Valikko
Kulttuuri

Kansallisbaletin ”komea ja vimmainen” Voima-esitys katsottavissa HSTV:ssä

HSTV näyttää Kansallisbaletin Voima-esityksen.

Kansallisbaletin Voima-esitys on nyt katsottavissa HSTV:ssä. Keskiviikkona 24.5. taltioidusta esityksestä on nähtävissä kolme kotimaista korografiaa: Susanna Leinosen Breaking the Fury, Jyrki Karttusen Valse triste ja Virpi Pahkisen Cantus arcticus. Kokonaisuuden neljäs koreografia, Jorma Uotisen Jord on esitetty HSTV:ssä jo aiemmin, ja myös sen voi katsoa tallenteena tämän jutun yhteydessä.

HSTV:n nykytanssi-ilta alkoi toimittaja Sami Sykön juontamalla paneelikeskustelulla, jossa ovat vieraina koreografi Jyrki Karttunen, taitoluistelija Susanna Rahkamo sekä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu tanssinopettaja ja koreografi Mikko Ahti.

Keskustelussa paneudutaan illan teoksiin ja pohditaan liikkeen, musiikin ja visuaalisuuden voimaa. Samalla selviää mikä on se yllättävä yhteinen tekijä, joka nosti Jyrki Karttusen Kansallisoopperan suurelle näyttämölle ja johdatti Susanna Rahkamon aikanaan EM-mitaleille.

Katso keskustelu alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kansallisbaletin Voima-teos on katsottavissa tämän jutun alussa olevalta videolta. Jord-videon alta voit lukea Jukka O. Miettisen arvion, joka julkaistiin HS:ssä 21.5.

----

Kansallisbaletin Voima vie uhoon, uneen ja luontoon

Tanssi

Voima – neljä suomalaista koreografiaa Kansallisbaletissa. Susanna Leinonen: Breaking the Fury, musiikki Kasperi Laine; Jyrki Karttunen: Valse triste, musiikki Jean Sibelius; Virpi Pahkinen: Cantus arcticus, musiikki Einojuhani Rautavaara; Jorma Uotinen: Jord, musiikki Apocalyptica (äänite). Kansallisoopperan orkesteri, johtajana Ainars Rubikis.

Nimensä mukaisesti Kansallisbaletin Voima-kokonaisuus tarjoaa vimmaa aina uhoavuuteen saakka.

Voimateoksia ovat illan aloittava Susanna Leinosen Breaking the Fury ja illan päättävä Jorma Uotisen Jord. Niiden välissä Jyrki Karttusen Valse triste ja Virpi Pahkisen Cantus arctus vievät puolestaan herkempiin tunnelmiin, uneen ja luontoon.

Susanna Leinosen Breaking the Fury sai kantaesityksensä Ruotsissa viisi vuotta sitten, mutta nyt se nähdään ensi kerran Suomessa. Musiikin siihen on säveltänyt Kasperi Laine.Tanssijoita teoksessa on peräti kuusitoista. He muodostavat anonyymin kollektiivin, josta ajoittain eriytyy pienempiä ryhmiä, jopa yksilöitä.

Vaihtelevat jännitteet yksilöiden ja ryhmän välillä tuntuvat muodostavan teoksen punaisen langan. Alistamista, eristämistä ja eksistentiaalista ahdistusta piisaa liikkeen ja musiikin kiirehtiessä kuumeisesti kliimaksista toiseen.

Komeahan hienosti esitetty teos on. Se kuitenkin etenee alusta loppuun täysillä, mikä saattaa herpaannuttaa katsojan intensiteetin. Erityisen vaikuttavat ovat Jouka Valkaman projisoinnit, jotka kuuluvat lajissaan hienoimpiin näkemistäni.

Aivan toisenlaiseen maailmaan vie Jyrki Karttusen nyt kantaesityksenä nähty koreografia Jean Sibeliuksen ikivihreään Valse tristeen. Käsiohjelmassa Karttunen kertoo palauttaneensa tämän Kuoleman tanssin alkuperäiseen kontekstiinsa. Sibelius sävelsi sen Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema. Se kuvaa kuolevan äidin unta nuoruuden tanssiaisista.

Karttusen käsissä aihe muuttuu uskomattomaksi surrealistiseksi unikuvaksi, jossa huvilan viherkasvit ja korituolit leijuvat kuuhun samalla kun äiti, aineettoman Salla Eerolan tulkitsemana, tanssii muistikuviensa kanssa. Ne puolestaan tanssittavat hänet kauniiseen kuolemaan.

Yleisö puhkesi raikuviin suosionosoituksiin. Tuntuikin siltä, että näimme juuri uunituoreen klassikon. Valse triste soljuu klassisesta baletista surrealismiin, ja se on visuaalisilta viittauksiltaan niin rikas, että sen olisi voinut katsoa heti uudelleen.

Illan toinen kantaesitys, Virpi Pahkisen Cantus arcticus, vie Einojuhani Rautavaaran musiikin ja siihen liitettyjen linnunäänien mukana luontoon, sokkeloiseen rämeikköön. Sieltä ilmestyvät erilaiset olennot Pahkiselle tyypillisin koristeellisin, jopa koukeroisin liikkein.

Karttusen tavoin Pahkinenkin on ottanut onnistuneesti nykytanssin rinnalle baletin aineksia. Näin syntyy harvinainen liikekieli, joka sadunomaisuudellaan yllättävästi tavoittaa jotain luonnon orgaanisesta olemuksesta. Illan päättää Jorma Uotisen jo viime vuonna Kansallisbaletissa nähty punaisessa mullassa kohtalokkaasti hulmahteleva Jord.

Harvinaisen monipuolinen ilta! Siitä kiitos kuuluu paitsi omistautuneille tanssijoille, myös teosten hienoille lavastajille ja valosuunnittelijoille. Ilta on myös pukusuunnittelun velhon, Erika Turusen juhlaa. Puvustukset ovat kaikki hänen käsialaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Suomen kansallisbaletti
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää