Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista – syylliset ovat paljon lähempänä

Postmodernisteja on syytetty vaikka mistä, myös terrorismista. Mutta he eivät aloittaneet totuuden jälkeistä aikaa, he vain ensimmäisenä ymmärsivät sen alkaneen.

Helsingissä marssittiin 22. huhtikuuta faktojen puolesta.

Se kuulostaa oudolta. Mutta outoja ovat ajatkin. Yli kuudessasadassa kaupungissa järjestetty Tiedemarssi oli juuri nyt tärkeä ja tarpeellinen kannanotto.

Kun poliitikot ja kansalaiset sanovat, että olennaista ei ole miten asiat ovat, vaan miten asiat koetaan, jonkun täytyy puhua totuuden puolesta.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa mietitään nyt, miksi totuudesta on tullut monivalintakysymys. Miksi ihmiset valitsevat vaihtoehtoisia totuuksia?

Venäläis-brittiläinen toimittaja Peter Pomerantsev kertoi viime kesänä aikakauslehti Grantassa löytäneensä syylliset, totuuden murhaajat. Postmodernistit.

Pomerantsevin mukaan nämä 1900-luvun viimeisillä vuosikymmenillä vaikuttaneet hämärät ja vaikeaselkoiset älyköt ujuttivat ensin mediaan ja sitä kautta kaiken kansan mieliin myrkyllisen ajatuksen nimeltään relativismi.

Relativismi väittää, ettei tosiasioita ole olemassakaan, on vain tulkintoja. Mitään mielipidettä ei voi siksi sanoa vääräksi. Tämä vaarallinen taikausko synnytti Pomerantsevin mielestä totuuden jälkeisen ajan, nosti Donald Trumpin presidentiksi ja taisi kai sitten tehdä myös MV-netti­sivusta suositun täällä Suomessa.

Tiedemies ja tietokirjailija Daniel C. Dennett toisti mielipiteen helmikuussa Guardianin haastattelussa: ”Se mitä postmodernistit tekivät oli silkkaa pahuutta.”

Syytökset ovat vääriä. Postmoderni ei tappanut totuutta. Se vain löysi totuuden ruumiin ja teki sille ruumiinavauksen.

Syytökset ovat viimeisin vaihe ajojahdissa, jossa postmodernisteja on syytetty milloin mistäkin. Kun WTC-torneihin tehtiin terrori-isku vuonna 2001, silloinkin syypääksi löydettiin ”postmoderni relativismi”. Tästä muistutti filosofi Stanley Fish, joka vastasi Pomerantsevin kirjoitukseen Foreign Policy -lehdessä julkaistussa artikkelissaan ”Älkää syyttäkö Nietzscheä Donald Trumpista”.

Kuten Fish totesi, postmodernismi ei koskaan ole sanonut niitä asioita, joita Pomerantsevin ja Dennettin tapaiset kriitikot sen suuhun laittavat. Murhaajaksi syytetään siis olkiukkoa.

Mitä postmodernistit sanoivat ja mistä johtuu toistuva hyökkäys heitä vastaan?

Postmodernismi oli 1900-luvun lopulla vaikuttanut filosofian, taiteen ja kulttuurintutkimuksen suuntaus. Sen katsotaan esittäneen kritiikkiä suuria, itsestään selvinä pidettyjä oppeja kohtaan. Sellaisia kuin historian kehitys, muuttumaton ihmisluonto, aina oikea käsitys oikeasta ja väärästä sekä meistä riippumaton totuus.

Postmodernismi ei sanonut, että tosi ja epätosi olisivat samanarvoisia. Se sanoi, että käsityksemme todesta ja epätodesta riippuu tavoista, joilla asioita havaitsemme ja ymmärrämme. Totuus on aina suhteellista, kiinni historiassa ja ihmisten käsissä. Totuus ei ole koskaan valmis ja sitä pitää jatkuvasti tarkastella kriittisesti.

Katsomme maailmaa aina kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan rakenteiden kautta. Nämä rakenteet ovat tehneet meistä sen mitä me olemme. Emme voi vain hypätä niiden ulkopuolelle ja väittää puhuvamme esimerkiksi ajattoman totuuden tai aina ja kaikkialla muuttumattomana pysyvän ihmisen näkökulmasta.

Vaikeasti nieltävin väite postmodernismissa on ajatus, että nämä rakenteet ovat tiedostamattomia. Postmodernismi sanoo, että siitä mikä on tiedostamatonta, voidaan sanoa jotain ja juuri postmodernistit ovat erikoistuneet tähän tehtävään.

Harva meistä haluaa kuulla, ettei tiedä miksi tekee, mitä tekee. Vielä harvempi haluaa kuulla, että joku postmodernisti väittää tietävänsä sen meitä paremmin.

Jos tätä ei ymmärretä, koko postmodernin tärkein ajatus hukataan. Postmodernistien tavoite ei ole olla ärsyttäviä ja hämäriä. Tärkeimpien postmodernistien työ perustui kurinalaiselle vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden vaatimukselle. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että väisteltäisiin vastuuta sanomalla, että kaikki on vain tulkintaa. Kyse on sen myöntämisestä miten monimutkaisia ja syvälle meneviä ongelmat tosi asiassa ovat. Vasta kun ne ymmärretään, on todellinen muutos mahdollinen.

Ironista tässä syyttelyssä on, että juuri postmodernismi antaisi meille välineitä ymmärtää aikaamme. Kuten Philosophy matters -niminen käyttäjä sanoi Twitterissä: ”Postmodernin syyttäminen totuuden jälkeisestä ajasta, vaihtoehtoisista totuuksista ja Trumpista on kuin syyttäisi romanssikirjailijoita epäonnistuneista avioliitoista.”

Postmodernismi ei tappanut totuutta vaan kuvasi aikaa, jossa totuuden merkitys on ratkaisevasti heikentynyt. Post­modernistit katsoivat kriittisesti kulutusyhteiskunnan, median ja teknologian ­aikaansaamia muutoksia toisen maailmansodan jälkeisessä länsimaisessa maailmassa. He näkivät, että ensimmäisiä uhreja tässä muutoksessa on ollut perinteinen käsityksemme totuudesta.

Mitä tämä tarkoittaa? Me hyväosaiset länsimaalaiset valitsemme itsellemme sopivan maailmanselityksen kuin super­marketista. On poliittisia liikkeitä, uskontoja, aatteita, elämäntapoja, ruokavalioita ja itsensä kehittämistä.

Sen jälkeen meidän on enää vaikea uskoa tosiasioita, jotka ovat oman maailmankuvamme kanssa ristiriidassa.

Kyse ei ole siitä, etteikö tosiasioita olisi. Kyse on siitä, että tosiasioilla on loppujen lopuksi meille hyvin vähän väliä.

Vaihtoehtoisten totuuksien valtakunnan kuningas Donald Trump sanoi joulukuussa jotain, mikä taitaa olla totta:

”Tietokoneet ovat tehneet elämästä tosi paljon monimutkaisempaa. Tietokoneen aikakaudella kukaan ei oikein tiedä missä mennään.”

Mitä me sitten teemme, kun faktat eivät riitä? Löytäjiensä mukaan nimetty Dunning-Kruger-vaikutus sanoo, että mitä vähemmän tiedämme jostain asiasta, sitä railakkaammin yliarvioimme oman kykymme sen suhteen.

Monimutkaisessa informaation täyttämässä maailmassa väittelemme varmuudella asioista, joista meillä on vain ohut käsitys. Toimimme tiedostamattomasti.

Politiikassa totuus on aina ollut suhteellista. Elämme nyt ajassa, jossa populistit ovat vieneet tämän suhteellisuuden jo suhteettomiin mittoihin.

Poliitikkojen tapa puhua mediassa totuudesta ja jostain muusta kuin totuudesta on paljon selkeämpi syy vaihtoehtoisten totuuksien ajalle kuin postmodernien ranskalaisten filosofien pohdiskelut.

Postmodernistien epämiellyttävä, ehkä hämärältä kuulostava viesti on, että tätä ongelmaa ei ratkaista faktoilla. Sen viestin äärelle kannattaa pysähtyä hetkeksi. Se ei ole ristiriidassa sen kanssa, että marssimme faktojen puolesta.

Päinvastoin.

Koska se on fakta, että me ihmiset olemme usein aika hämäriä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Filosofia
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää