Valikko
Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Vahvojen naisten show – Pyynikin kesäteatterin Niskavuoren nuori emäntä on alkuperäisteokselle uskollinen

Vahvojen naisroolien lisäksi Miika Muurasen ohjaus saa kiitosta koreografiasta ja puvustuksesta.

Niskavuoren nuori emäntä.

Pyynikin kesäteatterin ensi-ilta. Teksti: Hella Wuolijoki. Sovitus ja ohjaus: Miika Muranen. Musiikki: Saaga Ensemble. Musiikin sovitus: Joonas Mikkilä. Koreografia: Jenni Nikolajeff. Rooleissa muun muassa: Mikko Nousiainen, Maria Pere, Olli Riipinen, Petra Karjalainen, Ronja Alatalo, Sari Havas, Puntti Valtonen ja Elina Keinonen.

★★★★

Klassikkoa ei tarvitse räjäyttää atomeiksi, jotta se toimii myös vuonna 2017.

Pyynikin kesäteatterissa ensi-iltansa saanut Niskavuoren nuori emäntä on oiva esimerkki siitä, miten 1880-luvulle sijoittuvan näytelmän voi tehdä tyylikkäästi ilman alleviivausta tai ylilyöntejä.

Hella Wuolijoen kirjoittama Niskavuori-sarja muodostaa yhden suomalaisen teatterin peruskivistä. Sarjan keskushenkilö on Loviisa, josta tulee näytelmien aikana Niskavuoren suvun matriarkka.

Näytelmäsarjan kronologian ensimmäinen osa Niskavuoren nuori emäntä (1940) kertoo Loviisan (Maria Pere) alkuajoista Niskavuoren talossa.


Loviisan aviomiehellä Juhanilla (Mikko Nousiainen) on suhde meijerska Malviinan (Elina Keinonen) kanssa. Suhteen laatu selviää nuorelle emännälle varsin pian.

Petetty nainen ajaa Malviinan pois Niskavuoresta. Juhani ei kuitenkaan pysty antamaan periksi vaan haikailee Malviinan perään. Samalla Loviisa katkeroituu yhä syvemmin.

Lopussa pariskunnan välillä vilahtaa pieni sovinnon kipinä, mutta Malviina palaa, eikä vääjäämätöntä voi enää estää.

Ihmiselon suurimmilta tunteilta ei vältytä.

Kun istahtaa katsomaan Niskavuori-näytelmää, tietää, että luvassa on vahvojen naisten show. Näytelmissä miehillä on usein statistin rooli.

Pyynikilläkin draamaa kannattelevat naiset. Miesroolit jäävät yksioikoisiksi.

Ensimmäisellä puoliskolla Petra Karjalaisen tulkitsema Heta vie huomion. Kuuluisa pirttihirmu kajauttaa laulunsa vahvasti ja kilisyttelee tilan avaimia vyöllään kuin vanginvartija.


Hahmo saa myös koomisia piirteitä, kun Heta pitää perinnönjaossa lujasti kiinni perintöpirttipöydästään.

Loviisan roolissa näyttelevä Maria Pere rakentaa hahmonsa taitavasti pikkuhiljaa nuoresta ja viattomasta emännästä kohti katkeraa, rakkauden haavoittamaa naista.

Pere on Karjalaisen ohella ehdottomasti esityksen vahvimpia laulajia. Hän pystyy ilmaisemaan suuret käänteet myös laulullaan, kun heleä lauleskelu muuttuu syvemmäksi ja ilkeäksi.

Ohjaaja Miika Muranen on hankkinut kannuksensa kaupunginteatterien isojen musikaalien ohjaajana.

Myös Niskavuoren nuorta emäntää tituleerataan musikaaliksi, mutta titteli on turhan mahtipontinen. Kyseessä on pikemminkin musiikilla höystetty draama, eikä näytelmästä jää korvamatoja.

Saaga Ensemble -yhtyeen vahvat kansanmusiikkikappaleet naksahtavat toki hyvin yksiin juonen kanssa. Erityisen ne toimivat vihaisissa ja dramaattisissa kohtauksissa, kuten Loviisan ajaessa Malviinaa pois Niskavuoresta.

Jotkut laulut jäävät kuitenkin irrallisiksi, eivätkä kuljeta tarinaa eteenpäin.

Taidokkailla laulu- ja tanssinumeroilla on tosin tärkeä paikkansa näytelmän kuvittajina. Piikojen ja renkien poukkoilu rytmittää näytelmää.

Koreografi Jenni Nikolajeffille täytyy antaa erityiskiitos sinkkisankojen, viikatteiden ja matkalaukkujen kekseliäästä hyödyntämisestä tanssinumeroissa.

Pyynikin version hienous piilee siinä, ettei Niskavuoren maailmaa ole lähdetty ravisuttamaan yltiömoderneilla elementeillä tai vaikeaselkoisella vihjailulla. Pääosassa on Wuolijoen uskomattoman hieno kieli.

Pieniä merkityksiä luovat esimerkiksi vaatteet.

Loviisan kirkas ja kepeä sininen leninki vaihtuu näytelmän aikana yhä raskaampaan, tummempaan ja kuristavampaan. Samalla hän kasvaa emännän mittoihin.

Malviinalla taas on liekehtivän punainen hame, eikä sen intohimoisempaa vaatekappaletta maailmasta taida löytyä.

Tuo sama punainen piste vilahtelee ajoittain Pyynikin vihreässä metsässä, kun Malviina katoaa tilalta, muttei pääpariskunnan mielistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää