Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Yle tutki Juha Sipilän yritystä, Sipilä uhkasi leikata rahoitusta – paljastuskirja väittää päätoimittajan kahmineen vallan Ylessä itselleen

Atte Jääskeläinen johtaa Yleä yksinvaltiaan ottein, ja toimittajia pidetään tiukassa kontrollissa, uusi kirja väittää

Mitä Yleisradion valtavan betonibunkkerin seinien sisällä oikein tapahtui viime vuoden lopussa?

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) maanisesta sähköpostipommituksesta Ylen toimittajille alkoi tapahtumasarja, jota kuvataan juuri ilmestyneessä kirjassa.

Ylegate on Ylestä irtisanoutuneiden toimittajien Salla Vuorikosken ja Jussi Erosen sekä free-toimittaja Jarno Liskin kertomus siitä, mitä Ylessä tapahtui, kun pääministeri suuttui oikein kunnolla ja asia nousi yhdeksi sen hetken puhutuimmaksi uutiseksi.

Se on kuvaus myös vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen asemasta Ylessä. Vuorikoski, Eronen ja Liski pitävät Jääskeläisen valta-asemaa ja toimintatapaa erittäin ongelmallisena. Se on ollut syy heidän Yle-uransa päättymiselle, ja kirjassa he kuvaavat Jääskeläistä sekä muutamia muita Ylen pomoja säälimättömin sanakääntein.

”Halusimme dokumentoida, mitä Ylessä tapahtui loppuvuodesta 2016, kun pääministeri Juha Sipilä suuttui Terrafame-uutisesta ja päätoimittaja Atte Jääskeläinen ryhtyi rajoittamaan toimituksen työtä poikkeuksellisilla tavoilla”, esipuheessa sanotaan.

”Dokumentissa” eivät kuitenkaan pääse ääneen päällikkötoimittajat, jotka sekasortoisen tapahtumavyöryn saivat aikaan.

Juha Sipilän painostuksesta Yleä kohtaan kirja esittelee toisenkin esimerkin, jo neljän vuoden takaa. Toimittaja Juha Granath teki 2013 Ajankohtaiseen Kakkoseen jutun Sipilän 90-luvulla omistamasta ja johtamasta Solitrasta, jolla Sipilä loi miljoonaomaisuutensa.

Juttu koski vakavia työturvallisuuspuutteita Solitrassa. Sipilä selitti asiaa toimitukselle pitkään puhelimessa ja pitkällä kirjeellään ennen jutun julkaisua. Samalla viikolla, kun juttu julkaistiin, Sipilä kirjoitti blogiinsa suomalaisen journalismin monipuolisuuden tarpeesta.

”Harkitsisin Yle-veron indeksikorotuksesta luopumista ainakin kolmen vuoden määräajaksi”, Sipilä kirjoitti.

Kyseessä näyttää olevan peittelemättömän konkreettinen uhkaus Ylelle. Sen ajallinen yhteys Ylen kriittiseen journalismiin ei voi olla sattumaa. Jos ja kun Ylessä on taivuttu poliittisen painostuksen alla, tämänkaltainen uhkailu on omiaan selittämään sitä.

Sipilän painostus ja sen vaikutukset on selostettu kirjassa tarkasti myös MOT:n vakuutuskuorijuttuun liittyen keväältä 2016. Sipilän yhteydenotot johtivat itsesensuuriin: ”Jokainen aihepiiriä käsittelevä tai sivuava juttu piti tarkastuttaa Jääskeläisellä. Tämä oli tietenkin jo itsessään toimiva keino vähentää toimittajien halua tarttua aiheeseen.”

Useilla esimerkeillä kirjoittajat pyrkivät todentamaan, että Ylen päälliköille ulkopuolisen maailman mielipiteillä on suurempi painoarvo kuin journalistisilla perusteilla tehdä kriittisiä juttuja.

Näitä esimerkkejä on kuultu julkisuudessa aiemminkin. Esimerkiksi Ylen tutkivien toimittajien selvitys, joka paljasti, että Ehrnroothin suvulla oli Luxemburgissa yhtiö, joka tehtaili pöytälaatikkoyhtiöitä, ”veroparatiisikone”. Uutinen herätti huomiota ulkomaillakin.

Tästä jutusta Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kuittasi kirjan mukaan sen tekijöille, että Radion sinfoniaorkesterin soitinlahjoitusten keräys on alkanut takkuamaan veroparatiisijutun takia. Veroparatiisijuttuja hän vähätteli muutenkin, ”koska ne eivät edistä yrittäjyyttä tai Suomen talouskasvua”.

Jääskeläinen puolestaan halusi estää uutisen siitä, että hallintarekisterin avulla rahojaan piilotteleva liikemies tuki vaaleissa kokoomuksen johtoon ja valtiovarainministeriksi pyrkivää Petteri Orpoa.

”Kun kyse oli valtakunnan korkeimmista vallankäyttäjistä, uutistoimitus otti ohjenuorakseen erityisen varovaisuuden. Tällainen toimintatapa oli tietenkin omiaan ruokkimaan itsesensuuria”, kirjassa päätellään.

Jääskeläinen ohjeisti Erosta, että kansanedustajia ei saa ahdistella toistuvilla haastattelupyynnöillä, vaan piti uskoa kerrasta, jos joku kieltäytyi haastattelusta. Tällainen ohje kuulostaa käsittämättömältä – yleensä päällikkötoimittajat kannustavat alaisiaan jahtaamaan uutisia sitkeästi.

Epäluottamus ja epäluulo omia toimittajia kohtaan leimaa kirjan mukaan Ylen päälliköiden toimintaa. Se on ilmentynyt puoli vuotta velloneen Yle-kohun aikana myös julkisesti.

HS:n haastattelussa Jääskeläinen syytti omia toimittajiaan asiavirheistä, ja kun toimittajat haastattelun jälkeen asiaa ihmettelivät eikä virheitä löytynyt, hän pyysi toimituksen sisällä heiltä anteeksi.

Pomojen suhteettomasta epäluottamuksesta alaisiaan kohtaan on kirjassa esimerkkinä myös politiikan toimittaja Hilkka Säävälän saama kirjallinen varoitus, jonka perusteena on Säävälän Facebookissa kirjoittama ihmettely Ylen Akuutti-ohjelman lakkautuksesta ja kommentit alueellisen näkökulman ohenemisesta tv-uutisissa.

Säävälän kirjoituksesta oli ilmeisesti kanneltu Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen johdolle, sillä se oli yksityisellä tilillä.

Itse Yle-kohun aloittaneen Katera Steel –uutisen synty kuvataan kirjassa tarkasti. Juttu tehtiin Ylen organisaation mukaisessa marssijärjestyksessä, sisältöpäällikön tilauksesta, ja vuorossa oleva päällikkö hyväksyi sen.

Journalistisia ongelmia jutussa alettiin nähdä vasta, kun pääministeri Sipilä aloitti viestipommituksensa. Siitä poistettiin Jääskeläisen käskystä grafiikka ja sen sanamuotoja muutettiin.

Tulevien päivien aikana Ylen väliportaan pomot taipuivat monenlaisille mutkille aiheen takia. Susanne Päivärintaa kiellettiin kertomasta kenellekään, että Sipilä perui tulonsa A-studioon. Pressiklubin juontaja Ruben Stiller sai varoituksen pelkästä ohjelman valmistelusta – joka myöhemmin peruttiin.

Uutisten politiikan toimittajia ohjeistettiin, että mikrofonin sai laittaa poliitikon suun eteen, jos joku muu media kysyi aiheesta, mutta omaa kaivelua Sipilän yrityssuhteista ei saanut tehdä.

Kirjan mukaan prosessi jätti jälkensä moneen työntekijään.

”Juttua ja sen julkaisupäätöstä oli tekemässä kaksi toimittajaa, yksi esimies ja yksi sisältöpäällikkö. Muutama kuukausi myöhemmin heistä jokainen oli poistunut Atte Jääskeläisen organisaatiosta.”

Kirja on kuvaus myös pieleen menneestä organisaatiouudistuksesta, jolla ei sinänsä ole suoraan tekemistä poliittiseen painostukseen taipumisen kanssa, mistä koko Yle-kohussa on kyse.

Vai onko? Kirjan maalaamassa kuvassa Atte Jääskeläisestä kaikki liittyy kaikkeen. Jääskeläinen on politiikoille lojaali ja journalistisesti epäluotettava ja omassa vallanhalussaan kyltymätön.

Kirjoittajat kuvaavat, miten Jääskeläisen valtaa on systemaattisesti kasvatettu Ylen organisaatiossa tai kuten kirjoittajat sanovat: ”miten hän on kasvattanut valtakuntaansa”.

”Sekä Ylen sisällä että ulkopuolella moni jakaa käsityksen, että talon todellinen vallankäyttäjä on Jääskeläinen – ei toimitusjohtaja Lauri Kivinen”, kirjassa kerrotaan.

Kirjoittajat kuvaavat seikkaperäisesti Jääskeläisen vaiheita jo vuosien takaa. Jääskeläisen ura on ollut nousujohteinen Helsingin Sanomien ja STT:n ajoista asti. HS:ssä hän toimi taloustoimituksen ja politiikan toimituksen esimiehinä. STT:n päätoimittajana toimimisen jälkeen hän siirtyi Yleen.

Kirjaa varten on haastateltu Yleä tuntevia, mutta haastateltavien määrästä ei ole tietoa, eikä mitään lähteitä ole mainittu, joten lukijan on vain luotettava, että toimittajien hankkimat tiedot ja tekemät johtopäätökset ovat uskottavia.

Jääskeläisen vallan kasvattamisen yksi käännekohta oli kirjan mukaan lautakasakohuna tunnettu tapahtumasarja.

Ylen A-studion päällikkönä työskennellyt Ari Korvola toimitti vuonna 2009 Silminnäkijä-ohjelman Matin talot, jonka mukaan Vanhanen oli saanut omakotitaloonsa ilmaista puutavaraa Nuorisosäätiö-luottamustoimensa ansiosta.

Vanhanen puolustautui raivoisasti Ylen väitteitä vastaan, eikä Yle seissyt Korvolan ohjelman takana.

”Sivusta asiaa seuranneelle Atte Jääskeläiselle kohu avasi tilaisuuden vahvistaa asemaansa. Alkoi matriisiorganisaation viimeistely, jossa yhtiön kaikki ajankohtaistoiminta päätettiin Jääskeläisen toiveiden mukaisesti alistaa uutisten vastaavan päätoimittajan alaisuuteen”, kirjassa kerrotaan.

Jääskeläisen vallan keskittäminen esitetään häikäilemättömänä jatkumona. Toisaalta kirjassa pidetään ongelmana sitä, että Ylessä on liikaa pomoja ja päätöksenteko on hajallaan.

Tässä on tiettyä ristiriitaa, mutta selvästi yleinen näkemys on kallistumassa siihen, että Jääskeläisen asema on ongelmallinen. Myös maanantaina julkistetussa selvitysmies Olli Mäenpään raportissa Jääskeläisen vahvaa asemaa pidetettiin ongelmana, ja maanantain A-studiossa haastateltu Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson väläytti organisaation purkamista.

Vallan keskitys sai kirjan mukaan huipennuksensa vuonna 2015 valmistuneessa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan organisaatiouudistuksessa: ”Lähes kymmenen vuotta kestänyt muutosprosessi oli kasannut kaiken vallan Atte Jääskeläiselle.”

Muutos on herättänyt Ylessä suurta tyytymättömyyttä. Televisiokerronnan ammattilaiset on pakotettu kirjoittamaan uutisia nettiin. Henkilöstö on kokenut, ettei sen ammattitaitoa ja osaamista ole kunnioitettu.

Kaikilla kirjoittajilla on melko lyhyt kokemus Ylestä. He kirjoittavat itsestään kolmannessa persoonassa. Silloin kun käsitellään toimittajan ja esimiehen kahdenvälisiä palavereja, voi tietenkin tietää varmasti, kenen näkökulmasta tekstissä on kyse.

MTV3:n tutkivaa toimitusta aiemmin johtanut Jussi Eronen siirtyi Yleen kesällä 2015, ja sai kirjan mukaan tehtäväkseen rohkeiden puheenaiheiden ja syventävien juttujen tuottamisen Ylen ajankohtais- ja featuretiimin esimiehenä. Pian hän palkkasi alaisekseen Vuorikosken, joka ehti olla talossa noin vuoden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  6. 6

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  7. 7

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  8. 8

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää