Valikko
Kulttuuri

Sivistystyölle on suurempi tarve kuin koskaan, sanoo 150 kirjaa kääntänyt kustantaja

Kun tietokirjojen kääntäminen loppuu, maamme typeröityy, sanoo kustantaja ja kääntäjä Kimmo Pietiläinen.

”On hirmuista hybristä ajatella, että kaikki ajatukset keksittäisiin niin pienessä paikassa kuin Suomi. Kun tietokirjojen kääntäminen loppuu, maamme typeröityy”, sanoo kustantaja ja kääntäjä Kimmo Pietiläinen.

Systemaattinen tietokirjojen suomentaminen hiipui 70-luvun alussa. Silloin Paavo Haavikko lopetti Otavan Jokamiehen korkeakoulu -sarjan, ja WSOY:ssä Hannu Tarmio pani pisteen Taskutieto-kirjoille. Se ei kannattanut.

”Tuota ennen meillä oli hieno tietokirjojen suomentamiskulttuuri, mutta sen jälkeen on tuotettu kaksi sukupolvea tietämättömyyttä”, Pietiläinen sanoo.

Merkittävillä kustantamoilla aukkoa täyttävät Pietiläisen mukaan ruoka-, puutarhanhoito- ja hyvinvointikirjat. Syrjäinen Suomi ei kuitenkaan voi hyvin ilman tieteen ja modernin ajattelun maahantuontia.

”Me tuotamme itse vain promillen maailman ajatuksista, kaikki muu pitää tuoda. Suhteellisuusteoriaa tai euklidistä geometriaa ei keksitty täällä.”

Kansantajuisten tietokirjojen suomentamisesta vastaavat nyt pääosin pienet kustantamot. Yksi näistä on hänen vuonna 1997 perustamansa Terra Cognita.

Kemistiäidin ja kirurgi-isän pojalle luonnontieteellinen ajattelu on aina ollut luonnollinen tapa jäsentää maailmaa. Pietiläinen meni opiskelemaan teoreettista fysiikkaa, koska se oli hauskaa ja kynnys päästä sisään matala.

”Sen jälkeen ajauduin kirjoittamaan tiedeartikkeleja esimerkiksi Suomen Kuvalehteen. Tuntui vitsikkäältä, että kivoista jutuista vielä maksettiin.”

Asiantuntemus huomattiin, ja vuonna 1979 Pietiläinen sai soiton Seppo Hilakarilta, Anderson & Lembke -mainostoimiston perustajalta.

”Menimme yhdessä lounaalle. Kuudelta tulin kotiin ja sanoin vaimolleni, että olen nyt mainostoimistossa töissä. Opin siellä paljon, ja minusta tuli hyvä copywriter.”

Sen jälkeen hän oli osakkaana viestintäyritys Haavikko & Pietiläinen & Co Oy:ssä 90-luvun alkuun.

”Teimme korkeatasoista yritysviestintää ja olimme ravintoketjun huipulla. Sitten tuli lama, ja tuo ketju katkesi. Töitä ei enää ollut. Piti keksiä jotain muuta.”

Kustantamista Pietiläinen ei ollut aiemmin ajatellut. Tiedetoimittajana hän tiesi, että tilausta tietokirjoille olisi. Haavikon Art House -kustantamon 80–90-lukujen taitteessa julkaisemat tiedesuomennokset olivat menestyneet hyvin, joten siitä jatkettiin.

Nyt, kolme vuosikymmentä myöhemmin, Pietiläisen käännössaldo on noin 150 kirjaa. Se ei ole vähän, sillä jo oman Terra Cognitan 20 vuoden aikana julkaisemat kirjat ovat usein järkäleitä.

”Amerikassa ajatellaan, ettei tietokirja ole mitään, ellei siinä ole 500 sivua. Opuksen paksuus voi pyörryttää, mutta en mieti sitä, vaan käännän viidestä kuuteen sivua päivässä, ja se valmistuu kun valmistuu.”

Eläkkeellä Pietiläinen on ollut jo kauan, mutta ajattelun maahantuonti ei ole loppumassa. Enää ei tosin tarvitse kiertää tyhjän matkalaukun kanssa Lontoon kirjakauppoja, vaan teokset löytyvät Amazonista.

Pietiläinen näkee, että nyt sivistystyölle on suurempi tarve kuin koskaan.

”Edessä on yhteiskuntamullistus, joka panee kaiken uusiksi. Kaiken. Myrskynsilmässä emme näe sitä kunnolla, mutta kirjojen avulla voi paljastaa tulevasta jotain.”

Ajankohtaisuuksien vainu on Pietiläisen työssä tärkeää, koska poikkeuksellisia teoksia ilmestyy harvoin. Täysosumat vaativat seurantatyötä.

Yhdysvaltalainen psykologi ja taloustieteen nobelisti Daniel Kahneman oli kiehtonut Pietiläistä vuosikymmenien ajan. Vuonna 2011 ilmestyi kuitenkin jotain, mitä ei voinut päästää livahtamaan käsistä. Pietiläinen sai oikeudet, ja 2012 julkaistiin Ajattelu, nopeasti ja hitaasti.

”Kahnemanin kirjasta tuli kansainvälinen bestseller. Muutama vuosi sitten kukaan Suomessa ei ollut kuullut hänestä, mutta nyt hänen ajatteluaan pidetään täälläkin mullistavana.”

Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinnon Pietiläinen sai 2007 uskontokriittisten, muun muassa Sam Harrisin ja Richard Dawkinsin, kirjojen julkaisemisesta. Ensi syksynä Terra Cognitalta ilmestyy Cathy O’Neilin ­teos Matikkatuhoaseet, joka paljastaa, mitä suuraineiston (big data) kerääminen tarkoittaa ja miten se voi meihin vaikuttaa.

”Sinusta ja minusta kerätään koko ajan valtavia määriä tietoa. Sen kerrotaan olevan hyvä asia, mutta sitä voidaan käyttää jotain ihmisryhmää vastaan.”

Suuraineiston pohjalta toteutettu täsmäkampanjointi vaa’ankieliosavaltioissa on näkynyt jo vuosien ajan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, ja se voi Pietiläisen mukaan muuttaa demokra­tian.

Pietiläinen ei halua tuoda Suomeen ajatuksia, joita täällä jo on. Uusi tieto antaa työkaluja maailmankuvan rakentamiseen ja kriittisyyteen.

Kirja ei ole katoamassa minnekään, mutta siihen pitäisi keskittyä. Napit korvissa puhelinta pirstaleisen tiedon – ja epätiedon – seassa klikkailevat ihmiset ovat vaarassa hukata sen.

”Syvällisyys ajattelusta on kadonnut. Ihmisten käsitys todellisuudesta on muuttunut arkipäiväiseksi, ja television parasta katsottavaa on huutokauppa. Jos ajattelu ei kehity, ihminen uskoo kaiken”, hän sanoo.

”Kustantajien ja lehtimiestenkin työ on kertoa ihmiselle ­asioista ja rakentaa Suomea niin, että osaisimme varautua tulevaan ja meillä olisi tietoa”, Pietiläinen jatkaa.

Jos ei osaa ennakoida, voi Pietiläisen mukaan vain reagoida – eli ihmetellä jälkikäteen housut kintuissa, miten ihmeessä tässä näin pääsi käymään.

Kuka

Kimmo Pietiläinen


 Syntyi Helsingissä. Asui lapsena vanhempiensa kanssa kuusi vuotta Kanadassa, Port Arthurissa (nyk. Thunder Bay).

 Opiskeli teoreettista fysiikkaa ja valmistui 1972. Toimi sen jälkeen vapaana tiedetoimittajana.

 Työskenteli 1970-luvun lopulta lähtien copywriterina. 80-luvulla osakkaana viestintäyrityksessä Haavikko & Pietiläinen & Co Oy.

 Kustantajana ja kirjoittajana Art House- ja Tietosanoma -kustantamoissa 1988–1997.

 Perusti 1997 Terra Cognitan, jossa toimii tietokirjojen kääntäjänä ja kustantajana.

 Asuu Helsingissä vaimonsa Sirkan kanssa.

 Täyttää 70 vuotta 21. toukokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää