Valikko
Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Nainen junassa -kirjailija Paula Hawkins kirjoittaa vaikeista naisista – rahaa tulee ovista ja ikkunoista

Brittikirjailija Paula Hawkinsin jännitysromaani Nainen junassa on myynyt 20 miljoonaa kappaletta. Juuri ilmestynyt Tummiin vesiin panee ”hankalat naiset” tarinan keskiöön. HS:n kirjeenvaihtaja tapasi Hawkinsin Lontoossa.

Lontoo

Onpas virkistävää, kun menestyskirjailija ei arastele puhua rahasta ja menestyksestään.

Brittikirjailija Paula Hawkinsin vuonna 2014 ilmestynyt Nainen junassa -jännitysromaani on myynyt jo noin 20 miljoonaa kappaletta. Romaanista tehtiin myös elokuva. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista.

”Kyllä, tunnen olevani taloudellisesti hyvin turvattu”, Hawkins myöntää kansainvälisen toimittajaryhmän haastattelussa Lontoon Sohossa.

Ollaan Hawkinsin brittikustantajan toimistolla. Hawkinsin agentti Lizzy Kremer istuu vieressä ja valvoo.

Hawkins, 44, on kuitenkin rento tapaus, eikä yhtään arrogantti. Hän vastaa vuolaasti jokaiseen kysymykseen. Kiilakorkosandaali heiluu, kun kirjailija innostuu. Tukka on sykeröllä, ja kaulassa ja sormessa välkkyvät vihreät kivet.

Hawkinsin menestystä edelsi rahapula ja epäonnistumiset romanttisen fiktion kirjoittajana. Miten kirjailija on hemmotellut itseään ponnahdettuaan bestseller-listojen huipulle? Timanteilla ja luksusautoilla?

”Ei timantteja, enkä ole koskaan omistanut autoa. Mutta matkustan paljon, ja asun nyt paljon kivemmissa paikoissa kuin ennen.”

Hawkins on juhlinut myös viemällä ystävänsä hiihtolomalle Ranskaan. Silloinkin asuttiin hulppeassa alppimajassa. Isoin hankinta on ollut uusi koti Lontoon keskustasta.

Tänä keväänä Hawkinsilta ilmestyi toinen psykologinen jännitysromaani: Tummiin vesiin. Suomessa Otavan kustantaman teoksen on suomentanut Antti Autio.

Britanniassa Tummiin vesiin -romaania on myyty kuukaudessa jo noin 100 000 kappaletta.

Kirjoittaminen oli kuitenkin katkonaista ja kesti kolme vuotta. Trilleriesikoisen menestys vei kirjailijan pitkille kiertueille. Samalla meni työrauha.

”Ihanteellista luovan prosessin kannalta olisi ollut vain istua yksin kirjoittamassa, eikä puhua kenenkään kanssa”, Hawkins sanoo.

Hän kertoo myös jännittäneensä uuden kirjan vastaanottoa paljon.

”Kun kirjoitin ensimmäistäni, en tiennyt, lukeeko sitä kukaan. Mutta nyt tiesin, että on miljoonia ihmisiä, jotka odottavat ja kyselevät, että milloin se [uusi kirja] ilmestyy. Se loi paineita.”

Hawkins kuvailee itseään pessimistiksi, joka pelkää aina pahinta.

”Kun menen hiihtämään, mietin, mitä voi mennä vikaan hiihtohississä – ja kauanko kestää kuolla.”

Amerikan rannikolla hän mietti yöt hotellin tsunami-evakuointireittiä ja sitä, ehtisikö ajoissa turvaan ja mitä ottaisi mukaan.

”Pelkään monia asioita. Olen onnellinen ihminen, mutta mieleni kääntyy kohti kaikkea morbidia ja traagista.”

Luonteenpiirteestä on hyötyä psykologisten jännitysromaanien kirjoittajana. Kirjailija luo lukijoille ympäristön ja tilanteen, jossa pelätä.

Uuden Tummiin vesiin -romaanin keskiössä on kaksi sisarta. Välit ovat menneet poikki. Sitten toinen sisarista kuolee – itsemurha? – ja pikkusisko matkustaa synkkään kylään kohtaamaan menneisyyden haamut.

Tapahtumapaikka uhkaavine vesineen on fiktiivinen, mutta jylhän koillisenglantilaisen Northumberlandin kreivikunnan inspiroima. Hawkins vietti siellä aikaa kirjoittamassa.

Esikoistrillerin tavoin myös Tummiin vesiin pelaa muistojen ja muistikuvien epäluotettavuudella. Hawkinsin mukaan me kaikki muistamme väärin ja kerromme puolitosia tarinoita elämästämme.

”En tarkoita, että valehtelisimme. Mutta luomme tiedostamatta kertomuksia, jotka ovat mielestämme järkeviä. Jos on kokenut jotain järkyttävää, tarina voi myös auttaa kestämään.”

Hawkinsin naishahmot ovat moniulotteisia ja sovinnaisesta näkökulmasta katsoen ”vaikeita”. Nainen junassa -romaanin päähenkilö oli eronnut alkoholisti, muiden elämän tirkistelijä.

Tummiin vesiin -teoksessakin keskiössä ovat ”hankalat naiset”. He ovat naisia, jotka kysyvät liikaa kysymyksiä ja elävät omalla tavallaan.

Sitä eivät kaikki katso edelleenkään hyvällä. Entisaikoina omapäiset naiset poltettiin roviolla noitina.

Hawkinsin mukaan fiktio heijastaa todellisuutta: ”Yhteiskunta yrittää hiljentää naiset ja kertoa, kuinka heidän pitäisi käyttäytyä.”

Usein kontrolloijat ovat miehiä: aviomiehiä ja poikaystäviä.

Britanniassa kuolee joka viikko kaksi naista nykyisen tai entisen kumppanin surmaamana, Hawkins muistuttaa. Naiselle koti on paikoista vaarallisin.

Tummiin vesiin -romaani on saanut kritiikkiä siitä, että kirjassa on peräti 11 kertojanääntä. Laiskimmat lukijat ovat moittineet rakennelmaa liian monimutkaiseksi ja vaikeaksi.

”Tiesin, että se olisi rohkea ja riskialtis valinta, eivätkä kaikki pitäisi siitä”, Hawkins sanoo.

Hän ei kuitenkaan halunnut kirjoittaa vain uutta versiota esikoistrilleristään. Se olisi ollut liian helppoa.

Hawkins kokee löytäneensä psykologisista jännitysromaaneista oman nichensä eli markkinarakonsa. Kolmas trilleri on jo tekeillä, joskin aivan alkuvaiheessa.

Suursuosio Yhdysvalloissa toi jättiyleisön ja takasi taloudellisen menestyksen kivijalan. Sen rinnalla kalpenevat jopa Britannian kirjamarkkinat.

”Jos tarpeeksi moni amerikkalainen ostaa kirjasi, tekee se yhteensä hyvin paljon.”

Zimbabwessa syntynyt ja kasvanut Hawkins haluaisi vielä jonakin päivänä kirjoittaa tarinan Afrikasta. Vielä hän ei koe olevansa siihen valmis.

”Pelkäisin, että loukkaan ihmisiä. Lisäksi on liikaa valkoisten kirjoittamia kirjoja Afrikasta, ehkä meidän pitäisi kuunnella myös muita ääniä.”

Afrikassa perheen tuttavapiiriin kuului paljon toimittaja. Professori-isä kirjoitti itsekin talousjuttuja. Vieraat kertoivat jännittäviä tarinoita sotakirjeenvaihtajan arjesta, ja pikku-Paula kuunteli korvat höröllä.

Sotakirjeenvaihtajaksi hänestä ei kuitenkaan ollut.

”Olen pelkuri. Ei minulla olisi ollut oikeaa asennetta.”

Hawkinsista tuli 15 vuodeksi taloustoimittaja, mutta ei kokenut olevansa siinäkään roolissa täysin kotonaan.

”En saanut skuuppeja.”

Jännityskirjailijana hän viihtyy. Kirjoittaminen on kuulemma ihanaa – jos vain aikaa esiintymisiltä ja haastattelujen antamisilta jäisi enemmän.

”Nautin kirjoittamisesta ja juonen rakentamisesta. Monet sanovat, että se on vaikeaa, ja niin se välillä onkin. Mutta kaipaan sitä. On niin kivaa istua läppärin kanssa.”

Kuka?

Paula Hawkins


 Brittiläinen kirjailija Paula Hawkins syntyi 1972 Zimbabwessa eli silloisessa Rhodesiassa. Hän muutti Britanniaan 17-vuotiaana.

 Hawkinsin menestysteos Nainen junassa (The Girl on the Train, 2014) on ilmestynyt 50 maassa ja yli 40 kielellä. Se on myynyt 20 miljoonaa kappaletta. Suomeksi se ilmestyi 2015 Otavan kustantamana ja Oona Timosen suomentamana.

 Tänä keväänä Hawkinsilta ilmestyi Tummiin vesiin (Into the Water, 2017). Sen on suomentanut Antti Autio.

 Oxfordissa opiskellut Hawkins työskenteli aiemmin 15 vuotta taloustoimittajana muun muassa The Times -lehdessä.

 Hän on kirjoittanut myös neljä romanttista romaania salanimellä Amy Silver. Teokset eivät menestyneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Dekkarit
 • haastattelut
 • Britannia
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

  8. 8

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  9. 9

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää