Valikko
Kulttuuri    |   Kommentti

Erikoinen tapaus Cannesissa: Yleisö alkoi buuata Netflix-elokuvalle, filmi pantiin poikki – mutta syitä protestiin saattoi olla kaksi

Okja-elokuvan näytös katkesi Netflix-logoa tervehtineisiin buuauksiin ja väärään kuvasuhteeseen.

Cannesin elokuvafestivaalilla nähtiin ja koettiin perjantaiaamuna erikoinen pikku episodi, joka purkautui nopeasti uutissähkeinä ympäri maailmaa.

Aiheeseen tarttuivat muiden muassa suuret viestimet kuten BBC, Reuters sekä Suomessa Yle.

Itse uutisen aihe oli hyvin pieni ellei jopa mitätön: Elokuvanäytös Cannesin elokuvajuhlien festivaalipalatsin suurimmassa salissa keskeytyi muutamiksi minuuteiksi. Elokuva pistettiin poikki, valot sytytettiin ja sitten taas jatkettiin, uudelleen alusta.

Miksi kiihtyä elokuvan näytöksen katkeamisesta, joka on kuitenkin arkipäivää kaikissa maailman elokuvateattereissa? Miksi tämä myrsky vesilasissa? Miksi tämä on maailmanluokan uutinen?

Siksi että Netflix, ja siksi että Cannes.

Ja ennen kaikkea siksi, että elokuvaa oli katsomassa Cannesissa parituhatta hermostunutta ihmistä, pääasiassa toimittajia, joiden sormet ovat liipasinherkkiä laittamaan somepäivitystä ja kirjoittamaan twiittiä, ja jotka näkevät reaaliaikaisen uutistyngän välillä sielläkin missä sitä ei välttämättä ole. Minä yhtenä heistä.

Kyse oli korealaisen Bong Joon Hon ohjaamasta elokuvasta Okja. Elokuvaa oltiin esittämästä ensimmäistä kertaa yleisölle.

Monet uskoivat, minäkin aluksi, että Okja-elokuvan näytös keskeytyi, koska katsomosta kuului voimakasta buuausta ja vihellystä ja taputuksia. Metelin syy jäi monille epäselväksi, ja kun hälinä jo selvästi häiritsi katsomista, moni reagoi buuaukseen ja tilanne muuttui yhä vain sekavammaksi.

Syytä keskeytykseen ei salissa kerrottu. Olimme siis Cannesin festivaalilpalatsin suurimmassa salissa, Lumière-teatterissa, jonne mahtuu jopa 2 400 katsojaa. Sali oli lähes täynnä. Itse istuin salissa permannolla rivillä 8.

Festivaalin piti reagoida nopeasti näytöksen jälkeen, sillä tieto näytöksen keskeytymisestä oli muuttunut nopeasti ”uutiseksi”, jossa nähtiin provokaation mahdollisuus.

Moni uskoi, että buuaus ja näytöksen keskeytyminen johtui siitä, että Okja on Netflixin rahoittama.

Taustalla on Ranskassa pitkään puitu riita ja väittely siitä, että Netflix ei anna ostamiaan ja tuottamiaan elokuviaan lainkaan elokuvateattereihin. Ranskassa tämän pelätään tuhoavan elokuvateatterikulttuuria. Toiset taas ajattelevat että kinot tarttuvat vanhaan maailmaan eivätkä näe markkinoiden muuttumista.

Tämän tietäen Cannesin festivaalin johto laittoi perjantaina aamupäivällä nopeasti ulos tiedotteen jossa pahoiteltiin tapahtunutta.

Syy näytöksen keskeytymiseen oli Cannesin järjestäjien mukaan se, että teatterin konehuoneesta elokuvaa ajettiin kankaalle väärässä kuvakoossa, osa kuvasta leikkautui pois.

Siitä myös siis ilmeisesti johtui ainakin osa buu-huudoista ja hälinästä, väki teatterissa pyrki herättämään näin projektorin käyttäjien huomion.

Ei siis kovin ihmeellistä, ei aihetta vilkuttaa hälytysvaloja.

Mutta ymmärtääkseen, miten uutishässäkkä oli mahdollinen, pitää tietää millainen mikrokosmos ja oma kuplansa Cannesin elokuvajuhlien lehdistönäytökset ovat. Niissä toimii oma, omituinen koodinsa. Pieneen hetkeen tiivistyy paljon. Paikalla ovat kaikki maailman tärkeät mediat ja salissa esitetään maailmaensi-illassa elokuvia, jotka ovat usein elokuvantekijöiden kerman tekemiä.

Sisään ei pääse kuka tahansa ja istumapaikkoja jaetaan median painoarvon mukaan. Pelissä on paljon, sillä maailmanensi-ilta Cannesissa on paitsi mahtava näytön paikka mutta myös valtava riski. Entä jos salissa istuvat kääntyvät elokuvaa vastaan? Sitä alamäkeä voi olla joskus vaikea pysäyttää, sillä tieto leviää saman tien kaikkialle.

Yksi kummallisimmista tavoista, joita näihin näytöksiin liittyy, on omituinen ja humoristinen Raúl-välihuuto. Se kuullaan lähes poikkeuksetta Cannesin festivaalin kriitikkoesitysten alussa, valojen sammuttua ennen elokuvan ensimmäisten kuvien alkua. Huudolla on pitkä traditionsa ja Raúlin perään huhuilun kerrotaan alkaneen siitä, kun Raulin ystävä aikoinaan piti pimeässä Raulille paikkaa ja yritti saada ystäväänsä löytämään luokseen.

Tänäkin aamuna kuultiin Raúl-huuto, mutta nyt se peittyi pian buuauksiin ja hälinään.

Buuausten ja sekoilun jälkeen Okja-elokuva saatiin vihdoin esitettyä valkokankaalla. Millainen elokuva sitten oli? Erittäin kiinnostava, komean näköinen, joskin epätasainen muun muassa ylinäyteltyjen hahmojen osalta. Näyttelijöiksi Netflix on korealaistähtien lisäksi palkannut kovia nimiä lännestä kuten Tilda Swintonin ja Jake Gyllenhaalin.

Okja on kertomus pienestä tytöstä, joka kasvattaa lemmikkinään valtavaa virtahevon kokoista possua. Possun omistaa kuitenkin paha elintarvikekonserni, joka haluaa possun takaisin itselleen geenikokeita varten.

Lopputulos on yhdistelmä väkivaltaista toimintaelokuvaa ja lastenelokuvaa, jossa pääroolissa on suloinen otus ja tätä rakastava lapsi. Jos elokuva pitäisi määritellä lyhyesti, sanoisin näin:

Okja on kuin vegetaarinen versio E.T:stä, joka on joutumassa lihateollisuuden pyörittämään tuhoamisleiriin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää