Valikko
Kulttuuri

Virpi Pahkinen kohtasi Rautavaaran sävellyksen kautta monia uusia asioita – Kansallisbaletin Voima yhdistää neljän suomalaisen huippukoregrafin teokset

Rautavaaran Cantus arcticus värähdytti Pahkista jo 1980-luvulla.

Esirippu nousee Kansallis­oopperan päänäyttämöllä.

Kaksi hahmoa istuu lattialla toisiinsa selin, takanaan puoliksi pimeyteen jäävän metsän lavasteet. Orkesterimontusta soivat puhaltimet ja huilu, jota seuraa lintujen laulu.

Kyseessä on koreografi Virpi Pahkisen teos Cantus Arcticus, joka on nimetty taustalla soivan Einojuhani Rautavaaran vuonna 1972 valmistuneen sävellyksen mukaan.

”Kuulin sen ensimmäisen kerran kouluaikana 1980-luvun puolivälissä”, Tukholman Kungs­holmenilla asuva Pahkinen sanoo väliaikaisessa kodissaan Kansallisoopperan eteläpäädyssä. ”Se värähti, että oi, mikä tämä on.”

Tanssiteokseen Rautavaaran sävellys sopii Pahkisen mielestä etenkin siksi, että se ei sisällä yksiselitteistä kertomusta.

”Siihen mahtuu tanssiakin.”

Kuten Rautavaaran teos, on myös Pahkisen Cantus arcticus jaettu kolmeen osaan: ”Suo” ”Melankolia” ja ”Joutsenet muuttavat”. Ja kuten Rauta­vaaralla, ovat linnut Pahkisellakin tärkeässä roolissa.

Rautavaara lähti Liminganlahdelle äänittämään lintuja ”konserttoon linnuille ja orkesterille”. Pahkinen tuo linnut lavalle liikekielen avulla. Kädet voivat olla sekä siivet että nokka, vartalot taipuvat kuin joutsenten kaulat.

Pahkinen on tunnettu itämaista mystiikkaa heijastavasta, orgaanisesta liikekielestä, eikä Cantus arcticus ole poikkeus – huolimatta siitä, että se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa, ja siitä, että laulu­joutsenet ovat esityksessä suuressa roolissa.

”En tiedä mistä se tulee, jostain entisistä elämistäkö”, Pahkinen pohtii ja naurahtaa: ”On Cantus arcticukseenkin pistetty lootusmudraa [joogassa käytetty käsien asento].”

Teoksen ensiesitys on tänään perjantaina. Se on osa neljän suomalaisen koreografin yhteisesitystä Voima, johon kuuluvat lisäksi Susanna Leinosen ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä Breaking the Fury, ensiesitys Jyrki Karttusen teoksesta Valse triste ja Jorma Uotisen Kööpenhaminassa vuonna 2005 kanta­esitetty Jord.

Yhteinen nimittäjä on se, että koreografit ja esityksissä kuultavat sävellykset ovat suomalaisia.

Virpi Pahkinen on tanssinut ja tehnyt koreografioita kymmeniä vuosia, mutta tässä esityksessä on hänelle paljon uutta.

Ensinnäkin musiikki.

”En yleensä tee teosta valmiiseen musiikkiin, vaan tilaan musiikin nykysäveltäjiltä”, Pahkinen sanoo. ”Mutta kun nyt annettiin mahdollisuus työskennellä orkesterin kanssa ja valita sävellys, oli minulle päivänselvää, että se on tämä.”

Tästä huolimatta Pahkinen teki koreografian samoin kuin aina muulloinkin: aloittaen hiljaisuudesta, ja jatkaen hiljaisuudessa, kunnes liike oli niin valmista, että sen uskalsi yhdistää musiikkiin.

Jatkuva musiikinkuuntelu koreografiaa tehdessä saattaa hänen mielestään tehdä sokeaksi kokonaisuudelle.

”Näin tuoreus säilyy.”

Toinen uusi asia on se, että teoksessa käytetään kärkitossuja, joilla Pahkinen ei ole koskaan aiemmin tehnyt mitään.

Pontus Sundset, joka on pitkäaikainen tanssipartnerini ja täällä assistenttinani, ujutti minulle idean, että käytettäisiin kärkitossuja”, hän kertoo. ”Olin ensin, että mitä, hetkinen, öö.”

Pahkinen päätti kuitenkin ottaa haasteen vastaan, ja teoksen kolmannessa, ”Joutsenet muuttavat” -osassa viidellä nais­tanssijalla on kärkitossut.

”Koreografiaa ne eivät vaikeuttaneet, mutta liikkeiden teknisessä hiomisessa Pontus oli minulle suurena apuna. En olisi itse pystynyt avaamaan tanssijoille liikkeiden yksityiskohtia.”

Kolmas asia, joka erottaa Cantus arcticuksen useimmista muista Pahkisen teoksista on tanssijoiden määrä. Freelancerina Pahkisella on yleensä varaa palkata teoksiinsa viisi tai kuusi tanssijaa, mutta Kansallisbaletissa tanssijoita on käytettävissä enemmän. Cantus arcticuksessa esiintyy kaikkiaan 16 tanssijaa. Näiden liikkeiden yhteensovittaminen vie aikaa, mutta toisaalta:

”On ihanaa tehdä monimutkaista harmoniaa.”

Pahkiselle tanssi on osa kokonaisuutta, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Helsingissä hän on ehtinyt käydä sekä ilmajoogassa että teknobileissä Suvilahden Tiivistämössä. Pöydällä on kaksi romaania ja kirjallisuuslehti Parnasso.

Hän ei halua määrittää itseään joko suomalaiseksi tai ruotsalaiseksi, vaan molemmiksi.

”Hypyt maailmojen välillä, ne on se kiva juttu.”

Voima Kansallisbaletissa 19., 20., 24. ja 27.5. Katsottavissa HSTV:ssä 24.5. Oikaisu 19.5. klo 17:25: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, säveltäjä Einojuhani Rautavaara äänitti lintujen ääniä Liminganlahdella, ei Limingan soilla.

Kuka?

Virpi Pahkinen Syntynyt Jyväskylässä 16. joulukuuta 1966.

 Freelance-koreografi ja tanssija, joka opiskeli Helsingin konservatoriossa pianonsoiton opettajan linjalla, kunnes muutti Tukholmaan opiskelemaan koreografiksi 1989.

 Pohjoismaiden tunnetuimpia koreografeja, joka on kerännyt työstään useita palkintoja ja tunnustuksia.

 Julkaisi 2009 kirjan Käärmeensyöjä, jossa kertoo tanssista ja matkoistaan eri puolilla maailmaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Suomen kansallisbaletti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää