Valikko
Kulttuuri

HS selvitti, miltä suomalaiset elokuvat näyttävät turvapaikanhakijoiden silmin – Luokkakokouksen kikkelivitsit naurattivat, Kaurismäessä näyttelijät ”kuin koneita”

Turvapaikanhakijoista koostuva koeyleisö katsoi kolme 2000-luvulla tehtyä suuren yleisön elokuvaa.

Miltähän mahtaa suomalainen elokuva näyttää ihmisestä, joka näkee sellaisen ensimmäistä kertaa? Naurattavatko vitsit? Puhuttelevatko maisemat? Täytyykö tekijöitä hävetä?

Otetaanpa selvää – tehdään testi.

HS esitti kolme 2000-luvulla tehtyä suomielokuvaa toisista kulttuureista kotoisin olevalle koeyleisölle.

Raadiksi ryhtyivät toimittajan pyynnöstä irakilaiset Arkan al-Uweef, 40, Alabbas Dhawi, 20, ja Basma Al-Jborry, 30, sekä somalialainen Hussein Muhyidiin, 27. He saapuivat Suomeen vuonna 2015 alkaneen maahanmuuttoliikkeen mukana ja odottavat parhaillaan Suomen viranomaisilta päätöstä turvapaikasta.


Elokuviksi toimittaja valitsi Aki Kaurismäen draaman Mies vailla menneisyyttä (2002), Dome Karukosken draaman Leijonasydän (2013) ja Taneli Mustosen komedian Luokkakokous (2015).

Ne kaikki on suunnattu isolle yleisölle, ja Kaurismäen teos keräsi mainetta myös ulkomailla.

Luokkakokous sai Suomessa kriitikoilta huonot arviot, mutta rohmusi elokuvateattereissa massiiviset puoli miljoonaa katsojaa. Leijonasydämen ytimenä on päivänpolttava rasismi.


Raati istuutui elokuvien ­ääreen Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla. Elokuvia katsottiin dvd- ja blu ray -levyiltä. Näyttölaitteina toimivat palaverihuoneen videotykki ja valkokangas. Elokuvissa oli englanninkielinen tekstitys.

Parikymppinen Alabbas Dhawi kertoi käyvänsä peruskoulua, koska päättötodistus Irakissa suoritetusta, vastaavasta oppiasteesta jäi kotimaahan. Hän sanoo olevansa elokuvahullu.

Basma al-Jborry on ammatiltaan insinööri, ja vieraili Auramossa elokuvatuokiota varten aviomiehensä kanssa. Pariskunnalla on kaksi tytärtä.

Kolmas irakilainen, Arkan al-Uweef, on ammatiltaan mekaniikkainsinööri, ja somalialainen Hussein Muhyidiin kertoi työskennelleensä kaupassa.

Yksikään raatilainen ei ollut aikaisemmin nähnyt suomalaista elokuvaa.

Toimittaja katsoi Leijonasydämen ja Luokkakokouksen Auramossa raadin kanssa ja haastatteli raatilaisia yksitellen elokuvien jälkeen.

Kommenteissa tuskin oli vieraskoreutta, ja ainakin katsomistilanteessa raadin tunteet olivat aitoja.

Äänekkäimmät naurut irrotti Luokkakokous kohdassa, jossa Nipen (Aku Hirviniemi) kivespussit juuttuvat saunassa lauteiden väliin. Irakilaisia miehiä tämä huvitti kovasti kuten myös Antin (Sami Hedberg) toistuva masturbointi.

Leijonasydän nauratti, kun Sari (Laura Birn) paljasti uusnatseihin kuuluvalle sulhasehdokkaalleen Tepolle (Peter Franzén), että hänen poikansa Rhamadhani (Yusufa Sidibeh) on tummaihoinen.


Raatia huvitti silloinkin, kun Teppo kömpelyyksissään tarjosi tulevalle poikapuolelleen ensi kohtaamisen hetkellä välipalaksi banaania ja kun hän myöhemmin ryysti vekaran kanssa äänekkäästi ruokapöydässä.

Raati syventyi elokuviin keskittyneesti, tosin Hussein Muhyidiin poistui kesken Luokkakokouksen esityksen. Syy jäi epäselväksi.

Raatilaisten haastatteluista jäi vaikutelma, että suomalaisen valtavirtaelokuvan teemat ja tunnekoukut vetoavat niin suureen yleisöön, ettei elokuvantekijöiden ja katsojien väliset kulttuurierot juuri vaikuta vastaanottoon.

Rakkaus, perhe, veljeys, vanhemmuus, himo, ystävyys, suvaitsevaisuus tai vieraan kammo – niistähän nämäkin elokuvat kertovat. Ja myös limaisesta äijäilystä, josta kriitikot Luokkakokousta ovat syyttäneet. Yleismaailmallinen ilmiö sekin.

Kielteisimmät arviot turvapaikanhakijoilta sai Mies vailla menneisyyttä. Al-Uweef ja Dhawi kuvailivat näyttelijäntyötä robottimaiseksi, mekaaniseksi ja kylmäksi.

Kehuja Kaurismäki sai juonesta. al-Uweefin mielestä päähenkilön selviytymistarina muistutti hänen omaansa:

”Hänkin joutui aloittamaan nollasta.”


”Elokuva näytti, että ihminen voi muuttua”

Draama

Leijonasydän (2013), ohjaus Dome Karukoski, pääosissa Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen, Yusufa Sidibeh.

Millainen elokuva: Uusnatsi Teppo rakastuu eronneeseen Sariin, jolla on tummaihoinen poika, ja joutuu siksi taistelemaan omien ennakkoluulojensa, natsitovereittensa ja veljensä kanssa. Teppo hylkää natsiaatteen ja ryhtyy isäpuoleksi. Keräsi elokuvateattereissa noin 200 000 katsojaa.

Arkan al-Uweef: ”Pidin elokuvasta hyvin paljon. Se kertoi rasismista ja kamppailusta, jota mies joutui käymään. Sen välillä, mitä hän uskoi ennen ja mihin hän oli nyt päätynyt.”

”Ihminen on luonnostaan hyvä ja avarakatseinen, mutta joskus meidät opetetaan pelkäämään erilaisuutta ja ajattelemaan mustavalkoisesti. Tällainen kamppailu on aina jokaisen mielessä.”

”Elokuva näytti erittäin taitavasti Tepon mielipiteitten taustat, ja uuteen tilanteeseen liittyvät vaikeudet. Se näytti, että ihmisen ei tarvitse pysyä yhdessä muotissa, koska ihminen muuttua tekojensa kautta. Kyse ei ole siitä, miltä ihminen näyttää tai mitä hän ajattelee vaan mitä hän tekee yhteiskunnan hyväksi.”

”Pidin myös veljesten välisestä sitoumuksesta. He ajattelivat eri tavoin, mutta loppujen lopuksi he olivat samaa perhettä. He eivät rikkoneet perhesiteitä.”

Alabbas Dhawi: ”Viihdettä, mutta hyvää viihdettä. Tarina oli hyvä. Se kertoi taistelusta rasismia vastaan ja että pahakin ihminen voi muuttua hyväksi. Näyttelijäntyö oli ok. Antaisin elokuvalle viisi pistettä kymmenestä.”

”En pitänyt siitä, että jotkut faktat olivat väärin. Muslimipoika rukoili keskellä katua eikä peseytynyt ensin. Muslimien ei tarvitse rukoilla ulkona, aina löytyy sisätila.”

Basma Al-Jborry: ”Pidin elokuvasta, koska se lähetti osalle suomalaisista humaanin viestin. Niille, joilla on huonoja käsityksiä pakolaisista. Ehkäpä tämä elokuva korjaisi niitä käsityksiä. Pakolaisia täytyy kunnioittaa, kun he tulevat uuteen maahan.”

”Voin katsoa tämän elokuvan aviomieheni kanssa, mutta lapsilleni en tätä näyttäisi, koska en halua näyttää heille, kuinka jotkut suomalaiset ajattelevat pakolaisista. Haluan näyttää heistä positiiviset puolet, en negatiivisia.”

Hussein Muhyidiin: ”En pitänyt elokuvan ensimmäisestä puolikkaasta, mutta sitten päähenkilö ryhtyi suojelemaan poikaa. Se oli parasta. Elokuvan jälkipuolisko oli erittäin hyvä.”

”Hauskin kohta oli, kun Tepon natsiveli jakoi olohuoneen mustien ja valkoisten alueisiin piirtämällä lattiaan rajan, ja sitten poika kurotteli palloaan valkoisten puolelta johdonpätkällä. Näyttelijöistä paras oli pää­osan esittäjä.”

”Oli vaikea katsoa taistelua rasismia vastaan, mutta vääryyksiä vastaan täytyy nousta, vaikka tekijä olisi omaa perhettä.”


”Saunakohtaus oli hulvaton”

Komedia

Luokkakokous (2015), ohjaus Taneli Mustonen, pääosissa Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa.

Millainen elokuva: Nörttimäinen perheenisä, masturbointiin altis vasta eronnut ja seksiriippuvainen rocktähti lähtevät luokkakokoukseen, ryyppäävät ja naivat. Keräsi elokuvateattereissa

yli 500 000 katsojaa.

Arkan al-Uweef: ”Elokuva oli niin kiva ja hauska, nautin sen katsomisesta.”

”Nautin myös päähahmojen välisestä ystävyydestä. Siitä, kuinka he välittivät toisistaan. He nauroivat keskenään kuten mekin nauramme Irakissa tai jopa täällä, kun meillä on ystäviä. Elokuva oli taitavasti tehty.”

”Me nauroimme paljon. Tilanteet olivat tunnistettavia: noin mekin vitsailemme toisille, vaikka kunnioitamme toisiamme. Joissain kohtauksissa joku kaveruksista oli pahoillaan, ja silloin muut lohduttivat häntä. Heidän välillään on todellinen side. Elokuva kertoo ystävyydestä komediatyylillä.”

Alabbas Dhawi: ”Hauska. Ei paljoakaan puhuttuja vitsejä, pikemminkin vitsikkäitä kohtauksia. Paljon alastomuutta.”

”Naurattavien kohtauksien välillä kului toisinaan aikaa. Saattoi mennä viisi minuuttia ilman, että nauroin kertaakaan. Ehkä siellä oli vitsi, muttei se naurattanut minua. Niillä kohtauksilla ei ollut merkitystä minulle. Pelkkää puhetta. Joitain kohtauksia olisi voinut parantaa.”

”Kohtaus saunassa [lauteiden väliin juuttuneet kivekset] oli hulvaton. En ollut nähnyt sellaista, vaikka olen nähnyt paljon elokuvia.”

”Minua nauratti, ja naurattaminen oli tämän elokuvan ainoa tarkoitus minun mielestäni. Annan 7,5 pistettä kymmenestä.”

Basma al-Jborry: ”Se oli niin hauska. Minua ujostutti katsoa sitä miesten kanssa, koska olen hyvin ujo. Mutta elokuva oli hauska. Hahmot olivat hauskoja kuten koko elokuvan idea. Näyttelijät olivat hyviä.”

”Mieheni sanoi, että tämä sopisi katsottavaksi meidän kahden kesken. Ehkä katsomme tämän tyyppisen elokuvan kahdestaan jonain yönä. Se oli hyvin kiinnostava.”


”Hahmot olivat kuin robotteja”

Draama

Mies vailla menneisyyttä (2002), ohjaus Aki Kaurismäki, pääosissa Markku Peltoja, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen.

Millainen elokuva: Helsinkiin saapuva mies pahoinpidellään, ja hän menettää muistinsa. Elämän jälleenrakentamisessa auttavat kaupungin köyhät ja laitapuolen kulkijat. Keräsi elokuvateattereissa noin 176 000 katsojaa ja voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Oli Suomen Oscar-ehdokas.

Arkan al-Uweef: ”No, se oli upea elokuva. Tarina oli erittäin hyvä. Se muistutti hieman meidän [turvapaikanhakijoiden] tarinaa. Elokuva kertoi ihmisestä, joka on unohtanut kaiken, elää uudessa tilanteessa ja joutuu aloittamaan nollasta.”

”Pidin siitä, kuinka sinnikäs elokuvan päähenkilö oli. Hän etsi jatkuvasti keinoja selviytyä. Elokuvan viesti oli, että luovuttaa ei saa.”

”Omituisena pidin sitä, että hahmo oli tunnekylmä. Hänellä ei ollut tunteita. En tiedä miksi. Hahmot olivat kuin robotteja. En tiedä, mitä ohjaaja yritti kertoa tällä. Päähenkilö rakasti sitä vaalea tyttöä, muttei osoittanut intohimoa. Samoin ihmisten, jotka auttoivat miestä, olisi tullut osoittaa vahvoja tunteita.”

”Se oli outoa. Tällaisessa elokuvassa pitäisi olla intohimoa. ”

”Kohtaus, jossa päähenkilö joutui seuraamaan pankkiryöstöä, oli omalla tavallaan hauska. Mies kohtasi taas huonoa onnea.”

Alabbas Dhawi: ”Olin hyvin pettynyt. Haaskasin aikaani katsomalla tämän elokuvan. Pidin vain sen tarinasta. Mies oli menettänyt kaiken, mutta hän ei luovuttanut vaan taisteli elämänsä puolesta. Hän löysi työpaikan ja rakkauden.”

”Mutta näyttelijäntyö... se oli naurettavaa. Näyttelijät olivat kuin jäätä, tai koneita. Ei tunteita. Kukaan ei näyttänyt olevansa onnellinen tai surullinen. Kasvot olivat kuin metallia. En nauranut, en tuntenut mitään. Paitsi tylsistyin.”

”Elokuva oli yritetty saada menneen aikakauden näköä. Mutta kun kuvaan ilmestyi poliisiautoa, auto olikin uusi.”

”Vain tarina oli erittäin hyvä. Muuten elokuva oli paska. Kaksi pistettä kymmenestä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Turvapaikanhakijat
 • Elokuva
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää