Valikko
Kulttuuri    |   Kommentti

Erikoinen tapaus Cannesissa: Yleisö alkoi buuata Netflix-elokuvalle, filmi pantiin poikki – mutta syitä protestiin saattoi olla kaksi

Okja-elokuvan näytös katkesi Netflix-logoa tervehtineisiin buuauksiin ja väärään kuvasuhteeseen.

Cannesin elokuvafestivaalilla nähtiin ja koettiin perjantaiaamuna erikoinen pikku episodi, joka purkautui nopeasti uutissähkeinä ympäri maailmaa.

Aiheeseen tarttuivat muiden muassa suuret viestimet kuten BBC, Reuters sekä Suomessa Yle.

Itse uutisen aihe oli hyvin pieni ellei jopa mitätön: Elokuvanäytös Cannesin elokuvajuhlien festivaalipalatsin suurimmassa salissa keskeytyi muutamiksi minuuteiksi. Elokuva pistettiin poikki, valot sytytettiin ja sitten taas jatkettiin, uudelleen alusta.

Miksi kiihtyä elokuvan näytöksen katkeamisesta, joka on kuitenkin arkipäivää kaikissa maailman elokuvateattereissa? Miksi tämä myrsky vesilasissa? Miksi tämä on maailmanluokan uutinen?

Siksi että Netflix, ja siksi että Cannes.

Ja ennen kaikkea siksi, että elokuvaa oli katsomassa Cannesissa parituhatta hermostunutta ihmistä, pääasiassa toimittajia, joiden sormet ovat liipasinherkkiä laittamaan somepäivitystä ja kirjoittamaan twiittiä, ja jotka näkevät reaaliaikaisen uutistyngän välillä sielläkin missä sitä ei välttämättä ole. Minä yhtenä heistä.

Kyse oli korealaisen Bong Joon Hon ohjaamasta elokuvasta Okja. Elokuvaa oltiin esittämästä ensimmäistä kertaa yleisölle.

Monet uskoivat, minäkin aluksi, että Okja-elokuvan näytös keskeytyi, koska katsomosta kuului voimakasta buuausta ja vihellystä ja taputuksia. Metelin syy jäi monille epäselväksi, ja kun hälinä jo selvästi häiritsi katsomista, moni reagoi buuaukseen ja tilanne muuttui yhä vain sekavammaksi.

Syytä keskeytykseen ei salissa kerrottu. Olimme siis Cannesin festivaalilpalatsin suurimmassa salissa, Lumière-teatterissa, jonne mahtuu jopa 2 400 katsojaa. Sali oli lähes täynnä. Itse istuin salissa permannolla rivillä 8.

Festivaalin piti reagoida nopeasti näytöksen jälkeen, sillä tieto näytöksen keskeytymisestä oli muuttunut nopeasti ”uutiseksi”, jossa nähtiin provokaation mahdollisuus.

Moni uskoi, että buuaus ja näytöksen keskeytyminen johtui siitä, että Okja on Netflixin rahoittama.

Taustalla on Ranskassa pitkään puitu riita ja väittely siitä, että Netflix ei anna ostamiaan ja tuottamiaan elokuviaan lainkaan elokuvateattereihin. Ranskassa tämän pelätään tuhoavan elokuvateatterikulttuuria. Toiset taas ajattelevat että kinot tarttuvat vanhaan maailmaan eivätkä näe markkinoiden muuttumista.

Tämän tietäen Cannesin festivaalin johto laittoi perjantaina aamupäivällä nopeasti ulos tiedotteen jossa pahoiteltiin tapahtunutta.

Syy näytöksen keskeytymiseen oli Cannesin järjestäjien mukaan se, että teatterin konehuoneesta elokuvaa ajettiin kankaalle väärässä kuvakoossa, osa kuvasta leikkautui pois.

Siitä myös siis ilmeisesti johtui ainakin osa buu-huudoista ja hälinästä, väki teatterissa pyrki herättämään näin projektorin käyttäjien huomion.

Ei siis kovin ihmeellistä, ei aihetta vilkuttaa hälytysvaloja.

Mutta ymmärtääkseen, miten uutishässäkkä oli mahdollinen, pitää tietää millainen mikrokosmos ja oma kuplansa Cannesin elokuvajuhlien lehdistönäytökset ovat. Niissä toimii oma, omituinen koodinsa. Pieneen hetkeen tiivistyy paljon. Paikalla ovat kaikki maailman tärkeät mediat ja salissa esitetään maailmaensi-illassa elokuvia, jotka ovat usein elokuvantekijöiden kerman tekemiä.

Sisään ei pääse kuka tahansa ja istumapaikkoja jaetaan median painoarvon mukaan. Pelissä on paljon, sillä maailmanensi-ilta Cannesissa on paitsi mahtava näytön paikka mutta myös valtava riski. Entä jos salissa istuvat kääntyvät elokuvaa vastaan? Sitä alamäkeä voi olla joskus vaikea pysäyttää, sillä tieto leviää saman tien kaikkialle.

Yksi kummallisimmista tavoista, joita näihin näytöksiin liittyy, on omituinen ja humoristinen Raúl-välihuuto. Se kuullaan lähes poikkeuksetta Cannesin festivaalin kriitikkoesitysten alussa, valojen sammuttua ennen elokuvan ensimmäisten kuvien alkua. Huudolla on pitkä traditionsa ja Raúlin perään huhuilun kerrotaan alkaneen siitä, kun Raulin ystävä aikoinaan piti pimeässä Raulille paikkaa ja yritti saada ystäväänsä löytämään luokseen.

Tänäkin aamuna kuultiin Raúl-huuto, mutta nyt se peittyi pian buuauksiin ja hälinään.

Buuausten ja sekoilun jälkeen Okja-elokuva saatiin vihdoin esitettyä valkokankaalla. Millainen elokuva sitten oli? Erittäin kiinnostava, komean näköinen, joskin epätasainen muun muassa ylinäyteltyjen hahmojen osalta. Näyttelijöiksi Netflix on korealaistähtien lisäksi palkannut kovia nimiä lännestä kuten Tilda Swintonin ja Jake Gyllenhaalin.

Okja on kertomus pienestä tytöstä, joka kasvattaa lemmikkinään valtavaa virtahevon kokoista possua. Possun omistaa kuitenkin paha elintarvikekonserni, joka haluaa possun takaisin itselleen geenikokeita varten.

Lopputulos on yhdistelmä väkivaltaista toimintaelokuvaa ja lastenelokuvaa, jossa pääroolissa on suloinen otus ja tätä rakastava lapsi. Jos elokuva pitäisi määritellä lyhyesti, sanoisin näin:

Okja on kuin vegetaarinen versio E.T:stä, joka on joutumassa lihateollisuuden pyörittämään tuhoamisleiriin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää