Valikko
Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Uusi iloinen teatteri tarjoaa erilaista Suomi-teemaa: Pottatukkainen Juha Sipilä viskoo Suomi-neitoa, Lennu-koira päästelee suustaan arvaamattomia

Kotomaamme juhlavuoden revyy Sata lasissa tarjoaa naurua, mutta myös reipasta kritiikkiä poliitikkoja kohtaan. Puolitoista tuntia kuluu liian nopeasti, kirjoittaa Mari Koppinen.

Revyy

Uusi iloinen teatteri: Sata lasissa! -musiikki-ilottelu. Peacock-teatterissa Linnanmäellä. Ohjaus ja koreografia Reija Wäre, kapellimestari Antti S. Paavilainen, esiintymässä mm. Sari Siikander, Jussi Lampi, Sanna Majuri, Susanna Laine, Mikko Penttilä ja Mikael Saari, yhtyeenä Jean S. ★★★

Revyysatsauksen teema on tänä vuonna itsestäänselvyys: satavuotias Suomi. Aihe tuppaa tässä vaiheessa vuotta jo vähän haukotuttamaan, erityisesti, kun teemaa käsitellään usein kliseisesti ja väsähtäneesti. Mutta UIT tekee poikkeuksen.

Suomi-aiheen käsittely ei ole alleviivaavaa, kliseistä eikä varsinkaan pönöttävää. Välillä tuntuu kuin mitään teemaa ei olisikaan. Se on vain hyvä asia.

Onnistunein osio on Kullervon ja Lemminkäisen kouluongelmia käsittelevä sketsi. Visuaalisesti se on napattu kuin suoraan Gallen-Kallelan teoksista, mutta sijoittuu kipeän toteen elämään.

Sketsissä nuoruuttaan kipuilevat teiniherrat tapaavat äiteineen koulun kansliassa Jussi Lammen esittämän opinto-ohjaajan tahi rehtorin ja yrittävät setviä käyttäytymistään. On adhd:ta, erityisherkkyyttä jaherhiläisen lailla lapsukaisiaan puolustavia curlingäitejä.

Kalevalan maailman ja nykypäivän yhdistelmä on osuva. Suomi ennen, Suomi nyt. Yleisö ulvoo niin monin tavoin tunnistettavan näyn edessä.

Samaan Suomi-teemaan sopii mainiosti myös väliaikanumeroiden ehdoton kuningas, herra tasavallan presidentin koira Lennu. Anarkistinen bostoninterrieri päästelee suustaan arvaamattomia. Suuhunkin päätyy jotain sinne kuulumatonta. Hui.

UIT:ssa on nähty aika ajoin varsin epätasaista revyytä, mutta tuntuu, että eteenpäin on menty koko ajan. Ei tämänvuotinenkaan esitys täydellinen ole. Kaikki vitsit eivät naurata, eivätkä tanssi ja laulu suju ihan kaikilta moitteettomasti.

Mutta kokonaisuus on silti pirteä, viihdyttävä ja paikoin hyvinkin naurattava, mikä ajankohtaisrevyyssä toki on olennaista. Puolitoista tuntia menee liian nopeasti.

Ajankohtaisinta antia tarjoaa reipas poliitikkokritiikki. Jussi Lammen esittämä Juha Sipilä esitetään pottakampauksineen harmaana ukkelina, joka viskoo Suomi-neito-sätkynukkea miten tahtoo. ”Kestääkö pää, jos valheet toteen esittää”, hän laulaa Jiri Nikkisen Läpinäkyvää-hitin sävelin.

Vielä naurettavammassa valossa esitetään Donald Trump, joka matkustaa puolisoineen Suomeen. Kritisoitavaa täällä riittää, mutta Melania muistuttaa maamme hyvistä puolista.

Mikko Penttilän Trump kyllä hihityttää, mutta toisaalta hahmon uutuusarvo jo vähän meni, sillä Penttilä esitti Trumpia samalla tavalla myös tämän kevään Putouksessa.

Lopulta kaikkein hienoin kohtaus on se, jossa Penttilän Trump ei puhu mitään, tanssahtelee vain höyhenenkevyesti ja pallottelee suurta ilmapalloa hyppysissään. Kannateltavana on koko maapallo. Ja kuinkas sitten käykään – voitte arvata.

Samaisessa pallottelukohtauksessa laulaa yhden esityksen hienoimmista musiikkinumeroista Mikael Saari. Kari Kuivalaisen euroviisuballadi Päivä kahden ihmisen vuodelta 1986 on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Nyt se pääsee esille ja saa juuri oikean esittäjän, tiukan poptenorin ja viisukonkarin.

Sävähdyttävää laulua, todella! Harmi, että laulun sanat kertovat latteasti somettamisesta.

Pari muutakin musiikkinumeroa on koko illan parasta antia. Esimerkiksi tapa, jolla iki-ihanasta Harmony Sistersistä modernisoidaan Hormone Sisters, on viehättävä.

Makeasointinen kolmikko Sanna Majuri, Susanna Laine ja Sari Siikander saa laulettavakseen Vesalan Älä droppaa mun tunnelmaa, mutta krahisevalla grammarisoundilla ryyditettynä ja vanhalla iskelmätyylillä sovitettuna. Hittiainesta.

Myös esityksen taustabändin Jean S:n rohkea heittäytyminen laulun ja tanssin iloihin riemastuttaa.

Uuden iloisen teatterin revyyt tuntuvat vastaavan johonkin sellaiseen tarpeeseen, johon kukaan muu ei Suomessa vastaa, ainakaan yhtä näkyvästi.

Valittu linja ei ole helppo. Toivottavasti tekijäjoukko ei anna ikinä periksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Teatteriarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää