Kulttuuri

22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

Nuoren amerikkalaiskuvaajan Francesca Woodmanin paljastavat omakuvat nousivat kuuluisuuteen vuosia hänen kuolemansa jälkeen. Nyt ne nähdään Helsingissä.

Torstaina Helsingissä aukeaa poikkeuksellisen kiinnostava näyttely, kun esillä on Francesca Woodmanin töitä.

Woodman on yhdysvaltalainen valokuvaaja, jonka teokset ovat keränneet kiittäviä arvioita ympäri maailmaa. Häntä on kuvattu lahjakkuudeksi, joka nuoresta iästään huolimatta onnistui ottamaan hämmästyttävän intensiivisiä, paljastavia ja moniulotteisia kuvia itsestään.

Valokuvaajana Woodman onkin noussut suosioon, josta useimmat taiteilijat voivat vain haaveilla.

Sääli, ettei hän koskaan päässyt kokemaan sitä itse.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen valokuvataiteen museossa Ruoholahdessa aukeavan näyttelyn on tuottanut Tukholman Moderna Museet, jossa Woodmanin töitä oli esillä viime vuonna ja tämän vuoden alussa.

Näyttelyn kuraattori Anna Tellgren sanoo halunneensa antaa kävijälle kuvan Woodmanin tuotannon laajuudesta.

”Olen yrittänyt valikoida näyttelyyn hänen tunnetuimpia töitään, mutta myös esimerkiksi harvemmin nähtyjä värivalokuvia ja suurikokoisia vedoksia”, hän sanoo.

Näyttelyn nimi Enkelinä olemisesta On Being an Angel viittaa taiteilijan kahteen vuosina 1976 ja 1977 ottamaan valokuvaan.

Jälkimmäisessä Woodman katselee kameraa rinnat paljaina ja kasvot ylöspäin kohotettuina.

Kuin langennut enkeli.

Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka tutustui Woodmanin valokuviin ensimmäisen kerran 1980-luvun lopussa. Alle kolmekymppiseen opiskelijaan kuvat tekivät heti vaikutuksen.

”Ne löivät tajuntaan ja tuntuivat siinä mielessä vapauttavilta, että ymmärsin, että noinkin intiimejä kuvia voi tehdä ja noin henkilökohtaisia asioita valokuvauksella käsitellä”, Heikka sanoo.

”Suomalainen valokuvaus oli pitkään ollut aika dokumentaarista.”

Osa Woodmanin kulttisuosiosta liittyy hänen traagiseen ­kohtaloonsa, mutta Heikka sanoo, ettei tuolloin ollut tutustunut taiteilijan elämäntarinaan.

”En edes tuolloin tiennyt, mitä hänelle oli tapahtunut. Olin vain ihastunut hänen kuviensa kekseliäisyyteen ja rohkeuteen.”


Woodman syntyi vuonna 1958 Denverissä Coloradossa. Betty-äiti oli keramiikkataiteilija, George-isä taidemaalari ja koti kulttuurin kyllästämä.

Sekä Francesca että kolme vuotta aiemmin syntynyt isoveli Charles alkoivatkin luoda taidetta jo nuorina.

Perhe lomaili kesät Italian-kodissaan Firenzen lähistöllä, ja etenkin Francesca piti tapanaan vaellella paikallisissa museoissa ja gallerioissa. Hän opetteli kameran käytön ja otti ensimmäiset taiteelliset omakuvansa jo kolmetoistavuotiaana.

Ensimmäiset tuhansista.

Tämän jälkeen hän opiskeli valokuvausta useammassakin koulussa sekä Italiassa että Yhdysvalloissa ja suunnitteli uraa muotikuvaajana.

Masennuksesta kärsinyt Woodman jakoi mielipiteitä opiskelijakavereiden keskuudessa.

”Hän oli outo, enkä aluksi halunnut olla lähelläkään häntä”, kämppäkaverina asunut toimittaja Betsy Berne muisteli Guardianin haastattelussa kolme vuotta sitten.

”Oli kuin hän olisi elänyt väärällä vuosisadalla”, Berne sanoi.

”Hän oli aivan pihalla popkulttuurista, ei katsellut televisiota eikä piitannut musiikista. Silti: jos hän halusi jotain, hän myös sai sen.”

”Hän oli ihminen, jota joko rakastettiin tai vihattiin.”

Opintojensa jälkeen Woodman muutti New Yorkiin vuonna 1979. Hän teki kaupungissa sekalaisia töitä ja työskenteli valokuvaajan assistenttina.

Omia kuviakin syntyi. Parikymppisenä Woodman oli ottanut tuhansittain kuvia, joista valtaosa oli taiteellisesti kunnianhimoisia. Keskeistä niissä oli hänen oma, usein alaston vartalonsa, joka esitettiin sumennettuna, verhottuna ja valaistuna.

Oli kuin Woodman olisi halunnut samaan aikaan sekä paljastaa itsensä että piiloutua.

Tammikuussa 1981 Woodmanien perheessä elettiin paineisia aikoja. Francescan isä oli menestynyt kuvataiteilijana, ja hänen oli määrä osallistua uransa ehkä tärkeimpään ryhmänäyttelyyn Guggenheim-museossa.

Francescan ura puolestaan oli jumissa. Hän oli lähetellyt omakuviaan newyorkilaislehtiin, mutta ne torjuivat nuoren taiteilijan, ja nyt tärkeä apurahakin oli jäänyt saamatta.

Hiljattain oli tullut ero poikaystävän kanssa. Maailma näytti toivottomalta.

Viisi päivää ennen isänsä näyttelyä Francesca Woodman sitten asteli vanhempiensa Manhattanin-kodin ikkunalle, avasi sen ja hyppäsi.

Oli 19.1.1981.

Woodman oli 22-vuotias.

Sen jälkeen oli pitkään hiljaista.

Woodmanin ensimmäinen yksityisnäyttely avautui viisi vuotta hänen kuolemansa jälkeen New Yorkissa vuonna 1986. Näyttely sai valtavasti huomiota. Elinaikanaan tuntemattomaksi jääneestä taiteilijasta alkoi kasvaa myytti.

Seuraavien parin vuosikymmenen aikana hänen töitään on esitelty kymmenissä museoissa ja gallerioissa eri puolilla maailmaa, kuten arvovaltaisissa New Yorkin Guggenheimissa ja Lontoon Tate Modernissa.

Ja kuvista on oltu innoissaan. Arvostelujen mukaan kuvat ovat muun muassa feministisiä, pysäyttäviä, rajoja rikkovia, intensiivisiä ja maanisia ja kertovat identiteetistä, sukupuolesta, eristymisestä, kivusta ja hulluudesta.

Jonkun mukaan ne ovat ironisia ja hauskojakin.

Ja nyt esillä Helsingissä.

Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka katsoo nyt eri silmin ikätoverinsa töitä. 1980-luvun lopun jälkeen hän on ehtinyt nähdä monta näyttelyä, ja Woodmanin otosten kaltaiset omakuvat ovat muuttuneet luonnolliseksi osaksi valokuvaajien ilmaisua.

”Toki katselen niitä nykyisin ammattimaisemmin kuin ennen”, hän sanoo.

”Mutta edelleen näen niissä myös paljon visuaalista oivallusta. Minulle ne ovat tyhjentymättömiä.”

Taiteilijan itsemurhaa on valistuksen aikana pidetty älyllisen vastarinnan, ja romantiikan aikana voimakkaan tunne-elämän osoituksena, eivätkä sen glori­fioinnilta ole välttyneet myöhemmätkään aikakaudet.

Heikka myöntää, että rocktähtimäisellä kuolemalla on osansa Woodman-myytin synnyssä, vaikka toivoo, että kuvista etsitään muutakin kuin merkkejä itsetuhoisuudesta.

Toisaalta elämäntarinan tunteminen tuskin kokemusta pilaakaan.

”Jos se on asia, joka herkistää katsojan niille kuville, niin eihän se väärin ole”, hän sanoo.

”Itseäni kuitenkin kiinnostaa enemmän se historiallinen hetki, jona Woodman toimi New Yorkissa. Se oli tosi kiehuvaa aikaa. Silloin oli käynnissä koko se valtava valokuvan ja postmodernismin nousukausi, joka tuotti maailmaan monta muutakin tärkeää valokuvaajaa.”

Silti kuvissa on hänelle yhä läsnä myös se henkilökohtaisempi puoli.

”Niiden kautta katselee omaa nuoruuttaan hellyydellä.”


Francesca Woodman Suomen valokuvataiteen museossa 24.8. - 15.10, Kaapelitehdas. Korjaus 11.38: Jutun alussa oli avautumispäivä väärin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin juhlaviikot
 • Valokuvaus
 • omakuvat
 • Kuolema

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  8. 8

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää