Valikko
Kulttuuri

Cannesissa kiistellään: suoratoisto vastaan elokuvateatterit – Amazonin kanssa elokuvan tehnyt Todd Haynes korostaa suoratoistopalvelujen eroja

Amazonin kilpailijaa Netflixiä on Cannesissa kohdeltu osittain alan häirikkönä, sillä ranskalaiset elokuvateatterit ovat hermostuneet Netflixin tavasta pitää elokuvat omassa palvelussa ja jättää elokuvateatterinäytökset väliin.

Cannesin tämän vuoden puheenaihe suoratoisto vastaan elokuvateatterit nousi esiin taas torstaina, kun yhdysvaltalainen ohjaaja Todd Haynes toi maailmanensi-iltaan uutuuselokuvansa Wonderstruck.

Elokuva on pitkälti verkkojätti Amazonin rahoittama. Amazon on tullut viime aikoina voimalla mukaan taisteluun elokuvien suoratoistomarkkinoista.

Amazonin kilpailijaa Netflixiä sen sijaan on Cannesissa kohdeltu myös osittain alan häirikkönä, sillä ranskalaiset elokuvateatterit ovat hermostuneet Netflixin tavasta pitää elokuvat omassa palvelussa ja jättää elokuvateatterinäytökset väliin.

Toimittajille torstaina puhunut Haynes teki eron Netflixin ja Amazonin välille.

”Tämä keskustelu ei koske Amazonia”, Haynes muistutti ja korosti, miten yhtiöiden välillä on eroja. Amazonilla ymmärretään Haynesin mukaan elokuvaa laajemmin. Elokuvat tulevat myös valkokankaille.

Haynes sanoi, että Amazon on tärkeä tukija isojen studioiden ulkopuolella toimivalle elokuvantekijälle.

Wonderstruck on kunnianosoitus elokuvalle”, Haynes kertoi toimittajalle Cannesissa torstaina.

Haynesin kaksi vuotta sitten ohjaama Carol oli Cannesin isoja puheenaiheita, mutta uutuus­elokuvasta tuskin on sellaiseksi. Vuonna 1961 syntynyt Haynes tunnetaan lisäksi muun muassa elokuvista I’m Not There sekä Kaukana taivaasta.

Uutuus on Carolin tapaan epookkia, tarina sijoittuu tällä kertaa vuosiin 1927 ja 1977. Elokuvan molemmissa tarinoissa on pääosassa kuuro lapsi.

Vuoden 1927 tarinassa Rose-tyttö lähtee New Yorkiin etsimään kuuluisaa filmitähteä, ja tarinassa 40 vuotta myöhemmin Ben-poika jättää Minnesotan taakseen löytääkseen isänsä New Yorkista. 1920-luku esitetään mustavalkoisena, ja 1970-luku ajan tyyliin väreissä.

Julianne Moore näyttelee elokuvassa filmitähteä ja Michelle Williams pikkuroolissa pojan ­äitiä.

Brian Selznickin kirjaan perustuva tarina Wonderstruck on kelpo draama, muttei loisto­luokkaa. Haynes panostaa työryhmineen paljon näyttävyyteen, 1970-luvun kuteet ja 1920-luvun mykkäelokuvista tuttu maailma on luotu uskottavasti.

Elokuvasta puuttuu kuitenkin imua ja tehokkuutta, sillä vuoropuhelua on vähän.

Se ei sinänsä ole ongelma, mutta dialogin puutteessa näyttelijöiltä vaaditaan enemmän. Riski kostautuu, sillä nyt tämä taakka on liikaa elokuvan lapsinäyttelijöille. Myös Haynes sortuu asioiden moninkertaiseen selittämiseen.

Kuurous ja vuorosanojen puute sopii sinänsä mainiosti Haynesin elokuvantekomalliin, jossa ovat aina korostuneet kuvat. Eikä elokuva kerro kuuroudesta paljoakaan. Sen sijaan Haynes näyttää, miten paljossa maailma perustuu silmäniloon, kuvalliseen esittämiseen.

Wonderstruck saa nimensä kuvakirjasta. Lisäksi esillä ovat kauhukabinetit, dioraamat, piirrokset, museonäyttelyt ja tietenkin elokuva, visuaalisten taiteiden kuningas.

”Tämä elokuva tekee kunniaa myös kaikelle sille mitä teet käsilläsi, viittomakielestä pienoismallien rakentamiseen. Muistan hyvin, miltä tuntui kun sormet olivat liimassa. Se kuuluu lapsuuteen, siitä lapset pitävät”, Haynes sanoi Cannesissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Cannesin elokuvajuhlat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää