Valikko
Kulttuuri

Twin Peaks saa jatkoa 25 vuoden jälkeen, Lynch-fani kertoo, miksi ruutuveteraanit kohkaavat sarjasta: ”Tavanomaisista näyistä tuli vavahduttavia”

Surrealismin mestari David Lynch ohjaa kolmannen tuotantokauden kaikki 18 jaksoa.

Keväällä 1991 meistä vakavamielisistä valtiotieteiden ylioppilaista kuoriutui tietyillä aamuluennoilla kurittomia kakaroita.

Tilastotieteen jatkokurssin hienoudet unohtuivat, kun ihmettelimme kuka edellisillan jaksossa otti sydämenmuotoisen kaulakorun kiven alta sen jälkeen, kun Donna Hayward (Lara Flynn Boyle) ja James Hurley (James Marshall) olivat sen sinne piilottaneet.

Entä mitä tarkoitti Jättiläisen viesti The owls are not what they seem? Miksi Leo Johnson (Eric Da Re) hoki koko ajan New shoes? Missä välissä FBI:n erikoisagentti Dale Cooper (Kyle MacLachlan) ehti lähettää sihteerilleen nauhuriinsa sanelemansa raportit? Entä mikä tai kuka oli Bob (Frank Silva)?

Ja ennen kaikkea: kuka murhasi Laura Palmerin (Sheryl Lee)?

Supina Metsätalon luentosalin penkkiriveillä jatkui pitkälle sen jälkeen kun luennoitsija aloitti.

Nämä ovat viimeisiä omakohtaisia muistojani ajasta, kun lineaarinen televisio yhdisti tuttuja ja tuntemattomia. Jos Twin Peaks oli esitetty edellisiltana, keskustelun sarjasta saattoi aloittaa lähes kenen kanssa tahansa.

Muita muistoja: Ensimmäinen tietokoneelleni tallennettu resepti oli Twin Peaksin kirsikkapiirakan ohje. Järjestämissämme mökkibileissä sarja pyöri repeatina läpi yön.

Twin Peaks -sarjan ensimmäisen kauden ensiesitys Suomessa keväällä 1991 sähköisti televisiokatsomot.

Leffafaneille David Lynch oli etukäteen tuttu Elefanttimiehen ja Blue Velvetin ohjaajana. Suttuinen VHS-kopio Eraserheadista ilman tekstejä kiersi kädestä käteen.

Mutta Twin Peaks oli jotain ihan muuta. Se oli yhdistelmä murhamysteeriä, teinisaippuaa, ihmissuhdedraamaa, surrealismia, film noiria ja yliluonnollisia elementtejä – niin populaarissa paketissa, että sitä oli helppo katsoa. Tällaista ei ollut prime timessa aiemmin nähty.

Toki monet muutkin televisiosarjat ovat ylittäneet ”tapaus”-kriteerin 1990-luvun alun jälkeen. Kiivaita jälkipuheita ovat poikineet vaikkapa The Sopranos, The Wire, Downtown Abbey, Rimakauhua ja rakkautta, Gilmoren tytöt ja Game of Thornes.

Lynchin ja Mark Frostin kirjoittamalla ja tuottamalla Twin Peaksilla oli kuitenkin ratkaiseva etumatka vähäisten televisiokanavien ja uusintojen aikakaudella.

Jokainen uusi jakso oli tapaus. Sitä ei voinut jättää videokasetille hautumaan vaan se oli ahmittava heti. Sarja veikin televisiosarjojen jaksolopetusten cliffhangerit uudelle tasolle.

Kaksi kautta – yhteensä 30 jaksoa ja 32 tuntia ohjelmaa – muokkasivat voimakkaasti 1990-luvun televisiosarjoja.

Twin Peaksin jättisuosion jälkeen television tekijät uskaltautuivat ujuttamaan draamasarjoihin lynchmäisiä elementtejä: mystiikkaa, outoutta, vinoa ja äkkiväärää huumoria, yliluonnollisuutta ja tuikitavallisiin maisemiin upotettuja kammottavia salaisuuksia.

Tällaisia sarjoja ovat olleet muun muassa Villi Pohjola, Rooman Sheriffi, The X-files ja Lost.

Twin Peaksin perintö on jäänyt pysyväksi elementiksi televisiosarjoihin, minkä vuoksi nyt ensimmäistä kertaa alkuperäisen sarjan näkevä katsoja saattaa ihmetellä ruutuveteraanien kohkaamista sarjasta.

Twin Peaksissa
tavanomaisista näyistä tuli vavahduttavia. Tavallinen tyhjä sairaalan käytävä ilmastointihuminoineen alkoi tökkiä mahanpohjaa, kun taustalla paljastui seinäkoukussa roikkuva ruumispussi, jonka vetoketju näytti hymyilevältä suulta.

Uraa uurtavina Twin Peaksissa olivat kuitenkin suun auki loksauttava surrealismi.

Unenomaisissa kohtauksissa oli tanssivia kääpiöitä, väärinpäin puhuvia laurapalmereita, arvoituksia kertovia jättiläisiä ja yötuulessa huojuvia männynlatvoja.

Tyylilleen uskollisena Lynch ei purkanut arvoituksia auki. Verkosta löytyy yhä monia tulkintayrityksiä sarjan eri elementtien, kuten ruudussa näkyvien pöllöjen tai valkoisen hevosen, merkityksestä.

Koko sarjan sitoi kokoon Angelo Badalamentin jazzahtava ambient, josta siitäkin tuntui kasvavan oma musiikkigenrensä.

Kaikki ei silti mennyt putkeen Lynchilla ja Twin Peaksilla.

Jouduttuaan kahnauksiin ABC-televisioyhtiön kanssa Lynch jätti ohjaamisen ja käsikirjoittamisen retuperälle toisen kauden puolivälissä, mikä näkyy likilaskuisuutena ennen katarttista viimeistä jaksoa.

Tosifanien mukaan sarja olisi kannattanut lopettaa jaksoon 15, jossa paljastuu Lauran murhaaja.

Koko edellä oleva teksti on oikeastaan pitkä pohjustus sille, miksi Twin Peaks -fanit ovat olleet sydän syrjällään sitten lokakuun 2014. Silloin vahvistettiin, että sarjasta tehdään kolmas kausi. Kahdeksantoistaosaisen kauden kaikki jaksot ohjaa David Lynch.

Kysymyksiä nousee. Osaako vuosien myötä yhä tinkimättömämpään ilmaisuun mieltynyt Lynch edelleen tasapainoilla oudon ja populäärin häilyvällä rajalla? Onko uusi kausi entisten osien toistoa vai loikka johonkin uuteen?

Jos se on loikkaa johonkin uuteen, mahtuuko sen unimaailmaan kukaan muu kuin ohjaaja itse?

Twin Peaksin kolmas tuotantokausi HBO Nordicilla alkoi 21. toukokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisiosarjat
 • Twin Peaks
 • Näkökulma
 • Miska Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää