Valikko
Kulttuuri

Kaupunki aikoi suoristaa Sörnäisten Kurvin 1970-luvun alussa – Suunnitelmaa vastustettiin M. A. Nummisen säveltämällä humpalla, ja Kurvi pysyi kurvina

M.A. Numminen sävelsi Kinaporin humpan Alppila-seuran pyynnöstä. Yhä edelleen Numminen käy toisinaan Kurvissa – ja ottaa ulkomaiset toimittajat vastaan Roskapankissa Helsinginkadulla.

Hämeentien mutka jumitti liikennettä. Katutason kaupat Sörnäisissä kärsivät melusta.

Helsingin kaupunkisuunnittelu­viraston ratkaisuehdotus esiteltiin 1970-luvun alussa: Hämeentie suoristettaisiin niin, että mutkasta päästäisiin eroon. Suoristus kulkisi Helsinginkadun risteyksestä ison korttelipihan halki Mäkelänkadun risteykseen.

Virkamiehet uskoivat uudistuksen kannattavan, vaikka sen tiellä oli muutamia esteitä: yksi jugend­talo, pari vanhaa puutaloa ja korttelin asukkaat, jotka kävivät yhä äänekkäämmiksi.

Halkaistavaksi aiotun korttelin numero 358 sisäpihalla järjestettiin syyskuussa 1973 tapahtuma. M.A. Numminen nousi kalliolle ja esitti noin 350:lle seudun asukkaalle ja muutamalle kaupungin virkamiehelle humpan. Sen nimi oli Kina­porin humppa, ja säe kuului näin:

Honasivat ajanmerkit grynderit ja pomot, bisnekseen on sopivimmat Kinaporin kolot. Halkaistaan nyt kortteli ja Hämeentie on suora, tasotalo paikalle, pois asukkaiden kuona.

Humpan ensiesityksestä on 44 vuotta, ja M.A. Numminen astuu sisään porttikongista Kinaporin korttelipihaan.


Suurella, kallioisella sisäpihalla on vehreitä nurmialueita, joilla on pöytäryhmiä ja pihakeinuja. Hämeentie hurisee ympyröivien kerrostalojen toisella puolella. Tiessä on yhä mutka.

Numminen sävelsi Kinaporin humpan korttelin halkaisun vastustamiseksi Alppila-seuran pyynnöstä. Seuran puheenjohtaja, nyt edesmennyt Martti Kinnarinen, teki sanat.

Numminen oli muuttanut Sörnäisiin Vilhonvuorenkadulle kuusi vuotta aiemmin. Televisiosta tuttu taiteilija viihtyi ja näkyi kulmilla. Yhteistyö kaupunginosa-aktiivien kanssa alkoi, kun Helsinginkadun Urheilutaloa aiottiin laajentaa sen taakse kallioille vuonna 1971. Silloin Numminen teki Josafatin jenkan ja esitti sen Alppila-seuran tapahtumassa Josafatin kallioilla. Samalla tarjoiltiin piimää.

Hän sanoo, ettei ole itse koskaan ollut yhdistysihmisiä. Musiikki oli aktivismissa ”avusteinen voima”.

Josafatin jenkka soi paljon Sävelradiossa. Se herätti huomiota. Asukasyhdistys teki työn 95-prosenttisesti.”

Numminen uskoo, että 70-luvun ”tuhovaiheessa” vanhaa Helsinkiä olisi kadonnut paljon enemmän, elleivät nämä asukasyhdistysten ihmiset – joukossa jokunen ”päin tulta menevä jyrä” – olisi vastustaneet.

Voi olla, että juuri Kinaporin humppa herätti Kinaporin vanhan nimen eloon.

Nykyinen Kinaporinkatu oli vielä 1970-luvun alussa Pengerkadun pää, ja korttelilla oli vain numero: 358.

Kulmia oli kuitenkin jo 1800-luvun lopussa alettu epävirallisesti kutsua Kinaporiksi. Uudelleen kaavoitetun Harjun huvila-alueelle oli noussut puutaloja, joiden uudet asukkaat olivat kovin kinaisia. Talot saivat nimen Surutoin villat. Kadunpätkä oli Kinakatu. Viereistä risteystä sanottiin Kinaporin tai Kinkan portiksi, ja kallioilla Kinkan sällit tappelivat Berkan eli Kallion sällien kanssa.

Kurvi-nimi vakiintui vasta myöhemmin. 1930-luvulta vuoteen 1985 Helsinginkadun ja Hämeentien kulmatalossa oli Elannon kahvila Kurvi, kuuluisa kaljakuppila.

Asukkaat voittivat vuonna 1973 taistelun tien osalta, mutta mutkassa ollut jugendkerrostalo ja puu­talot saivat kaupungin ehdotuksen mukaisesti mennä. Jugendtalossa osoitteessa Hämeentie 58 olivat aikoinaan asuneet Georg ja Jarl Eugen Malmstén.

”Siinä grynderit saivat tahtonsa läpi – vaikka nykyiset asukkaat ovat varmasti tyytyväisiä asuntoihinsa”, Numminen sanoo ja katsoo aurinkolasien läpi paikalle 80-luvulla rakennettujen talojen parvekkeita.

M.A. Nummisesta tuli helsinkiläinen heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 1960. Stadin slangin hän oli opetellut jo varhaisteini-ikäisenä Somerolla ja pääkaupungin-vierailuilla. Kullervo-ystävän isä asui Helsingissä, ja somerolaispojat kävivät hänen luonaan aina kun saivat luvan.

Sörnäisissäkin Numminen kävi jo poikasena, sukulaispariskunnan luona Sörnäisten rantatie 1:ssä, jossa ikkunoista saattoi seurata Hakaniemen torin halkopinojen lomassa käytävää salakauppaa.

Oli selvää, että Sörkan kulmissa oli jotakin erityisen kiehtovaa.

Sen kodit ja keskiolutbaarit olivat vielä duunareiden. Baarit aukesivat aamulla yhdeksältä ja menivät kiinni kello 23. Opiskelijat löysivät niihin vasta paljon myöhemmin.

Numminen oli edelläkävijä. Suomen opiskelijana hän nauhoitti tuntikaupalla ”aitojen helsinkiläisten gibojen” puhetta. Hän tuli hyvin toimeen kuppiloiden miesten kanssa.

Vuonna 1967 hän otti pankki­lainan ja osti 60 neliön kaksion Vilhonvuorenkadulta. Pihan hiekkalaatikossa asui talvet pultsari, jolle Numminen vei viltin ja silloin tällöin pari pulloa keskiolutta.

Numminen tutustui heti muutettuaan myös Taneen, josta tuli hänen lestinheittäjänsä. ”Olin iloittelemassa Kolmessa Kaisassa, kun Tane tuli luokseni ja sanoi: Jos joskus juomat loppuvat, soita.”

Numminen sai puhelinnumeron ja tiedon siltä varalta, että vaimo vastaisi ja sanoisi, ettei Tane ”vähään aikaan” ole kotona. Se tarkoittaisi, että Tane on vankilassa.

Muuten valikoimassa oli Jaloviinaa ja Koskenkorvaa.

Juomille tuli tarvetta esimerkiksi sinä iltana vuonna 1967, kun Kulttuuritalolla oli brittiläisen blues­miehen John Mayallin keikka.

Mayall ja hänen yhtyeensä The Bluesbrakers saapuivat Vilhon­vuorenkadulle jatkoille.

”Siellä hillui vakiojengi. [Taiteilija] Matti Juhani Koponen tuli ja löysi John Mayallin minun kylpy­ammeestani. Mayall oli vetänyt kaksi keikkaa ja oli kuuma. Hän halusi peseytyä.”

Kun Cream-yhtye esiintyi Kultsalla, Numminen ehti varautua jatkoihin. Hän osti kymmenen pulloa halvinta algerialaista punaviiniä, eikä soittoa Tanelle tarvittu.

Numminen asui Sörnäisissä kymmenen vuotta. Sitten silloinen vaimo halusi Ullanlinnaan.

Etelä-Helsingin kaduilla taiteilija saa yhä liikkua pysäytyksittä, mutta Sörkassa tutut ja tuntemattomat huikkaavat.

Kurvista hän sai uusia ystäviä vielä myöhempinäkin vuosina – Numminen muistaa isännöineensä Pedro Hietasen kanssa itsenäisyys­päivän juhlat Vaasanpuistikon Syntipukki-baarissa. Omistaja komensi koko asiakaskunnan ulos, jotta se saattoi tulla uudestaan sisään frakkiin pukeutuneita Nummista ja Hietasta kätellen.

”Se oli huippuluokan keskiolutbaari.”

Syntipukissa seudun perinteinen kinaisuus alkoi lopulta olla veristä. 1990-luvulla ovimiestäkin puukotettiin. Baari suljettiin, ja Vaasan­puistikko siistiytyi.

”Mutta alueen ydinpiirteet ovat säilyneet”, Numminen arvioi. Samoin ovat säilyneet puheenaiheet baareissa: ”Päivänpolitiikka ja populaarimusiikki.”

Numminen pistäytyy yhä silloin tällöin Kurvissa.

”Helsinginkadun Roskapankki on vastaanottopaikkani ulkomaalaisille toimittajille. Saksalaiset ovat aina häkeltyneitä, että tällaistakin vielä on.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Kaupunkikulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää