Valikko
Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Nainen junassa -kirjailija Paula Hawkins kirjoittaa vaikeista naisista – rahaa tulee ovista ja ikkunoista

Brittikirjailija Paula Hawkinsin jännitysromaani Nainen junassa on myynyt 20 miljoonaa kappaletta. Juuri ilmestynyt Tummiin vesiin panee ”hankalat naiset” tarinan keskiöön. HS:n kirjeenvaihtaja tapasi Hawkinsin Lontoossa.

Lontoo

Onpas virkistävää, kun menestyskirjailija ei arastele puhua rahasta ja menestyksestään.

Brittikirjailija Paula Hawkinsin vuonna 2014 ilmestynyt Nainen junassa -jännitysromaani on myynyt jo noin 20 miljoonaa kappaletta. Romaanista tehtiin myös elokuva. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista.

”Kyllä, tunnen olevani taloudellisesti hyvin turvattu”, Hawkins myöntää kansainvälisen toimittajaryhmän haastattelussa Lontoon Sohossa.

Ollaan Hawkinsin brittikustantajan toimistolla. Hawkinsin agentti Lizzy Kremer istuu vieressä ja valvoo.

Hawkins, 44, on kuitenkin rento tapaus, eikä yhtään arrogantti. Hän vastaa vuolaasti jokaiseen kysymykseen. Kiilakorkosandaali heiluu, kun kirjailija innostuu. Tukka on sykeröllä, ja kaulassa ja sormessa välkkyvät vihreät kivet.

Hawkinsin menestystä edelsi rahapula ja epäonnistumiset romanttisen fiktion kirjoittajana. Miten kirjailija on hemmotellut itseään ponnahdettuaan bestseller-listojen huipulle? Timanteilla ja luksusautoilla?

”Ei timantteja, enkä ole koskaan omistanut autoa. Mutta matkustan paljon, ja asun nyt paljon kivemmissa paikoissa kuin ennen.”

Hawkins on juhlinut myös viemällä ystävänsä hiihtolomalle Ranskaan. Silloinkin asuttiin hulppeassa alppimajassa. Isoin hankinta on ollut uusi koti Lontoon keskustasta.

Tänä keväänä Hawkinsilta ilmestyi toinen psykologinen jännitysromaani: Tummiin vesiin. Suomessa Otavan kustantaman teoksen on suomentanut Antti Autio.

Britanniassa Tummiin vesiin -romaania on myyty kuukaudessa jo noin 100 000 kappaletta.

Kirjoittaminen oli kuitenkin katkonaista ja kesti kolme vuotta. Trilleriesikoisen menestys vei kirjailijan pitkille kiertueille. Samalla meni työrauha.

”Ihanteellista luovan prosessin kannalta olisi ollut vain istua yksin kirjoittamassa, eikä puhua kenenkään kanssa”, Hawkins sanoo.

Hän kertoo myös jännittäneensä uuden kirjan vastaanottoa paljon.

”Kun kirjoitin ensimmäistäni, en tiennyt, lukeeko sitä kukaan. Mutta nyt tiesin, että on miljoonia ihmisiä, jotka odottavat ja kyselevät, että milloin se [uusi kirja] ilmestyy. Se loi paineita.”

Hawkins kuvailee itseään pessimistiksi, joka pelkää aina pahinta.

”Kun menen hiihtämään, mietin, mitä voi mennä vikaan hiihtohississä – ja kauanko kestää kuolla.”

Amerikan rannikolla hän mietti yöt hotellin tsunami-evakuointireittiä ja sitä, ehtisikö ajoissa turvaan ja mitä ottaisi mukaan.

”Pelkään monia asioita. Olen onnellinen ihminen, mutta mieleni kääntyy kohti kaikkea morbidia ja traagista.”

Luonteenpiirteestä on hyötyä psykologisten jännitysromaanien kirjoittajana. Kirjailija luo lukijoille ympäristön ja tilanteen, jossa pelätä.

Uuden Tummiin vesiin -romaanin keskiössä on kaksi sisarta. Välit ovat menneet poikki. Sitten toinen sisarista kuolee – itsemurha? – ja pikkusisko matkustaa synkkään kylään kohtaamaan menneisyyden haamut.

Tapahtumapaikka uhkaavine vesineen on fiktiivinen, mutta jylhän koillisenglantilaisen Northumberlandin kreivikunnan inspiroima. Hawkins vietti siellä aikaa kirjoittamassa.

Esikoistrillerin tavoin myös Tummiin vesiin pelaa muistojen ja muistikuvien epäluotettavuudella. Hawkinsin mukaan me kaikki muistamme väärin ja kerromme puolitosia tarinoita elämästämme.

”En tarkoita, että valehtelisimme. Mutta luomme tiedostamatta kertomuksia, jotka ovat mielestämme järkeviä. Jos on kokenut jotain järkyttävää, tarina voi myös auttaa kestämään.”

Hawkinsin naishahmot ovat moniulotteisia ja sovinnaisesta näkökulmasta katsoen ”vaikeita”. Nainen junassa -romaanin päähenkilö oli eronnut alkoholisti, muiden elämän tirkistelijä.

Tummiin vesiin -teoksessakin keskiössä ovat ”hankalat naiset”. He ovat naisia, jotka kysyvät liikaa kysymyksiä ja elävät omalla tavallaan.

Sitä eivät kaikki katso edelleenkään hyvällä. Entisaikoina omapäiset naiset poltettiin roviolla noitina.

Hawkinsin mukaan fiktio heijastaa todellisuutta: ”Yhteiskunta yrittää hiljentää naiset ja kertoa, kuinka heidän pitäisi käyttäytyä.”

Usein kontrolloijat ovat miehiä: aviomiehiä ja poikaystäviä.

Britanniassa kuolee joka viikko kaksi naista nykyisen tai entisen kumppanin surmaamana, Hawkins muistuttaa. Naiselle koti on paikoista vaarallisin.

Tummiin vesiin -romaani on saanut kritiikkiä siitä, että kirjassa on peräti 11 kertojanääntä. Laiskimmat lukijat ovat moittineet rakennelmaa liian monimutkaiseksi ja vaikeaksi.

”Tiesin, että se olisi rohkea ja riskialtis valinta, eivätkä kaikki pitäisi siitä”, Hawkins sanoo.

Hän ei kuitenkaan halunnut kirjoittaa vain uutta versiota esikoistrilleristään. Se olisi ollut liian helppoa.

Hawkins kokee löytäneensä psykologisista jännitysromaaneista oman nichensä eli markkinarakonsa. Kolmas trilleri on jo tekeillä, joskin aivan alkuvaiheessa.

Suursuosio Yhdysvalloissa toi jättiyleisön ja takasi taloudellisen menestyksen kivijalan. Sen rinnalla kalpenevat jopa Britannian kirjamarkkinat.

”Jos tarpeeksi moni amerikkalainen ostaa kirjasi, tekee se yhteensä hyvin paljon.”

Zimbabwessa syntynyt ja kasvanut Hawkins haluaisi vielä jonakin päivänä kirjoittaa tarinan Afrikasta. Vielä hän ei koe olevansa siihen valmis.

”Pelkäisin, että loukkaan ihmisiä. Lisäksi on liikaa valkoisten kirjoittamia kirjoja Afrikasta, ehkä meidän pitäisi kuunnella myös muita ääniä.”

Afrikassa perheen tuttavapiiriin kuului paljon toimittaja. Professori-isä kirjoitti itsekin talousjuttuja. Vieraat kertoivat jännittäviä tarinoita sotakirjeenvaihtajan arjesta, ja pikku-Paula kuunteli korvat höröllä.

Sotakirjeenvaihtajaksi hänestä ei kuitenkaan ollut.

”Olen pelkuri. Ei minulla olisi ollut oikeaa asennetta.”

Hawkinsista tuli 15 vuodeksi taloustoimittaja, mutta ei kokenut olevansa siinäkään roolissa täysin kotonaan.

”En saanut skuuppeja.”

Jännityskirjailijana hän viihtyy. Kirjoittaminen on kuulemma ihanaa – jos vain aikaa esiintymisiltä ja haastattelujen antamisilta jäisi enemmän.

”Nautin kirjoittamisesta ja juonen rakentamisesta. Monet sanovat, että se on vaikeaa, ja niin se välillä onkin. Mutta kaipaan sitä. On niin kivaa istua läppärin kanssa.”

Kuka?

Paula Hawkins


 Brittiläinen kirjailija Paula Hawkins syntyi 1972 Zimbabwessa eli silloisessa Rhodesiassa. Hän muutti Britanniaan 17-vuotiaana.

 Hawkinsin menestysteos Nainen junassa (The Girl on the Train, 2014) on ilmestynyt 50 maassa ja yli 40 kielellä. Se on myynyt 20 miljoonaa kappaletta. Suomeksi se ilmestyi 2015 Otavan kustantamana ja Oona Timosen suomentamana.

 Tänä keväänä Hawkinsilta ilmestyi Tummiin vesiin (Into the Water, 2017). Sen on suomentanut Antti Autio.

 Oxfordissa opiskellut Hawkins työskenteli aiemmin 15 vuotta taloustoimittajana muun muassa The Times -lehdessä.

 Hän on kirjoittanut myös neljä romanttista romaania salanimellä Amy Silver. Teokset eivät menestyneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Dekkarit
 • haastattelut
 • Britannia
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  7. 7

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää