Valikko
Kulttuuri

Viisi vuotta sitten ohjaaja Inka Achté katsoi miehiä hameissa ja koki oivalluksen – nyt hän haluaa kertoa suomalaismiehille jotain heistä itsestään

Maailmalla on jo vuosia järjestetty startup-henkisiä tapahtumia, joissa dokumenttielokuvien tekijät pyrkivät löytämään kumppaneita järjestöistä ja yrityksistä. Tavoitteena on parantaa maailmaa.

Viisi vuotta sitten Inka Achté luki lehdestä uutisen, joka vaikuttaa hänen elämäänsä edelleenkin.

Brittilehdessä olleen jutun mukaan 23-vuotias intialaisnainen oli raiskattu ja hakattu liikkuvassa bussissa niin pahasti, että tämä kuoli sairaalassa vammoihinsa.

Myöhemmin Achté näki kuvan mielenosoituksesta, jossa hameisiin pukeutuneet intialaismiehet vaativat raiskaajia kuriin.

Hän piti miesten tekoa merkittävänä.

”Minusta ne kuvat olivat todella vaikuttavia”, hän sanoo.

”Sehän on länsimaissakin koomista, jos mies panee hameen päälle, ja Intiassa se on hyvin voimakas ele. Se ei kuitenkaan ollut mitään hassuttelua vaan niiden miesten aito solidaarisuuden osoitus naisille.”

Achté päätti tehdä dokumenttielokuvan, jossa naisten kokemaa väkivaltaa käsiteltäisiin miesnäkökulmasta.

Sieltä, mistä muutoksen olisi lähdettävä, jotta se olisi pysyvää.

”Olen nähnyt paljon tasa-arvoon liittyviä dokumentteja ja havainnut, että yleisö on lähinnä naisia”, ohjaaja sanoo. ”Se taas johtuu siitä, ettei niissä elokuvissa ole juurikaan samastumispintaa miehille.”

”Itselleni oli kuitenkin tärkeää, että myös miehet osallistuisivat keskusteluun ja kertoisivat, miten sukupuoliroolit rajoittavat heidän elämäänsä.”

Samaa aihetta hän oli pohtinut jo asunnottomista kertovassa dokumentissaan Alppikatu 25.

Tuolloin hän mietti, miksi niin suuri osa asunnottomista on miehiä.Uusi elokuva, parhaillaan leikattava Naisten miehet kertoo naisvihasta, mutta erityisesti sen torjumisesta.

Päähenkilöinä on kolme intialaista miestä, joista jokainen haluaa potkia perinteistä miehenmallia vastaan.

On mumbailainen Harish Sadani, jonka järjestö on yli 20 vuoden ajan taistellut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

On Sadanin työpajoissa käyvä teinipoika, joka on kiinnostunut tanssista ja kipuilee väkivaltaisen isänsä antaman miehenmallin kanssa.

Ja on muslimimies, joka haluaisi ryhtyä sosiaalityöntekijäksi, mutta jota perhe painostaa rahakkaampiin hommiin.

”Toivoisin että tämä elokuva tekisi näkyväksi sitä, että miten sukupuoli vaikuttaa siihen, miten me toimitaan. Että miehetkin ovat sen sukupuolensa vankeja”, Achté sanoo.

Ohjaaja tietysti toivoo, että vuoden alussa ensi-iltansa saava elokuva muuttaisi asenteita niin Intiassa kuin Suomessakin.

Siihen sillä saattaakin olla entistä paremmat mahdollisuudet.

Syynä on vaikuttavuustyöksi ristitty idea, jota yritetään juurruttaa maailmalta Suomeen.

Vaikuttavuustyö tarkoittaa käytännössä sitä, että dokumenttielokuva kytketään laajempaan kampanjaan, johon osallistuvat kansalaisjärjestöt ja muut yhteiskunnalliset organisaatiot sekä yritykset.

Tarkoituksena on tehostaa elokuvan vaikutusta ja saada aikaan pysyviä muutoksia yhteiskunnassa.

Nyt Suomessa on jaettu ensimmäiset tuet, jossa rahaa jaetaan oheiskampanjointiin.

”Tämä liittyy laajempaan liikehdintään, mitä maailmalla on” AVEKin tuotantoneuvoja Outi Rousu sanoo. ”Maailma huutaa nyt ottamaan kantaa ja osallistumaan. Se vaatii nousemaan poteroista.”

Rousun mukaan AVEKin, Suomen elokuvasäätiön ja Kirkon mediasäätiön jakaman tuen yhtenä valintaperusteena oli kampanjoiden yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

”Lisäksi halusimme löytää hankkeita, jotka edustavat eri teemoja ja kohderyhmiä”, Rousu perustelee.

Lopullisena päämääränä on tietysti maailman parantaminen.

Nyt ensimmäisellä kerralla tukea sai kolme elokuvaa. Naisten miesten (35 000 euroa) lisäksi tukea saivat autistisesta miehestä kertovat Salainen metsäni (40 000) ja sotarikollisen tarinan kertova Anteeksiantamaton (35 000).

Kampanjoissaan Salainen metsäni -elokuvan tekijät aikovat järjestää erilaisia tapahtumia sekä erilaista materiaalia yleisölle. Anteeksiantamattoman kampanja aikoo myös jalkautua rikoksen tekijöiden ja rikoksen uhrien pariin.

Myös Naisten miesten tekijöiden kampanjaa suunnitellaan parhaillaan. Jo nyt on selvää, että kampanja sijoittuu pääasiassa Suomeen, ja sillä pyritään herättää miehiä pohtimaan tasa-arvoa ilman vastakkainasettelua tai syyllistämistä.

Yhteistyökumppaneiden haku on parhaillaan käynnissä, mutta nimet ovat vielä vahvistamatta.

Intiassa tarkoitus on järjestää elokuvasta erikoisnäytöksiä pojille ja nuorille miehille sekä luoda yhteistyöverkostoa suomalaisten ja intialaisten toimijoiden välille.

Ohjaaja on kampanjasta innoissaan.

”Onhan se minulle aivan hirvittävän tärkeää, että se vaikuttaa ja saa uusia katsojia. Monesti dokumentin näkee lähinnä vain festariyleisö”, hän sanoo.

”Olisi tosi hienoa, jos sitä esitettäisiin vaikka yläasteilla Suomessakin.”

Tuen jakajille Dokumentti muuttaa maailmaa -tuki on pilottihanke, jolla pyritään kehittämään vaikuttavuustyön kulttuuria Suomessa.

Tavoite on kuitenkin sitäkin pidemmällä.

Elokuva-alan toimijat haluavat tuoda Good Pitch -tapahtumat Suomeen.Brittiläinen Britdoc-järjestö on vaikuttamistyön uranuurtaja, joka on vuodesta 2008 järjestänyt tapahtumia, joissa rahaa kerätään startup-pitsauksista tutulla metodilla.

Good Pitch tuo samaan pöytään dokumentaristin ja antaa tälle seitsemän minuuttia aikaa vakuuttaa yritysten ja järjestöjen edustajat teoksestaan.

Usein tavoitteet kohtaavat ja hanke nytkähtää eteenpäin.

Tähän mennessä eri puolilla maailmaa järjestettyihin tapahtumiin on osallistunut yli 1500 organisaatiota, ja maailmaa on parannettu sadoilla eri kampanjoilla.

Kööpenhaminan tapahtumassa huhtikuussa vieraillut Rousu on metodista innoissaan.

”Siellä oli tunnelma kuin rockkonsertissa ja ideoita syntyi”, hän sanoo. ”Toivottavasti saamme pian Suomeen oman version tapahtumasta.”

Aivan tyhjästä ei tarvitse lähteä liikkeelle, sillä britit ovat käyneet jo useampaan kertaan kouluttamassa suomalaisia tuottajia ja ohjaajia.

Ensimmäinen suomalaistapahtuma saatetaankin kokea jo ensi vuonna, sillä Docpoint tutkii mahdollisuuksia tapahtuman järjestämiseen festivaalin yhteydessä.

Koneen säätiö on myöntänyt tapahtumaa varten 30 000 euroa.

Tulevassa tapahtumassa voitaisiin ehkä keksiä uusi nimi myös pönäkälle vaikuttavuustyö-termille.

Siitä eivät pidä edes sen keksijät.

Puhelun taustalta kuuluu pienen lapsen itkua. Inka Achtén poika siellä esittää mielipiteensä haastattelun venymisestä.

Hänenkin tulevaisuuttaan ohjaajaäiti haluaa elokuvallaan parantaa.

Omaa suhtautumistaan miehiin hän sanoo elokuvaprojektin jo muuttaneen.

”Koen, että oma suhtautumiseni on jollakin tapaa pehmennyt. Minua on esimerkiksi usein ärsyttänyt, että miehet istuvat junassa leveästi hajareisin ja naisena joudun pakkautumaan vieressä pieneen tilaan.”

”Nyt olen kuitenkin tajunnut, että ei se johdu tarkoituksellisesta röyhkeydestä vaan siitä, että se mies on kasvanut sellaiseen ajattelumalliin. Hän siis automaattisesti ajattelee, että on hänen oikeutensa istua mukavasti. Naiselle asetelma on merkki jostakin laajemmasta.”

Yhä hän uskoo naisten sorron vähenevän miesten itsetietoutta parantamalla.

Ja toisaalta: kyllä miesten ajatusmaailman avaaminen luulisi naisyleisöäkin kiinnostavan.

”Minulla on isä, veli, aviomies ja poika. Totta kai haluan tietää, miten he itsensä ja sukupuolensa kokevat.”

Maailmanparantaminen on kaunis ajatus.

Usein se tuntuu haihattelulta.

Länsimaissa tasa-arvo löyhähtää ikuisuuskysymykseltä eivätkä kaukaisen Intian etäiset ongelmatkaan oikein jaksa kiinnostaa.

Kampanjoitakin riittää.

Ehkei kuitenkaan vaivuta kyynisyyteen. Vuoden 2012 järkyttävän joukkoraiskauksen jälkeen Intiassa syntyi kansanliike, joka vaati johti kovennuksia löperöön raiskauslainsäädäntöön.

Lisäksi raiskauksiin välinpitämättömästi suhteutuvia poliiseja vaadittiin ojennukseen.

Kansan ääni kuului; poliiseja koulutettiin ja tuomiota kovennettiin. Ja vaikka raiskauksia tapahtuu edelleen, parannusten ansiosta lukematon määrä naisia ja tyttöjä on säästynyt joukkoraiskaukselta.

Oma osansa asennemuutoksessa on myös ryhmällä intialaisia miehiä.

Niillä jotka vetivät päälleen hameen.

Korjaus 10.23: Naisten miehet -elokuvan vaikuttavuuskampanja keskittyy Suomeen, ei Intiaan. 15.38: Anteeksiantamaton sai tukea 35 000 euroa, ei 40 000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Yhdysvaltain kongressi valmistee uusia pakotelakeja – esitys rajoittaisi presidentti Trumpin mahdollisuuksia lieventää Venäjä-sanktioita

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää