Kulttuuri    |   Näkökulma

Yle-kriisi on syönyt toimivan johdon uskottavuutta – hallituksen on otettava ohjat journalismin kirkastamiseksi

Yle-kriisi on konkreettinen osoitus siitä, että muodollista päätösvaltaa korostava johtaminen on tullut tiensä päähän myös uutishuoneissa, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Onneksi yleisö vaatii Yleisradiolta enemmän. Tiistaina ilmestyneen Ylegate-kirjan tekijät, yhtiön taannoin jättäneet toimittajat Jussi Eronen, Jarno Liski ja Salla Vuorikoski päättävät dokumentaarisen paljastusteoksena virkkeeseen, jonka voi lukea luottavaisena toteamuksena tai vilpittömänä toiveena.

Toden totta, jopa julkisen palvelun mediayhtiö joutuu viime kädessä vakuuttamaan yleisönsä. Ilman katsojia, kuuntelijoita tai lukijoita Ylen journalismilla ei ole suurtakaan merkitystä.

Ylen suurella yleisöllä, meillä suomalaisilla, on subjektiivinen oikeutemme perätä Yle-veron vastineeksi laadukasta viihdettä, journalismia ja muuta sisältöä. Miljoonayleisöön mahtuukin monta makua ja mieltymystä, joita Yle kaikella osaamisellaan pyrkii tyydyttämään.

Ylellä on suhteessa suureen yleisöön myös arvokkaita tehtäviä, joissa ei ole kyse siitä, mistä Sinä tai minä satumme kulloinkin pitämään. Yleisradio on maan parhaiten resursoitu medialaitos, jonka odotetaan tukevan kansanvaltaa ja vahvistavan kansalaisten osallistumismahdollisuuksia. Kyse on tiedonvälityksestä, kansalaisten oikeudesta tietää. Tämä on kirjattu niin Journalistin ohjeisiin kuin Yleisradio-lakiinkin.

Myös muun mediakentän sparraajana Ylellä on tärkeä rooli, nimenomaan osana suomalaista yhteiskuntaa.

Tiedonvälittäjänä Yle onkin maan suurin ja merkittävin. Sillä on vuosittain käytössään puoli miljardia euroa, joka on peräisin Yle-veron tuotosta. Työntekijöitä Ylellä on useita tuhansia.

Tällä viikolla on vahvistunut kuva siitä, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa yleisön oikeus tietää on saanut väistyä, kun vastaava päätoimittaja on myötäillyt aivan toisen viiteryhmän, johtavien poliitikkojen tarpeita.

”Este kansalaisten oikeudelle tietoon syntyy, jos ja kun pelokas päätoimittaja ei halua juttuja, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia tai vaarantaa yhteiskuntasuhteita”, Ylegate-kirjan kirjoittajat kuvaavat.

Eronen, Liski ja Vuorikoski pyrkivät osoittamaan, että Ylen päälliköille ulkopuolisen maailman mielipiteillä on suurempi painoarvo kuin journalistisilla perusteilla tehdä kriittisiä juttuja.

Yle-jupakan ytimessä ollut Terrafame-kohu oli Ylegate-kirjan perusteella vain yksi tapaus pitkässä jatkumossa.

Ylen kriisistä kertovaa opusta ei kannata lukea kuin tietokirjaa. Se on kolmen toimittajan subjektiivinen kuvaus värikkäästä tapahtumasarjasta. Se on sujuvasti ja tarkasti kirjattua kuvaelmaa, mutta vastapuolen silmin samat tapahtumat voi nähdä varmasti toisinkin.

Riittävän totta kirja epäilemättä on. Ylen journalistisesta päätösprosessista saa varsin raadollisen kuvan, kun kyseessä on kirjassa käsitellyn kaltaisia poliitikoille kiusallisia juttuhankkeita.

Ylegate-kirjalle tarjosi kontekstia edellisenä päivänä julkistettua selvitysmies Olli Mäenpään auditointiraportti, joka sekin päätyy vastaavaan johtopäätelmään. Ylen uutisten ylin johto taipui ulkopuoliseen painostukseen, pääministeri Juha Sipilän (kesk) poikkeuksellisen voimakkaaseen vaikuttamispyrkimykseen.

Mäenpään mukaan journalistinen vastuu ja sananvapaus ovatkin jääneet Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa taka-alalle, kun johtamisessa ovat korostuneet johdon direktio-oikeus, rikosoikeudellinen vastuu ja pyrkimys välttää virheitä.

Syyttävä sormi osoittaa eritoten Ylen vastaavaan päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen.

Professori Olli Mäenpään raportti on suorapuheinen ja kritiikissään kova. Arvostelun ydintä ei pehmennä edes se, että selvitysmies antaakin Ylen journalismin riippumattomuudelle kokonaisuudessaan hyvän arvosanan. Suhteessa poliitikkoihin Ylen riippumattomuus on pettänyt, ja ongelmat kohdistuvat yhteen toimitukseen ja vastaavaan päätoimittajaan.

Mäenpää katsoo, että Ylen on välttämätöntä kirkastaa riippumattomuuttaan. Hän vaatii yhtiön journalismilta vahvempaa ja rohkeampaa vallan vahtikoiran roolia.

”Jos journalismin peruslinjaus otetaan käräjäoikeuden pelosta, se ei ole kunnollista journalismia”, Mäenpää totesi HS:n haastattelussa.

Yle-selvitysmiehen johtopäätelmät ovat yllättävän selkeitä ja raporttiin kirjattuina tavattoman merkityksellisiä. On enemmän kuin tärkeää, että suomalaisesta yhteiskunnasta – myös journalismin ulkopuolelta – käytetään painavia puheenvuoroja sananvapauden ja journalismin yhteiskunnallisen tehtävän puolesta.

Lehdistöä tavataan kutsua neljänneksi valtiomahdiksi, Montesquieun kuulua vallanjako-oppia myötäilleen. Kyse on siitä samasta perustuslaillisesta kontrollista, jonka Yhdysvalloissa juuri nyt luotetaan turvaavan sen, ettei presidentti Donald Trump pääse holtittomuudellaan aiheuttamaan korjaamatonta vahinkoa yhteiskunnalle.

Checks and Balances, institutionaalinen valtatasapaino on kriittisissä oloissa yhteiskunnan arvokkain turvaverkko väärinkäytöksiä vastaan.

Verovaroin rahoitettuna yhtiönä Ylellä on erityinen velvoite vahvistaa suomalaisen yhteiskunnan turvaverkkoa. Nyt on käynyt ilmi, että Yle on voinut toiminnallaan heikentää luottamusta median kykyyn ja haluun valvoa kansalaisten etua suhteessa vallanpitäjien omiin intresseihin.

Ylen hallitus sai selvitysmieheltä suoran kehotuksen arvioida tilannetta ja tehdä siitä johtopäätökset. Tämän suoremmin ei vastuuta eteenpäin menosta juuri voi alleviivata.

Hallituksen puheenjohtaja, Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson kiirehti jo maanantaina kertomaan, että vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen nauttii hallituksen luottamusta.

”Ymmärtääkseni Jääskeläinen on pyrkinyt johtamaan faktapohjaista journalismia”, Wilhelmsson totesi maanantaina Ylen haastattelussa.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) katsoivat Mäenpään ”päästäneen Ylen luokalta”. Parannettavaa jäi, he toki myönsivät.

Ylen hallitus on vastuussa yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen tähänastinen suoritus kuukausia jatkuneen Yle-kriisin hoidosta ei juuri kiitoksia ansaitse. On tietysti vaikea arvioida sitä, mitä suljettujen ovien takana on puhuttu, mutta ainakaan julkisuuteen hallitus ei johtajuuttaan ole tuonut.

Syntyy väkisinkin vaikutelma siitä, että puolen miljardin yhtiön hallitus olisi herätetty päiväuniltaan, eikä tilanteen vakavuus ole täysin valjennut sille.

Nyt on korkea aika kääriä torkkupeitot ja ryhtyä tositoimiin suomalaisen journalismin puolesta. Ajopuuna kriisin pyörteissä kulkeva yleisradioyhtiö vaatii myös luottamusjohdolta näkemyksellistä, jämäkkää otetta. Kriisi on väistämättä syönyt toimivan johdon toimintakykyä ja uskottavuutta. Tämä korostaa entisestään vaadetta siihen, että hallitus ottaisi ohjat käsiinsä, osoittaakseen organisaatiolle uuden alun.

Ylegate-kirjan kuvaamia tapahtumia voi tulkita monesta eri näkökulmasta. Kirja on vastaisku yleläiselle tavalle käyttää päätoimittajan direktio-oikeutta tavalla, joka ei nauti yleistä hyväksyntää. Ylen kriisi ei ole kuitenkaan katkeroituneiden toimittajien punakapina, eikä sitä laajassa mitassa motivoi yksittäisten toimittajien vallanhalu, median sananvapauden omiminen henkilökohtaiseksi sananvapaudeksi.

Kuten Mäenpään raportti todistaa, päätoimittajan päätösvaltaa harva Ylessäkään kyseenalaistaa.

Yle-kriisi on kuitenkin konkreettinen osoitus siitä, että muodollista päätösvaltaa ja oikeudellista vastuuta korostava johtaminen on tullut tiensä päähän myös uutishuoneissa. Valta- ja vastuusuhteiden tulee olla selkeät, mutta journalistisen johtamisen ydin on kyvykkyydessä artikuloida ratkaisut kirkkain laadullisin ja sisällöllisin perustein.

Tämä kulttuurinmuutos on Ylen journalismin tärkein haaste. Suomalaisina meidän ei tule tyytyä toivomaan tai toteamaan, vaan vaatimaan sitä Ylen korkeimmalta johdolta.

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Journalismi
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  8. 8

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  9. 9

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  10. 10

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää