Valikko
Kulttuuri

Suomalaisen arkkitehdin museo nousee kylään, jonka juutalaisväestön natsimiehittäjät hävittivät

Professori Rainer Mahlamäki suunnitteli museon Liettuan Seduvaan, joka käytännössä katosi kartalta miehityksen aikana.

Professori Rainer Mahlamäen puhelin pirisi huhtikuussa 2016.

The Lost Shtetl -säätiön vetäjä Sergei Kanovich kysyi, olisiko arkkitehti kiinnostunut suunnittelemaan juutalaisten historiasta kertovan museon hänen sukunsa kotikylään Pohjois-Liettuaan.

Säätiö oli kartoittanut sopivia suunnittelijoita, mutta etsintä oli loppunut, kun Kanovich ja rahoittajat eri puolilta maailmaa olivat tutustuneet Varsovassa Mahlamäen suunnittelemaan Puolan juutalaisten historian Polin-museoon.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että suunnitelmat 3 000 neliön museosta ovat lähes valmiit. Rakentaminen käynnistyy ensi lokakuussa, ja museo avautuu keväällä 2019 Seduvassa.

Sinne on 175 kilometriä Vilnasta ja 60 kilometriä Kaunasista.

”Museo on syrjäisessä paikassa toisin kuin holokaustista kertovat museot maailmalla yleensä. Sinne pitää erityisesti mennä,” Mahlamäki kertoo.

The Lost Shtetl (Kadonnut kylä) on ensimmäinen juutalaisten historiaa kuvaava museorakennus Liettuassa, vaikka ennen toista maailmansotaa juutalaisten osuus sen asukkaista oli suhteellisesti suurempi kuin muissa Euroopan maissa.

Pienessä maassa asui 100 000 juutalaista, ja pääkaupungista Vilnasta oli kehittynyt vuosisatojen kuluessa jiddišinkielisen kulttuurin keskus.

Juutalaisten kohtalo ratkesi 1941, kun natsi-Saksan armeija valtasi Liettuan Neuvostoliiton miehitysjoukoilta. Saksalaiset teloittivat liettualaisten omien joukkojen avustuksella heistä valtaosan.

”Liettua ei ole tehnyt tilejä selviksi historiansa kanssa”, Rainer Mahlamäki sanoo. ”Pian holokaustin ajan kokeneet ja nähneet ihmiset ovat hävinneet. Siksi on tärkeää, että tietoa siirretään nuoremmille sukupolville.”

Taustansa vuoksi suunnittelutyö eroaa Mahlamäen mukaan monista muista toimeksiannoista.

”Se vie syvälle Euroopan ja Baltian historiaan ja kertoo ihmisen elämän varjopuolesta.”

Seduvan kylään teloituspartiot saapuivat elokuun lopulla. Kahdessa päivässä ne tappoivat 230 miestä, 275 naista ja 159 lasta. Joukkoteloituspaikoilla on nyt muistomerkit.

”Samalla kylä ikään kuin katosi kartalta. Hiljaisessa maisemassa kuuluu nyt vain linnunlaulua ja tuulenhenkäyksiä. Yksi ravintola on jäljellä. Museo ei halua viedä näitä asiakkaita, vaan siksi sinne tulee vain pieni kahvila.”

Vuonna 2014 tutkijat aloittivat kaivuu- ja inventointityöt museon viereisellä juutalaisten hautausmaalla ja pystyttivät maahan kaatuneet kivet uudelleen. Viimeisen vainajan hautaus on tapahtunut vähän ennen sodan alkua.

Rikottujen hautakivien palasista koottiin myös Daavidin tähden muotoinen muistomerkki.

Hautausmaan kunnostus maksoi kolme miljoonaa euroa. Työ palkittiin Europa Nostra -kunniamaininnalla maanantaina 15. toukokuuta eurooppalaisen kulttuuriperinnön suurtapahtumassa Turussa.

Kunnostuksen jälkeen alkoi varsinaisen museon suunnittelu kylätien toiselle puolelle. ”Tuntui luontevalta rakentaa rauhalliseen maalaismaisemaan pienehköjen talojen rykelmä. Kuvaahan se kadotettua kylää”, Mahlamäki perustelee.

Talot ovat veistoksellisia, vaaleita ja vailla yksityiskohtia. Julkisivujen materiaalia harkitaan parhaillaan.


Toisiinsa kytkettyjä rakennuksia on kymmenkunta, pienin on omakotitalon kokoinen. Sisääntuloaulasta ja vaihtuvien näyttelyiden tilasta avautuu samantyyppinen peltomaisena kuin Etelä-Pohjanmaalla, Mahlamäen synnyinseudulla. Valokin tulvii sisään kuin lakeuksilla.

Viidessä rakennuksessa on gallerioita, joiden näyttelyt esittelevät juutalaisten ja Seduvan kylän elämää. Niitä varten on etsitty vanhoja valokuvia ja haastateltu ihmisiä. Näyttelyt suunnittelee maailmankuulun Ralph Applebaumin toimisto New Yorkista.

Synagoga-galleriasta kävijät siirtyvät viimeiseen holokaustille omistettuun galleriaan.

Korkea, kapea tila on valkoinen ja aineeton, ja sille on annettu nimi Toivon kanjoni. Puolentoista metrin levyisestä aukosta avautuu näkymä hautausmaalle ja Seduvaan, minne kävijöiden kierros päättyy.

”Museo muistuttaa enemmänkin kulttuuriperinnön menettämisestä ja pienen kaupungin kohtalosta kuin holokaustin uhrien kärsimyksestä”, Mahlamäki sanoo.

Rinnan Seduvan museotyön kanssa Ilmari Lahdelman ja Mahlamäen arkkitehtitoimistossa on paneuduttu monin tavoin vastakkaiseen projektiin, kun toimisto on työstänyt kilpailusuunnitelmaa maailman yhteen metropoliin Lontooseen.

Aivan parlamenttitalon tuntumaan on tulossa holokaustin muistomerkki ja informaatiokeskus. Se kertoo niistä lapsista, joita britit ottivat turvaan Keski-Euroopasta juutalaisvainoilta vuodesta 1938 alkaen. Lontoosta lapset siirrettiin muualle maahan internointileireille.

Aloitteen nuorille tarkoitetusta keskuksesta teki maan edellinen pääministeri David Cameron. Kilpailun voittaja julkistetaan Britannian parlamenttivaalien jälkeen.

Kilpailuun kutsuttiin maailmankuuluja arkkitehteja kuten Sir Norman Foster, Daniel Libeskind, Zaha Hadid toimistoineen ja taiteilija Anish Kaapor.

”Pääsimme mukaan kymmenen toimiston joukkoon. Jo se oli meille iso saavutus, olla suomalaisena toimistona tällaisessa kilpailussa”, Mahlamäki luonnehtii.

Puistoon maan pinnalle on tulossa vain muistomerkki. Itse keskus on maan alla. Suomalaisten kilpailijoiden suunnitelmassa se rakennetaan ruostuneesta, karkeasta teräksestä.

”Toisessa siivessä kulkee junarata, jonka raide vie keskitysleirille. Toisen siiven raide vie meren, Englannin kanaalin äärelle.”

Viikonloppuna Mahlamäen puhelin soi taas.

Tälläkin kertaa kyse oli sota-ajan muistomerkistä, sillä nyt hänet kutsuttiin osallistumaan toisen maailmansodan aikaisen Leningradin piirityksen museon suunnittelukilpailuun.

Venäläisten arkkitehtien lisäksi kilpailuun kutsuttiin Mahlamäki sekä muita maailmankuuluja länsimaisia suunnittelijoita: Rafael Moneo, Thomas Herzog sekä norjalainen Snøhetta-arkkitehtitoimisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Toinen maailmansota
 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää