Valikko
Kulttuuri

”Individualismin aika on ohi” – tiedostava teatteri kertoo, mitä ilmastonmuutos ja ihmisen ahneus tekevät merille

Rymättylän Röölää elävöittävän Meriteatterin aktiivit Anni ja Hannes Mikkelsson ottavat syksyllä taiteellisen vastuun Helsingin Ylioppilasteatterista.

Paikkahan on maan ääressä: jopa Rymättylästä Röölän satamakylään on vielä kilometrejä kiemurtelevaa tietä. Ensin on tietysti ajettu ohi Turusta ja Naantalista.

Mutta sitten laituriin liplattavatkin koko maailman meret.

Sillä seisovat nyt sisarukset Anni ja Hannes Mikkelsson, Röölään 2013 perustetun vapaan ammattiteatterin aktiivit.

Anni (s. 1987) on Meriteatterin perustaja ja taiteellinen johtaja, joka käsikirjoittaa ja ohjaa. Hannes (s. 1989) näyttelee, tekee musiikkia ja ohjaa.


Heidän lisäkseen teatteri­kollektiivissa on toistakymmentä muutakin, tämänvuotisessa Maailman meri -produktiossa mukana yhdeksän.

Huhtikuussa Helsingissä ensi-iltansa saaneen näytelmän aihe on sama kuin teatterin muissakin esityksissä.

Meri.

Röölästä on aina lähdetty merille, kalastamaan lähelle ja kauas. Sotien jälkeen Saukko-laivasto teki joka vuosi kuukausien sillinpyyntimatkoja pohjoiselle Atlantille ja toi saaliinsa kotisatamaan sopivasti uusien perunoiden aikaan.

Se oli merkkitapaus Suomen kesässä.

Rannan tehtaassa kylän naiset purkittivat sillin ja kuittasivat hajuaan nyrpistelleille, että raha se vain haisee.

1970-luvulla ylikalastus sai sillikannat romahtamaan, ja kansainväliset pyyntialueet rauhoitettiin. Saukko-laivat jäivät satamaan, ja kalasta elantonsa saaneet joutuivat etsimään uutta työtä.

Tästä historiasta, kalastajien ja merenkävijöiden tarinoista, Meriteatteri on tehnyt jo viisi esitystä. Mukana niissä on myös Mikkelssonien oma vahva suhde seutuun, sillä siellä on vietetty lapsuudenkesät suvun kesämökillä. Hannes on nykyään kirjoillakin Rymättylässä.

Myös muut Meriteatterilaiset viettävät paljon aikaa Röölässä. Talvisin on kiertueita ja tehdään muita töitä, mutta keväästä syksyyn harjoitellaan ja esiinnytään täällä – Mikkelssonien mökillä asuen.

Tämä liittää kollektiivin jäseniä toisiinsa, samoin Röölään ja sen asukkaisiin, jotka ovat Meriteatterin tärkein yleisö. Vanhassa kalavarastossa silliperinnekeskuksen ja myllymuseon kanssa toimiva teatteri on osa kylää.

Ei ihme, että sana yhteisöllisyys kuuluu Mikkelssonien puheessa usein.

Meriteatterin esityksiä on kutsuttu myös ”uudenlaiseksi kansanteatteriksi”.

Se tarkoittaa esimerkiksi, että ne viedään sinne missä ei ole teatteritaloa, että teksteillä on suora yhteys katsojien elämään ja että heitä osallistetaan.

Maailman meressä näyttelijät puhuttelevat välillä yleisöä suoraan ja tarjoilevat lopuksi paistettuja silakoita.

Syöminen kun on tärkeä yhteisöllinen rituaali siinä missä teatterikin.

Meriteatterin yhteisöllisyys ei silti suinkaan rajoitu vain teatteriin tai Röölään. Produktioissa on kyse paljon muustakin kuin paikallishistorian kuvittamisesta tai kyläyhteisöön kuulumisesta.

Pikemminkin etsitään ja kehitellään kokonaan uudenlaista, globaalia tapaa elää.


”Meidän taiteemme on tällaista”, Hannes sanoo. ”Sitä toivoo, että teatterista, elämäntavasta ja asuinpaikasta muodostuisi kokonaisuus, jonka kanssa omatunto on rauhassa.”

Helppoa yhteisöllisyys ei ole, ei edes perheessä tai pienessä teatteriseurueessa, Anni huo­mauttaa. Saati koko maailman mittakaavassa.

”Se on kuitenkin ainoa tapa, jolla ihmiskunta voi selvitä. Individualismi pitää hylätä.”

Siksi tekstit Röölästä kertovat itse asiassa kaikista meristä, niiden elämästä ja – ikävä kyllä – myös kuolemasta. Ja sen kautta ne kertovat vielä laajemminkin koko planeetan ja inhimillisen maailman muuttumisesta.

Merta pitkin ovat aina kulkeneet niin ihmiset ja tavarat kuin tietokin. Mutta myös saasteet ja myrkyt kulkeutuvat meressä kaikkialle, samoin sotaa ja köyhyyttä pakenevat.

Kun Anni kirjoitti talvella Maailman merta Keniassa Lamun saarella, kävi ilmi, että ryöstökalastus köyhdyttää ennen rikkaita kalavesiä. Länsi-Afrikassa sama kehitys on jo ajanut kalastajat töihin Etelä-Euroopan vihannesviljelmille.

”Röölässä talvisen nuottakalastuksen lopulliseen kuolemaan vaikutti säiden ja niiden myötä jään muuttuminen”, Anni kertoo. ”Jää oheni ja kävi vaikeasti tulkittavaksi. Se oli yksi syy siihen, että kalastus kävi liian hankalaksi.”

Vaikka Afrikasta on matkaa Röölään, yhteisenä nimittäjänä on ihminen, jonka toiminta on muuttanut sekä meriä että ilmastoa.

”Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Meri konkretisoi hyvin sitä, miten yhdessä olemme kaikki tässä maailmassa”, Anni pohtii.

Syksyllä Mikkelssonit siirtyvät entistä tukevammin Helsinkiin, sillä sisaruspari alkaa vastata Ylioppilasteatterin taiteellisesta linjasta.

Kolmen vuoden kausi alkaa Hanneksen hoivissa. Syksyn Ruumishuone-työpajassa teatterintekijät jakavat ruumiillisia kokemuksia ja purkavat asioita, jotka aiheuttavat kehossa pahaa oloa suhteessa yhteiskuntaan.

”Näyttelijänä ja muusikkona lähtökohtani on esiintyjän, ei niinkään ohjaajan tai johtajan. Syksyn uusien teatterilaisten kanssa on tarkoitus valmistaa teos, jossa mennään pois teatteritilasta, jonka takana seistään ja joka väittää haluamiaan asioita.”

Myös Annia kiinnostaa konventioiden rikkominen – ainakin hän haluaisi ohjata William Shakespearen kuningasnäytelmiä, ”koska se on naisilta kielletty”.

Tärkeintä on kuitenkin sen muuttaminen, että teatteri vain reagoi muualla tapahtuviin asioihin tai käytyyn keskusteluun.

Se on Mikkelssoneista Suomessa nyt usein kapeaa, rasistista ja uuskonservatiivista.

”Haluan jatkuvaa keskustelua, jossa rakennetaan siltoja mutta tehdään yhteiskunnan valtarakenteita näkyviksi ja puretaan niitä”, Anni sanoo.

”Haluan Ylioppilasteatterista kuhisevan yhteisön, jossa taide tapahtuu. Haluan miettiä isosti sitä, miten pitää elää.”

Meriteatteri esittää Maailman merta ja koko perheen meriseikkailua Kapteeni Aalto ja Villi Silli Röölän Silliperinnekeskuksessa (Rööläntie 402) 23.7. asti. www.meriteatteri.fi

Ketkä?

Anni Mikkelsson ja Hannes Mikkelsson


  Anni Mikkelsson: Meriteatterin perustaja, taiteellinen johtaja ja käsikirjoittaja-ohjaaja, s. 1987.

 Aloittaa Ylioppilasteatterissa toisena taiteellisena vastaavana syksyllä 2017.

 FM Helsingin yliopistosta, pääaineena teatteritiede.

 Käsikirjoittanut ja ohjannut Meriteatteriin Lähtö-näytelmätrilogian (2013–2015) ja Maailman meren (2017) sekä mm. virolaiselle Must Kast -ryhmälle Kaksismaa/Kaksoismaa-esityksen (2017).

  Hannes Mikkelsson: Näyttelijä, teatteritieteen maisteri Tampereen yliopiston Nätyltä, s. 1989.

 Aloittaa Ylioppilasteatterissa toisena taiteellisena vastaavana syksyllä 2017.

 Mukana Meriteatterissa perustamisesta 2013 asti. Työskennellyt myös muissa vapaissa ryhmissä kuten Jalostamo-kollektiivissa ja Kolmas tila -ryhmässä.

 Tehnyt paljon musiikkiteatteria, soittaa ja säveltää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Ilmastonmuutos
 • Naantali
 • Saaristomeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää