Valikko
Kulttuuri

Foo Fightersin kitaristi: En ole ollut Andy McCoyn kanssa puheissa yhteisen kiertueemme jälkeen

Huhut amerikkalaisyhtyeen hajoamisesta osoittautuivat ennenaikaisiksi. Maanantaina Foo Fighters esiintyy Helsingin Hietarannalla.

Lontoo

Ainakaan Foo Fighters ei ota itseään turhan vakavasti.

Viime vuonna amerikkalaisyhtye vietti hiljaiseloa, minkä vuoksi monet ehtivät jo ennakoida, että yhtyeen yli 20 vuotta kestänyt ura lähestyisi loppuaan. Bändi vastasi tähän piladokumentilla, jossa laulaja Dave Grohlin ja muiden soittajien tiet erkanivat kuin perussuomalaisilla konsanaan.

Kesäkuun alussa vitsi jatkui uudella Run-videolla, jossa yhtyeen jäsenet on maskeerattu elämänsä ehtoopuolta viettäviksi harmaiksi eläkeläisiksi. Tämän vastapainoksi, kuin todistaakseen elinvoimaisuuttaan, yhtye soittaa videolla hurjemmin kuin aikoihin.

Yritättekö todistella, että yhtyeessä riittää vielä virtaa, vaikka soittajien keski-ikä lähestyy viittäkymppiä?

Kitaristi Chris Shiflett, 46, räjähtää nauramaan:

”Ei, ei meidän tarvitse mitään todistella, biisistä vain sattui tulemaan tuollainen. Video saattaa tietysti viitata siihen, että ei me ainakaan olla nuorennuttu, mutta kyllä meillä vielä muutama vuosikymmen on aikaa jäljellä. Itse asiassa 30 vuoden päästä on hauska nähdä, muistutammeko silloin oikeasti videolla nähtäviä hahmoja.”

Foo Fightersin hajoamishuhut ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi viimeistään tänä vuonna. Alkuvuoden aikana yhtye palasi lavoille Yhdysvalloissa, ja Euroopan-kiertue käynnistyi perjantaina Reykjavikissa. Maanantai-iltana Foo Fighters nähdään keikalla Helsingin Hietarannalla.

Myös uudesta albumista on huhuttu, mutta Shiflett on siitä vielä vaitonainen.

”Minä en tiedä siitä mitään. En tiedä, mikä on suunnitelma”, hän väistää kysymyksen, mutta totuus lipsahtaa jatkokysymyksen jälkeen. Levy on kuin onkin tekeillä, ellei peräti valmiina odottamassa julkaisuaan.

Onko uuden albumin tekeminen yhä haastavampaa, kun takana on yli parikymmentä vuotta ja kahdeksan albumia?

”Ei mielestäni. Levyn tekeminen ei tällä kertaa tuntunut yhtään vaikealta”, Shiflett lipsauttaa. ”Meillä on takana pitkä tauko, joten kaikki olivat innoissaan, kun pääsivät takaisin hommiin.”

Shiflett itse ei ehtinyt paljon olla joutilaana. Hän pyörittää omaa podcast-ohjelmaansa, ja kun pääbändi lomaili, Shiflett lensi Nashvilleen levyttämään omia kappaleitaan. Tänä vuonna ilmestynyt West Coast Town on jo hänen kolmas soololevynsä tällä vuosikymmenellä.

Puratko soololevyille kaikki ideat, joita Foo Fightersin kanssa et pääse toteuttamaan?

”Foo Fighters on Daven bändi. Hän kirjoittaa kappaleet, ja hän on yhtyeen luova voima”, Shiflett määrittelee.

”Soololevyni ovat ihan toinen juttu, koska niillä saan tehdä mitä huvittaa. Uudella levyllä on sekaisin rockia ja kantria, vähän Rolling Stonesia ja vähän Merle Haggardia. Mutta ei minusta kantrimuusikkoa saa. Jos yrittäisin tehdä oikean kantrilevyn, minut varmasti naurettaisiin ulos huoneesta.”

Jäikö sinulle lainkaan aikaa ladata pattereita tauon aikana?

“Kyllä minä vietin aikaa myös perheeni kanssa”, kolmen lapsen isä sanoo. ”Näissä hommissa raskainta on se, kun joutuu olemaan paljon poissa kotoa enkä ole aina todistamassa tärkeitä vaiheita lasteni elämässä.”

Vastaako suuressa rockyhtyeessä soittaminen muuten niitä haaveita, joita elättelit teini-ikäisenä kitaristinalkuna?

”Se on hyvin erilaista elämää kuin kuvittelin sen olevan. Kun teininä kuuntelin Kiss-levyjäni, kuvittelin, että rockyhtyeet ajelevat ympäriinsä limusiineilla, jotka ovat täynnä tyttöjä ja kokaiinia”, Shiflett naurahtaa. ”Minun elämäni ei ole lainkaan sellaista.”

”Parasta on tietysti se, että rockyhtyeen kanssa pääsee matkustamaan mielettömiin paikkoihin ja soittamaan aivan hulluja keikkoja. Olen kokenut juttuja, joita en osannut edes unelmoida.”

Haastattelun aikana käy useaan otteeseen selväksi, että Dave Grohl johtaa Foo Fightersia lähes yksinvaltiaan ottein. Kaikki päätökset, keikkojen biisilistoista lähtien, ovat hänen käsissään.

Grohlia on luonnehdittu ”rockbisneksen mukavimmaksi mieheksi”, mutta Shiflett on varmasti nähnyt pomostaan myös toisen puolen. Millainen Grohl on silloin, kun hän heittäytyy hankalaksi?

Kitaristin naurusta ei ole tulla loppua.

“Kyllä, kyllä, olen nähnyt myös toisen puolen”, hän saa lopulta sanottua. ”Mutta on ehkä parempi, että säästän yksityiskohdat muistelmiini.”

Yhtä vaitonainen hän on myös toisesta, nyt jo entisestä pomostaan. Vuonna 2009 Shiflett liittyi Andy McCoyn johtamaan The Real McCoy -yhtyeeseen, jonka Suomen-kiertue päättyi vain kolmen keikan jälkeen. Shiflett käveli ulos yhtyeestä, kun McCoyn soittokunto ei vastannut odotuksia.

”Siinä on toinen luku, jonka säästän muistelmiini”, Shiflett sanoo. ”En ole ollut puheissa Andyn kanssa sen koomin, mutta kuulin äskettäin hänen uuden kappaleensa, ja se oli todella hyvä, todella vaikuttavaa ja inspiroitunutta jälkeä. Sen kuuleminen sai minut hyvälle tuulelle.”

Rock the Beach -festivaali Helsingin Hietarannalla 19. kesäkuuta klo 14–24. Esiintymässä Foo Fighters, Biffy Clyro, The Kills, Apulanta ja Vant.

Fakta

Nämä kappaleet kuultiin Foo Fightersin keikalla Reykjavikissa


1. All My Life

2. Times Like These

3. Run

4. Learn to Fly

5. The Pretender

6. My Hero

7. Another One Bites the Dust / We Will Rock You

8. Cold Day in the Sun

9. Congregation

10. Walk

11. These Days

12. The Sky Is a Neighborhood

13. Lah Di Da

14. Best of You

15. Everlong

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Musiikki
 • Rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  10. 10

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää