Valikko
Kulttuuri

Kirjat hyllyyn ja pääkallot ikkunaan – Jo 40 vuotta antikvariaattia pitäneen Cecil Hagelstamin usko kirjaan ei horju

”Antikvariaattien pitäisi näyttää, etteivät ne ole kirpputoreja”, sanoo Cecil Hagelstam.

”Vanhempani odottivat, että hankkisin porvarillisen ammatin. Kapinoin sitä vastaan menemällä yliopistolle lukemaan biologiaa, maantiedettä ja kemiaa”, myhäilee Cecil Hagelstam, 68.

Toisaalta hän ei koskaan tehnyt opiskelujaan sivuavia töitä vaan ryhtyi vanhojen kirjojen kauppiaaksi. Viime kuussa tuli 40 vuotta alalla täyteen.

Hagelstam kertoo liikkeensä takaosassa suunnitelmistaan tilankäytön tehostamiseksi, kun asiakas keskeyttää ja tiedustelee erään taidekirjan hintaa. Hagel­stam kertoo sen ja lupaa alennustakin.

Asiakkaan mentyä hän selittää: ”Tämä on tällaista henkilökohtaista hommaa. Jos joku tinkaa, usein päätökseeni vaikuttaa tapa, jolla hän sen tekee.”

Hagelstamissa virtaa selvästi kauppiasveri.

Ihmisten nopeaa arviointia ja tapauskohtaisesti viilattuja käytöstapoja hän oppi nuorena miehenä kiertäessään ostamassa kuolinpesiä isoveljensä Wenzel Hagelstamin kanssa. Tämä oli perustanut Pietarinkadulle antiikkiliikkeen vuonna 1973.

Siinä sivussa virisi Cecil Hagelstamin kiinnostus vanhoihin kirjoihin. Hän avasi veljensä liikkeen viereen antikvariaatin vuonna 1977. Nykyiselle paraatipaikalle Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmaan liike muutti 1980. ”Vasta silloin alkoi hirvittää, että mitä menin tekemään. Miten voisin pitää keskustassa liikettäni?”

Stressi oli turhaa. Vanhojen kirjojen ystävät ovat aina tienneet, että C. Hagelstamin antikvariaatti lukeutuu Helsingin laadukkaimpiin.

Usein kauppa on pitäjänsä näköinen. Cecil Hagelstamin kohdalla se tarkoittaa, että hän ottaa työnsä vakavasti mutta aina ei kaikki ole totista.

Esimerkiksi syksyllä 1994 juuttuivat ohikulkijat ihmettelemään hänen näyteikkunaansa, jossa oli rivi pääkalloja. Niitä hän oli saanut lääkäreiden kuolinpesistä ja lopetetuista kouluista.

Kallot hän oli varustanut lapuilla, joissa luki hänen kuolleiden sukulaistensa nimiä. Kun samassa ikkunassa oli vielä hänen sukulaisilleen kuuluneita kirjoja, absurdi pila näytti saavan vahvistusta todellisuudesta.

”Isäni oli kuollut vain kolme vuotta aiemmin, joten kysyin temppuun kyllä äidiltäni luvan”, tunnustaa Hagelstam.

Helsingissä syntynyt Hagel­stam kiersi jo nuorena antikva­riaatteja. Sitten hän on työvuosinaan nähnyt niistä monien lopettavan. Tilalle ei ole tullut vastaavasti uusia.

”En ehkä itsekään aloittaisi nykyisin kivijalkakaupalla vaan menisin suoraan nettiin”, hän pohdiskelee.

Kivijalkaliikettä täydentävä nettikauppa toi Hagelstamille lisää ulkomaisiakin asiakkaita. ”Kun Palermon yliopisto tilasi suomalaisia kansatieteellisiä teoksia, vein postiin yhteensä 300 kiloa kirjapaketteja”, hän kuvailee.

Hän katsoo, että kauppiaan tulee mukautua aikaan ja ennakoida asioita. Kun asiakaspolvet vaihtuvat, sama käy kiinnostuksen kohteille. Vanhempien sukupolvien suosiman sotakirjallisuuden kysyntä on jo laskenut.

Yhtenä esimerkkinä yhä suosituista aihepiireistä hän mainitsee filosofian. Aina ostajansa löytävät myös laadukkaasti tehdyt arkkitehtuurikirjat. Ja 1500–1700-lukujen fennicaa kerätään edelleen.

Silti keräilijätyypit ovat muuttuneet. ”Kun vanhan polven keräilijät varasivat jopa ajan tullakseen ostoksille, viimeksi eilen ovesta käveli kiinalainen asiakas, joka osti 1 200 eurolla vanhan kartan. Ei tällaista ennen ollut.”

Keräily oli aiemmin tärkeää myös Hagelstamille. Nykyisin hänelle riittää hyvän kohteen hankinta, minkä jälkeen hän myy sen pois. ”Kunhan siis hinnasta sovitaan”, hän lisää.

Alan konkari ei allekirjoita väitettä, että kirjalla menisi huonosti. ”Näin 1950-luvun lehtileikkeistä, että ihan samaa valitettiin jo silloin”, hän tuhahtaa.

”Ei perinteinen kirja katoa mihinkään. Sehän on teknisesti lyömätön tietokoneeseen verrattuna, kun sitä ei tarvitse skrollata vaan löydät siitä heti kaiken”, hän esittelee hyllystä nappaamallaan kirjalla.

Lopuksi Hagelstam puhuu kirjoja uhkaavasta alennustilasta. Sitä hänelle edustaa esimerkiksi niiden massamyynti parilla ­eurolla kirjamessuilla.

”Kirjan arvostus vain laskee, jos kupillinen kahvia maksaa sitä enemmän. Antikvariaattien pitäisi näyttää, etteivät ne ole mitään kirpputoreja!”

Kuka?

Cecil Hagelstam, 68


 Syntynyt Helsingissä 1949.

 Perusti antikvaarisen kirjakauppansa huhtikuussa 1977.

 Töissä 1970-luvulla veljensä Wenzel Hagelstamin antiikkilikkeessä, sittemmin Hagelstam & Co.:n huutokauppojen toimitusjohtaja. Kokenut meklari.

 Ollessaan Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtajana järjesti ensimmäiset antikvaariset kirjamessut kauppias Seppo Hiltusen kanssa 1988.

 Filosofian maisteri Helsingin yliopistosta 1975.

 Kalevi Kuitusen säätiön puheenjohtaja vuodesta 2003.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää