Valikko
Kulttuuri    |   50-vuotias

Vähemmän kaikkea tarkoittaa parempaa elämää, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo

”On päässyt unohtumaan, että ihminen on täysin riippuvainen luonnosta.”

”Hei, onko sinulla minuutti aikaa?” Hymyilevä WWF:n feissari pysäyttää metroasemalla. T-paidassa on tuttu pandan pää.

Hän ehdottaa kummiutta. Siihen kuuluisi kuukausilahjoitus WWF:lle eli Maailman luonnonsäätiölle. Suosituimpia ovat kuulemma norppa- ja Itämeri-kummius.

Tällä kertaa WWF ei saa uutta kummia. Feissarit tarjoavat Helsingin kaduilla paljon hyvää, mutta kaiken kummiksi ei voi ryhtyä. Aika moni on silti päättänyt antaa kuukautisen roponsa norpille, Itämerelle tai ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

”50 000 suomalaista lahjoittaa säännöllisesti WWF:n työhön”, kertoo suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:n Suomen-päämajassa Helsingin Sörnäisissä, parin kilometrin päässä feissareiden asemalta.

Se kuulostaa paljolta, mutta voisi olla enemmänkin. Luukkonen haaveilee sadoistatuhansista suomalaisista tukemassa WWF:n luonnonsuojelutyötä.

Rahan antajien lisäksi WWF:llä on tukijoita, jotka antavat sää­tiölle vapaaehtoisen työpanoksensa. Esimerkiksi näin kesäisin järjestetään talkooleirejä, joita Luukkonen vetää itsekin.

Se on yksi syy, miksi tänään 50 vuotta täyttävä Luukkonen on viihtynyt WWF:n palveluksessa 22 vuotta – melkein koko työelämänsä – joista suojelujohtajana 20 vuotta.

”Monipuolisempaa työtä ei voisi olla. Yhtenä päivänä näytän vapaaehtoisille Lapin-leirillä, kuinka poroaitaa korjataan. Toisena lobbaan järjestöä ministeriön kekkereillä.”

Sosiaalisen median yleistymisen ansiosta talkoolaisten määrä on noussut.

”Muutama vuosi sitten pohdin huolissani, kuinka pitkään talkoolaisia riittää. Mutta kolmen viime vuoden aikana kaikki leirit ovat täyttyneet tunneissa. Kun mukanaolijat jakavat kuvia ja kokemuksia somessa, yhä useampi innostuu.”

Se on yksi Luukkosen ilonaiheista. Ilo nousee pintaan myös, kun ajattelee, miten vuosikymmenten suojelutyö alkaa tuottaa tulosta: merikotka on pääsemässä pois uhanalaisten lajien listalta, ja saimaannorpankin tilanne on parantunut. Varsinkin norppa on Luukkoselle tärkeä, onhan hän kasvanut Saimaan rannalla. Siellä hän jo koululaisena päätti ruveta joko lääkäriksi parantamaan ihmisiä tai puhumaan ympäristön puolesta.

Huolenaiheitakin on. Niitä on paljon enemmän kuin ilonaiheita. Kun suomalaiset vetäytyvät juhannukseksi mökeille metsien keskelle ja ihastelevat kukkeaa keskikesän luontoa, he eivät ehkä tiedosta, että mökkimetsässä kaikki ei ole hyvin.

”Valitettavasti metsissämme elää 814 uhanalaista lajia. Tuo luku on signaali, että metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi pitäisi tehdä paljon. Mutta nykyinen hallitus vain leikkasi metsiensuojelulta rahaa.”

Suojelujohtaja haluaa antaa vinkin juhannuksen viettäjille: älkää laittako brasilialaista pihvilihaa grilliin. Sen alta on kaatunut sademetsää.

Luukkonen elää niin kuin opettaa. Hän on sekasyöjä, mutta syö lihaa harvoin ja harkitusti ja tietää, että tulevaisuuden ruokalautanen on aika lailla lihaton.

”Lihansyönti romahtaa, sillä lihan tuottaminen on tehotonta proteiinintuotantoa. Maapallon pinta-ala ei riitä yhä kasvavan ihmismäärän ruokkimiseen lihalla.”

Työpaikalleen Luukkonen on tullut haastattelupäivänäkin Hyvinkäältä junalla. Loppumatkan hän polkee uusilla kaupunkipyörillä, joiden suuri fani hän on.

Luonnonsuojelu on tällaisia pieniä arjen valintoja ja tekoja, energiatehokkuutta liikenteessä ja asumisessa. Sitä, että ei matkustele monta kertaa vuodessa, vaikka lennot ovat nykyisin koukuttavan halpoja.

Ulkomaille matkustamiseen pätee sama kuin lihansyöntiin. Luukkonen suosittelee satsaamaan laatuun, ei määrään. Hän on itse lähdössä Chicagoon viettämään syntymäpäivää ja samalla katsomaan, pääseekö oma poika NHL:ään. Ukko-Pekka Luukkonen on maalivahti, joka on saavuttanut kultaa ja hopeaa alle 18-vuotiaiden MM-jouk­kueessa. Häntä ollaan nyt mahdollisesti varaamassa NHL:ään.

Samalla reissulla suojelujohtaja Luukkonen aikoo aistia tunnelmaa maassa, jonka presidentti sanoi juuri irrottavansa Pariisin ilmastosopimuksesta.

”On todella surullista, että Yhdysvaltain presidenttinä on henkilö, joka ei näe nenäänsä pidemmälle. Hän tekee asioita, jotka ovat isossa kuvassa pahempia kuin terroristien teot.”

Luukkonen ei pysty ymmärtämään niitä päättäjiä, joille ympäristön tila on sokea piste. Ihmisiä, joille vain talouskasvu tai vaikka rajojen kiinni pitäminen on kaikki kaikessa, eikä luonnon tila merkitse mitään.

”On unohtunut, että ihminen on täysin riippuvainen luonnosta ja sen voinnista. Pidän itseäni edelleen optimistina, vaikka tunnen usein maailmantuskaa ja olen huomannut, että ihmisistä on tullut yhä itsekkäämpiä.”

Kuka?

Jari Luukkonen


 WWF Suomen suojelu­johtaja vuodesta 1997. WWF eli Maailman luonnonsäätiö on 1961 perustettu kansain­välinen ympäristöjärjestö.

 Koulutukseltaan maata­lous- ja metsätieteiden maisteri.

 Naimisissa ja kolmen aikui­sen pojan isä.

 Asuu Hyvinkäällä. Harras­taa kalastusta ja metsä­lenkkejä koiran kanssa ja on intohimoinen sienestäjä.

 Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 18. kesäkuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Syntymäpäivät
 • WWF

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  9. 9

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  10. 10

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää