Valikko
Kulttuuri

HS selvitti, miltä suomalaiset elokuvat näyttävät turvapaikanhakijoiden silmin – Luokkakokouksen kikkelivitsit naurattivat, Kaurismäessä näyttelijät ”kuin koneita”

Turvapaikanhakijoista koostuva koeyleisö katsoi kolme 2000-luvulla tehtyä suuren yleisön elokuvaa.

Miltähän mahtaa suomalainen elokuva näyttää ihmisestä, joka näkee sellaisen ensimmäistä kertaa? Naurattavatko vitsit? Puhuttelevatko maisemat? Täytyykö tekijöitä hävetä?

Otetaanpa selvää – tehdään testi.

HS esitti kolme 2000-luvulla tehtyä suomielokuvaa toisista kulttuureista kotoisin olevalle koeyleisölle.

Raadiksi ryhtyivät toimittajan pyynnöstä irakilaiset Arkan al-Uweef, 40, Alabbas Dhawi, 20, ja Basma Al-Jborry, 30, sekä somalialainen Hussein Muhyidiin, 27. He saapuivat Suomeen vuonna 2015 alkaneen maahanmuuttoliikkeen mukana ja odottavat parhaillaan Suomen viranomaisilta päätöstä turvapaikasta.


Elokuviksi toimittaja valitsi Aki Kaurismäen draaman Mies vailla menneisyyttä (2002), Dome Karukosken draaman Leijonasydän (2013) ja Taneli Mustosen komedian Luokkakokous (2015).

Ne kaikki on suunnattu isolle yleisölle, ja Kaurismäen teos keräsi mainetta myös ulkomailla.

Luokkakokous sai Suomessa kriitikoilta huonot arviot, mutta rohmusi elokuvateattereissa massiiviset puoli miljoonaa katsojaa. Leijonasydämen ytimenä on päivänpolttava rasismi.


Raati istuutui elokuvien ­ääreen Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla. Elokuvia katsottiin dvd- ja blu ray -levyiltä. Näyttölaitteina toimivat palaverihuoneen videotykki ja valkokangas. Elokuvissa oli englanninkielinen tekstitys.

Parikymppinen Alabbas Dhawi kertoi käyvänsä peruskoulua, koska päättötodistus Irakissa suoritetusta, vastaavasta oppiasteesta jäi kotimaahan. Hän sanoo olevansa elokuvahullu.

Basma al-Jborry on ammatiltaan insinööri, ja vieraili Auramossa elokuvatuokiota varten aviomiehensä kanssa. Pariskunnalla on kaksi tytärtä.

Kolmas irakilainen, Arkan al-Uweef, on ammatiltaan mekaniikkainsinööri, ja somalialainen Hussein Muhyidiin kertoi työskennelleensä kaupassa.

Yksikään raatilainen ei ollut aikaisemmin nähnyt suomalaista elokuvaa.

Toimittaja katsoi Leijonasydämen ja Luokkakokouksen Auramossa raadin kanssa ja haastatteli raatilaisia yksitellen elokuvien jälkeen.

Kommenteissa tuskin oli vieraskoreutta, ja ainakin katsomistilanteessa raadin tunteet olivat aitoja.

Äänekkäimmät naurut irrotti Luokkakokous kohdassa, jossa Nipen (Aku Hirviniemi) kivespussit juuttuvat saunassa lauteiden väliin. Irakilaisia miehiä tämä huvitti kovasti kuten myös Antin (Sami Hedberg) toistuva masturbointi.

Leijonasydän nauratti, kun Sari (Laura Birn) paljasti uusnatseihin kuuluvalle sulhasehdokkaalleen Tepolle (Peter Franzén), että hänen poikansa Rhamadhani (Yusufa Sidibeh) on tummaihoinen.


Raatia huvitti silloinkin, kun Teppo kömpelyyksissään tarjosi tulevalle poikapuolelleen ensi kohtaamisen hetkellä välipalaksi banaania ja kun hän myöhemmin ryysti vekaran kanssa äänekkäästi ruokapöydässä.

Raati syventyi elokuviin keskittyneesti, tosin Hussein Muhyidiin poistui kesken Luokkakokouksen esityksen. Syy jäi epäselväksi.

Raatilaisten haastatteluista jäi vaikutelma, että suomalaisen valtavirtaelokuvan teemat ja tunnekoukut vetoavat niin suureen yleisöön, ettei elokuvantekijöiden ja katsojien väliset kulttuurierot juuri vaikuta vastaanottoon.

Rakkaus, perhe, veljeys, vanhemmuus, himo, ystävyys, suvaitsevaisuus tai vieraan kammo – niistähän nämäkin elokuvat kertovat. Ja myös limaisesta äijäilystä, josta kriitikot Luokkakokousta ovat syyttäneet. Yleismaailmallinen ilmiö sekin.

Kielteisimmät arviot turvapaikanhakijoilta sai Mies vailla menneisyyttä. Al-Uweef ja Dhawi kuvailivat näyttelijäntyötä robottimaiseksi, mekaaniseksi ja kylmäksi.

Kehuja Kaurismäki sai juonesta. al-Uweefin mielestä päähenkilön selviytymistarina muistutti hänen omaansa:

”Hänkin joutui aloittamaan nollasta.”


”Elokuva näytti, että ihminen voi muuttua”

Draama

Leijonasydän (2013), ohjaus Dome Karukoski, pääosissa Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen, Yusufa Sidibeh.

Millainen elokuva: Uusnatsi Teppo rakastuu eronneeseen Sariin, jolla on tummaihoinen poika, ja joutuu siksi taistelemaan omien ennakkoluulojensa, natsitovereittensa ja veljensä kanssa. Teppo hylkää natsiaatteen ja ryhtyy isäpuoleksi. Keräsi elokuvateattereissa noin 200 000 katsojaa.

Arkan al-Uweef: ”Pidin elokuvasta hyvin paljon. Se kertoi rasismista ja kamppailusta, jota mies joutui käymään. Sen välillä, mitä hän uskoi ennen ja mihin hän oli nyt päätynyt.”

”Ihminen on luonnostaan hyvä ja avarakatseinen, mutta joskus meidät opetetaan pelkäämään erilaisuutta ja ajattelemaan mustavalkoisesti. Tällainen kamppailu on aina jokaisen mielessä.”

”Elokuva näytti erittäin taitavasti Tepon mielipiteitten taustat, ja uuteen tilanteeseen liittyvät vaikeudet. Se näytti, että ihmisen ei tarvitse pysyä yhdessä muotissa, koska ihminen muuttua tekojensa kautta. Kyse ei ole siitä, miltä ihminen näyttää tai mitä hän ajattelee vaan mitä hän tekee yhteiskunnan hyväksi.”

”Pidin myös veljesten välisestä sitoumuksesta. He ajattelivat eri tavoin, mutta loppujen lopuksi he olivat samaa perhettä. He eivät rikkoneet perhesiteitä.”

Alabbas Dhawi: ”Viihdettä, mutta hyvää viihdettä. Tarina oli hyvä. Se kertoi taistelusta rasismia vastaan ja että pahakin ihminen voi muuttua hyväksi. Näyttelijäntyö oli ok. Antaisin elokuvalle viisi pistettä kymmenestä.”

”En pitänyt siitä, että jotkut faktat olivat väärin. Muslimipoika rukoili keskellä katua eikä peseytynyt ensin. Muslimien ei tarvitse rukoilla ulkona, aina löytyy sisätila.”

Basma Al-Jborry: ”Pidin elokuvasta, koska se lähetti osalle suomalaisista humaanin viestin. Niille, joilla on huonoja käsityksiä pakolaisista. Ehkäpä tämä elokuva korjaisi niitä käsityksiä. Pakolaisia täytyy kunnioittaa, kun he tulevat uuteen maahan.”

”Voin katsoa tämän elokuvan aviomieheni kanssa, mutta lapsilleni en tätä näyttäisi, koska en halua näyttää heille, kuinka jotkut suomalaiset ajattelevat pakolaisista. Haluan näyttää heistä positiiviset puolet, en negatiivisia.”

Hussein Muhyidiin: ”En pitänyt elokuvan ensimmäisestä puolikkaasta, mutta sitten päähenkilö ryhtyi suojelemaan poikaa. Se oli parasta. Elokuvan jälkipuolisko oli erittäin hyvä.”

”Hauskin kohta oli, kun Tepon natsiveli jakoi olohuoneen mustien ja valkoisten alueisiin piirtämällä lattiaan rajan, ja sitten poika kurotteli palloaan valkoisten puolelta johdonpätkällä. Näyttelijöistä paras oli pää­osan esittäjä.”

”Oli vaikea katsoa taistelua rasismia vastaan, mutta vääryyksiä vastaan täytyy nousta, vaikka tekijä olisi omaa perhettä.”


”Saunakohtaus oli hulvaton”

Komedia

Luokkakokous (2015), ohjaus Taneli Mustonen, pääosissa Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa.

Millainen elokuva: Nörttimäinen perheenisä, masturbointiin altis vasta eronnut ja seksiriippuvainen rocktähti lähtevät luokkakokoukseen, ryyppäävät ja naivat. Keräsi elokuvateattereissa

yli 500 000 katsojaa.

Arkan al-Uweef: ”Elokuva oli niin kiva ja hauska, nautin sen katsomisesta.”

”Nautin myös päähahmojen välisestä ystävyydestä. Siitä, kuinka he välittivät toisistaan. He nauroivat keskenään kuten mekin nauramme Irakissa tai jopa täällä, kun meillä on ystäviä. Elokuva oli taitavasti tehty.”

”Me nauroimme paljon. Tilanteet olivat tunnistettavia: noin mekin vitsailemme toisille, vaikka kunnioitamme toisiamme. Joissain kohtauksissa joku kaveruksista oli pahoillaan, ja silloin muut lohduttivat häntä. Heidän välillään on todellinen side. Elokuva kertoo ystävyydestä komediatyylillä.”

Alabbas Dhawi: ”Hauska. Ei paljoakaan puhuttuja vitsejä, pikemminkin vitsikkäitä kohtauksia. Paljon alastomuutta.”

”Naurattavien kohtauksien välillä kului toisinaan aikaa. Saattoi mennä viisi minuuttia ilman, että nauroin kertaakaan. Ehkä siellä oli vitsi, muttei se naurattanut minua. Niillä kohtauksilla ei ollut merkitystä minulle. Pelkkää puhetta. Joitain kohtauksia olisi voinut parantaa.”

”Kohtaus saunassa [lauteiden väliin juuttuneet kivekset] oli hulvaton. En ollut nähnyt sellaista, vaikka olen nähnyt paljon elokuvia.”

”Minua nauratti, ja naurattaminen oli tämän elokuvan ainoa tarkoitus minun mielestäni. Annan 7,5 pistettä kymmenestä.”

Basma al-Jborry: ”Se oli niin hauska. Minua ujostutti katsoa sitä miesten kanssa, koska olen hyvin ujo. Mutta elokuva oli hauska. Hahmot olivat hauskoja kuten koko elokuvan idea. Näyttelijät olivat hyviä.”

”Mieheni sanoi, että tämä sopisi katsottavaksi meidän kahden kesken. Ehkä katsomme tämän tyyppisen elokuvan kahdestaan jonain yönä. Se oli hyvin kiinnostava.”


”Hahmot olivat kuin robotteja”

Draama

Mies vailla menneisyyttä (2002), ohjaus Aki Kaurismäki, pääosissa Markku Peltoja, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen.

Millainen elokuva: Helsinkiin saapuva mies pahoinpidellään, ja hän menettää muistinsa. Elämän jälleenrakentamisessa auttavat kaupungin köyhät ja laitapuolen kulkijat. Keräsi elokuvateattereissa noin 176 000 katsojaa ja voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Oli Suomen Oscar-ehdokas.

Arkan al-Uweef: ”No, se oli upea elokuva. Tarina oli erittäin hyvä. Se muistutti hieman meidän [turvapaikanhakijoiden] tarinaa. Elokuva kertoi ihmisestä, joka on unohtanut kaiken, elää uudessa tilanteessa ja joutuu aloittamaan nollasta.”

”Pidin siitä, kuinka sinnikäs elokuvan päähenkilö oli. Hän etsi jatkuvasti keinoja selviytyä. Elokuvan viesti oli, että luovuttaa ei saa.”

”Omituisena pidin sitä, että hahmo oli tunnekylmä. Hänellä ei ollut tunteita. En tiedä miksi. Hahmot olivat kuin robotteja. En tiedä, mitä ohjaaja yritti kertoa tällä. Päähenkilö rakasti sitä vaalea tyttöä, muttei osoittanut intohimoa. Samoin ihmisten, jotka auttoivat miestä, olisi tullut osoittaa vahvoja tunteita.”

”Se oli outoa. Tällaisessa elokuvassa pitäisi olla intohimoa. ”

”Kohtaus, jossa päähenkilö joutui seuraamaan pankkiryöstöä, oli omalla tavallaan hauska. Mies kohtasi taas huonoa onnea.”

Alabbas Dhawi: ”Olin hyvin pettynyt. Haaskasin aikaani katsomalla tämän elokuvan. Pidin vain sen tarinasta. Mies oli menettänyt kaiken, mutta hän ei luovuttanut vaan taisteli elämänsä puolesta. Hän löysi työpaikan ja rakkauden.”

”Mutta näyttelijäntyö... se oli naurettavaa. Näyttelijät olivat kuin jäätä, tai koneita. Ei tunteita. Kukaan ei näyttänyt olevansa onnellinen tai surullinen. Kasvot olivat kuin metallia. En nauranut, en tuntenut mitään. Paitsi tylsistyin.”

”Elokuva oli yritetty saada menneen aikakauden näköä. Mutta kun kuvaan ilmestyi poliisiautoa, auto olikin uusi.”

”Vain tarina oli erittäin hyvä. Muuten elokuva oli paska. Kaksi pistettä kymmenestä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Turvapaikanhakijat
 • Elokuva
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää