Valikko
Kulttuuri

Jääskeläinen kommentoi viimein Yle-selvitystä HS:lle ja myöntää ilmapiiriongelmat – ”Haastavinta on, miten saadaan palautettua luottamuksen ilmapiiri”

Erovaatimuksista Jääskeläinen on niukkasanainen. ”Jos tästä jotakin ajattelen, en halua sitä sinulle sanoa. Ylen hallitus eilen pitkän kokouksen jälkeen päätyi siihen, että minulla on heidän luottamuksensa.”

Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kommentoi tiistaina HS:lle hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään selvitystä, jossa vaaditaan parannuksia Ylen riippumattomuuteen ja johtamiseen.

”Siinä oli kovaa kritiikkiä ja paljon opiksi otettavaa. Mutta Yle tilasikin sen siksi, että siitä voidaan ottaa opiksi”, hän kertoo puhelinhaastattelussa.

Jääskeläinen korostaa, että selvityksessä esille tuodut ongelmat olivat Ylen johdon tiedossa jo ennen raporttia.

Jääskeläinen ei sen tarkemmin suostu erittelemään, miten selvityksen suosituksia aiotaan toteuttaa Ylessä. Hän huomauttaa, että suositukset kohdistuvat Jääskeläisen johtaman uutis- ja ajankohtaistoimituksen lisäksi Ylen hallitukselle ja toimitusjohtajalle.

”Haastavinta on, miten saadaan palautettua luottamuksen ilmapiiri.”

Mäenpään selvitys Ylen journalistisesta päätöksenteosta julkaistiin maanantaina. Mäenpään mukaan Jääskeläisen johtama toimitus mukautui pääministeri Juha Sipilän (kesk) painostukseen niin sanotussa Terrafame-tapauksessa.

”On päässyt muodostumaan maan tavaksi, että Yleen voidaan vaikuttaa, erityisesti poliittisella puolella”, Mäenpää kertoi maanantaina.

Raportissaan hän kehottaa Ylen johtoa vahvistamaan yhtiön riippumattomuutta ja kiinnittämään enemmän huomiota journalistiseen vastuuseen oikeudellisen rikosvastuun sijaan.

Atte Jääskeläinen on aiemmin kiistänyt, että pääministeri olisi vaikuttanut Ylen uutisointiin.

Vielä maanantaina Jääskeläinen ei suostunut kommentoimaan selvitystä HS:lle. Päivän ajan asiaa sulateltuaan hän arvioi, että Ylen organisaatiossa on korjattavaa.

”Meillä on vakavia työilmapiiriongelmia. Ulospäin näyttää hyvältä, mutta organisaatiossa on piirteitä, jotka pitää korjata.”

Hän viittaa kyselyihin, joiden mukaan suomalaisten käsitys Ylen journalismista on kohentunut monena vuotena peräkkäin.

”Yleisölle näkyvät tulokset ovat parantuneet.”

Hänen mukaansa Ylen sisäiset ongelmat johtuvat organisaatiouudistuksesta, jonka myötä päätösvaltaa on hajautettu tiimeille. Jääskeläisen mielestä vallan hajauttaminen on lisännyt ristiriitoja.

Mäenpään selvityksessä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen ongelmaksi nousi kuitenkin juuri liiallinen hierarkkisuus ja mikromanagerointi. Jääskeläinen uskoo, että historia leimaa Yleä.

”Käsitys saattaa olla peräisin hyvin pitkältä ajalta. Yle tulkitaan historiallisesti hierarkkiseksi, vaikkei se sitä välttämättä ole.”

Kriitikot ovat vaatineet jopa Jääskeläisen erottamista. Erovaatimuksista Jääskeläinen on niukkasanainen.

”Jos tästä jotakin ajattelen, en halua sitä sinulle sanoa. Ylen hallitus eilen pitkän kokouksen jälkeen päätyi siihen, että minulla on heidän luottamuksensa.”

Oletko itse miettinyt lähtemistä?

”Olen riippuvainen Ylen hallituksen luottamuksesta. Sinä päivänä, kun sitä ei ole, minä lähden. Olen myös sillä tavalla vastuullinen, että kun hallitus minuun luottaa, kannan vastuun myös sellaisena päivänä, kun se ei ole niin kivaa”

Onko tämä sellainen päivä?

”Tämä on ihan hyvä päivä”, Jääskeläinen sanoo.

Yle tilasi ulkoisen selvityksen sen jälkeen, kun painostusepäilyistä syntyi kohu viime vuoden lopussa.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen johto rajoitti pääministeri Sipilää koskevaa journalismia sen jälkeen, kun tämä oli suuttunut mahdollista jääviyttään koskeneesta Terrafame-uutisoinnista.

Tämän jälkeen kolme toimittajaa irtisanoutui ja syytti Ylen johtoa erityisesti pääministeriä kritisoivan uutisoinnin tukahduttamisesta. Kaksi heistä on ollut kirjoittamassa myös tuoretta paljastuskirjaa, jossa he syyttävät Jääskeläistä toimituksen työn rajoittamisesta ja vallan kasaamisesta itselleen.

Myös Julkisen sanan neuvosto otti helmikuussa asiaan kantaa. Se antoi Ylelle langettavan päätöksen Sipilä-uutisoinnista.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen on kertonut tukevansa Jääskeläistä. Myös Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson on sanonut, että Jääskeläinen nauttii hallituksen luottamusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää