Valikko
Kulttuuri

Pianisti Olli Mustonen tuli tunnetuksi ihmelapsena ja täyttää nyt 50: ”Elämäni on ollut normaalia ja tavallista”

Pianisti Olli Mustonen murtautui musiikkielämän tietoisuuteen alle 10-vuotiaana 1970-luvulla. Nykyään hän jakaa aikansa pianonsoiton, säveltämisen ja orkesterinjohtamisen välillä.

”Saisipa kuvaan mukaan tuon linnunlaulun”, sanoo Olli Mustonen seistessään valokuvattavana Kormun kartanon puistossa ikivanhojen lehtipuiden keskellä. Hämäläisessä alkukesän maisemassa kuuluu lukemattomien lintujen liverrys, aurinko väreilee lehvästön läpi.

Mustonen käyttää usein luontometaforia – esimerkiksi Sibeliuksen kuudennesta sinfoniasta puhuessaan hän viittaa suomalaiseen metsään.

”Keskieurooppalainen tapa tulkita mollia, vaikkapa Sibeliuksen kuudennen d-mollia ja modaalisuutta, on surun kautta.”

”Minusta siinä ei usein ole kyse surusta, vaan voidaan ajatella vaikka suomalaista metsää. Aina ei tietenkään aurinko paista, vaan voi olla jokin vähän harmaampi päivä, mutta silti siellä on kaunista ja taianomaista. Sammalet ja jäkälät ovat siellä, ja ihmeellinen tunnelma.”

Olli Mustonen (s. 1967) ilmaantui suomalaisen musiikkielämän tietoisuuteen ihmelapsena 1970-luvun lopulla ja saavutti pianistina pian menestystä.

Hän opiskeli jo alle kymmenvuotiaana pianonsoittoa Ralf Gothónin oppilaana sekä sävellystä Einojuhani Rautavaaran oppilaana.

Kumpikin opettaja on myöhemmin muistellut Mustosen lahjakkuutta ja herkkää musi­kaalisuutta.

Gothóni muistelee elämä­kerrassaan, miten nuori Mustonen tajusi soittamansa musiikin olemuksen vaistomaisesti, mutta järkyttyi, jos jokin harjoitus ei sujunut ensiyrittämältä.

Rautavaara puolestaan on muistellut, miten Mustonen saattoi purskahtaa itkuun, jos Rautavaara kyseenalaisti hänen sävellystensä ratkaisuja.

”Niin, Einojuhanin metodi oli fantastinen”, Mustonen sanoo.

”Kun vein hänelle sävellyksen, hän joskus esitti tahallisen typeriä ja ärsyttäviä kysymyksiä. Se otti päähän, kun olin itse niin innoissani siitä kappaleesta.”

”Hän sai näillä kysymyksillä aikaan reaktion: joko hän oli osunut oikeaan ja siinä oli jokin heikkous, tai sitten hän sai minut perustelemaan tarkkaan, miksi ratkaisu on oikea.”

Kaikesta lahjakkuudestaan huolimatta Mustonen kokee eläneensä normaalin lapsuuden.

”En ollenkaan pitänyt itseäni ihmelapsena. Vanhempani olivat myös viisaita ja suhtautuivat musiikillisiin tekemisiini innostuneesti, mutta myös luontevasti ja rauhallisesti. Koen, että elämäni on ollut hyvässä mielessä normaalia ja tavallista.”

Joskus Mustonen muistelee saaneensa kuulla ihmettelyä siitä, onko hänellä ollut lapsuutta lainkaan.

”Muistan vain, että minulla oli hirveästi aikaa miettiä kaikenlaisia asioita. Kävin kyllä piano- ja sävellystunneilla, mutta muuten tein samoja asioita kuin muutkin ikäiseni pojat.”

”Jos verrataan monen nykylapsen elämään, niin he tuntuvat usein olevan kovin kiireisiä. Monilla tuntuu olevan valtava määrä ohjelmoituja harrastuksia.”

Mustonen pitää hyvänä, että harrastuksia on, mutta hän muistuttaa myös vapaan oleskelun merkityksestä.

”On kauhean tärkeää lapselle, että joskus ei ole kiire minnekään, ja voi olla vähän ikävystynytkin. Silloin mielikuvitus alkaa lentää.”

”Tarvitaan aikaa kävellä ulkona ilman mitään tekemistä. Sitten sitä katsoo jonkun kiven alle, että aha, se tuntuu tältä. Ja siellä on jotain muurahaisia, mitähän ne tekevät? Kaikkea tällaista.”

Nyt tämä entinen ihmelapsi on 50-vuotias.

Mustosen kalenteri jakautuu nykyään hyvin tasaisesti soittamisen, johtamisen ja säveltämisen kesken – tyypillisiä ovat orkesterikonsertit, joissa hän toimii kaikissa kolmessa roolissa.

Kesiä Mustonen pyrkii rauhoittamaan konserttimatkoilta. Silloin hän keskittyy enemmän säveltämiseen ja Suomen kesästä nauttimiseen.

Matkan varrella on ollut myös kipeitä hetkiä – kuuluisimpana 1990-luvun alun Helsinki-boikotti, jonka Mustonen aloitti kriitikko Seppo Heikinheimon moukaroitua Mustosen soittoa Helsingin Sanomissa. Boikotti kesti elokuuhun 1996.

Heikinheimon kritiikki pureutui Mustosen persoonalliseen soittotapaan, jossa pianisti keskittyy hetkeen, aksentoi yllättävästi ja käyttää soittaessaan elastisia ja pyöreitä liikeratoja.

Mustosen soiton oma­peräisyyteen myös muut kriitikot ovat jatkuvasti kiinnittäneet huomiota Suomessa ja ulkomailla.

”Koen olevani monessa mielessä osa vanhaa traditiota”, Mustonen sanoo. ”Fyysisesti ammennan venäläisestä perinteestä. Muistan lapsuudestani, miten inspiroivaa oli pelkästään nähdä Emil Gilelsin soittoa. Hänellä oli sellaiset karhuntassut, joilla hän soitti, ja se oli majesteettisen, lennokkaan ja inspiroivan näköisiä. Ja se kuulosti siltä, miltä se näytti.”

Gilelsin vaikutuksen näkee Mustosen soiton liikeradoista. Hän puhuu ”käsien kodista”, joka on Mustosen mukaan koskettimiston yläpuolella, ja sieltä on yhtä pitkä matka pianon kaikkiin rekistereihin. Näin liike pysyy soittaessa ekonomisena.

”Roomaan vie monta tietä”, Mustonen kommentoi soittoaan.

”Olemme kaikki fyysisesti erilaisia olentoja, ja soittamiseen voi varmasti löytyä erilaisia luontevia reittejä. Tosin silloin, kun on vaikkapa kuulijana jossain ikimuistoisessa konsertissa, on kuulemastaan niin totaalisen vakuuttunut, että usein sillä hetkellä tuntuu, että muita tapoja soittaa ei voi olla. Nämä ovat kyllä harvinaislaatuisia hetkiä, sillä vaikka Roomaan vie monta tietä, on vielä enemmän niitä teitä, jotka eivät sinne tunnu vievän!”

Mustonen tekee vertauksen urheiluun.

”Monilla muilla soittimilla tuotetaan jatkuvaa ääntä, mutta me pianistit soitamme vain äänen alkuja. Me saatamme sen äänen matkaan.”

”Samoin tennispelaaja on vastuussa pallon koko matkasta, mutta ei hän kanna palloa verkon yli. Informaatio pallolle pitää antaa siinä äärimmäisen lyhyessä ajassa, jossa maila koskettaa palloa. Siinä määritetään suunta, voima ja kierre.”

Kuka?

Olli Mustonen


 Syntyi 7. kesäkuuta 1967 Helsingin maalaiskunnassa.

 Opettajina Ralf Gothóni, Eero Heinonen ja Einojuhani Rautavaara.

 Sävellystuotantoon kuuluu soolo- ja kamarimusiikkiteosten lisäksi muun muassa kaksi sinfoniaa. Heinäkuussa kantaesityksen saa Mustosen 1. jousikvartetto Lofoottien kamarimusiikkifestivaalilla ja syksyllä Lontoossa kantaesitetään hänen 2. kitarasonaattinsa.

  Vaimo oboisti Sole o.s. Terästö, jonka kanssa 7-vuotias Vilho-poika.

 Aloittaa vuoden 2018 alussa konserttisarjan, jossa soittaa Beethovenin kaikki pianosonaatit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Pianisti
 • 50-vuotias
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää