Valikko
Kulttuuri

Suomalaisen arkkitehdin museo nousee kylään, jonka juutalaisväestön natsimiehittäjät hävittivät

Professori Rainer Mahlamäki suunnitteli museon Liettuan Seduvaan, joka käytännössä katosi kartalta miehityksen aikana.

Professori Rainer Mahlamäen puhelin pirisi huhtikuussa 2016.

The Lost Shtetl -säätiön vetäjä Sergei Kanovich kysyi, olisiko arkkitehti kiinnostunut suunnittelemaan juutalaisten historiasta kertovan museon hänen sukunsa kotikylään Pohjois-Liettuaan.

Säätiö oli kartoittanut sopivia suunnittelijoita, mutta etsintä oli loppunut, kun Kanovich ja rahoittajat eri puolilta maailmaa olivat tutustuneet Varsovassa Mahlamäen suunnittelemaan Puolan juutalaisten historian Polin-museoon.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että suunnitelmat 3 000 neliön museosta ovat lähes valmiit. Rakentaminen käynnistyy ensi lokakuussa, ja museo avautuu keväällä 2019 Seduvassa.

Sinne on 175 kilometriä Vilnasta ja 60 kilometriä Kaunasista.

”Museo on syrjäisessä paikassa toisin kuin holokaustista kertovat museot maailmalla yleensä. Sinne pitää erityisesti mennä,” Mahlamäki kertoo.

The Lost Shtetl (Kadonnut kylä) on ensimmäinen juutalaisten historiaa kuvaava museorakennus Liettuassa, vaikka ennen toista maailmansotaa juutalaisten osuus sen asukkaista oli suhteellisesti suurempi kuin muissa Euroopan maissa.

Pienessä maassa asui 100 000 juutalaista, ja pääkaupungista Vilnasta oli kehittynyt vuosisatojen kuluessa jiddišinkielisen kulttuurin keskus.

Juutalaisten kohtalo ratkesi 1941, kun natsi-Saksan armeija valtasi Liettuan Neuvostoliiton miehitysjoukoilta. Saksalaiset teloittivat liettualaisten omien joukkojen avustuksella heistä valtaosan.

”Liettua ei ole tehnyt tilejä selviksi historiansa kanssa”, Rainer Mahlamäki sanoo. ”Pian holokaustin ajan kokeneet ja nähneet ihmiset ovat hävinneet. Siksi on tärkeää, että tietoa siirretään nuoremmille sukupolville.”

Taustansa vuoksi suunnittelutyö eroaa Mahlamäen mukaan monista muista toimeksiannoista.

”Se vie syvälle Euroopan ja Baltian historiaan ja kertoo ihmisen elämän varjopuolesta.”

Seduvan kylään teloituspartiot saapuivat elokuun lopulla. Kahdessa päivässä ne tappoivat 230 miestä, 275 naista ja 159 lasta. Joukkoteloituspaikoilla on nyt muistomerkit.

”Samalla kylä ikään kuin katosi kartalta. Hiljaisessa maisemassa kuuluu nyt vain linnunlaulua ja tuulenhenkäyksiä. Yksi ravintola on jäljellä. Museo ei halua viedä näitä asiakkaita, vaan siksi sinne tulee vain pieni kahvila.”

Vuonna 2014 tutkijat aloittivat kaivuu- ja inventointityöt museon viereisellä juutalaisten hautausmaalla ja pystyttivät maahan kaatuneet kivet uudelleen. Viimeisen vainajan hautaus on tapahtunut vähän ennen sodan alkua.

Rikottujen hautakivien palasista koottiin myös Daavidin tähden muotoinen muistomerkki.

Hautausmaan kunnostus maksoi kolme miljoonaa euroa. Työ palkittiin Europa Nostra -kunniamaininnalla maanantaina 15. toukokuuta eurooppalaisen kulttuuriperinnön suurtapahtumassa Turussa.

Kunnostuksen jälkeen alkoi varsinaisen museon suunnittelu kylätien toiselle puolelle. ”Tuntui luontevalta rakentaa rauhalliseen maalaismaisemaan pienehköjen talojen rykelmä. Kuvaahan se kadotettua kylää”, Mahlamäki perustelee.

Talot ovat veistoksellisia, vaaleita ja vailla yksityiskohtia. Julkisivujen materiaalia harkitaan parhaillaan.


Toisiinsa kytkettyjä rakennuksia on kymmenkunta, pienin on omakotitalon kokoinen. Sisääntuloaulasta ja vaihtuvien näyttelyiden tilasta avautuu samantyyppinen peltomaisena kuin Etelä-Pohjanmaalla, Mahlamäen synnyinseudulla. Valokin tulvii sisään kuin lakeuksilla.

Viidessä rakennuksessa on gallerioita, joiden näyttelyt esittelevät juutalaisten ja Seduvan kylän elämää. Niitä varten on etsitty vanhoja valokuvia ja haastateltu ihmisiä. Näyttelyt suunnittelee maailmankuulun Ralph Applebaumin toimisto New Yorkista.

Synagoga-galleriasta kävijät siirtyvät viimeiseen holokaustille omistettuun galleriaan.

Korkea, kapea tila on valkoinen ja aineeton, ja sille on annettu nimi Toivon kanjoni. Puolentoista metrin levyisestä aukosta avautuu näkymä hautausmaalle ja Seduvaan, minne kävijöiden kierros päättyy.

”Museo muistuttaa enemmänkin kulttuuriperinnön menettämisestä ja pienen kaupungin kohtalosta kuin holokaustin uhrien kärsimyksestä”, Mahlamäki sanoo.

Rinnan Seduvan museotyön kanssa Ilmari Lahdelman ja Mahlamäen arkkitehtitoimistossa on paneuduttu monin tavoin vastakkaiseen projektiin, kun toimisto on työstänyt kilpailusuunnitelmaa maailman yhteen metropoliin Lontooseen.

Aivan parlamenttitalon tuntumaan on tulossa holokaustin muistomerkki ja informaatiokeskus. Se kertoo niistä lapsista, joita britit ottivat turvaan Keski-Euroopasta juutalaisvainoilta vuodesta 1938 alkaen. Lontoosta lapset siirrettiin muualle maahan internointileireille.

Aloitteen nuorille tarkoitetusta keskuksesta teki maan edellinen pääministeri David Cameron. Kilpailun voittaja julkistetaan Britannian parlamenttivaalien jälkeen.

Kilpailuun kutsuttiin maailmankuuluja arkkitehteja kuten Sir Norman Foster, Daniel Libeskind, Zaha Hadid toimistoineen ja taiteilija Anish Kaapor.

”Pääsimme mukaan kymmenen toimiston joukkoon. Jo se oli meille iso saavutus, olla suomalaisena toimistona tällaisessa kilpailussa”, Mahlamäki luonnehtii.

Puistoon maan pinnalle on tulossa vain muistomerkki. Itse keskus on maan alla. Suomalaisten kilpailijoiden suunnitelmassa se rakennetaan ruostuneesta, karkeasta teräksestä.

”Toisessa siivessä kulkee junarata, jonka raide vie keskitysleirille. Toisen siiven raide vie meren, Englannin kanaalin äärelle.”

Viikonloppuna Mahlamäen puhelin soi taas.

Tälläkin kertaa kyse oli sota-ajan muistomerkistä, sillä nyt hänet kutsuttiin osallistumaan toisen maailmansodan aikaisen Leningradin piirityksen museon suunnittelukilpailuun.

Venäläisten arkkitehtien lisäksi kilpailuun kutsuttiin Mahlamäki sekä muita maailmankuuluja länsimaisia suunnittelijoita: Rafael Moneo, Thomas Herzog sekä norjalainen Snøhetta-arkkitehtitoimisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Toinen maailmansota
 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi halusikin pukeutua pinkkiin ja vaihtaa nimensä Annaksi – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  7. 7

   Sarjakuristaja kiistää syytteet törkeästä henkeen kohdistuvan rikoksen valmistelusta – hänen väitetään käyneen ovella nahkakäsineet kädessä

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Poliisin sähköinen asiointipalvelu kaatunut – passin hakeminen ei ole mahdollista

  10. 10

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  4. 4

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää