Kulttuuri

Miksi miehet raiskaavat, hakkaavat, kiusaavat ja ampuvat – kouluun sijoittuva väkivaltanäytelmä osoittelee hyvinvointiyhteiskunnan aukkoja

Paula Stenström Öhmanin vihainen näytelmä kertoo yhteiskunnan hylkäämistä. Se valittiin viime vuonna Ruotsin parhaaksi uudeksi näytelmäksi.

Mitä rikoksentekijän päässä liikkuu? Mikä saa koululaisen päättämään, ettei suostu olemaan kiusattu, ja ryhtymään kiusaajaksi?

Miksi jostakin tulee kouluampuja?

Näitä kysymyksiä ruotsalainen teatteriohjaaja Paula Stenström Öhman pohti kirjoittaessaan People Respect Me Now -näytelmäänsä. Koulumaailmaan sijoittuvassa näytelmässä tavallisen ruotsalaiskoulun arki kiristyy, kun yksi koululaisista hakataan, yksi opettaja erotetaan perheväkivallan vuoksi ja yksi oppilas raiskataan. Lopulta yksi tarttuu aseeseen.

”Olin kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu koulun pihalla muutoksen hetkellä. Mikä tekee sinusta rikollisen, tai mikä saa sinut katsomaan itseäsi niin, että et halua olla enää uhri”, Stenström Öhman kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjaaja-käsikirjoittaja teki taustatyötä haastattelemalla terapeutteja, rikostutkijoita, vankilatyöntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä ja oikeuspsykiatreja. Hän yritti selvittää, millaisia yhteisiä piirteitä rikollisilla oli.

Yksi määrittävä tekijä oli sukupuoli. Näytelmä keskittyy miesten harjoittamaan väkivaltaan.

”Esimerkiksi raiskauksista 99 prosenttia on miesten tekemiä. Väkivalta ylipäätään on yhteiskunnassa vahvasti miesten asia.”


Näytel­mässä on neljä väkival­taiseksi päätyvää miestä tai poikaa. Yksi raiskaa, toinen hakkaa vaimoaan ja kolmas kiusaa koulukaveriaan. Neljäs, kiusattu, tekee lopulta sen, mitä kouluissa on käynyt niin Suomessa, Ruotsissa kuin Yhdysvalloissakin.

Ampuu luokkatovereitaan.

Tai tämä on ainakin yksi näytelmän mahdollisista loppuratkaisuista. Varsinaista ratkaisua lavalla ei nimittäin näytetä.

”Kiusattu saattaa olla kouluampuja lopussa. Se on minun tulkintani. Jokaisella yleisössä voi olla omansa.”

Omaa tulkintaansa ohjaaja perustelee vivahde-erolla. Raja kiusaajan ja kiusatun, rikollisen ja uhrin välillä on Stenström Öhmanin mielestä häilyvä.

”Meissä on molemmat, sekä uhri että rikoksentekijä. Tarvitsee tapahtua vain muutama asia, ja kenestä tahansa meistä voi helposti tulla rikollinen.”

Teatterintekijän inspiraationa näytelmää varten oli tieteellinen yhdysvaltalaisartikkeli, joka avasi yhteiskunnallista näkökulmaa maan kouluampumisiin.

”Yleensähän näissä tapauksissa keskitytään yksilöön. Onko hän sairas? Oliko kamala lapsuus? Mitä vanhemmat tekivät? Pelasiko hän paljon väkivaltaisia videopelejä,” ohjaaja luettelee.

Stenström Öhman kertoo, miten artikkeli valaisi Yhdysvaltojen tilannetta ja yhteiskunnan roolia. Siinä kerrottiin, että ampuja on pääsääntöisesti valkoinen poika. Ampuminen tapahtuu keskiluokkaisen alueen kouluissa, keskimääräistä pienemmissä kaupungeissa ja republikaaniosavaltioissa. Koulussa urheilu ja machokulttuuri kukoistivat.

”Nämä ovat myös hyvin tärkeitä syitä. Jopa tärkeämpiä kuin se, että kyseessä olisi vain yksi sairas yksilö.”

People Respect Me Now pureutuukin siihen, onko meillä enää aikaa katsoa toistemme perään.

”Nykyään voimme antaa tekijälle pillerin ja todeta, että tapahtunut ei ole kenenkään vastuulla. Ei vanhempien, yhteiskunnan tai koulun. Mutta jos tällaista tapahtuu, kaikki on yhteistä.”

Näytelmä sorkkii pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Miljöönä koulu on ohjaajan mukaan kuin yhteiskunta pienoiskoossa. Sieltä löytyvät lapset, vanhemmat, johtajat, opettajat ja hoitajat.

Stenström Öhman asui kolme vuotta Yhdysvalloissa. Hän kuvailee, että maa on kuin katsoisi tulevaisuuteen. Siihen, mitä tapahtuisi, jos yhteiskunnan turvaverkkoa ei olisi.

”Kun puhuin ruotsalaisesta hyvinvointijärjestelmästä ystävilleni Yhdysvalloissa, he sanoivat, että se on heille täydellinen utopia . Se ei voisi ikinä tapahtua. Kelloa ei voi kääntää taaksepäin.”

Rapakon takana verkostot ovat ihmiselle selviytymiskeino. Jos tunnet lääkärin, siitä voi olla hyötyä, kun lapsesi sairastuvat. Stenström Öhmanille jäi vaikutelma, että yhdysvaltalainen kysyy aina ensimmäisenä ”mitä teet työksesi”, kun hän tutustuu uuteen ihmiseen.

”He tavallaan panevat sinut arvioitavaksi. Oletko heille jotenkin hyödyllinen? Kuilu syntyy, kun joku ei ole.”

Kun Stenström Öhman palasi takaisin Ruotsiin, moni asia oli muuttunut. Järjestelmä oli alkanut reikiintyä.

”Oli hieman kammottavaa tulla takaisin ja nähdä muutos. Kun kerran alkaa yksityistää asioita, kouluja ja terveydenhuoltoa, vanhaa on vaikeaa saada takaisin. Meidän pitäisi todella välittää siitä. Toivottavasti ihmiset taistelevat saavuttamiensa asioiden puolesta.”

Tätä muutosta kritisoidaan myös näytelmässä. Luokkakoot suurenevat ja yksityiskouluun voi päästä, jos on kehdosta saakka ollut jonotuslistalla. Oppilaat eivät pääse kuraattorin pakeille kuin joka toinen viikko parin tunnin ajan.

People Respect Me Now on siinä mielessä erikoinen näytelmä, että neljä näyttelijää tekee kaikki yli 20 roolia. Stenström Öhman tiesi kirjoitusvaiheessa, ketkä neljä näyttelijää hän saisi mukaansa produktioon. Teos toteutettiin Lumor Teaterin ja Turteaternin yhteistyönä.

Stenström Öhman korostaa, että väkivaltaisuudesta huolimatta kukaan näytelmän hahmoista ei ole yksiselitteisesti paha. Näyttelijöiden jatkuvalla roolien vaihdolla on syvempikin merkitys.

”Meillä on erilaisia rooleja erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Esimerkiksi lapsi voi olla uhri kotona mutta kiusaaja koulussa.”

Vuonna 2016 näytelmä valittiin Ruotsin parhaaksi uudeksi näytelmäksi. Teos on käännetty englanniksi, saksaksi ja venäjäksi. Sitä on esitetty Saksassa ja nähty lukunäytöksissä Venäjällä, Tanskassa ja Norjassa. Ainakaan vielä näytelmästä ei ole tulossa suomalaisversiota.

Kaksi alkuperäiskokoonpanolla toteutettua näytöstä nähtiin Tampereen teatterikesässä viikonloppuna.

Ohjaaja uskoo, että kansainvälisen kiinnostuksen yksi syy on aiheen universaalius.

”Kouluampumiset ovat kamalia. Ne ovat jotain, johon voimme samaistua. Jotain, mitä pelkäämme.”

Yleisö tekee näytelmästä omat päätelmänsä, sillä mitään ei kerrota suoraan.

”Joku katsoja sanoi, että näyttää siltä kuin olisin hyvin vihainen. Että näytelmässä on niin paljon vihaa. Ja arvelen, että siinä on, mutta toivottavasti myös rakkautta”, Stenström Öhman sanoo.

People Respect Me Now sunnuntaina 13.8. kello 13 Tampereen teatterikesässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tampereen teatterikesä
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää