Kulttuuri

Keimolassa järjestettiin 70-luvulla kaikkien aikojen mutafestivaalit, fiaskosta valitettiin oikeuskanslerillekin – Dave Lindholm: ”En ole vastaavaa kokenut”

Vuoden 1972 kesä jää suomalaiseen säähistoriaan yhtenä lämpimimmistä, mutta mahtuu siihen yksi umpisurkea viikonloppu. Juuri siihen osui legendaarisen kurja rockfestivaali Keimolassa.

”Ökynuorten luksusfestivaalista tuli katastrofi”, Ilta-Sanomat kertoo.

”Luksusfestivaalista tuli selviytymistaistelu”, Stara varmistaa.

”Musiikkifestivaalin olot kuin pakolaisleirillä”, Iltalehti uutisoi.

”Luksus-festareista totaalinen pannukakku”, Soundi analysoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuten lähes kaikki muutkin mediat. Otsikoiden tarkoittama ilmeisen pieleen mennyt musiikkijuhla tarkoittaa Fyre-festivaaleja, jotka järjestettiin toukokuun alussa Bahamalla.

Rikkaille nuorille markkinoitu festivaali paljastui soraiseksi kentäksi, ja luksushuviloiksi mainostetut asumukset olivat katastrofialueille tarkoitettuja telttoja.

Uhrien asianajajan mukaan kokemus muistutti Nälkäpeliä, eli elokuvaa, jossa nuoret kilpailijat taistelevat kuolemaan asti epäinhimillisissä olosuhteissa.

Toisten osallistujien mukaan festivaaleilla oli ”pahempaa kuin pakolaisleirillä”.

Joopa joo. Fyreen osallistuneiden ”paljastuskuvissa” näkyy ihan herkullisen näköisiä juustoleipiä, ja uutuuttaan kiiltelevissä teltoissa kuuluu olleen jopa sängyt.

Liput toki olivat kalliinpuoleiset: tuhannesta kymmeneen tuhanteen dollariin.

Silti olojen kuvaaminen painajaismaisiksi tuntuu kohtuuttomalta. Pakolaisleirillä kun on ihan oikeasti kamalaa, ja paljon Fyrea ikävämpää on monilla festareillakin.

Suomalaista rockhistoriaa tuntevalle jutun alun otsikoista mieleen saattavatkin tulla toiset surullisenkuuluisat festivaalit.

Kyllä, tarkoitan vuoden 1972 Helsinki Rock Festivalia eli Keimola Rockia. Siinä olivat festarit, jotka menivät todella persiilleen.

Samalla ne jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkielämään.

Mitä vuoden 1972 kesällä sitten tapahtui?

Uutiset ovat jotenkin tutunoloisia. On terrorismia (IRA:n 20 pommia räjähti Belfastin keskustassa), on Yle-pomon hyllyttäminen (hallintoneuvosto määräsi Eino S. Revon virkavapaalle) ja on Yhdysvaltain presidenttiin liittyvä vaaliskandaali (Watergate).

Kaiken lisäksi on populistipuolueen alkava hajoaminen. Tuolloin ryhmä SMP:n kansanedustajia ilmoitti olevansa tyytymättömiä puolueen puheenjohtajaan Veikko Vennamoon ja he alkoivat valmistella uuden puolueen perustamista.

Ja sitten ovat vielä nämä kaikkien aikojen mutafestivaalit, jotka järjestettiin Vantaan kauppalaksi muuttuneessa Helsingin maalaiskunnassa.


Keimolassa siis oltiin, moottoriradan varrella. Ruisrock oli tuona vuonna kutistunut yksipäiväiseksi, ja siihen järjestäjät päättivät iskeä.

Tarkoitus oli luoda pääkaupunkiseudulle täysimittainen festivaali, joka ajan myötä peittoaisi turkulaisen vastustajansa.

Pahaksi onneksi alkoi sataa. Ja kun vettä alkoi tulla, se ei loppunut ollenkaan.


”Kroolata piti, jos aikoi hengissä selvitä”, kommentoivat telttailijat tunnelmia Helsingin Sanomissa.

Ilmatieteenlaitoksen tilastot tukevat väitettä. Perjantain ja lauantain aikana vettä tuli yhteensä lähes 85 millimetriä ja tuuli nousi yhdeksään metriin sekunnissa.

Lämpötila oli lauantaina vähän kymmenen asteen paremmalla puolella.

Tragikoomista on, että vuosi 1972 on jäänyt tilastohistoriaan poikkeuksellisen aurinkoisena kesänä, jonka aikana oli yli 50 hellepäivää.

Keimolaan osui kesän ainoa todella surkea viikonloppu.

Tilannetta pahensivat surkeat järjestelyt. Keimolaan rakennettu rallicrossrata muuttui sateen vaikutuksesta mutavelliksi, ja tuuli heitteli telttoja ympäriinsä

Yöllä ihmiset liukastelivat pimeydessä, koska alueen valaisusta ei ollut huolehtinut kukaan.


HS:n herkistynyt toimittaja Lauri Karvonen kuvaa tunnelmia näin:

”Sääli, siinä Keimolan rock-festivaalien lauantaipäivää päällimmäisenä hallinnut tunne. Sääli niitä lukuisia läpimärkiä, kylmästä värjöttäviä pikkutyttöjä ja -poikia jotka perjantaina olivat telttoineen majoittuneet moottoriradan ankaraan maastoon ja joutuneet seuraavana yönä ankaran sateen ja tuulen ripoteltaviksi. Osa heistä sai kurjuudesta piankin tarpeekseen ja suunnisti jo seuraavana aamuna takaisin kotiinsa, osa kuitenkin pysytteli sinnikkäästi paikalla etsien lukuisten myyntikojujen liepeiltä turhaan suojaa pieksevää sadetta vastaan.”

Juttunsa Karvonen oli otsikoinut runollisesti: ”Märkä sähkö soi vaisusti Keimolassa”.

Jutun lopussa hän pohti, soiko rock tästä lähtien ainoastaan sisätiloissa.


Märkänä festivaalia voi pitää toisestakin syystä. Siellä nimittäin juotiin ilmeisen paljon alkoholia.

”Viinejä tuntui olevan kassillinen miestä päälle”, vantaalaispoliisi kommentoi tunnelmaa HS:ssä.

Suosituin juoma oli halpa punaviini, huumeita oli lauantaihin mennessä löydetty vain seitsemältä festarivieraalta.

Kaatosade oli virkavallan mukaan lisäksi rauhoittanut yleisön mukavasti ”huuhtoessaan liiat viinit monesta innostuneesta päästä”.

Toisenlaisenkin arvion viinan aiheuttamista ongelmista voinee esittää. Keimolasta nimittäin sai alkunsa seurakuntien Palveluoperaatio Saapas, jonka tarkoituksena on pelastaa humalaisia nuoria festivaaleilta ja muista tapahtumista.

Ainakin pääkaupunkiseudun seurakunnissa kiertääkin sankaritarinoita sammuneita mudasta pelastaneista vapaaehtoisista.

Lehtiarkistot on kahlattu, mutta täytyyhän kaikkien aikojen katastrofifestarista saada myös aikalaistodistus. Soitetaan siis eräälle paikalla olleelle.

”Halloo.”

Tuolloin kaksikymppinen Dave Lindholm esiintyi Keimolassa kitaristi Mike Westhuesin ja basisti Tom Kuchkan kanssa.

”Joo, kyllä mä sen muistan. Se on ainoa keikka, jonka jälkeen olen tyhjentänyt akustisen kitaran vedestä.”

Lindholmin mukaan soittaminen keikalla oli hengenvaarallista, sillä lankuista kyhätylle lavalle satoi vettä ”edestä suoraan sisään”, eikä silloinen sähköturvallisuus ollut nykyisellä tasolla.


Lehtijuttujen mukaan kastuneet laitteet aiheuttivat oikosulkuja, ja brittiartistit peruuttivat esiintymisiään sähköiskuvaaran takia.

”Meidän triolla oli onneksi akustiset soittimet”, Lindholm sanoo. ”Yleisöstä muistan lähinnä sen, että siellä kaukaisuudessa seisoi pari herneenpalkoa.”

Vähän Lindholm tosin liioittelee, sillä Ylen taltioimassa pätkässä keikkaa seuraamassa näkyy vähintäänkin useita satoja ihmisiä. Välimatkaa esiintyjään on kyllä paljon, sillä lavan edusta on noin sadan metrin matkalta veden peitossa.

Keikan jälkeen trio häipyi tiehensä nopeasti.

Lindholmin loppuarvio järjestelyistä on tyly.

”Siellä ei toiminut mikään, että siinä mielessä sitä voi pitää ainutlaatuisena festivaalina. Vastaavaa en ole koskaan sitä ennen enkä koskaan sen jälkeen kokenut.”


Yhtä suorasanaisia olivat muutkin aikalaistahot. Lehdistössä festivaaleja kuvailtiin fiaskoksi, ja kirkon taholta tehtiin jopa valitus oikeuskanslerille. Valituksessa vaadittiin lainsäätäjältä pikaista toimintaa sääntöjen luomiseksi festivaaleille.

Arvostelu jatkui seuraavana vuonna, kun Keimolassa järjestettiin kylmässä säässä yhtä lailla epäonnistuneet juhlat. Ylisanoja osattiin käyttää silloinkin, sillä eräässä jutussa aluetta kuvattiin keskitysleiriksi.

Pahiten raivoissaan olivat muusikot.

”Toivottavasti niitä ei koskaan enää järjestetä. Mä en ainakaan aio koskaan enää esiintyä siellä”, Tasavallan presidentissä soittanut Pekka Pöyry purki pettymystään Ylen Iltatähti-ohjelmassa.

Pöyryn mukaan monilta esiintyjiltä olivat jääneet esiintymispalkkiot saamatta toistamiseen epäonnistuneen tapahtuman jälkeen.

”Tässä koko touhussa on liikaa sellaisia nilviäisiä, jotka toivottavasti karsiutuvat pois”, hän manaili.

Pöyryn toive piti. Vuoden 1973 juhlat jäivät viimeisiksi.


Kaikkiaan Keimolan kurabakkanaalit kuitenkin koituivat siunaukseksi suomalaiselle musiikkielämälle.

Ensinnäkin ontuvat järjestelyt nostivat esiin yleisön ja muusikoiden oikeusturvaan liittyviä ongelmia. Järjestäjien katteettomia lupauksia tähtiesiintyjistä alettiin suitsia, ja artistit alkoivat vaatia takuita palkkioistaan. Lisäksi Saapas-ryhmästä kehittyi pelastusorganisaatio muillekin festivaaleille.

Tapahtumista tuli turvallisempia, rehellisempiä ja yleisöystävällisempiä eli parempia.

Sitä ei kaatosateessa palellut teini ehkä olisi 45 vuotta sitten uskonut.

Myös suomalainen rockhistoria hyötyi vuoden 1972 Keimolasta. Muun kansan seassa seisoi tuolloin muuan Atte Blom, joka oli tullut festivaaleille tarkistamaan erään nousevan yhtyeen keikkakunnon.

Yhtye esiintyi, ja Love Recordsin tuotantopäällikkö piti näkemästään.

Siitä alkoi Hurriganes-yhtyeen voittokulku.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  8. 8

   Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

  9. 9

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää