Valikko
Kulttuuri

Mad Men -näyttelijän tähdittämä ruotsalaiselokuva nousi Cannesin huippuihin – koekuvauksissa kävi myös suomalaisia kärkinäyttelijöitä

Ruotsalaisen Ruben Östlundin The Square -elokuvan koekuvauksissa kävi kymmenkunta suomalaista, mutta ketään ei valittu. Elokuva on vahvoilla, kun Cannesissa palkitaan parhaita.

Cannes

Ovesta astuu saliin paidaton, iso mies, joka liikkuu ja käyttäytyy kuin apina. Apinamies kiertää pöydästä toiseen mölisten, saalista valiten. Se häiriköi, käy päälle ja yrittää lopulta raiskata, kunnes apinamiehen päälle käydään joukkovoimin.

Kohtaus on elokuvasta The Square – ja apinamies on elokuvan tarinaan kuuluva taideperformanssi.

Kun Cannesin palkintoja jaetaan viikon päästä, The Squaren luulisi olevan palkittujen joukossa. Ruotsalaisen Ruben Östlundin elokuva ei ole täydellinen, mutta monin paikoin niin fiksu ja herkullinen satiiri, että sille voi povata pitkää ikää ja innostuneen vastaanoton myös Suomessa.

Tarina muutamista päivistä tukholmalaisen museonjohtajan elämässä on ylipitkä, mutta sen hillittömimmät, sarkastiset kohtaukset korvaavat kaikki puutteet. Östlund tekee pilaa taidemaailmasta, epärehellisestä taidepuheesta ja poliittisesta korrektiudesta ja näyttää taiteilijan kyselemässä omien arvojensa ja oman moraalinsa perään.

Östlundista on kasvanut suuri pohjoismainen elokuvantekijä Roy Anderssonin, Aki Kaurismäen ja Lars von Trierin rinnalle. Hänen tunnetuin työnsä on vuoden 2015 Turisti, mutta usein hänen tärkeimpänä elokuvanaan pidetään kuuden vuoden takaista Playtä, jossa Östlund kuvasi kännykkävarkautta Göteborgissa. Kännykällä oli iso rooli myös Turistin avainkohtauksessa, ja kännykkävarkaudesta alkavat myös The Squaren tapahtumat.

Päähenkilö Christian on modernin taiteen museon johtaja, jota taskuvarkaat jallittavat kadulla Tukholmassa. Museonjohtaja, joka monin paikoin vaikuttaa myös Östlundin alter egolta, yrittää saada puhelimen takaisin, vaikka samaan aikaan pitäisi tehdä päätöksiä museon mainoskampanjasta.

Museoon on hankittu teos The Square, maahan vedetty tyhjä neliö, jonka sisällä ihmiset huolehtivat toisistaan ja toistensa oikeuksista. Tai niin ainakin museo toivoo.

”Square on elokuvan keskus, se muistuttaa siitä, miten meidän pitäisi elää toistemme kanssa”, Östlund sanoi Cannesissa.

”Halusin elokuvassa avata nykytaiteen kentän rituaalin. Moni esittää taiteilijaa, mutta sisältä ei löydy mitään, kun pintaa raaputtaa. Ja kun menet museoon, teokset eivät herätä mitään kysymyksiä. Mikä tahansa rituaali on voitava kyseenalaistaa.”

Kyytiä elokuvassa saa myös nykymedia, jota Östlundin tulkinnassa kiinnostaa vain kohut.

Östlundin elokuva on kiinnostava myös siksi, että alkuvuodesta 2016 rooleihin koekuvattiin suomalaisia. Tuolloin Östlund oli etsimässä kasvoja elokuvan keskeisiin rooleihin, myös museon­johtajaa esittävään päärooliin, ja haku osui myös Suomeen. Kymmenkunta suomalaista kärkinäyttelijää osallistui koekuvauksiin, mutta Östlund ei kelpuuttanut heistä yhtäkään.

”Valitettavasti Suomesta ei tullut mukaan ketään”, Östlund kertoi HS:lle Cannesissa. ”Koekuvauksia oli myös Oslossa, eikä sieltäkään ole ketään. Katsotaan jatkossa. Haluan tehdä lisää pohjoismaisia tuotantoja.”

Suomalaisten kärkkymissä rooleissa nähdään tanskalainen, Silta-sarjassa näytellyt Claes Bang sekä yhdysvaltalainen, Mad Men -sarjasta kansainväliseksi näyttelijänimeksi noussut Elisabeth Moss. Kysytty Moss kävi näyttelemässä ruotsalaiselokuvassa kesken HBO:n The Handmaid’s Tale -sarjan.

”Östlundin elokuvissa on tunnistettavia tilanteita”, Moss kertoi Cannesissa.

”On ihmisyyttä, toden tuntua ja rehellisyyttä. Asioita, joita myös näyttelijänä aina etsii.”

Östlund tunnetaan välillä sietämättömän pikkutarkkana ohjaajana, joka toistaa ottoja loputtomasti. Työtapa oli Mossille uusi ja kokemuksena myös raskas sellainen.

”Parasta Östlundissa on, ettei hän kuitenkaan etsi noloa hetkeä vaan rehellistä hetkeä.”

Näyttelijä puhuu Östlundin koko tuotannosta, mutta voisi puhua myös yhdestä The Squaren keskeisistä kohtauksista, jossa Mossin esittämä toimittaja ja museonjohtaja menevät sänkyyn. Kohtaus on paljastavuudessaan hyvin östlundilainen.

Ensin pari tutustuu töksähdellen. Pian riisuudutaan, vähäeleisesti kuin treeneissä, ja kohta kondomia asetellaan virastomaisesti, hitaasti paneutuen. Sitten Östlund vaihtaa tyyliä.- Hän lainaa lähikuvat pornokerronnasta ja kääntää henkilönsä huohottamaan suoraan kameraan. Näky on rujo, vaikutelma kaunistelematon. Lopuksi pari päätyy lakanoista kiistelemään – tietenkin vertauskuvallisesti – siitä, kummalle käytetty kondomi kuuluu. Kenelle valta kuuluu.

Todellakin: tästä riidellään.

Östlund (s. 1974) on elokuvantekijä, joka mielellään riisuu naamioita. Toinen avainkohtaus näytellään museossa, jossa kuraattori haastattelee Langalla-sarjasta kuuluisuuteen nousseen Dominic Westin esittämää taiteilijatähteä. Tilaisuuden keskeyttää yleisössä istuva Touretten syndroomasta kärsivä mies välihuudoillaan. Roskaa! Näytä rintasi! Painu kotiisi!

Elokuvassa nähdään apinamiehen lisäksi näyttelijänä myös apina. Alun perin apinan piti tulla kuvauksiin Saksasta, mutta saksalaisapinalla oli vapaapäivä, joten tilalle tuotiin apina Ranskasta. Mutta miksi apina?

Apina on elokuvan tarinassa Mossin näyttelemän naistoimittajan lemmikki.

”Näemme apinoissa aina jotakin, joka on lähellä meitä ihmistä”, Östlund selitti.

”Elokuvassa, jossa on apina, voi tapahtua mitä vain. Kaikessa pitäisi olla apina mukana.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Elokuvat
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää