Valikko
Kulttuuri

Kirjat hyllyyn ja pääkallot ikkunaan – Jo 40 vuotta antikvariaattia pitäneen Cecil Hagelstamin usko kirjaan ei horju

”Antikvariaattien pitäisi näyttää, etteivät ne ole kirpputoreja”, sanoo Cecil Hagelstam.

”Vanhempani odottivat, että hankkisin porvarillisen ammatin. Kapinoin sitä vastaan menemällä yliopistolle lukemaan biologiaa, maantiedettä ja kemiaa”, myhäilee Cecil Hagelstam, 68.

Toisaalta hän ei koskaan tehnyt opiskelujaan sivuavia töitä vaan ryhtyi vanhojen kirjojen kauppiaaksi. Viime kuussa tuli 40 vuotta alalla täyteen.

Hagelstam kertoo liikkeensä takaosassa suunnitelmistaan tilankäytön tehostamiseksi, kun asiakas keskeyttää ja tiedustelee erään taidekirjan hintaa. Hagel­stam kertoo sen ja lupaa alennustakin.

Asiakkaan mentyä hän selittää: ”Tämä on tällaista henkilökohtaista hommaa. Jos joku tinkaa, usein päätökseeni vaikuttaa tapa, jolla hän sen tekee.”

Hagelstamissa virtaa selvästi kauppiasveri.

Ihmisten nopeaa arviointia ja tapauskohtaisesti viilattuja käytöstapoja hän oppi nuorena miehenä kiertäessään ostamassa kuolinpesiä isoveljensä Wenzel Hagelstamin kanssa. Tämä oli perustanut Pietarinkadulle antiikkiliikkeen vuonna 1973.

Siinä sivussa virisi Cecil Hagelstamin kiinnostus vanhoihin kirjoihin. Hän avasi veljensä liikkeen viereen antikvariaatin vuonna 1977. Nykyiselle paraatipaikalle Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmaan liike muutti 1980. ”Vasta silloin alkoi hirvittää, että mitä menin tekemään. Miten voisin pitää keskustassa liikettäni?”

Stressi oli turhaa. Vanhojen kirjojen ystävät ovat aina tienneet, että C. Hagelstamin antikvariaatti lukeutuu Helsingin laadukkaimpiin.

Usein kauppa on pitäjänsä näköinen. Cecil Hagelstamin kohdalla se tarkoittaa, että hän ottaa työnsä vakavasti mutta aina ei kaikki ole totista.

Esimerkiksi syksyllä 1994 juuttuivat ohikulkijat ihmettelemään hänen näyteikkunaansa, jossa oli rivi pääkalloja. Niitä hän oli saanut lääkäreiden kuolinpesistä ja lopetetuista kouluista.

Kallot hän oli varustanut lapuilla, joissa luki hänen kuolleiden sukulaistensa nimiä. Kun samassa ikkunassa oli vielä hänen sukulaisilleen kuuluneita kirjoja, absurdi pila näytti saavan vahvistusta todellisuudesta.

”Isäni oli kuollut vain kolme vuotta aiemmin, joten kysyin temppuun kyllä äidiltäni luvan”, tunnustaa Hagelstam.

Helsingissä syntynyt Hagel­stam kiersi jo nuorena antikva­riaatteja. Sitten hän on työvuosinaan nähnyt niistä monien lopettavan. Tilalle ei ole tullut vastaavasti uusia.

”En ehkä itsekään aloittaisi nykyisin kivijalkakaupalla vaan menisin suoraan nettiin”, hän pohdiskelee.

Kivijalkaliikettä täydentävä nettikauppa toi Hagelstamille lisää ulkomaisiakin asiakkaita. ”Kun Palermon yliopisto tilasi suomalaisia kansatieteellisiä teoksia, vein postiin yhteensä 300 kiloa kirjapaketteja”, hän kuvailee.

Hän katsoo, että kauppiaan tulee mukautua aikaan ja ennakoida asioita. Kun asiakaspolvet vaihtuvat, sama käy kiinnostuksen kohteille. Vanhempien sukupolvien suosiman sotakirjallisuuden kysyntä on jo laskenut.

Yhtenä esimerkkinä yhä suosituista aihepiireistä hän mainitsee filosofian. Aina ostajansa löytävät myös laadukkaasti tehdyt arkkitehtuurikirjat. Ja 1500–1700-lukujen fennicaa kerätään edelleen.

Silti keräilijätyypit ovat muuttuneet. ”Kun vanhan polven keräilijät varasivat jopa ajan tullakseen ostoksille, viimeksi eilen ovesta käveli kiinalainen asiakas, joka osti 1 200 eurolla vanhan kartan. Ei tällaista ennen ollut.”

Keräily oli aiemmin tärkeää myös Hagelstamille. Nykyisin hänelle riittää hyvän kohteen hankinta, minkä jälkeen hän myy sen pois. ”Kunhan siis hinnasta sovitaan”, hän lisää.

Alan konkari ei allekirjoita väitettä, että kirjalla menisi huonosti. ”Näin 1950-luvun lehtileikkeistä, että ihan samaa valitettiin jo silloin”, hän tuhahtaa.

”Ei perinteinen kirja katoa mihinkään. Sehän on teknisesti lyömätön tietokoneeseen verrattuna, kun sitä ei tarvitse skrollata vaan löydät siitä heti kaiken”, hän esittelee hyllystä nappaamallaan kirjalla.

Lopuksi Hagelstam puhuu kirjoja uhkaavasta alennustilasta. Sitä hänelle edustaa esimerkiksi niiden massamyynti parilla ­eurolla kirjamessuilla.

”Kirjan arvostus vain laskee, jos kupillinen kahvia maksaa sitä enemmän. Antikvariaattien pitäisi näyttää, etteivät ne ole mitään kirpputoreja!”

Kuka?

Cecil Hagelstam, 68


 Syntynyt Helsingissä 1949.

 Perusti antikvaarisen kirjakauppansa huhtikuussa 1977.

 Töissä 1970-luvulla veljensä Wenzel Hagelstamin antiikkilikkeessä, sittemmin Hagelstam & Co.:n huutokauppojen toimitusjohtaja. Kokenut meklari.

 Ollessaan Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtajana järjesti ensimmäiset antikvaariset kirjamessut kauppias Seppo Hiltusen kanssa 1988.

 Filosofian maisteri Helsingin yliopistosta 1975.

 Kalevi Kuitusen säätiön puheenjohtaja vuodesta 2003.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   Miksi presidentin pitää olla syntyperältään Suomen kansalainen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää