Valikko
Kulttuuri

Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

Netflixillä nähtävän Lucy Maud Montgomery -tulkinnan tummat aiheet löytyvät kuitenkin sekä Anna-romaanista että kirjailijan omasta elämästä.

Silmät rävähtävät auki, kun tyttö herää keskellä yötä. Hän tuntee allaan jotain outoa, tunnustelee, katsoo ja kauhistuu: verta!

Kohta hän jo hinkkaa hysteerisenä lakanaa keittiön pesusoikossa. Kasvatusäiti laskeutuu kynttilä kädessä portaita alas, näkee, mitä on tapahtunut, ja rauhoittaa: Ei hätää, sinusta on vain tulossa nainen.

Se järkyttää tyttöä entisestään: En minä halua naiseksi! En vielä pitkään aikaan, hän ulisee.

Kohtaus kertoo hyvin, millainen tyyli kanadalaiskirjailija Lucy Maud Montgomeryn Annan nuoruusvuodet -tyttökirjaklassikolle (1908) on valittu tuoreessa tv-sarjassa, jota voi Suomessa katsoa Netflixin kautta.

Romaanissa Annan ensi kuukautisia kuvaavaa kohtausta ei (tietenkään) ole, mutta uuteen dramatisointiin käsikirjoittaja Moira Walley-Beckett halusi sen ehdottomasti mukaan.

Tytölle se on merkkihetki elämässä, hän perusteli – ja lisäsi sarjan jaksoon monta muutakin verenpunaista yksityiskohtaa, kuin viittauksiksi Annassa tapahtuvaan muutokseen.

Siitähän Montgomeryn kirjasarjassa on kyse: erikoislaatuisen tytön kasvusta aikuiseksi, sen rinnalla uusperheen ja yhteisön kehityksestä. Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun loppuun Kanadan maaseudulle.

Kuukautiskohtaus on yksi esimerkki piirteistä, jotka erottavat uuden Anna, A lopussa -sarjan kaikista edeltävistä dramatisoinneista. Niitä on tehty monta, alkaen mykkäelokuvasta vuodelta 1919.

Siksi sarja on aiheuttanut kohua ja järkytystä: sitä on pidetty liian suorapuheisena ja raakana, samoin Montgomeryn alkuteoksia vääristelevänä. Kohu puolestaan kertoo, millainen merkitys ja fanikunta Lucy Maud Montgomerylla (1874–1942) maailmassa edelleen on.

Hänen kir­jai­lijan­uransa alkoi juuri Annan nuo­ruus­vuo­det -romaanista. Siitä tuli menestys, ja se kään­net­tiin­kin oitis monille kielille, ensimmäisenä ruotsiksi.

Näin se löysi pian tiensä Suomeen. Meillä Anna-kirjoja on luettu 1920-luvulta alkaen – kahdeksanosaisen sarjan kirjoista on painoksia kertynyt liki kolmekymmentä ja myytyjä niteitä yli satatuhatta.

Muuallakin maailmassa kirjoilla on riittänyt lukijoita sukupolvesta toiseen.

Erityisen suosittuja ne ovat olleet Japanissa, mistä edelleen saapuu joka vuosi tuhansia häämatkalaisia ja muita turisteja kirjojen tapahtumapaikoille eli Prinssi Edwardin saarelle Kanadan itärannikolla.

Montgomerya on myös tutkittu vuosi vuodelta enemmän, ja sen myötä paikka Kanadan kirjallisessa kaanonissa on muuttunut. Tyttökirjailijasta on tullut kansallinen kulttuuri-ikoni.

Maan naiskirjailijat Margaret Atwoodista ja Carol Shieldsistä alkaen ovat jo kauan tunnustaneet vahvan, menestyneen edeltäjän vaikuttaneen omaan kirjoittamiseensa.

Viisiosainen päiväkirjojen sarja 1985–2004 muutti myös Montgomeryn kirjailijakuvaa: idyllisen kulissin takaa löytyi avioliittohelvetti psyykkisesti sairaan miehen kanssa, epätoivoa ja masennusta.

Vasta 2000-luvulla selvisi, että kirjailijan kuolema 1942 oli itsemurha. Viimeinen teos julkaistiin vasta 2009: sekin oli Anna-kirja, jossa tarinoita sitovat yhteen kokeelliset tekstit ja runot.

Tätä taustaa vasten ei pitäisi yllättyä siitä, että joku löytää Mont­go­me­ryn tuo­tan­nosta tummia sävyjä, kuten Moira Walley-Beckett on tehnyt – tätä ennen hän käsikirjoitti sitä paitsi Breaking Bad -televisiosarjaa, jossa parantumattomasti sairas kemianopettaja alkaa valmistaa metamfetamiinia turvatakseen perheensä elannon.

Tummat sävyt ovat ylipäätään yksi pääsyy siihen, että Anna-kirjoja on luettu sukupolvesta toiseen. Ne ovat myös aina kiinnostaneet eri-ikäisiä lukijoita, teineistä isoäiteihin.

Uutta sarjaa vastaan on kuitenkin hyökätty (etenkin Yhdysvalloissa) siksi, että se on liian realistinen ja vakava.

”Tutut tarinat ovat paikallaan, mutta kepeyden sijasta niissä on tummia, aikuismaisia sävyjä”, arvioi katolinen Aleteia-sivusto. ”Se sijaan, että vain vihjattaisiin Annan lapsuuden ongelmiin, katsojalle näytetään raakaa ruumiillista kuritusta.”

Samaa valittaa Joanna Robinson Vanity Fair -lehdessä: ”Vaikka pohjalla on jotain tuttua, rakasta ja lämminsydämistä, päällimmäisenä on karuja elämän ja kuoleman kysymyksiä. Ollaan katastrofimaisen kaukana Montgomeryn teosten alkuperäisestä hengestä.”

Useampikin kriitikko syytti uutta Anna-hahmoa myös siitä, että tämä näyttää kärsivän traumaperäisestä stressihäiriöstä.

No, miksei kärsisi?

Eihän Moira Walley-Beckett Annan menneisyyttä omasta päästään ole keksinyt. Toisin kuin Vanity Fair -kriitikko väittää, se on vahvasti ”teosten alkuperäistä henkeä”.

Tämän tietää jokainen Anna-kirjansa lukenut.

Tarinahan alkaa, kun naimaton, ikääntyvä Cuthbertin sisaruspari etsii maatilalleen orpokodista riuskaa apulaista. Tilatun pojan sijaan heille lähetetään vahingossa tyttö, vähän yli 10-vuotias Anna.

Tätä yritetään ensin palauttaa, sysätä takaisin orpokotiin tai sijaisperheeseen, mutta Annan kertomukset taustastaan ja häntä ilmaiseksi työvoimaksi havittelevan perheen ankaruus saavat Cuthbertit heltymään.

”Tuolle Blewettin akalle en antaisi ikinä koiraakaan josta välittäisin”, kuuluu Matthew Cuthbertin kuuluisa sitaatti, kun ollaan jo paluumatkalla Vihervaaraan, Annan uuteen kotiin.

Kanadalaisten kirjallisuudentutkijoiden toimittamassa Annan nuoruusvuosien kriittisessä editiossa kerrotaan paljon 1800-luvun lopun orvoista, samoin monesta muusta ajankohdan so­siaalisesta epäkohdasta.

Aiemmissa dramatisoinneissa niihin ei ole kiinnitetty huomiota samalla lailla kuin Anna, A lopussa -sarja tekee. Tutkija Mary E. Doody Jones huomauttaa kuitenkin, että vaikka Kanadaan perustettiin eläinsuojelujärjestöjä jo 1820-luvulla, orvoista ja muista suojattomista lapsista alettiin kantaa huolta vasta vuosisadan lopulla.

Lapsikuolleisuus oli suuri, ja etenkin orpokoteja, jollaisissa Annakin ehti monta vuotta asua, vaivasivat epidemiat. Oli ihme selvitä niissä hengissä edes taaperoikään.

Sen jälkeen pitikin jo ruveta töihin kasvattiperheessä. Annakin kertoo romaanissa hoitaneensa 8-vuotiaaksi asti Thomasin perheen neljää lasta ja sen jälkeen rouva Hammondin kolmia kaksosia!

Kun kirjassa Annalta kysytään, olivatko Hammondit kilttejä, hän vain punastuu ja nolostuu. Myöhemmissä romaaneissa Montgomery pani romaanihenkilönsä puhumaan avoimesti köyhyydestä, perheväkivallasta ja alkoholismista.

Tuore tv-sarja kuitenkin kuvittaa Annan muiston ja näyttää juopon herra Hammondin piiskaamassa tyttöä, kunnes saa sydänkohtauksen ja kuolee. Toisissa takaumissa näytetään kiusaajia orpokodissa ja seksuaalisia ahdistelijoita – varsin realistisia 1800-luvun lasten uhkia nekin.

Myös sarjan kuvaama Avon­lean kyläläisten epäluulo Annaa kohtaan, opettajan ilkeys ja koulukiusaaminen löytyvät jo Montgomeryn romaanista.

Heti ensi sivuilta orpotyttöä epäillään psykopaatiksi, joka saattaa myrkyttää kaivon tai polttaa Vihervaaran, sitten varkaaksi ja lopulta kelvottomaksi tytöksi, jonka kanssa kunnon lasten ei sovi seurustella.

Moira Walley-Beckett on haastatteluissa maininnut halunneensa tehdä uudesta Anna-sarjasta avoimesti feministisen. Sekin on risonut kriitikoita, joille tärkeämpää on Annan ”aurinkoisuus ja optimismi”.

Kirjailija Margaret Atwood pohti Guardian-lehden kolumnissa jo vuosia sitten, millainen Annan kohtalo olisi voinut olla, jos hän ei olisi päässyt Cuthbertien tilalle. Luultavasti hän olisi päätynyt prostituoiduksi.

”Tässä jatkotarinassa puhvihihainen tyttöraukka olisi joutunut asiakkaidensa pahoinpitelemäksi ja ilkeän madamen huijaamaksi”, Atwood kirjoitti.

”Sitten olisivat odottaneet viina ja oopiumi, tubi ja yskökset ja lopulta nimetön kumpu köyhien hautuumaalla.”

Uudessa käsikirjoituksessaan Walley-Beckett on tehnyt selväksi, ettei Annalle käy näin: hän tähtää jo tyttönä itsenäiseen, avaraan elämään.

Anna ei liioin kasva suunnitelmineen tyhjiössä, sillä Avonleassa toimii naisten koulutusta edistävä keskustelupiiri, eivätkä naistenväliset rakkaussuhteetkaan ole vieraita.

Osa uuteen tv-sarjaan liittyvästä närkästyksestä liittyy yksinkertaisesti siihen, että tarina kulkee siinä eri tavalla kuin romaanissa.

Ilmiö on tuttu: klassikoiden muokkaus saa aina jotkut niihin kiintyneistä kiihdyksiin.

Nyt esimerkiksi Gilbert Blythen isä kuolee jo varhain, ja Matthew Cuthbert yrittää itsemurhaa. Walley-Beckett on kirjoittanut uusia kohtauksia tilan ranskankieliselle pikkurengille, ja 7-osainen sarja lopetetaan tilanteeseen, jossa Vihervaaraan saapuu kaksi rosvoa vuokralaisiksi – siitä päätellen toinen kausi on tulossa!

Halu muokata vanhoja teoksia on aina merkki siitä, että kyse on klassikoista. Teatterissa tätä tehdään myötäänsä: viime vuosina olen nähnyt muunnelmia esimerkiksi Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, Aleksis Kiven Nummisuutareista ja Anton Tšehovin Vanja-enosta.

Klassikkoja muuntelu ei vahingoita, eiväthän alkuperäiset katoa. Se vain antaa niille uusia tulkintoja ja tuo tekstit keskustelemaan tämän hetken kanssa.

Anna, A lopussa osoittaa, että myös Lucy Maud Montgomeryn tuotanto kestää mainiosti tällaisen käsittelyn.

Fakta

Annan pitkä elämä


 Kanadalaisen Lucy Maud Montgomeryn Annan nuoruusvuodet ilmestyi 1908 ja aloitti romaanisarjan, josta tuli kahdeksanosainen.

 Suomeksi sen käänsi Hilja Vesala 1920.

 Anna-kirjoista on tehty vuosien varrella useita elokuvia ja teatteriversioita.

 Televisiointi alkoi jo 1950-luvulla. Tv-sarjoista tunnetuimman ohjasi Kevin Sullivan 1980-luvulla. Animaa­tioita on tehty sekä Yhdysvalloissa että Japanissa.

  Anna, A lopussa -sarja (2017) on kanadalaisen CBC:n ja Netflix-suoratoistopalvelun yhteistyötä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

  8. 8

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  9. 9

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää