja kahden tyttären toimeentulo Suomessa oli hänen sukulaisten avuliaisuuden varassa.

Näyttelijän, julkkiksen ja seksisymbolin elämästään Liana Kaarina tuumaa avoimesti: ”En tiedä onko kaikesta kohinasta ollut hyötyä vai haittaa. Tämä on ollut minun elämänkaareni. Olen elänyt rikkaasti huolimatta lukuisista kärsimyksistäni.”

Läpi vaikeiden vaiheiden häntä on paljolti kannatellut usko Jumalaan.

”Jumalasuhteeni ei ole jonkin ulkoisen kunnollisuuden osoitusta tai hakemista. Kun aikoinaan menetin synnytyksessä pienen poikani, surussani minulle puhui lohduttavimmin casablancalainen katuhuora. Olimme vain ihmisiä.”

Liana Kaarinan elämää sulostuttavat tyttäret perheineen. Ei hän kuitenkaan vastustaisi, jos kohtaisi herrasmiehen, jonka kanssa pelata šakkia, käydä teattereissa ja elokuvissa.

Olla ihminen.

Kuka?

Liana Kaarina Ohayon (o. s. Leskinen)


 Syntynyt Helsingissä. Asuu Helsingissä. Kaksi lasta, neljä lastenlasta, yksi lapsenlapsenlapsi.

 Lausuja, tragedienne. Näytellyt mm. Teatteri Jurkassa ja Areena Jurkassa 1959–67. Esiintynyt 17 elokuvassa vuosina 1959–67, ja kuudessa tv-sarjassa.

 Asunut 25 vuotta ulkomailla, mm. Casablancassa, Pariisissa ja Jerusalemissa.

 Julkaissut muistelmat (1987), runokirjan ranskaksi ja kaksi romaania.

 Täyttää 16. toukokuuta 80 vuotta. Viettää merkkipäiväänsä lastensa kanssa, juhlien omaa Tohtori Paratissimus -romaaniaan ja tytär Kreetta Enckellin uutta Rozita-teosta (Kustannus HD).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Finnairin uusista lentoemännistä 100–200 ulkomailta

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää