Valikko
Kulttuuri

Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

Tuisku Lehdon näyttely avautui viime viikolla Helsingin Creat Space -näyttelytilassa.

”Miksi pelkäät hulluksi tulemista?”

Kysymyksen esitti mielisairaalasta karannut poika 17-vuotiaalle Tuisku Lehdolle, kun tämä istui vallatun talon pihalla herttoniemeläisessä metsässä Helsingissä.

Sillä hetkellä Lehto ei keksinyt vastausta, mutta kirjoitti sen myöhemmin päiväkirjaansa.

”En pelkää.”

Vastaus oli hänelle selvä, sillä hän koki jo olevansa hullu, normaalin maailman saavuttamattomissa.

Nyt kohtaamisesta on kymmenen vuotta, eikä Lehto ole sen jälkeen tavannut poikaa.

Mutta Lehdon vastaus? Onko se pysynyt ennallaan?

”On”, hän vastaa hetken harkittuaan. ”En edelleenkään pelkää hulluksi tulemista.”

”Nyt koen tosin olevani myös maailman tavoitettavissa, ja jopa osallinen siihen.”

Viime aikoina Lehto on muistellut enemmänkin vanhoja asioita.

Torstaina aukesi hänen valokuvanäyttelynsä Hey nuts, show me some guts! Creat Space -galleriassa Helsingissä. Näyttelyä varten Lehto on kuvannut ja haastatellut viittä ihmistä, jotka ovat saaneet pitkäaikaista hoitoa mielenterveysongelmien takia.

Näyttelyssä on myös hänen omakuviaan.

”Mietin niiden mukaan ottamista jonkin aikaa, mutta lopulta se tuntui oikealta ratkaisulta”, hän sanoo. ”Ymmärsin, että minulla on ollut aivan samantyyppisiä kokemuksia kuvattavieni kanssa.”

Kuvissa hän poseeraa huonekasviensa kanssa.

”Halusin kuviin asioita, jotka ovat antaneet minulle voimaa silloin, kun olin heikoilla. Niistä kasveista pidin huolta, kun en jaksanut pitää huolta itsestäni.”


Kuvausprojektiin valmistautuessaan Lehto haki internetistä mielenterveysaiheisia kuvia ja hämmästyi. Kuvissa mielenterveysongelmaiset ja masentuneet ihmiset kuvattiin yleensä anonyymeina ja kasvottomina.

Miljöönä toimi mustavalkoinen huone, jossa ei ollut huonekaluja. Lisäksi kuvauksen kohde piteli usein päätä käsissään.

Lehto päätti, että hänen kuvistaan tulisi toisenlaisia.

”Halusin kuvata ihmistä sen sairauden alla”, hän sanoo. ”Mielenterveyskuntoutujan elämähän ei ole pelkästään sitä ilottomuutta, mitä kuvissa usein esitetään. Siellä pohjalla on kuitenkin persoona kaikkine tunteineen.”

Mustavalkoisten otosten sijaan Lehto ottikin kuvia, jotka olivat tulvillaan värejä ja monet riemuakin. Voimakkaan värimaailman hän toivoo korostavan kunkin kuvattavan henkilökohtaista kokemusta.

Hyvien hetkien tallentamisen hän toivoo antavan katsojalle mahdollisuuden samastumiseen.

”Valokuvissa ei yleensä kuvata sitä ihmistä vaan sairautta, mikä tekee kuvista etäisiä ja usein murheellisiakin. Jokaisen ihmisen perusoikeus on kuitenkin olla iloinen.”

Hyvä osoitus perinteisestä suhtautumisesta on tapa, jolla kuvataan mielisairaan naurua esimerkiksi elokuvissa. Se on joko hysteeristä hihitystä tai katkeamatonta ulvontaa.


Jutun kaikki kuvatekstit ovat otteita Lehdon tekemistä haastatteluista.

Mitenkään ihan helppoja kuvat eivät katsojalle kuitenkaan ole. Ida, Heikki, Iines ja Toni ovat kaikki alle nelikymppisiä, mutta heillä kaikilla on pitkä historia mielenterveyshoidon asiakkaina.

Kuvista näkee, että rankkaakin on elämässä ollut.

Haastatteluissa Lehto kertoi kuvattaville myös omasta menneisyydestään, mikä auttoi vuorovaikutuksen syntymisessä. Lopulta kaikki osallistuivat myös itse kuvien suunnitteluun, ja välillä tilanteet muodostuivat riehakkaiksikin.

”Esimerkiksi uima-allaskuvia ottaessa meillä oli Idan kanssa todella hauskaa. Hän kaatoi päälleen elintarvikevärejä, annettiin asioiden tapahtua ja kuvattiin.”

Lehto itse tietää kuvaamisen terapeuttisen vaikutuksen hyvin. Se on auttanut häntä matkalla tuhosta valoon.


Ensimmäisen kerran Tuisku Lehto masentui 9-vuotiaana. Tuolloin hän katseli uutisia ilmastotuhoista ja ahdistui. Samoihin aikoihin hän sai käteensä myös ensimmäisen kertakäyttökameran.

Tärkeimmät kuvauskohteet olivat marsut ja hamsterit.

Myöhemmin kuvauskohteet vaihtuivat eläimistä ihmisiin. Hänestä varttui anarkistisella ideologialla varustettu nuori, joka halusi käyttää kameraansa maailman parantamiseen, ja hakeutui jopa opiskelemaan valokuvausta vastoin lääkärinsä neuvoa.

Tämä kun olisi passittanut 23-vuotiaan naisen suoraan eläkkeelle kroonisen masennuksen takia.

Lehto ei siihen suostunut.

Aikaa myöten kamerasta tuli yhä tärkeämpi, ja hän käänsi sen myös itseään kohti. Pahimmilla ahdistuksen hetkillä hän kaivoi sen esiin ja viritti itselaukaisimen. Hän tahtoi kertoa synkimmistä hetkistään myös myöhemmälle itselleen – jos suinkin selviäisi elävänä niitä katsomaan.

Suuri käännekohta elämässä tuli vuonna 2009, kun hänen entinen poikaystävänsä teki itsemurhan. Sen olisi voinut kuvitella syöksevän päihderiippuvaisen Lehdon entistä pahempaan kierteeseen, mutta toisin kävi.

Alkoi paraneminen.

”Itsemurha pisti minut miettimään, että aionko jatkaa omaa elämääni vai en”, hän sanoo.

”Päätin jatkaa.”

Nyt Lehto sanoo voivansa hyvin. Olo on rauhoittunut, ja hänen uusissa omakuvissaankin näkyy aiempaa suurempi etäisyys.

”Se kertoo, että minulla on nyt ehjempi ja tasaisempi vaihe elämässäni. Minulle se merkitsee eteenpäin menemistä.”

Niitä vanhoja, synkillä hetkillä ottamiaan omakuviakin hän on katsellut. Niissä näkyy hänen mukaansa tuska ja murtuminen, mutta myös jotain muuta: ihminen, joka tulisi selviytymään.

Kaikki eivät selviydy.

Näyttelyllään hän haluaa muistuttaa myös niistä, joiden mieli murtuu lopullisesti ja joita lehtiin harvemmin haastatellaan. Heidänkin elämässään on iloa.


Itse Lehto aikoo jatkaa kuvaamista mielenterveyskuntoutujien parissa. Uusi projekti on jo suunnitteilla.

Ohjenuoranaan hän pitää neuvoa, jonka hänen isoveljensä kuutisen vuotta sitten antoi.

”Muista ettei tässä missään ole mitään järkeä”, veli sanoi. ”Sä voit tehdä mitä vaan.”

Tuolloin puutarhatöiden lomassa heitetty lause meni ohi suurempia jälkiä jättämättä, mutta nyt Lehto on palannut veljensä sanoihin.

”Pidän sitä nyt oikein hyvänä ohjeena.”

Ja sitä valokuvaaja aikoo taiteessaan ja elämässään noudattaa.


Tuisku Lehto: Hey nuts, show me some guts! Creat Space -galleriassa (Albertinkatu 12, Helsinki) 13.–18.7.2017 klo 13–19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Näyttelyt
 • Valokuvataide
 • Masennus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää