Valikko
Kulttuuri

Pukisinko vauvani paperiin, kysyi vanha naistenlehti – Myöhemmin perustettiin Jaana ja Me Naiset Jallun ja Kallen ansiosta

Naistenlehdet perustuivat pitkään naisten väliselle solidaarisuudelle – mutta enää sellaista ei vaalita, sanoo tutkija Laura Saarenmaa.

Pukisinko vauvani paperiin? Kuinka saan kuuden markan luista kolme hyvää ateriaa? Entä miten kudotaan liipasinsormilapaset?

Sota-ajan naistenlehdistä näkyi, että kaikesta oli pulaa. Käytännön vinkeille oli kova kysyntä.

Esimerkiksi Omin käsin -lehti joutui hakemaan linjaansa sotien vuoksi. Käsitöihin tarvittavia materiaaleja piti kaivella päätoimittajan ja lukijoiden kaapeista, jotta lehti saatiin ylipäätään tehtyä. Lehden ohjeissa neuvottiin, miten tehdä säkeistä pyyhkeitä ja vanhoista sukanvarsista villahousut.

Kotiliesi oli tärkeä areena käytännön vinkeille. Vuonna 1922 perustettu lehti oli sotavuosiin mennessä jo vakiinnuttanut paikkansa.

Niin oli myös vuonna 1933 aloittanut Eeva, joka oli Kotiliettä kaupunkilaisempi ja viihteellisempi.

Sota-aikana Kotilieden levikki oli huippulukemissa. Mutta maistui viihdekin, myös rintamalla: miehet tilasivat Eevaa korsuihinsa.

Mikä on Suomen ensimmäinen naistenlehti? Ilmeisesti vuonna 1782 perustettu Om konsten att rätt behaga.

Sen Maija Töyry on ainakin valinnut aineistonsa vanhimmaksi lehdeksi väitöskirjassaan, jossa hän tutki varhaisia suomalaisia naistenlehtiä.

Naistenlehdistön vakiintumisen aikaa oli 1800–1900-lukujen vaihde. Silloin syntyi naisliike, jonka varhaisia lehtiä olivat Koti ja Yhteiskunta sekä Hemmet och Samhället.

Ne olivat kuitenkin järjestö­lehtiä – toisin kuin WSOY:n 1920-luvulla perustama Kotiliesi.

Kotiliesi oli suunnattu sekä kaupun­kilais- että maalais­kotien naisille. Lukijan ajateltiin olevan valistunut, ahkera ja säästäväinen emäntä, joka haluaa oppia ruoanlaitosta, käsitöistä ja sisustuksesta.

Ei lehti kuitenkaan pelkkiä kakkuohjeita ollut. Monet perhepoliittiset ja yhteiskunnalliset ideat lähtivät liikkeelle Kotilieden sivuilta. Myöhemmin ne muuttuivat laeiksi ja asetuksiksi.

Kotiliesi kirjoitti jo varhain kotitöiden oikeudenmukaisesta jakamisesta ja päivähoidon järjestämisen välttämättömyydestä. 30-luvulla kansanedustaja Mandi Hannula liputti lehdessä naispappeuden puolesta.

Tyyli vaikutti miellyttävän lukijoita. Kotiliesi ilmestyy edelleen.


Niin onnekkaasti ei käynyt kaikille 1900-luvun alkupuolen yrittäjille: esimerkiksi Kotiliettä edeltäneitä Naistenlehteä ja Helsingitärtä julkaistiin vain muutamia kappaleita.

Seuraava todellinen menestysresepti löytyi vasta 1930-luvun alkupuolella, jolloin Hufvudstadsbladetin kustantaja Amos Anderson perusti Eevan. Eevakin ilmestyy yhä.

Viestinnän tutkija Laura Saarenmaa Tampereen yliopistosta pitää suomalaista naistenlehdistöä ainutlaatuisena.

Yksi ominaispiirre on juuri se, että moni lehti on pitkäikäinen. Naistenlehtiä myös on paljon, ja yksittäisen lehden aihekirjo on laaja.

”Maailmalla moni naistenlehti keskittyy vain yhteen osa-alueeseen, esimerkiksi muotiin”, Saarenmaa sanoo.

Ainutlaatuista on sekin, millainen vaikutus naistenlehdillä on ollut. Ne ovat Saarenmaan mukaan olleet rakentamassa suomalaista hyvinvointivaltiota ja yhteiskuntaa.

”Lehdet ovat ottaneet voimakkaasti kantaa. Ne ovat myös tarjonneet foorumin keskustella esimerkiksi naisten työssä­käynnistä, sukupuolten välisistä palkkaeroista ja perhepolitiikasta. Naistenlehdet eivät ole olleet vain viihdettä, vaan niillä on ollut aktiivinen yhteiskunnallinen rooli.”

Naistenlehdet ovat Saarenmaan mukaan tukeneet ja nostaneet naisia. Ne ovat tarjonneet naisvaikuttajille paikan puhua silloinkin, kun naiset eivät ole saaneet ääntään kuuluviin muilla areenoilla.

Tärkeitä ne ovat olleet myös suomalaisen kulttuurielämän tukemisessa.

”Kirjailija- ja taiteilijahaastatteluja ei voi vähätellä. Naistenlehdet ovat olleet Suomessa keskeinen kirjallisuusfoorumi.”

Sota-aikaan ja heti sotien jälkeen naistenlehtimarkkinoille tuli pienten yrittäjien lehtiä.

1940-luvun lehtiä oli esimerkiksi Laulun maa (alun perin Siirtolainen), jonka tulot käytettiin varattomien suurperheiden äitien hyväksi. Lehden tunnuslause oli: ”Quo vadis, maailma? Milloin heräät nainen?” Lehti oli suunnattu naisille, jotka ”vielä jaksavat uneksua paremmasta, kauniimmasta ja iloisemmasta maailmasta”.

Vuonna 1945 perustetun Kotikissa-lehden näytenumeron kannessa luvataan, että lehti käsittelee ”avioliittoprobleemeja, sisustusohjeita, huonekasvien hoitoa, taidetta, teatteria, ideoita ym.”

1950-luku oli naistenlehdille kasvun ja muutoksen aikaa. Uutena markkinoille tuli muun ­muassa Naisten maailma.

Naisten maailman kansi heinäkuussa 1952 kertoo, millaisesta lehdestä on kyse: yksi otsikko lupaa viimeisimpiä juoruja, toinen taas kysyy, haluatko olla ruma vai kaunis nainen.

Vuonna 1952 kustantaja Kaarlo Mantere perusti Me Naiset -lehden, joka myöhemmin siirtyi Sanomien omistukseen. Lehti saa kiittää olemassaolostaan Kalle-lehteä: Mantere oli rikastunut kyseistä miestenlehteä julkaisemalla.

Jaana-lehden perustamiseen vuonna 1962 taas vaikutti Jallu-miestenlehti. Mauri Linteran Kustannuskeitaalla oli ylimääräistä rahaa, koska Jallu oli julkaissut ykkösjulkkis Tabe Slioorin moniosaiset muistelmat.

Jaanasta haluttiin lehti, jossa on rakkautta, romantiikkaa ja kuuluisia ihmisiä – ei siis niinkään ruokaohjeita, sisustusta tai sosiaalisten epäkohtien pohdiskelua.

Samoihin aikoihin perustettu Anna oli toista maata. Päätoimittaja listasi uuden lehden tavoitteisiin naisen asemaa koskevan keskustelun seuraamisen ja siihen osallistumisen.


1960-luvulla naisten­lehtien kilpailu oli kovaa. 1970-luvulla kasvoi irtonumeromyynnin merkitys. Kansikuviin ja teksteihin alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Vuonna 1977 Jaanassa tutkittiin, millainen kansi houkuttelee parhaiten. Lehdessä huomattiin, että viisainta kanteen on laittaa missi tai kuninkaallinen, mielellään Ruotsin kuningatar Silvia.

Millaisia suomalaiset naistenlehdet sitten ovat nyt?

Ainakin ne toimivat hankalassa raossa, kun netti on täynnä niiden perinteisiä aihepiirejä: muotia, ruokaa ja sisustusta.

Laura Saarenmaan mukaan halu vaikuttaa yhteiskuntaan alkoi 1990-luvulla vähentyä naistenlehdistä. Se voisi kuitenkin olla hänen mielestään keino, jolla naistenlehdet voisivat nyt menestyä ja erottua.

”Miksi lukija maksaisi hampaattomasta asioiden käsittelystä, kun netissä sellaista saa lukea ilmaiseksi? Ovathan Apu, Seura ja Imagekin pärjänneet tekemällä ärhäkämpää ja kantaa­ottavampaa poliittista sisältöä.”

Huomionarvoista tämän ajan naistenlehdissä on Saarenmaan mukaan myös se, että pitkä naissolidaarisuuden linja vaikuttaa katkenneen. Aiemmin naistenlehdissä nostettiin naisia: sillä ei ollut juuri väliä, mikä oli näiden puoluekanta.

Nyt taas pelkkä sukupuoli ei takaa sitä, että saa palstatilaa. Perussuomalaisia poliitikkoja ei juuri hymyile kansikuvissa.

Politiikasta ja poliitikoista on tullut naistenlehdille vaikea aihe, sanoo Saarenmaa.

”Kun katsoo lehtien perinnettä, eivät ne voi nostaa esiin naisia, jotka hyväksyvät esimerkiksi seksismin ja rasismin.”

Lähteet: Raili Malmberg: Naisten ja kotien lehdet aikansa kuvastimina teoksessa Suomen lehdistön historia 8 (1991), Arja Turunen: Naistenlehdet Suomessa 1880-luvulta 1930-luvulle (Media & viestintä -lehti 37 (2014) ja Iiris Ruoho ja Laura Saarenmaa: Edunvalvonnasta elämänpolitiikkaan, naistenlehdet journalismina ja julkisuutena (2011).

Fakta

Näitäkin on luettu


 Monalisa

 Jaana

 Muoti+Kauneus

 P.S.

 Naisten Maailma

 Sorja

 Kauneudenhoito- lehti

 Konekutoja (myöhemmin Viiri)

 Kaunis Koti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Lehdistö
 • Media
 • Historia
 • Naiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää