Valikko
Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

Ovelasti rockia ja iskelmää naittavat rakkauslaulut saivat kokonaiset katsomonosat hytkymään.

Pop- ja rockmusiikki

Lauri Tähkä yhtyeineen Hartwall-areenassa. Vierailijoina Tuure Kilpeläinen, Mikael Gabriel ja Anna Puu.

Eihän se hyvin alkanut, ei ollenkaan.

Tupa oli täysi. Jopa 10 500 ihmistä oli järjestäjien mukaan saapunut täyttämään Hartwall-areenan katsomot, vip-aitiot, permannon. Siideriä oli siemailtu auringon vapauttamissa tyttöporukoissa jo kävelymatkalla suuresti ihaillun ”Laten” keikalle. Fiilis oli korkealla, tilanne artistille otollisin mahdollinen. Sen kuin vain poimisi hedelmät.

Ja mitä tekee Lauri Tähkä? Unohtelee sanoja, sekoilee settijärjestyksen kanssa, horisee latteuksia, jotta saisi täytettyä nolon hiljaiset hetket, jolloin päässä raksuttaa pelkkää tyhjää.

Asiaan vihkiytymätön olisi jo saattanut kummastella: mihin ihmeeseen perustuu tällaisen artistin suosio?

Tähkä ja hänen erinomaisen varmaotteinen yhtyeensä ovat kiertäneet uusimman levyn nimeä kantavalla kiertueella nyt puoli vuotta. Puolivälin krouvi oli Helsingissä.

Vaikka potkut edelliselle bändille Elonkerjuulle tekivät herrasta hetkeksi julkisen sylkykupin, laulaja on voittanut syömmet puolelleen uusilla, osin hyvinkin tarttuvilla, rockia ja iskelmää ovelasti yhdistelevillä rakkausteemaisilla lauluillaan. Ja karismallaan.

Tähkä pysyttelee Suomen huipulla aina vain, poikkeusvuosia ei ole. Viime syksynä julkaistu Vien sut täältä kotiin -levykin myi jo platinaa eli yli 40 000 kappaletta.

Tähkää pitää pinnalla laaja fanipohja. Harvalla artistilla onkaan yhtä omistautuvaa, rakastavaa ja myös riehakasta fanikuntaa, ja se nähtiin Areenassakin.

Yleisöstä huudeltiin lempeästi kettuillen ”sää oot tullu vanhaks” tai ”ota paita pois”. Artisti antoi samalla mitalla takaisin.

Tähkän suoraa yhteyttä yleisöön oli upea seurata.

Kun suhde oli tämä, juuri ketään ei näköjään edes haitannut se, että laulaja oli keikan alkupuoliskolla pahasti kujalla.

Pahin moka sattui, kun vuorossa oli alkukeikan piristysruiske, vanha Elonkerjuu-hitti Rakasta rintani ruhjeille. Pianisti Milla Viljamaa vyörytti flyygelistään komeita sointuja ja petasi mahtavaa nousua raisuun duettokappaleeseen.

Tähkä vieläpä hyppäsi suurieleisesti kimallekengissään flyygelin kannelle. Suunnitelmissa oli hiljaa kasvaneen laulun upea kliimaksi.

Mutta ei. Yhtäkkiä laulaja kyyhötti orpona kannella ja aneli apua faneiltaan: ”Jos joku osaa sanat, niin laulakaa.”

Spinal Tap -osaston tekemisiksi menivät myös muutamat siirtymät kappaleista toiseen. Ensin hän ilmoitti vaihtavansa biisijärjestystä, sitten ei kuitenkaan vaihtanutkaan. Ja kaikenlaista muutakin pientä tapahtui.

Mitä ihmettä tämä kaikki oli? Jännittikö laulajaa? Oliko hän väsynyt? Oliko hän sairas?

Ensimmäistä syytä Tähkä ainakin valitteli. Mutta ei se mitään. Kun tauko oli ohi, kaikki oli toisin.

Konsertin toinen puolisko toi yleisön eteen pukuun sonnustautuneen, keskittyneen laulajan. Nyt ei höpisty turhia, nyt vedettiin intensiivisesti.

Uutuuslevyn kappale Oma elämä oli komea rock- ja popkliseillä vuorattu vyörytys. Syyskuun kyy jatkoi massiivista linjaa.

Tunnelma kohosi vielä tästäkin, kun lavalle saatiin Tähkän Vain elämää -kaveri Mikael Gabriel esittämään Kipua-hittiään. Nuoren miehen raju räppäys keskellä rock-kaapuun puettuja iskelmäkappaleita ja lopulta hurmoksellinen yhteislaulu yleisön kanssa toivat keikkaan aivan uuden energiapiikin.

Sen jälkeinen, Elonkerjuun aikainen hitti- ja balladiputki sai yleisön tanssimaan villisti. Kokonaiset katsomonosat heiluivat täysin ekstaasissa varsinkin Juomaripojan tahtiin. Elonkerjuun pohjalaistemaattiset ja yleensä varsin raisut duurirallit purevat näemmä edelleen, lujaa.

Myös toinen Vain elämää -kaveri, Anna Puu, toi keikkaan tervetullutta vaihtelua. Oli erittäin miellyttävää kuunnella Tähkän tempoilevan ja vähän raa’an laulutyylin jälkeen kauttaaltaan soivaa, linjakasta ääntä.

Ja silti, koko keikan viimeiset kappaleet, ne Tähkän omista omimmat, olivat parasta koko illassa. Surullisen Sinä olet minun -slovarin laulaja tulkitsi niin sydänverellä aivan lavan edestä, että yleisö jäi haukkomaan henkeään.

Euroviisumainen Saat syttymään taas toi esiin laulajastaan viimein sen, jonka olemassaolon fanit kyllä tietävät: suuren showmiehen, jossa asuu myös villi ja liukasliikkeinen tanssija. Ensi kertaa illan aikana nähtiin jopa lanteen liikehdintää, mikä lienee merkki täydellisestä vapautumisesta.

Lopun ylimääräiset, suurhitit Polte ja Morsian Tähkä saattoi vain lasketella menemään, ja kaikki oli siinä.

Komea työvoitto, lopulta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää