Valikko
Kulttuuri    |   Kuvataide

Kesänäyttelyiden klassikko Mäntän kuvataideviikot esittelee kesän karmeat puolet – mutta päästää myös saunomaan taideteokseen

Mäntässä kesään kuuluu niin mansikkajäätelöä, jääkiekkoa kuin kauheaa stressiäkin.

Mänttä

Suomen kesä. Sellainenhan se on: Uikkarit kuivuvat narulla, lummelahdella soudellaan, räsymatto hellii varpaita, koivumetsä kylpee autereessa, saarella on käynnissä murhatutkinta, suo­hirviö heittelee kiviä kaivoslampeen ja uusnatsien turistiryhmä etenee kohti Salpalinjaa.

Tai sellainen se on ainakin Mäntän kuvataideviikoilla.

Perinteikkään kesänäyttelyn teema on tänä vuonna ytimekkäästi kesä itse.


Näyttelyn tänä vuonna kuratoinut kuvataiteilija Pirjetta Brander sanoo valinneensa teeman populistisesti.

”Kesä koskettaa kaikkia”, hän sanoo. ”Kaikilla on siihen tarttumapintaa ja se herättää kaikissa tunteita.”

Eikä kesä tietenkään ole pelkkää mansikkajäätelöä ja lapsuuden kesien ikuista hellettä. On myös allergioita, kyynpuremia ja ennen kaikkea – tässä lyhyen kesän maassa – stressiä.

”On paljon kaikenlaisia tapahtumia joihin pitäisi ehtiä, valmistujaisia ja häitä, ja sitten pitäisi ehtiä vielä kunnostamaan kesämökkiä”, Brander sanoo.

Ehkä juuri siksi Mäntän näyttelyssä Tom Engblomin teoksessa tuuletin lentää johdon päässä hektistä kehää, vähän kuin seitsemiin juhliin kutsuttu kesähäävieras.


Kesän erilaisista puolista kertovat Leonora Fredrikssonin värikkäänä hehkuva Uikkarit narulla ja Erika Adamssonin uima-allasmaalaus Ennen sadetta, jossa vesiliukumäkeä ympäröivät puut ovat risuiset ja mustan­puhuvat. Tyko Elon installaatiossa Kerran tapahtui puistossa vaanii puolestaan kaamea lokki.

Murhatutkinta on käynnissä Jussi Valtakarin ja Antti Ylösen veistosinstallaatiossa Saaristo, jossa miniatyyrihahmot puuhailevat puisilla luodoilla. Suohir­viön näköisen hahmon voi puolestaan nähdä Harri Larjoston videoteoksessa. Otso Höglund kyseenalaistaa Suomi-kuvaa matkailujulisteilla, joissa Suomea tarjotaan optimaaliseksi matkakohteeksi fasisteille.


Mäntän Pekilo-näyttelytilassa vaikutuksen tekevät muun ­muassa Jenni Tieahon teutaroiva hevosveistos Hallava, Jussi Juurisen keltaisella värillä hekumoiva Keltainen arkisto ja Pauliina Turakka Purhosen Botticellista vaikutteita saanut La Primavera -installaatio, jossa komeilevat kankaista kokoon­ommellut sulottaret, eläimet ja itse Amor. ”Pauliina on nero”, perustelee Brander teosvalintaa. ”Olen palvonut häntä jo pitkään.”


Joidenkin teosten kohdalla vähemmän muodinmukainen estetiikka hätkähdyttää ja ilahduttaa. Brander kertoo halunneensa tuoda näyttelyyn eri-ikäisiä ja erilaisia taiteilijoita – ei vain tutuimpia ja eniten museoissa nähtyjä.

Taitava akvarellisti Senja Vellonen on toteuttanut Mänttään koivumetsän. Sergei Pietilä puolestaan maalaa maisemia klassiseen tyyliin – ulkoilmassa, niin kuin kesällä kuuluukin. Pietilän sisällyttäminen näyttelyyn on Branderin mukaan pieni provokaatio: ”Pietilä ei toimi nykytaidekentällä Suomessa, mutta hänellä on oma ekologinen lokeronsa – koko ajan on näyttelyitä ja muuta toimintaa.”

Ja sitten on tietysti jääkiekko. Kenneth Bambergin teoksissa keskeinen materiaali on pienten lätkäukkojen kypärät ja pelipaidat. Sekin liittyy kesään.

”Hänelle toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä teos videonauhoista. Hän kertoi viettäneensä kaikki kesät poikaporukassa sisällä”, Brander kertoo, ”vaihdellen lätkäkortteja ja katsellen roskaelokuvia vhs-nauhoilta.”


Lopuksi mennään saunaan, sillä sekin on taidetta.

Mäntän Myllyrannassa hehkuu punaisena Jan-Erik Anderssonin ja Shawn Deckerin Linnunpesä-äänisauna. Kuten Turussa takavuosina ihastellussa sipulisaunassa, myös Linnun­pesässä äänimaisema saunan sisällä muuttuu sen mukaan, minkä verran siellä heittää löylyä. Sauna on lämpimänä joka päivä kahdesta kuuteen, ja vierailupäivänä lauteille kiipeää taiteilijakin. Ja sitten uimaan.

Mäntän kuvataideviikot 11.6.–31.8.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  4. 4

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää