Valikko
Kulttuuri

Pukisinko vauvani paperiin, kysyi vanha naistenlehti – Myöhemmin perustettiin Jaana ja Me Naiset Jallun ja Kallen ansiosta

Naistenlehdet perustuivat pitkään naisten väliselle solidaarisuudelle – mutta enää sellaista ei vaalita, sanoo tutkija Laura Saarenmaa.

Pukisinko vauvani paperiin? Kuinka saan kuuden markan luista kolme hyvää ateriaa? Entä miten kudotaan liipasinsormilapaset?

Sota-ajan naistenlehdistä näkyi, että kaikesta oli pulaa. Käytännön vinkeille oli kova kysyntä.

Esimerkiksi Omin käsin -lehti joutui hakemaan linjaansa sotien vuoksi. Käsitöihin tarvittavia materiaaleja piti kaivella päätoimittajan ja lukijoiden kaapeista, jotta lehti saatiin ylipäätään tehtyä. Lehden ohjeissa neuvottiin, miten tehdä säkeistä pyyhkeitä ja vanhoista sukanvarsista villahousut.

Kotiliesi oli tärkeä areena käytännön vinkeille. Vuonna 1922 perustettu lehti oli sotavuosiin mennessä jo vakiinnuttanut paikkansa.

Niin oli myös vuonna 1933 aloittanut Eeva, joka oli Kotiliettä kaupunkilaisempi ja viihteellisempi.

Sota-aikana Kotilieden levikki oli huippulukemissa. Mutta maistui viihdekin, myös rintamalla: miehet tilasivat Eevaa korsuihinsa.

Mikä on Suomen ensimmäinen naistenlehti? Ilmeisesti vuonna 1782 perustettu Om konsten att rätt behaga.

Sen Maija Töyry on ainakin valinnut aineistonsa vanhimmaksi lehdeksi väitöskirjassaan, jossa hän tutki varhaisia suomalaisia naistenlehtiä.

Naistenlehdistön vakiintumisen aikaa oli 1800–1900-lukujen vaihde. Silloin syntyi naisliike, jonka varhaisia lehtiä olivat Koti ja Yhteiskunta sekä Hemmet och Samhället.

Ne olivat kuitenkin järjestö­lehtiä – toisin kuin WSOY:n 1920-luvulla perustama Kotiliesi.

Kotiliesi oli suunnattu sekä kaupun­kilais- että maalais­kotien naisille. Lukijan ajateltiin olevan valistunut, ahkera ja säästäväinen emäntä, joka haluaa oppia ruoanlaitosta, käsitöistä ja sisustuksesta.

Ei lehti kuitenkaan pelkkiä kakkuohjeita ollut. Monet perhepoliittiset ja yhteiskunnalliset ideat lähtivät liikkeelle Kotilieden sivuilta. Myöhemmin ne muuttuivat laeiksi ja asetuksiksi.

Kotiliesi kirjoitti jo varhain kotitöiden oikeudenmukaisesta jakamisesta ja päivähoidon järjestämisen välttämättömyydestä. 30-luvulla kansanedustaja Mandi Hannula liputti lehdessä naispappeuden puolesta.

Tyyli vaikutti miellyttävän lukijoita. Kotiliesi ilmestyy edelleen.


Niin onnekkaasti ei käynyt kaikille 1900-luvun alkupuolen yrittäjille: esimerkiksi Kotiliettä edeltäneitä Naistenlehteä ja Helsingitärtä julkaistiin vain muutamia kappaleita.

Seuraava todellinen menestysresepti löytyi vasta 1930-luvun alkupuolella, jolloin Hufvudstadsbladetin kustantaja Amos Anderson perusti Eevan. Eevakin ilmestyy yhä.

Viestinnän tutkija Laura Saarenmaa Tampereen yliopistosta pitää suomalaista naistenlehdistöä ainutlaatuisena.

Yksi ominaispiirre on juuri se, että moni lehti on pitkäikäinen. Naistenlehtiä myös on paljon, ja yksittäisen lehden aihekirjo on laaja.

”Maailmalla moni naistenlehti keskittyy vain yhteen osa-alueeseen, esimerkiksi muotiin”, Saarenmaa sanoo.

Ainutlaatuista on sekin, millainen vaikutus naistenlehdillä on ollut. Ne ovat Saarenmaan mukaan olleet rakentamassa suomalaista hyvinvointivaltiota ja yhteiskuntaa.

”Lehdet ovat ottaneet voimakkaasti kantaa. Ne ovat myös tarjonneet foorumin keskustella esimerkiksi naisten työssä­käynnistä, sukupuolten välisistä palkkaeroista ja perhepolitiikasta. Naistenlehdet eivät ole olleet vain viihdettä, vaan niillä on ollut aktiivinen yhteiskunnallinen rooli.”

Naistenlehdet ovat Saarenmaan mukaan tukeneet ja nostaneet naisia. Ne ovat tarjonneet naisvaikuttajille paikan puhua silloinkin, kun naiset eivät ole saaneet ääntään kuuluviin muilla areenoilla.

Tärkeitä ne ovat olleet myös suomalaisen kulttuurielämän tukemisessa.

”Kirjailija- ja taiteilijahaastatteluja ei voi vähätellä. Naistenlehdet ovat olleet Suomessa keskeinen kirjallisuusfoorumi.”

Sota-aikaan ja heti sotien jälkeen naistenlehtimarkkinoille tuli pienten yrittäjien lehtiä.

1940-luvun lehtiä oli esimerkiksi Laulun maa (alun perin Siirtolainen), jonka tulot käytettiin varattomien suurperheiden äitien hyväksi. Lehden tunnuslause oli: ”Quo vadis, maailma? Milloin heräät nainen?” Lehti oli suunnattu naisille, jotka ”vielä jaksavat uneksua paremmasta, kauniimmasta ja iloisemmasta maailmasta”.

Vuonna 1945 perustetun Kotikissa-lehden näytenumeron kannessa luvataan, että lehti käsittelee ”avioliittoprobleemeja, sisustusohjeita, huonekasvien hoitoa, taidetta, teatteria, ideoita ym.”

1950-luku oli naistenlehdille kasvun ja muutoksen aikaa. Uutena markkinoille tuli muun ­muassa Naisten maailma.

Naisten maailman kansi heinäkuussa 1952 kertoo, millaisesta lehdestä on kyse: yksi otsikko lupaa viimeisimpiä juoruja, toinen taas kysyy, haluatko olla ruma vai kaunis nainen.

Vuonna 1952 kustantaja Kaarlo Mantere perusti Me Naiset -lehden, joka myöhemmin siirtyi Sanomien omistukseen. Lehti saa kiittää olemassaolostaan Kalle-lehteä: Mantere oli rikastunut kyseistä miestenlehteä julkaisemalla.

Jaana-lehden perustamiseen vuonna 1962 taas vaikutti Jallu-miestenlehti. Mauri Linteran Kustannuskeitaalla oli ylimääräistä rahaa, koska Jallu oli julkaissut ykkösjulkkis Tabe Slioorin moniosaiset muistelmat.

Jaanasta haluttiin lehti, jossa on rakkautta, romantiikkaa ja kuuluisia ihmisiä – ei siis niinkään ruokaohjeita, sisustusta tai sosiaalisten epäkohtien pohdiskelua.

Samoihin aikoihin perustettu Anna oli toista maata. Päätoimittaja listasi uuden lehden tavoitteisiin naisen asemaa koskevan keskustelun seuraamisen ja siihen osallistumisen.


1960-luvulla naisten­lehtien kilpailu oli kovaa. 1970-luvulla kasvoi irtonumeromyynnin merkitys. Kansikuviin ja teksteihin alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Vuonna 1977 Jaanassa tutkittiin, millainen kansi houkuttelee parhaiten. Lehdessä huomattiin, että viisainta kanteen on laittaa missi tai kuninkaallinen, mielellään Ruotsin kuningatar Silvia.

Millaisia suomalaiset naistenlehdet sitten ovat nyt?

Ainakin ne toimivat hankalassa raossa, kun netti on täynnä niiden perinteisiä aihepiirejä: muotia, ruokaa ja sisustusta.

Laura Saarenmaan mukaan halu vaikuttaa yhteiskuntaan alkoi 1990-luvulla vähentyä naistenlehdistä. Se voisi kuitenkin olla hänen mielestään keino, jolla naistenlehdet voisivat nyt menestyä ja erottua.

”Miksi lukija maksaisi hampaattomasta asioiden käsittelystä, kun netissä sellaista saa lukea ilmaiseksi? Ovathan Apu, Seura ja Imagekin pärjänneet tekemällä ärhäkämpää ja kantaa­ottavampaa poliittista sisältöä.”

Huomionarvoista tämän ajan naistenlehdissä on Saarenmaan mukaan myös se, että pitkä naissolidaarisuuden linja vaikuttaa katkenneen. Aiemmin naistenlehdissä nostettiin naisia: sillä ei ollut juuri väliä, mikä oli näiden puoluekanta.

Nyt taas pelkkä sukupuoli ei takaa sitä, että saa palstatilaa. Perussuomalaisia poliitikkoja ei juuri hymyile kansikuvissa.

Politiikasta ja poliitikoista on tullut naistenlehdille vaikea aihe, sanoo Saarenmaa.

”Kun katsoo lehtien perinnettä, eivät ne voi nostaa esiin naisia, jotka hyväksyvät esimerkiksi seksismin ja rasismin.”

Lähteet: Raili Malmberg: Naisten ja kotien lehdet aikansa kuvastimina teoksessa Suomen lehdistön historia 8 (1991), Arja Turunen: Naistenlehdet Suomessa 1880-luvulta 1930-luvulle (Media & viestintä -lehti 37 (2014) ja Iiris Ruoho ja Laura Saarenmaa: Edunvalvonnasta elämänpolitiikkaan, naistenlehdet journalismina ja julkisuutena (2011).

Fakta

Näitäkin on luettu


 Monalisa

 Jaana

 Muoti+Kauneus

 P.S.

 Naisten Maailma

 Sorja

 Kauneudenhoito- lehti

 Konekutoja (myöhemmin Viiri)

 Kaunis Koti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Lehdistö
 • Media
 • Historia
 • Naiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää