Kulttuuri    |   Essee

Minulle tuli outo olo, kun vihattu presidentti paljastui herkäksi taidemaalariksi – miksi taiteilijoiden ajatellaan olevan hyviä ihmisiä?

Kaikkein vainoharhaisimpien ja hirvittävimpien diktaattorien tekemät taideteokset jättävät katsojaan ristiriitaisen olon. Hitler maalasi ammatikseen tauluja ja Stalin rustaili taidokkaita lemmenrunoja.

Katson netistä löytämääni muotokuvaa kersantti Daniel Casarasta. Hän on Irakin sodan veteraani, joka haavoittui pahoin tankin ajaessa miinaan Bagdadissa vuonna 2005.

Maalauksessa Casara näyttää pelästyneeltä.

Minusta kuva on onnistunut. Maalia on käytetty runsaasti ja siveltimenvedot suurpiirteisiä, mutta kaikessa rujoudessaan maalaus tuntuu tavoittaneen jotain kohteestaan.

Jotain häiritsevää kokemuksessani silti on.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Maalauksen tekijä on George W. Bush.

Yhdysvallat Irakin sotaan johtanut presidentti.

Kaivan esiin lisää Bushin maalauksia Irakissa ja Afganistanissa vammautuneista sotilaista.

Ruudulta katselevat vakavat miehet ja yksi nainenkin. Yritän katsoa kuvia vain taideteoksina, ilman taakkaa tekijästään ja historiastaan, mutta se tuntuu mahdottomalta. Luen sotilaiden kasvoilta menneitä kauhuja, ja olen havaitsevani heissä kaikissa rikki menneen ihmisen.

Etenkin katseisiin Bush on vanginnut jotain tärkeää.

Silti epäilen, että suurin osa tehosta johtuu tietämästäni yhteydestä tekijän ja kohteen välillä. Bush on mies, joka johti maansa sotaan tekaistuin perustein. Nyt hän siis on maalannut teoksiinsa oman politiikkansa tulokset, sotakentillä haavoittuneet ihmiset.

Kersantti Casaran taustalla olevaa punaistakaan on vaikea pitää tehostevärinä. Kyllä tekijän mielessä on täytynyt käydä se veri, jota amerikkalaissotilaat ovat hänen määräyksestään vuodattaneet.

Vähitellen mieleen tulee synkempiä ajatuksia. Sinne nousevat ne sadattuhannet irakilaiset, jotka menettivät sodassa henkensä tai vammautuivat lopullisesti.

Milloin presidentti alkaa taltioida pommituksessa rampautuneen lapsen tai kidutettuna järkensä menettäneen irakilaisvangin katseita?

Entä mitä hän on mahtanut maalatessaan ajatella? Onko hän tuntenut syyllisyyttä, ylpeyttä vai häpeää?Yhtä lailla häiritsevä, toisensuuntainen ajatus syntyy Bushin persoonasta.

Lähes kahden vuosikymmenen aikana olen luonut hänestä kuvan yksinkertaisena, mutta säälimättömänä johtajana. Uusliberalistina, joka pääsi valtaan perhesuhteiden avulla, vähätteli ilmastonmuutosta ja ajoi vapaampia aselakeja.

Nyt tähän huolella varjeltuun kuvaan pitäisi sitten mahduttaa ajatus Bushista lahjakkaana, provosoivana, rohkeana ja herkkänäkin taiteilijana.

Loikka on suuri eikä yhtään miellyttävä.

Siihen täytyy hakea voimaa kauempaa.

Päätän edetä sotaherrahistoriassa pidemmälle, aina Adolf Hitleriin saakka. Olen tiennyt tämän nuoruudessaan jopa elättäneen itsensä maalaamalla, mutta koskaan en ole tarkemmin Hitlerin taiteeseen tutustunut.

Onneksi netistä löytyy siihenkin apua.

Alkuun työt tuntuvat päästävän helpolla. On yksityiskohtaisia kaupunkinäkymiä, värikylläisiä maisemia, muutama herttainen koirapiirros ja joku kissakin. On myös suuri määrä ilmeisesti vesiväreillä maalattuja kukka-asetelmia.

Erityisesti ruusut, annansilmät ja päivänkakkarat vaikuttavat olleen helakoin vesivärein maalaavan taiteilijan suosiossa. Ihan sellaisista raivopäänä kansanjoukon edessä huutavan diktaattorin ei kuvittelisi innostuvan.

Maalia yltäkylläisesti sutivaan Bushiin verrattuna Hitlerin työt vaikuttavat kalvakoilta. Ne ovat pikkutarkkoja töitä vailla suurta voimaa ja vaikuttavuutta.

On maalausten joukossa yksi ahdistavampikin tapaus. Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä öljymaalaus Mutter Maria vuodelta 1913.

Maalauksessa katsojaa kohti kasvonsa kääntänyt Jeesus-lapsi näyttää suojattomalta. Se tuo mieleeni Auschwitzin keskitysleirissä 2000-luvun alussa näkemäni ”pidätyskuvat”, jossa juutalaislapset katsovat kohti kameraa.

Toinen huone oli täynnä lapsilta jääneiltä kenkiä.

Mitään yhteyttä asioilla ei tietenkään ole, sillä Hitler maalasi taulun lähes kolmekymmentä vuotta ennen leirin rakentamista.

Silti auringonpaisteinen kuva äidistä lapsensa kanssa kukkaniityllä saa ihon kananlihalle, ja vähitellen muutkin Hitlerin teokset alkavat puistattaa.

Ehkä yksityiskohtienkin kanssa tuhertaminen onkin osoitus tulevan diktaattorin purkamatta jääneestä aggressiosta.

Sellaisesta, joka purkautuessaan ­aiheuttaisi ennennäkemättömän tuhon.

Vähän ristiriitaisen olon johtajien taidetaipumukset jättävät.

Taiteilijoita kun on totuttu pitämään niin sanottuina hyvinä ihmisinä, moraalisina hahmoina, joiden pyrkimyksenä on taistella vallan väärinkäyttöä vastaan.

Jo Kiinan edesmennyt johtaja Mao Tsetung piti tusinaa taiteilijoita voimakkaampana vastustajana kuin pataljoonaa sotilaita. He kun pystyvät vaikuttamaan ihmisten mieliin. Minullekin taiteilija on edustanut omantunnon ääntä, joka lähettää pääministerille vetoomuksia turvapaikanhakijoiden kohtelusta ja vetoaa television teemaillassa oikeudenmukaisuuden puolesta.

Myös Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump on jatkuvasti joutunut kahnauksiin taiteilijoiden kanssa.

Jopa presidentillisen muotokuvan maalaaminen ajautui vaikeuksiin, kun kaksitoista johtavaa taidemaalaria kieltäytyi tehtävästä. Joukossaan Liza McHenry, joka maalasi Bushin ja Obaman muoto­kuvat.

Ehkä Trumpin olisikin pitänyt pyytää tehtävään Bushia. Tämä kun on maalannut kokonaisen sarjan kehuttuja teoksia maailman johtajista.

Hitleristä ei taidoillaan olisi koskaan kehittynyt maailmankuulua taiteilijaa.

Silti suurelta määrältä kyyneliä olisi säästytty, jos nuori Adolf olisi aikoinaan hyväksytty wieniläiseen taidekouluun. Kenties myös, jos Bush olisi löytänyt taiteelliset kykynsä jo presidenttikautensa aikana. Näin hän on itse todennut taiteen vaikutuksesta persoonaansa:

”Aloitettuani maalaamisen aloin nähdä maailman eri lailla. Varjot muuttuivat värikkäiksi.”

Juuri sellaista ajattelua mustavalkoisena maailman nähneeltä presidentiltä olisi Irakin sodan aikoihin toivonut.

Loppuun kaksi opetusta:

1) Julmimmallakin diktaattorilla on sisällään enemmän herkkyyttä kuin päältä katsoen voisi ajatella.

2) Sielukkaimmankin taiteilijan sydämessä elää aito mahdollisuus pahaan.

Värejä on monta, meissä jokaisessa.

Jos et usko, voit tehdä testin. Lue seuraava runo Aamu, ja kuvittele millainen ihminen sen on kirjoittanut.

Ruusun nuppu puhkeaa

Se hamuaa orvokkia uhkeaa

Kun pää liljan unisen

Taipuu alla tuulosen.

Ehkä arvasitkin. Nuori Josif Stalinhan se siinä kevään odotuksessa fiilistelee.

 


Runon suomennos: Seppo Hyrkäs.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Lauantaiessee
 • Kuvataide
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  7. 7

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää