Valikko
Kulttuuri

Tutkija: Yle-raportti vahvistaa paljastuskirjan ja JSN:n langettavan viestiä johdon horjumisesta – ”Odotan Yleltä ehdottomasti julkista käsittelyä toimenpiteistä”

Toistaiseksi Yleisradion hallitus ja toimituksen johto ovat olleet niukkasanaisia siitä, mihin toimiin ne ryhtyvät journalistisessa päätöksenteossa osoitettujen ongelmien korjaamiseksi.

Huoli Yleisradion journalistisesta riippumattomuudesta ja tiedot yhtiön journalistisen päätöksenteon ongelmista edellyttävät, että Yleisradio pesee likapyykkinsä julkisesti.

Tätä mieltä ovat mediatutkija Anu Koivunen sekä mediajohtamiseen perehtynyt työelämäprofessori [professor of practice] ja A-lehtien entinen kehitysjohtaja Nando Malmelin.

Pohjaa vaatimukselle luo maanantaina julkaistu Olli Mäenpään raportti, joka paikallistaa Ylen päätöksentekokulttuurin ongelmat suomenkieliseen uutis- ja ajankohtaistoimitukseen.

Ylen johdolla on Koivusen mukaan ”moraalinen velvollisuus” sisäistää raportti, päättää korjaavista toimenpiteistä ja tiedottaa niistä veronmaksajille. Toimenpiteistä ei hänen mukaansa ole vielä kuultu.

Koivusen mukaan Mäenpään raportti ei ollut vain selvitys Yleisradion journalistisesta päätöksenteosta vaan periaatteellisempi, ”veitsenterävä analyysi” julkisesti rahoitetun journalismin toimintaedellytyksistä Suomessa.

”Odotan Yleltä ehdottomasti julkista käsittelyä toimenpiteistä. Tässä maailmassa ja tässä tilanteessa ei mielestäni ole realistista mennä yleisten julistusten taakse – ei siis riitä, että Ylen hallitus toteaa, että yhtiössä noudatetaan lakia, ja että Ylen johto sanoo toimituksen jatkavan faktapohjaisen journalismin linjalla”, Koivunen sanoo.


Ylen riippu­mattomuus on aiheena keskiviikkona lähetettävässä A-teema-keskusteluillassa. Yleisradion ja sen hallituksen johto, Ylegate-kirjan kirjoittajat, Olli Mäenpää sekä journalistien että JSN:n edustajat kokoontuvat perkaamaan Ylen tilannetta.

Koivusen mukaan on mielenkiintoista nähdä, yksilöikö Ylen johto toimenpiteitä, joihin se aikoo Mäenpään raportin vuoksi ryhtyä.

”Olin raportista vaikuttunut – se antoi vahvistuksen Julkisen sanan neuvoston maaliskuussa antaman langettavaan ratkaisuun koskien journalistin ohjeiden 2 ja 3 rikkoutumista Ylessä. Samalla Mäenpää antoi kehyksen sille, mitä vasten juuri ilmestynyttä Ylegate-kirjaa voi arvioida”, Koivunen sanoo.

”Jos Mäenpää olisi tullut tulokseen, että riippumattomuus Ylessä ei ole horjunut, Ylegate-kirjaa olisi luettu nyt ihan eri silmillä. Nyt raportti ja kirja tukevat toisiaan, mikä velvoittaa Ylen reagoimaan voimakkaammin”, Koivunen sanoo.

Mäenpään raportin yleisarvio on, että Yle toimii riippumattomasti. Kattavan raportin keskeisiä huomioita kuitenkin on, että yksittäistapauksissa Ylen journalistiseen sisältöön on pyritty vaikuttamaan ja nämä pyrkimykset kyseenalaistavat Ylen ulkoisen riippumattomuuden riippumatta pyrkimysten onnistumisesta tai määrästä.

Koivusen mukaan Mäenpää porautuu tässä yhteen demokratian ytimistä: journalistiseen toimintavapauteen julkisesti rahoitetussa yhtiössä sekä poliitikkojen ja median suhteisiin. Mäenpää kritisoi, että ”maan tapana” pidetty suora vaikuttaminen vertautuu erilaisiin hyväveli-verkostoihin.

”Minusta tämä on erittäin osuva analogia. Se kertoo kirkkaasta demokratia-ajattelusta, joka kannattelee Mäenpään raporttia. Hän ottaa harvinaislaatuisella tavalla puheeksi, että ”maan tapa” eli median ja poliitikkojen likeisyys pitää purkaa. Kuvaisin sitä ryhtiliikkeeksi”, Koivunen sanoo.

Työelämäprofessori Nando Malmelin toppuuttelee julkista keskustelua, jossa on vaadittu jopa Atte Jääskeläisen eroamista ja erottamista. Hänen mukaansa suuren yleisön kannattaisi luottaa siihen, että Ylen hallitus kykenee rauhoittamaan tilanteen.

”Tämä asia on henkilöi­tynyt Jääskeläiseen, ja varmasti moni kriittinen intressiryhmä olisi hänen irtisanoutumiseensa tyytyväinen. Olisiko asia ratkaistu sillä? Pidän sitä epätodennäköisenä”, Malmelin sanoo.

Ylen hallitus on ilmaissut luottavansa Jääskeläiseen. Jääskeläinen puolestaan sanoi HS:lle tiistaina, että niin kauan kuin luottamusta on, hän jatkaa tehtävissään. Jääskeläinen kiitteli Mäenpään raporttia mutta ei sanonut, mihin toimenpiteisiin Yle sen pohjalta ryhtyy.

”Jos olisin viestintäkonsultti, neuvoisin, että Ylen johdossa tehtävät johtopäätökset ja suunnitelmat kannattaa perusteluineen tuoda mahdollisimman nopeasti, avoimesti ja läpinäkyvästi esiin. Sitä helpompaa se olisi Ylen työyhteisölle, kansalaisille ja Ylen uskottavuuden ja maineen palauttamiselle, jos ne edes isossa mittakaavassa ovat olleet uhattuina.”

”Kaikki muu vain pitkittää prosessia ja tekee sen kyseenalaiseksi. Asia on herättänyt niin paljon kiinnostusta eri intressiryhmissä.”

A-teema: Ylen riippumattomuus TV1:ssä keskiviikkona kello 21.05.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää