Valikko
Kulttuuri

Viisi vuotta sitten ohjaaja Inka Achté katsoi miehiä hameissa ja koki oivalluksen – nyt hän haluaa kertoa suomalaismiehille jotain heistä itsestään

Maailmalla on jo vuosia järjestetty startup-henkisiä tapahtumia, joissa dokumenttielokuvien tekijät pyrkivät löytämään kumppaneita järjestöistä ja yrityksistä. Tavoitteena on parantaa maailmaa.

Viisi vuotta sitten Inka Achté luki lehdestä uutisen, joka vaikuttaa hänen elämäänsä edelleenkin.

Brittilehdessä olleen jutun mukaan 23-vuotias intialaisnainen oli raiskattu ja hakattu liikkuvassa bussissa niin pahasti, että tämä kuoli sairaalassa vammoihinsa.

Myöhemmin Achté näki kuvan mielenosoituksesta, jossa hameisiin pukeutuneet intialaismiehet vaativat raiskaajia kuriin.

Hän piti miesten tekoa merkittävänä.

”Minusta ne kuvat olivat todella vaikuttavia”, hän sanoo.

”Sehän on länsimaissakin koomista, jos mies panee hameen päälle, ja Intiassa se on hyvin voimakas ele. Se ei kuitenkaan ollut mitään hassuttelua vaan niiden miesten aito solidaarisuuden osoitus naisille.”

Achté päätti tehdä dokumenttielokuvan, jossa naisten kokemaa väkivaltaa käsiteltäisiin miesnäkökulmasta.

Sieltä, mistä muutoksen olisi lähdettävä, jotta se olisi pysyvää.

”Olen nähnyt paljon tasa-arvoon liittyviä dokumentteja ja havainnut, että yleisö on lähinnä naisia”, ohjaaja sanoo. ”Se taas johtuu siitä, ettei niissä elokuvissa ole juurikaan samastumispintaa miehille.”

”Itselleni oli kuitenkin tärkeää, että myös miehet osallistuisivat keskusteluun ja kertoisivat, miten sukupuoliroolit rajoittavat heidän elämäänsä.”

Samaa aihetta hän oli pohtinut jo asunnottomista kertovassa dokumentissaan Alppikatu 25.

Tuolloin hän mietti, miksi niin suuri osa asunnottomista on miehiä.Uusi elokuva, parhaillaan leikattava Naisten miehet kertoo naisvihasta, mutta erityisesti sen torjumisesta.

Päähenkilöinä on kolme intialaista miestä, joista jokainen haluaa potkia perinteistä miehenmallia vastaan.

On mumbailainen Harish Sadani, jonka järjestö on yli 20 vuoden ajan taistellut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

On Sadanin työpajoissa käyvä teinipoika, joka on kiinnostunut tanssista ja kipuilee väkivaltaisen isänsä antaman miehenmallin kanssa.

Ja on muslimimies, joka haluaisi ryhtyä sosiaalityöntekijäksi, mutta jota perhe painostaa rahakkaampiin hommiin.

”Toivoisin että tämä elokuva tekisi näkyväksi sitä, että miten sukupuoli vaikuttaa siihen, miten me toimitaan. Että miehetkin ovat sen sukupuolensa vankeja”, Achté sanoo.

Ohjaaja tietysti toivoo, että vuoden alussa ensi-iltansa saava elokuva muuttaisi asenteita niin Intiassa kuin Suomessakin.

Siihen sillä saattaakin olla entistä paremmat mahdollisuudet.

Syynä on vaikuttavuustyöksi ristitty idea, jota yritetään juurruttaa maailmalta Suomeen.

Vaikuttavuustyö tarkoittaa käytännössä sitä, että dokumenttielokuva kytketään laajempaan kampanjaan, johon osallistuvat kansalaisjärjestöt ja muut yhteiskunnalliset organisaatiot sekä yritykset.

Tarkoituksena on tehostaa elokuvan vaikutusta ja saada aikaan pysyviä muutoksia yhteiskunnassa.

Nyt Suomessa on jaettu ensimmäiset tuet, jossa rahaa jaetaan oheiskampanjointiin.

”Tämä liittyy laajempaan liikehdintään, mitä maailmalla on” AVEKin tuotantoneuvoja Outi Rousu sanoo. ”Maailma huutaa nyt ottamaan kantaa ja osallistumaan. Se vaatii nousemaan poteroista.”

Rousun mukaan AVEKin, Suomen elokuvasäätiön ja Kirkon mediasäätiön jakaman tuen yhtenä valintaperusteena oli kampanjoiden yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

”Lisäksi halusimme löytää hankkeita, jotka edustavat eri teemoja ja kohderyhmiä”, Rousu perustelee.

Lopullisena päämääränä on tietysti maailman parantaminen.

Nyt ensimmäisellä kerralla tukea sai kolme elokuvaa. Naisten miesten (35 000 euroa) lisäksi tukea saivat autistisesta miehestä kertovat Salainen metsäni (40 000) ja sotarikollisen tarinan kertova Anteeksiantamaton (35 000).

Kampanjoissaan Salainen metsäni -elokuvan tekijät aikovat järjestää erilaisia tapahtumia sekä erilaista materiaalia yleisölle. Anteeksiantamattoman kampanja aikoo myös jalkautua rikoksen tekijöiden ja rikoksen uhrien pariin.

Myös Naisten miesten tekijöiden kampanjaa suunnitellaan parhaillaan. Jo nyt on selvää, että kampanja sijoittuu pääasiassa Suomeen, ja sillä pyritään herättää miehiä pohtimaan tasa-arvoa ilman vastakkainasettelua tai syyllistämistä.

Yhteistyökumppaneiden haku on parhaillaan käynnissä, mutta nimet ovat vielä vahvistamatta.

Intiassa tarkoitus on järjestää elokuvasta erikoisnäytöksiä pojille ja nuorille miehille sekä luoda yhteistyöverkostoa suomalaisten ja intialaisten toimijoiden välille.

Ohjaaja on kampanjasta innoissaan.

”Onhan se minulle aivan hirvittävän tärkeää, että se vaikuttaa ja saa uusia katsojia. Monesti dokumentin näkee lähinnä vain festariyleisö”, hän sanoo.

”Olisi tosi hienoa, jos sitä esitettäisiin vaikka yläasteilla Suomessakin.”

Tuen jakajille Dokumentti muuttaa maailmaa -tuki on pilottihanke, jolla pyritään kehittämään vaikuttavuustyön kulttuuria Suomessa.

Tavoite on kuitenkin sitäkin pidemmällä.

Elokuva-alan toimijat haluavat tuoda Good Pitch -tapahtumat Suomeen.Brittiläinen Britdoc-järjestö on vaikuttamistyön uranuurtaja, joka on vuodesta 2008 järjestänyt tapahtumia, joissa rahaa kerätään startup-pitsauksista tutulla metodilla.

Good Pitch tuo samaan pöytään dokumentaristin ja antaa tälle seitsemän minuuttia aikaa vakuuttaa yritysten ja järjestöjen edustajat teoksestaan.

Usein tavoitteet kohtaavat ja hanke nytkähtää eteenpäin.

Tähän mennessä eri puolilla maailmaa järjestettyihin tapahtumiin on osallistunut yli 1500 organisaatiota, ja maailmaa on parannettu sadoilla eri kampanjoilla.

Kööpenhaminan tapahtumassa huhtikuussa vieraillut Rousu on metodista innoissaan.

”Siellä oli tunnelma kuin rockkonsertissa ja ideoita syntyi”, hän sanoo. ”Toivottavasti saamme pian Suomeen oman version tapahtumasta.”

Aivan tyhjästä ei tarvitse lähteä liikkeelle, sillä britit ovat käyneet jo useampaan kertaan kouluttamassa suomalaisia tuottajia ja ohjaajia.

Ensimmäinen suomalaistapahtuma saatetaankin kokea jo ensi vuonna, sillä Docpoint tutkii mahdollisuuksia tapahtuman järjestämiseen festivaalin yhteydessä.

Koneen säätiö on myöntänyt tapahtumaa varten 30 000 euroa.

Tulevassa tapahtumassa voitaisiin ehkä keksiä uusi nimi myös pönäkälle vaikuttavuustyö-termille.

Siitä eivät pidä edes sen keksijät.

Puhelun taustalta kuuluu pienen lapsen itkua. Inka Achtén poika siellä esittää mielipiteensä haastattelun venymisestä.

Hänenkin tulevaisuuttaan ohjaajaäiti haluaa elokuvallaan parantaa.

Omaa suhtautumistaan miehiin hän sanoo elokuvaprojektin jo muuttaneen.

”Koen, että oma suhtautumiseni on jollakin tapaa pehmennyt. Minua on esimerkiksi usein ärsyttänyt, että miehet istuvat junassa leveästi hajareisin ja naisena joudun pakkautumaan vieressä pieneen tilaan.”

”Nyt olen kuitenkin tajunnut, että ei se johdu tarkoituksellisesta röyhkeydestä vaan siitä, että se mies on kasvanut sellaiseen ajattelumalliin. Hän siis automaattisesti ajattelee, että on hänen oikeutensa istua mukavasti. Naiselle asetelma on merkki jostakin laajemmasta.”

Yhä hän uskoo naisten sorron vähenevän miesten itsetietoutta parantamalla.

Ja toisaalta: kyllä miesten ajatusmaailman avaaminen luulisi naisyleisöäkin kiinnostavan.

”Minulla on isä, veli, aviomies ja poika. Totta kai haluan tietää, miten he itsensä ja sukupuolensa kokevat.”

Maailmanparantaminen on kaunis ajatus.

Usein se tuntuu haihattelulta.

Länsimaissa tasa-arvo löyhähtää ikuisuuskysymykseltä eivätkä kaukaisen Intian etäiset ongelmatkaan oikein jaksa kiinnostaa.

Kampanjoitakin riittää.

Ehkei kuitenkaan vaivuta kyynisyyteen. Vuoden 2012 järkyttävän joukkoraiskauksen jälkeen Intiassa syntyi kansanliike, joka vaati johti kovennuksia löperöön raiskauslainsäädäntöön.

Lisäksi raiskauksiin välinpitämättömästi suhteutuvia poliiseja vaadittiin ojennukseen.

Kansan ääni kuului; poliiseja koulutettiin ja tuomiota kovennettiin. Ja vaikka raiskauksia tapahtuu edelleen, parannusten ansiosta lukematon määrä naisia ja tyttöjä on säästynyt joukkoraiskaukselta.

Oma osansa asennemuutoksessa on myös ryhmällä intialaisia miehiä.

Niillä jotka vetivät päälleen hameen.

Korjaus 10.23: Naisten miehet -elokuvan vaikuttavuuskampanja keskittyy Suomeen, ei Intiaan. 15.38: Anteeksiantamaton sai tukea 35 000 euroa, ei 40 000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää